A sültkolbásszal meghoztad az étvágyam. Amikor jön a hűvösebb idő, akkor szoktam én is sütni. Legközelebb csinálj hozzá / ha megeszitek / kicsit hígabb kukorica puliszkát és vörösboros v. vörösborecetes sos-sok párolt hagymát. Úgy is finom.
Ha tepsibe teszel savanyúkáposztát és rá teszed a kolbászokat és együtt megsütöd, nagyon fincsi ételt kapsz. Kenyérrel v. krumplival ehetitek.
Lanyok ezzel a cserepesitessel ha problematok akadna, /leragad a kenyer stb./ csak szoljatok nekem. En otthon 7 evig karateztam is es itt is egy db-ig. Szivesen torok nektek cserepet is. EZ ne okozzon "fejtorest"nektek.
A rusztikus - de van még néhány más tészta is - még sütés közben is kel jelentősen. Pl. a joghurtos zsömle is ilyen.
A letakarás érdekes. Rózsakvarc! Azt írtad, hogy a zacskóban sütéssel nem lett olyan a sütésed, mint így. Elméletileg azzal is az ember a tészta saját gőzét tartja vissza, gondolom ezzel a módszerrel is ez a helyzet. Te milyen edényben sütöd a kenyeret, amiben le is tudod takarni? Zsömlét biztos nem tudnék semmivel latakarni, de szerintem kenyérnek sincs akkora jénaim, amiből ne keljen a széle fölé a kenyér.
Nekem az egyetlen tésztám ami kicserepesedett, az a variálható alap fehérkenyér tésztája. Ebben nincsen tejtermék, burgonya és a 2. sütéstől fogva margarin sem. Ezek puhítják, lágyítják a belsejét, de egyúttal a héját is a kenyér, zsömlefélének. Tapasztalatom szerint, ha ezek vannak a tésztában, akkor semmiképpen nem lesz még ropogós sem a héja. Legkésőbb a kihűlés után visszapuhul. A cserepesedés közbeni ropogást tényleg jól lehet hallani, jópofa dolog.
A találkozó óta sajnos tényleg eltűntek néhányan, én is fájlalom ezt. Remélem senkinek nem történt baja, csak az elfoglaltságai nem engedik, hogy találkozhassunk velük. Enciről is nagyon régen hallottunk, Vidovinak már írtam 2 levelet is, nem kaptam egyikre sem választ. Nikit gondolom a babavárás köti le, Dulifuli legalább néha betoppan és ír, Kilának nincs otthon sz.gépe. Jó lenne azért, ha legalább egy "pá-pá" (ahogy Szokimoki írta Batkának) erejéig hallanánk róluk is valamit.
Ildiko! Remélem nem lett a kolbászkáidból dinamit
Most megyek, mert van még néhány elintéznivalóm, majd jelentkezem rövidesen, üdv, Margit
Meghoztam Gabka gyönyörűséges kalácsának a képeit:
Gratulálok hozzá
A képekkel kapcsolatban nem vettem ám sürgetésnek amit írtatok, hanem inkább nagyon örültem neki. Csak azt írtam, ha tudom, hogy ennyire várjátok, akkor még jobban igyekszem megérkezni velük. Általában este, ha már békében leülhetek a gép elé, akkor szoktam a képeket hozni. Ma, amikor idekeveredtem néhány percre, akkor is hoztam amit már megtaláltam. Ha sokat szaladgálok, akkor nem biztos, hogy így hozzájutok, majd meglátjuk.
Még megyek képket keresni, mert látom, van ami hiányzik. Jelentkezem rövidesen, üdv, Margit
Szóval, a cserép rakást még gyakorolni kell, de enélkül is szépek és nagyok a zsömléim.
Majorkaj én azt találtam ki, hogy egyik tepsivel betakartam a másikat, de maradt egy kis hézag a széleken. Féltem, hogy a takarásra ráragad a tészta és kísérleteztem, hogy mi lesz jó? A jénaidra egy másik tűzálló edényt tehetsz rá, ami illik nagyságilag. / hű, de ronda ez!! / . Amikor dunsztolok, akkor is a lábasra egy másikat v. egy zománcos tálat szoktam ráborítani. Innen jött az ötlet.
Masala és Limara! Nagyon örülök, hogy a zsömlétek ilyen jól sikerült. Ez a szauna úgy látszik, hogy a zsömléknek nagyon jót tesz.
Margitka! A zsömlesütést letakarással szabadalmaztatni fogom a mikrós kovásszal együtt.
GYÖNYÖRŰSÉGES KENYERET SÜTÖTTEM a mikrós kovásszal! Már kezd cserepesedni. (Ez a mikrós kovász tud valamit!)
Margitka! Én sem sürgetlek a képek hozatalával, de olyan jó látni az aznapi "termést".
Limara! Kérdésedre konkrétan nem tudok válaszolni, hogy miért lettek kisebbek a zsömlék sütés után. Arra talán tudok, hogy miért nem mentek össze a zsömlék a sütés alatt. Mindig írtátok, hogy gőzös sütőben süssünk. Én nem tudtam gőzt produkálni a sütőben, és ekkor gondoltam, hogy letakarással talán tudok. Nagyon meglepődtem, hogy mekkorára nőttek a zsömlék amikor először levettem a tetőt. Gondolom a gőzben jobban tudnak nőni, és azalatt a pár perc alatt nincs idejük visszaesni, ami időt tető nélkül töltenek.Azt hiszem ezt a kérdést inkább Margitka fogja tudni megválaszolni. Én csak irogatok. Lehet, hogy butaságokat.
Szokimoki! Én nem szeretem a hamburgert, de ebbe a zsömlébe szívesen beleharapnék. Hol található a recept?
Jo estet! LATOM, megincsak igen aktivak voltatok! A kovaszka megirigyelhetne benneteket ezert. Kepzeljetek, tegnap leforditottam es beirtam az uj receptet /mogyoros-datolya kenyer/ a "barmibe"es a gPortalnak ugyhozta a szele hogy MOST!"kell pont szervizelllni" erre az osszes elveszett. Feljonnisem tudtam ujra. Ezert is tuntem el tegnap.Majd hetvegen leirom ujra mertmost olyan vagyok mint az aszfalton kivasalt beka. Kozben fozocskezek is most. Sult kolbasz krpure. Szegeny CSOKIVACSIT tenyleg eltalaltam keresztelni.Bocsi erte.Remelem nemharagudott meg erte. Lanyok, latom mar az epitoiparban is jartasok vagytok! Csereptetoztok.//vicceltem!// Nekem is van a gazosomba".
Udvozlet az uj pekecskeknek! Hogyvannak a betegeink?
MARGITOM a fotokat enis mindig nagyon varom. MI nem surgetunk teged ez csak olyan kivancsisag ami legtobb cicusnak es ban is megvan. Hat hiaba! IGAZAN!-meggusztaljuk egymas "kezimunkajat"Hmmmm. Mindenkinek megegyszer gratula! Most elmegyek es ranezek a kolbaszaimra mielott dinamitta valtoznanak!
Ma megsütöttem a Margitka receptje alapján a csíkos kalácsot. A fényképeket elküldtem Margitkának, hogy mutassa meg.
Hatalmas kalács lett. Kb 80 dkg lisztet használtam hozzá, a kész kalács 1,4 kg lett. Délután 4 órakor vágtuk meg, mostanra már csak a csücske van meg. Nagy sikere volt.
A Kinder Buenot csak ajánlan itudom. Amikor nálunk volt a buli, 10-12 fős társaságból kivétel nélkül mindenkinek ízlett. Most hétvégén fogja az egyik bartánőm megsütni. Én is gondolkodtam a hétvégén, de mivel egy kicsit amcerás, így lebeszéltem róla magam. De hát ketten mire megettük volna... Én is hiányolok egy jó pár embert akik ott voltak a találkozón. Tényleg jó lenne legalább csak annyit tudni róluk, hogy minden rendben van velük, csak idejük nincs vagy nem sütögetnek. De hátha a hidegebb időben előkerülnek egy páran.
Masala ! Kíváncsian várom a cseréptetős képeket. Miben sütötted és mivel takartad le a zsömiket ? Én már kenyeret próbáltam jénaiban sütni, de mindig olyan nagyra megkelt, hogy a tetejét a kelés végénél és a sütésnél nem tudtam rátenni.
Sziasztok!
Finom lett a kovászos rusztikusom is. Kettőt már el is kunyiztak belőle. Képet azért nem készítek, mert ugyanolyan mint a többi azaz olyan lett, mert 2-re tettem tökmagot, de már nincs rajta egy szem sem, mert jött az unokám és lecsipegette róla mindegyszálig.
Én is szeretem megnézegetni a fotókat, ki mit alkotott. Hétvégén a párom édesanyjához megyünk, neki sütök majd egy kenyeret ajándéknak.
Be kell szereznem egy-két alapdolgot, mert elfogyott. A sikérem is már a végét járja, burgonyapelyhem egy szem sem stb. stb.. Azt hiszem a holnapi nap lesz rá a megfelelő alkalom.
Arra jöttem rá a légkeveréses sütömmel kapcsolatban, hogy akkor lesz szép piros a kenyerem, ha nem kapcsolom be a ventillátort. Itt mindig irigykedtem, hogy milyen szép szinű kenyereket és zsemléket süttök az enyém pedig olyan hóka. Ráadásul sokkal tovább tartott időben és meg sem lett olyan szine. Most már anélkül sütöm a dolgokat és rendesen szine is van, ja és az alja is kopogós ahogy a pékmester mondta.
A G-portált megint keresztezték a tetűvel!!!! Ez nem G-énmanipuláció???
Következő beruházásom egy kuglófsütő lesz. Nagyon szép lett Limaráé is. Igazi harapni való.
A zsömlékről ugyan az a véleményem,dühödten fölfújták magukat és úgy sültek meg. Szépek lettek, de én megvárom, míg cseréptető lesz rajtuk és csak akkor küldök képet. Kis ravaszul csináltam egy kontroll csoportot is / 2db-ot /. Remélem látszik majd a különbség a képeken is! Hihetetlen ez a letakarás!
Szokimoki nem lehetne a két képet összekopírozni és ide postázni?
Szia Rózsakvarc! Bocsi, nem akartam, de hát még sem hagyhattam a gyerkőcöt a suliban...Vajon mitől voltak kisebbek a zsömlék? Mióta letakarva sütöd, azóta nem?
Margitka! Rátok tényleg rátok jár a rúd! Valami sámánt kellene hívni, aki kisöpri a rossz szellemeket a környéketekről! Ne vedd, légy szíves, sürgetésnek, hogy várjuk a képeket, ez inkább pozitív visszajelzés, hogy szeretünk itt lenni! Délután egyébként elküldtem a képeket!
Jaj, de jó, hogy Te is elmesélted, hogy várod a képeket Eddig is szívesen hoztam őket, de így most még jobban fogok igyekezni Körül is nézek a leveleim között, mert - bár éppen főzni készültem - most nincs vizem. (Már említeni sem merem, hogy egy boylerünk elkezdett csöpögni ) A kényszerpihenőmben körülnézek. Nekem is kel a Pecsenyekenyerem és zsömléim, rövidesen bevonulnak a szoláriumba.
Ma kiszúrtál velem, mert 10 percenként jöttem a géphez megnézni, hogy bejelentkeztél-e már a rusztikus zsömléiddel. Nagyon örülök, hogy jól sikerültek. Korábban az én zsömléim is kisebbek voltak amikor kivettem őket a sütőből, mint amikor betettem őket. Nagyon várom a képeket.
Masala zsömléiért is izgulok. Remélem ő is olyan sikerrel jár a letakarással mint Te.
A mikrós kovásszal a kenyerem szépen megkelt. Most rakom a sütőbe. Hogy milyen lesz....?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit