Sziasztok! Irtó nagy nyüzsi volt itt az elmúlt napokban.
Láttam megvan a hajdinás kenyérke receptje is. Köszönöm szépen. De sok más újdonságot is láttam, ami ugyancsak felkeltette az érdeklődésemet.
Mikor a kórházből hazajöttem, azt vettem észre, hogy minden ruha leesik rólam. Ha sokat járok ide, és kipróbálom ezt a sok finomságot, hamarosan nem leesni, hanem feszülni fognak.
Finomak a fánkok és a sütőtökös keksz is csábító.
Tegnap reggel kimentem Börzsönybe, kb. Göd környékén már esett a hó. Pici meg is maradt belőle. Mire kiértem, elállt, de kis fehér foltocskák maradtak belőle, bár csak rövid ideig, mert szikrázó napsütés követte a hóesés. Nagyon szorgalmas voltam, összegereblyéztem a száraz leveleket, el is égettem őket. Szép rend lett a kertben. Ráadásul nagyon jól esett a friss levegőn lenni.
Még ma délelőtt is levegőztem egy nagyot, de 3 óra körül hazaindultam. Azt hiszem, éppen időben. Nagyon beborult és Rétság felé járva már esett is a hó, de mire Bp-re értem, már eső lett belőle.
Sziasztok! Ha valakit érdekelne, holnap a Lidl-ben szilikon formák lesznek 999.-Ft-ért. Látom, micsoda nyüzsi volt itt, de jó, hogy ilyen sokan vagyunk! És micsoda mozgalmas életet éltek, csak kapkodom a fejem. Én is szívesen kipróbálnám a kovászos kenyeret, de csak a szívem fájdítom, nem is tudom, mikor sütöttem utoljára kenyeret? Talán majd egyszer, ha lesznek unokáim! Addig meg csak hébe-hóba. Inkább figyelek, és időnként valami jót kipróbálok. Hiába, nekem már csak ez jutott, de azért ne sajnáljatok, csak én írígykedek egy kicsit. Ettől függetlenül jól el vagyok. S ha másnak nem is, időnként magamnak azért szerzek örömet, aztán a fiúk majd vagy csatlakoznak, vagy nem. Bundik! De jó Neked, hogy új konyhád van! Ilyenkor az ember tele van lelkesedéssel, és minden olyan izgi! Süssél sok szépet és finomat! Nelly
Gratulálok a választásotokhoz. Akkor mikor nézegettem nagyon drága volt még.
Az interneten nézegettem a műszaki paramétereket. Valami olyasmire emlékszem, hogy a vízforralásnál a gáz 7 egységnyi volt az indukciós 4.
Az edényekkel kapcsolatosan most olvastam egy gyártói jótanácsot. Nézd meg mágnessel az edényeid alját. Amelyik vonzza, azt megtarthatod. A főzésnél a mágnes térnek van jelentősége.
Kedves Margit! Azt hiszem a kovászos fehérkenyeredet fogom kipróbálni, de csak holnap. Mindenféleképpen jelentkezem, hogy milyen lett!
Kenyérke! Az indukciós lapot csak ajánlani tudom, mert indukciós kerámialapot vettünk a "csodakonyhámba", és remekül bevált. Fele idő alatt felforralja a vizet, mint a gáz. Hátránya, hogy most gyüjtögethetem hozzá az edényeket.
A kovászolásnak valóban sok féle formája lehetséges. Fontos, hogy a végeredmény finom legyen.
A kovászolás kezdetén, amíg teljesen ki nem ismertem, hogy mikor kelt meg igazán kovászos kenyér nekem is volt 1-2 sikertelen akcióm. Egyre jól emlékszem. Egy totál keletlen rozscipóra, amit A. elől is dugdostam, olyan ágyúgolyócska lett. Amikor előkerült - sajnáltam kidobni - olyan száraz kemény volt, hogy megkérdezte, mi akar ez lenni. Kenyér - válaszoltam. De hiszen ez már olyan kemény, hogy baltával sem lehet szétverni. - mondta. Azt a kenyeret valóban már csak kidobni lehetett.
Kimentem a konyhámba tevékenykedni, de két dolog eszembe jutott, így ezt gyorsan még megírom.
Piroska! Elfelejtettem az előbb válaszolni. Azt a kalácstésztát nyugodtan használhatod bármihez, mint ahogy Superkeri írta is. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.
A másik, ami eszembe jutott, még a legelső kovászolásommal kapcsolatban, hogy nem tudom, hogy ott a kovász volt a hibás vagy az én tapasztalatlanságom. Sajnos - bárhogy töröm a fejemet - nem emlékszem, mikből kellett azt a kovászt összeállítani, mert már nagyon régen volt és az eredménytelensége nem is indított arra, hogy megjegyezzem. Tehát azzal amit leírtam, nem azt akartam mondani, hogy a "rendes" kovász nem volt jó bármire is. Ezt csak azért írtam meg, mert úgy érzem, hogy ott egy kicsit félreérthetően fogalmaztam.
Na, most már tényleg megyek a konyhámba, üdv, Margit
Huhúú, de sok minden történt tegnap este óta. Engem is kidobott a G-Portál, még mérgelődtem is, hogy az ilyen karbantartásokat csak éjjel 1 óra körül szokták csinálni. Egy darabig próbálkoztam visszajönni, hátha tényleg csak néhány perces üzemzavarról van szó, de aztán feladtam. Úgy látszik kár volt Lementegettem a képeket amiket kaptam, rövidesen hozom őket megmutatni.
Masala! Sajnos az én kezem is egyre rövidült Talán egy éve csináltattam egy ovasószemüveget, de még mindig nem szoktam meg. Állandóan anélkül próbálok olvasni, de már egyre nehezebben megy, főleg sötétban és persze az apró betűket. Ha vásárolni megyünk, akkor már sokszor muszáj az üzletben elővenni a szemüveget, mert már egyáltalán nem tudom elolvasni azt a millió apró betűt, amit az árukra írnak, pedig sokszor érdekel. A gyerekeim engem is szekálnak, de engem azzal, hogy elviszik a szoba másik végébe, amit éppen olvasni akarok és onnan mutogatják, hogy olvassam el Sebaj, ha szerencséjük van, akkor ők is eljutnak idáig.
Szokimoki! Régen én is már szeptemberben elkedtem az ajándékokat gyűjögetni, sajnos ez mostanra elkopott, pedig jó szokás volt. Mostanában gondoltam rá, hogy lassan jó lenne elkezdeni legalább a gondolkozást.
Kenyérke! A gyorskovász vagy "előtészta" ugyanazt az eredményt produkálja, ha + élesztővel süt az ember, mint a "rendes" kovász. Az élesztő nélküli sütéshez ebben a friss állapotában nem tudom, hogy jó lenne-e, mert azt nem próbáltam. Úgy gondolom, hogy nagyon sokan - köztük én is - türelmetlenek vagyunk és, ha már belefog az ember a kovászkészítésbe, akkor szeretné minél hamarabb kipróbálni. Réges-régen, először egy "rendes" kovásszal kezdtem a pályafutásomat, de annak nagyon rossz eredménye(i) lett(ek), így azt akkor abba is hagytam. A Ciabatta volt az első, amikor ismét kovászt vagy előtésztát csináltam, majd pontosan a német receptekben felllehető Vorteig volt, ami elindított a kovászolós utamon. Az első gyorskovászomat etetgetem most már másfél éve, ebből lett a rozskovászom is. Mivel mostanra már sokan megcsinálták a gyors módszerrel a kovászindítást és azóta is sikerrel használják a kovászkájukat, így szerintem ez a módszer is életképes. Kár, hogy nem vagyunk közelebb egymáshoz, olyan szívesen adnék neked egy adagra valót az én kovászomból, hogy kipróbálhasd ugyanahhoz, amit a Tieddel szoktál sütni. Biztos vagyok benne, hogy ugyanaz lenne a végeredmény
Bundik! Kíváncsian várom a beszámolódat. Mit tervezel sütni?
További szép napot kívánok mindenkinek, hozom rövidesen a képeket, üdv, Margit
A kovász jellegét adó tejsavbaktériumoknak 3-5 napra van szükségük, hogy kifejlődjenek s kellő mértékben elszaporodjanak az erjedő tésztaanyagban. Ezért hívják kovásznak az erjedésben lévő lágy tésztát vagy fortyogásban lévő masszát. Németül ez a Sauerteig (szó szerint fordítva savanyú tészta).
Az élesztővel vagy egyéb anyagokkal néhány óra alatt forrásba hozott pép/lágy tészta kémiailag nem ugyanazokat a baktériumokat tartalmazza mint a kovász, ezért a hatása sem ugyanaz. A németben ezt a típusú néhány órát élesztővel, savóval, fűszeresen savanyított tésztát Vorteig-nek (előtészta, előzetes tészta - nincs is rá igazán szavunk!) nevezik. Ízesítésre jó. Ezzel a rozskenyér még élesztősen is csak csak olyan mintha deszkába harapna az ember.
Szóval azért jegyeztem meg, hogy ha nem izlene a kovásszal sütött kenyér, akkor ne a kovászt okoljad, mert a gyorskovászod tulajdonképpen savanyított előtészta.
Az igazat megvallva utánna kellene nézni mik az élesztő alkotó elemei és mi a konkrét hatásmechanizmusuk. Akkor lehetne igazán jól érvelni.
Én most tökölök a neten, mert a tökeimet féltem az erkélyen... Indukciós főzőlapokat nézem. Csupán 1 platnit akarok venni, alternatív főzési lehetőségnek. A gáz fűtőertékét én nem tudom ellenőrizni, csupán azt látom, hogy a reggeli kávém vize egyre hosszabb idó alatt forr fel és a víz forrását sem látom olyan intenzívnek mint évekkel ezelőtt.
Piroska! Bocs. hogy belebeszélek, de pont tegnap este sütöttem kalácsokat a Margitka féle Kalácscipó tésztájából. Készült 1 kókuszos, és 1 kakaós és még egy fajta túrós süti is, ugyanebből a tésztából. Rendkívül könnyű, szinte habosnak tűnik, kelés után. Nagyon jó vele dolgozni is. Ne félj a burg.pehelytől, nem fog ellágyulni a tészta. Én már csak ebből sütök kalácsfélét. Üdv.
Nézegettem a karácsonyi receptes részt. Nem láttam hagyományos mákos kalács receptet. Nem beiglit, kalácsot. Valami olyan puha és laza tésztájút mint a kalácscipók. Abból a tésztából szerinted meg lehet sütni a mákoskalácsot, Margitka?
Gratulálok az új műhelyedhez! Most már jöhetnek a remekebbnél remekebb művek
Hm, 1 nap alatt hogyan varázsolsz sütésre érett kovászt? Van valami csodapor kovászmagod?
Az én házi kovászporomból sem lehet 1 nap alatt megbízhatóan aktív kovászt varázsolni. 1 kanálnyi száraz házi kovászporral csak ízesítek. A kelesztést a friss élesztő végzi.
Sziasztok e késői órában. Nem engedett szóhz jutni a fránya rendszer, pedig megígértem.
Felemás fomaában szuper finom lett mindkét cipó, nekiestem én is, pedig megfogadtam, hogy ... Az újban magasabb lett. De nem baj. Már látom, holnap lechapok az Auchanban kapható szilionos formára. Mert zsömit szeretnék csinálni :)
Kartikám szívem a napokban rengeteg olyan levelet kaptam, aminek a feladója ismeretlen volt. Mivel majd' 1 hétig nem nyitottam ki a postaládát, ne tudd meg, megtelt rendesen. Lehet, h véletlenül a Tiéd is elszállt? Bocsánat. Kapkodásom eredménye lehet. Nem küldenéd el ismét?
Kellemes 7végét Mindenkinek a lehetőségekhez képes. Puszi.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit