Végignéztem a TV-ben a Kossuth L. utca - Erzsébet híd környéki rendőri akciót. Szerencsére nem volt véres vége. Remélem holnaptól megint csendesednek majd a kedélyek és nem kerül már sor hasonlóakra.
Békés, szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Sziasztok!
Hétvégén megcsináltam Joli burgonyapelyhes kenyerét és nagyon finom lett. Valamint megcsináltam a cukkis muffint és ua. azt őzgerincben. (mivel az adag ennyire lett elég) nagyon finom. Ajánlom mindenkinek. Kenyérke találtam neked egy pár tökös receptet, valamelyik nap beirom őket. Mindenkinek üdv. sokat gondolok rátok, nem hütlenkedem, csak....
Bezsa az Amarettoról és a mai grillezésükről küldött képet:
Rózsakvarc is küldött képeket, a leveléből is idézek röviden:
"...A hosszú hétvégén készült sütéseimről küldenék néhány fényképet. ...A zsömléim cserepesedéséről készítettem több képet...... Pénteken sütöttem mini kakakós csigákat az Ostoros rétes receptje alapján. Nagyon finomak lettek ezek az egy falatka csigák.....Nekem is sok tojásfehérje összegyűlt már a hűtőben, ezért sütöttem egy gyümölcskenyeret belőle. Kizárólag tojásfehérje, kevés cukor, liszt, és egy pici margarin van benne, és természetesen asztalt gyümölcsök. Ha valakit érdekel a recept és még nincs benne a receptesben, akkor szívesen beírom...."
Kartika süteményről és kenyérről küldött képeket:
Nagyon szépeket készített mindenki, gratulálok hozzá.
További szép estét és szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Tudod Mindig írom, hogy sosem az órát, hanem a tésztát kell figyelni, vagy jelen esetben nem figyelni A tészta hőmérséklete és a külső hőmérséklet annyira befolyásolja a kelés sebességét, hogy azt nem lehet pontosan megadni, csak hozzávetőlegesen. Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a mai zsömléd is. A formázása nem ördöngösség ám, bár tényleg nincs jelentősége. Egy darabból lapkát kell szétnyomni, akár csak kézzel és egy zsömlének formázott másik gombócot ebbe bele kell csomagolni. Nem nagyon szorosan, mert ekkor nem tud szétnyílni egyáltalán a sütésnél, csak éppen össze szoktam érinteni a széleit vagy a csücskeit, a lefelé kelesztésnél úgy is összekel egy kicsit. Amikor visszafordítom a tepsire és így teszem be sülni, akkor egy kicsit megnyílik és ez guszta lesz. Előbb-utóbb szerintem biztos ki fogod próbálni és sikerülni is fog
Nagyon ügyes vagy a rusztikus formázással. Én is meg fogom próbálni legközelebb. Legfeljebb, ha nem boldogulok vele, akkor csinálok egy pár darab óriás zsömlét, ahogy Majorkaj tanácsolta.
A kovászos-élesztős változatot készítem a rusztikusból.
Margikta ! Nekem meg hatalmasra keltek ma a rusztikusok, emrt én is a tv-t néztem és 30 perc helyett a tepsin 45 percet kelt, de úgy látom nem kelt túl.
Nelly ! Azért légyszi csak óvatosan, lassan, mert ha megerőlteted a kezed akkor hosszabb lesz a gyógyulás.
Szuperkeri! Aranyos vagy, még nincs rendben a kezem, de ez nem zavar. Majd lassan helyrejön, sokat kellene pihentetnem, a háziorvos telefonon 3-4 hetet javasolt, de ha 4 napot tudtam szót fogadni, akkor sokat mondok. Ezért aztán igíekszem minden kis időt kihasználni, és vigyázni magamra. Aztán majd ha rendbe jöttem, elmondom. Addig meg szépen el leszek csendben. Tudod, a férfiak nem igazán tudják elfogani, hogy egy nő gyengélkedik. Ezért aztán állandóan éreztetik, hogy talán már nincs is semmi bajom, vagy miért hagyom el magam. Na, nem panaszkodom, az én gondom, de majd elmúlik. Addig meg figyelem a sikereket.Nelly
Köszönöm a tanácsot. Te az élesztős változatot csinálod vagy a kovászosat? Én már csak kovászos kenyérféléket sütök.Igaz mostanában kicsit meggyűlik a bajom a kovásszal, mert nem akar úgy mozogni, ahogy a nyáron megszoktam tőle.
Itt agyok ám, csak néztem a TV-t és kesergek. Remélem hamarosan vége lesz a zavargásnak.
Látom a rusztikus zsömlecipó rejtélye megoldódott közben. Két változata van, egy csak élesztős és egy élesztős-kovászos. Akinek van kovásza vagy belevág, annak érdeems azt csinálni, aki nem mert még belefogni a kovászba, annak a csak élesztős változatot is jó szívvel ajánlom, azt is finom.
Szokimoki! Örülök, hogy finom lett a sütid, gratulálok!
Superkeri! Örülök, hogy bevált máshoz is a kalácscipó tésztája.
A képeket köszönettel hozom rövidesen. További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Szia Bezsa ! Jaj, most, hogy Szokimoki írja, már eszembe jutott, hogy a rusztikusnak kétféle változata van. Én a csak élesztőset már el is felejtettem, emrt mindig a kovászos-élesztőst készítettem. Bocsi, még egyszer.
Gabo! Én is csak azt tudom mondani, hogy próbáld ki a kovászos zsömlét, kenyeret. Teljesen más íze, állaga van. És nem ördöngősség a kovász készítése, etetése.
MAjorka én azt receptet találtam meg amiben nincs kovász.
Ez az a recept:Rusztikus zsömlecipók (5 db 20 dkg körüli cipó lesz belőle)
60 dkg BL 80-as liszt
(vagy 30 dkg BL 80-as + 10-10-10 dkg fehér és teljes kiőrlésű tönköly és teljes kiőrlésű búzaliszt)
2 dkg burgonyapehely
4 dkg élesztő
2,1 dl víz
2 dl tej
2 dkg margarin
1,5 kk só
1 kk cukor
késhegynyi aszkorbinsav
1,5 kk sikér
A hozzávalókból tésztát dagasztunk, majd fél órát kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, hosszúkásra formázzuk és 10 percet kelesztjük. Ezután 10 felé vágjuk és kicsit hosszúkás zsömléket formázunk belőle. 5 db-ot kézzel vagy sodrófával elnyújtjuk, úgy, hogy egy másik darab elférjen benne. Rátéve a másikat felhajtjuk a széleit, de nem baj ha rések maradnak a tészta szélei között. Addig igazgattam, amíg a hosszú oldal közepét egy kicsit egymásra tudtam húzni, ennek később lesz jelentősége. A felső részt, ahol a szélek vannak, lefordítjuk és egy vastagon lisztezett konyharuhára tesszük így. Kb. fél óra kelesztés után óvatosan felfordítjuk és egy tepsire tesszük, most a szélek kerülnek felülre. Előmelegített, gőzös sütőben sütöttem kb. fél órát. A visszafordítás és a sütés közben van jelentősége, hogy egy kicsit a széleket összehúztam, mert így nem nyílt szét teljesen.
Én sima zsömle formát készítek a kovászos rusztikus tésztájából. Csak nagyobbakat mint egy zsömle. 5 db-ot csinálok belőle. MArgitka is írta, hogy nem a formája, hanem az íze az állaga fontos. Próbáld ki, nagyon fincsi.
Nem jénaiban sütöm a kenyeret. De szerintem megpróbálhatjátok abban is. Az edény, amiben a zsömléket sütöm, van teteje. A képeimnél megnézhetitek. Egyedül az a probléma vele, hogy csak 8 db zsömle fér bele. Így két adagban tudom kisütni őket. Szerintem a tepsit nyugodtan letakarhatod fóliával, hogy jó gőz legyen benne.
Véleményem szerint igazából nincs jelentősége annak, hogy cserepes-e a kenyér vagy zsömle. A lényeg az, hogy finom legyen. És itt ezen az oldalon nagyon finom kenyér és zsömle recepteket találtam Margitkától és Tőletek.
Azért én nem vagyok olyan nagy pékmester mint Ti. Még csak most tanulgatom a "szakmát" Tőletek.
Limara!
A zsömlét kb. 15 percig sütöm tetővel. De szerintem ez függ a sütőtől is. Nekem egy 18 éves gázsütőm van.
Ha kipróbálod, légyszíves írd meg a tapasztalatodat.
Gabo!
Próbáld ki egyszer a kovászos kenyeret. Soha többé nem fogsz mást csinálni. Én is innen tanultam meg a kovászolás technikáját.
Én is szemezgetek a rusztikus zsömlecipóval. Lehet,hogy a következő kísérlet ez lesz. Csak én nem vagyok egy kreatív valaki, nekem a formázással fog szerintem meggyűlni a bajom.
Jelentem, megpuhult a süteményem! És nagyon finom. Ez a mézes francia krémes. ha jól emlékszem Gabo is megsütötte már. Én az nlc-ről többek között ezt is régen szerettem volna már megsütni.Olyan , mint a boltokban árult francia krémes kinézetre.És valami isteni finom. Sajna nem fényképeztem le, mert a csokimáz nem jól sikerült, és nem szép felvágva, de az íze nagyon finom!Úgy látszik, hogy másfél nap kellett a puhuláshoz. Nem mertem a hűtőből kivenni puhulás céljából, mert féltem, hogy a tejszínes része megromlik. A kovászom , hálistennek él és virul, remélem , így is marad.
Igen megszerettük a rusztikust és nagyon egyszerű és gyorsabb az elkészítése, így szeretem is csinálni. És mivel lehet bele mindenféle lisztet tenni, így a tésztája sem mindig egyforma ízű. Ma pl.2 cipóból készített szendvicseket készítettem a kirándulásunkra.(Kertesbe írtam róla egy kicsit)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit