Julika! Beindult rendesen a kovászod? Nekem nem sikerült másnap sütnöm vele, igaz még nem fűtünk, így elég hűvös van a lakásban.
Gabo! Én láttam nagykerben olyasmi szilikonformát, ami talán alkalmas lehet kekszsütésre. Pontosan nem emlékszem rá, mert nem érintett a dolog, így alaposan nem néztem meg. Annyit tudok, hogy rettentő drágák ott a szilikondolgok. A kenyér sütéséhez hasonló méretű formákat használunk, mint ahogy Julika is írta. Ebbe belefér egy 60 dkg körüli kenyér, kalács.
Nekem is kb. 24 cm-es formám van ez egy kék színű, ezt vettem régebben. És most amikor a Vasedényben le volt árazva 973,- Ft-ra vettem egyet 26,5 cm hosszú, ez nekem pink színű. Ebbe 30 dkg lisztből készült kalács, kenyér fér bele.
Tessék mondani melyik az a megunhatatlan mogyorós kalács ? Nem emlékszem Te melyiket szoktad sütni. Üdv:Julika
Szilikonos sütőformát kerestem de nem kaptam sehol.Létezik egyáltalán olyan,hogy kekszet lehet benn sütni.Sajnos olyat sem találtam amibe kenyere lehetne sütni.Volt egy csak az nagyon kis méret szerintem 24 cm.Valaki tud valamit ajánlani.Neten is kerestem,hát mit monjdak?egyedül a Lurc-ba volt,de azt egy kicsit drágállom.
Ismét a megunhatatlan mogyorós kalácsot sütöttem Ildikótol kapott formában,hát ebből nem marad egy falat sem másnapra.Nagyon finom.
Köszönöm szépen vígasztaló szavaitokat, aranyosak vagytok. Én sem szoktam kidobni kenyeret és 3,5 éves pályafutásom alatt talán most fordult elő másodszor. Ha már szikkadt a kenyér akkor is pirítósnak megeszzük. De higgyétek el, hogy ez ehetetlen volt és morzsának sem lett volna jó, mert olyan volt mint egy tömör betonmassza. Igaz, nem folyt, de ez nem száradt volna ki és ráadásul fele rozsliszt volt.
Tegnap megetettem a rozskovászomat, így ma ismét neki veselkedhetek a Rusztikus zsömlecipó kovászos változatának, sőt még várnom sem kell majd, hogy aktivizálódjon a kovász, mert ha minden igaz akkor aktívnak kell lennie.
A kovászról még egy kicsit. Változik a szaga az érési folyamat közben, de végig szeszes illata van. Amikor már leáll az erjedése, akkor a legintenzívebben szeszes és savanyú. Így-ilyenkor nincsen baja, ez természetes folyamat. Ha ettől eltér, a színe is megváltozik, az állaga is esetleg, akkor van probléma. Szerencsére nekem még nem romlott meg kovászom, így nem tudom pontosan, hogy akkor mit produkál, de gondolom, akkor más lesz a szaga, én kimondottan büdösnek képzelem.
Szokimoki! Ha leáll a kovász, teljesen elcsendesedik, akkor tedd csak a hűtőbe, addig maradhat szobahőmérsékleten. Az időzítésnél más a helyzet, én mindig figyelem kelés közben a tésztát és szükség szerint indítom a sütését.
Limara! Én margarint használok szinte mindenbe. Olajat, talán csak a pizzatésztába teszek rendszeresen, vajat meg több okból nem használok, bár szeretem és jó a kenyérfélébe. Aszkorbinsavat vagy ecetet teszel a kenyereidbe? A tejtermék, főleg a joghurt nagyon puhító hatású, ezt is érdemes legalább részben a kenyerekbe tenni.
Kriszti! Julika vígasztalása tényleg aranyos A kislányodnak akkor most állandóan a sarkában lehetsz, nem irigyellek. Ilyenkor érzem, de jó, hogy legalább ezekből már kinőttek az én gyerekeim
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
A kovászt rendszeresen mindig fel kell egy kicsit szaporítani használat előtt s akkor nem savanyodik el annyira, ráadásul időre aktivizálódik. Meg kell várni a felszaporítást követő felfutást a sütéshez.
A burgonyás kenyerekbe én reszelt nyers burgonyát teszek, kovászt is mindig használok. Zsíradék csupán 1 kanálnyi olaj/ugyanannyi vaj. Vajat az íze miatt - érett házi - teszek bele.
A kenyeret 1 hétig sőt tovább is tudjuk enni. Az utolsó morzsáig :-))
Julika! Az a nem sikerült kenyérke jó lett volna zsemlemorzsának is! Épp most néztem a boltban, hogy a fél kilós kiszerelés 50 forinttal lett drágább! Ráadásul mennyi adalékanyag van benne!
Érdekes, mert az én kovászom szaga is megváltozott. A "jó" sörszagból átment nagyon erős borecet szagúba!De az állaga jó, etetéskor beindul, remélem nincs semmi baja! Ma bagettet akarok sütni, kovásszal!
Margitka! Mit csináljak a sütőben sült és néha még a gépi kenyereimmel, mert mikor friss, akkor nagyon finom puha, szaftos bélzetű, másnapra a maradék megkeményedik!Pedig szinte mindig teszek bele burg.pelyhet! Lehet, hogy olaj helyett, én azt használok inkább, vajat kellene beletenni?
Sajnos a hét végéig nagyon be vagyok havazva, de annyit azért bekiabálnék, hogy a sikertelen kenyereket ne dobáljátok el!
Vékonyra szeletelve vagy apróra kockázva meg kell szárítani/pirítani és jó lesz tejben áztatva + ízesítve fasírozottba, csirkecomb/-szárny esetleg egész csirke töltésére.
Akármilyen vacak az a kenyér, így jól hasznosítható és tojással, fűszerekkel esetleg kis csirkemájjal ízesítve pedig finom is!
A fejemmel meg 1 a megoldas: eladom HALLOWEn tokkent, vagy lecserelem! Csak ennek a fizikosnak van itt a korzetben "roppanto"" kurzusa"". De most komolyan.Ez igy van.Sajnos, es most raadasul a bal vallam is kezd bekotni. A megoldas 1 lenne ha nyernek a lotton es 4-5 hetes kuras hazba"bekoltozni de CSAK kezelesekert. Ott legalabb kitudnam pihenni is vegleg magam. Dehat ez csak alom marad. Igy kivarom az 5-6 hetet es utana ujra tudok menni par alkalomra mert tobbet ugysem terit a biztositom raadasul noha a gatyadat elfizeted havonta a biztositasokert szemelyenkent!
Sziasztok! csak egy fél mondatra ugrottam be.Szokimoki jobbulást a kicsinek.Szegény,biztos nagyon fáj neki.Nálunk ennyire komoly ügy még nem volt,de kisebbek a múlt hét óta rendszeresen.Most kezdi a kicsi felérni a kilincseket.....Mindenkinek szép estét,és szép kenyérkéket.Majorkaj,fel a fejjel,ezt csak a statisztika miatt sütötted így...Nem lehet mindig minden tökéletes!:-)))))
Bocsánat Margitka! igazad van, a kovász 8 dkg az élesztő meg 8 g. Fél szemem a tv-n van. Van egy sorozat amit mostanában kezdtem nézni, (a Szökés nagyon izgalmas) ja meg előtte a Barátok közt. Már amennyit láttam belőle. Na szóval ezeket bamultam, miközben írtam, + a gyerkőcök is itt szaladgáltak még.
Szóval, nagyon szűken kell mérnem a 8-8 g-ot és dkg-ot, mert ezt a kenyeret ídőzítve szoktam sütni reggelre, és ha már 1g-vel több az élesztő, akkor már felragad az ablakara, és nem lesz teteje a kenyérkémnek.Most ha veszek ki a kovászból, és újraetetem, akkor majd csak holnap tehetem hűtőbe, miután aktivizálódik ugye?
Hat cinikek nemcsak a haztartasban talalsz hiaba papolnak a fonokok es az uzletek hogy eger mentes.Mindig akad es van is. Itt sulyos penzbirsagot kap az uzlet hogyha bejelentik. Nevetseges egyreszt mert MINDEN elelmiszeruzletben megtalalhato!!!!
Itt meg un. ragaszto papirokat is leraknak az uzletbe estere es a cinikek raragadnak, a raktarosok meg reggel ha akad rajt akkor csak 1 fele keppen megy, agyonutod. Itt meg az allatvedok jelentgetnek fel. Hidd el a legjobb megoldas minel kevesebb alkalmat adni a cinikenek a bekoltozeshez"es a csaladalapitas eselyeihez. Elelmiszert joool elzarni tole es meg a morzsakat is.Dehat ez Hollandia is!. A 20kg-os sajtokat ki a csuda tudja mindennap egy zart helyre elgorgetni? Az uzletunk egy idoben komolyan fontolgatta egy igazi TOM"berleset"a sok JERRY-vel szemben"Ez fustbement elgondolas mert az uzletben zaras utan vannak mozgaserzekelok betores ellen es a TOMIT is jelezni. Szoval?Hogy is van?...
Az egértől én sem félek, de ezt jobb is, ha kertes házban megbeszéli magával az ember. Szinte minden ősszel akad egy-két hívatlan látogató, akit el kell kapni. Volt, hogy egy nagyobb dobozból egy befőttesüveg és egy alátolt papír segítségével szedtem ki az egeret
Sajnálom, hogy megint fáj a fejed. Nem tudsz egy másik gyógymasszőrt találni? Az 5 hét az nagyon hosszú idő, ha ki kell várnod, míg visszaér a szabadságáról. Szerintem érdemes lenne folytatni a megkezdett kúrádat.
Most sem jó, de azért már boldogulok 8 g az élesztő, és 8 dkg a kovász, gondolom. Ez így jó a 60 dkg liszthez és így jó a hűtőből elővett kovász is. A 60 dkg liszthez 8-10 g élesztőt szoktam tenni, mikor, hogy sikerül. Még az 1 dkg sem nagyon sok, főleg, hogy igyekszem hűvösen tartani a tésztámat dagasztás közben.
Örülök, hogy élénk már a kisfiad, ez tényleg a jobbulás jele. Annál nincs is borzasztóbb, amikor csendben, elesetten gubbaszt egy kisgyerek.
További szép estét és jobbulást a kicsinek, üdv, Margit
Hat en egy "nagyobb"fajta Amerikai ceg/ uzleteben dolgozok mint elado.Itt elelmiszertol-tortakig, ruha, piperecikk-elektr-ka stb van.EZ a dolog fent tortent a mi kantinunkba-ebedlo.Itt vannak a szekrenyeink is.Egerfogok, specialis is van mergekkel is stb.Az eger gyoz mindig.
En is szeretnek gyors javulast-gyogyulast kivanni a kisfiad kezehez! En is ateltem 1x a kislanyommal annak idejen es a szajat is kellett a masik alkalommal varrni. A korhazat megcsak kivulrol lassa mindenki! --Itt is!
Ildikó! Nagyon aranyos a történet az egérkével! Hol is dolgozol? Biztos, hogy kell lenni ott egérkének?
Köszönöm az együttérzéseteket.A kisfiam ujja már jól van, tegnap nagyon sírt, de a kórházban már jól viselte a röntgent és a várakozást. Ma még mondta, hogy fáj, de ez már nem volt akadálya a szokásos elevenségnek. De inkább ilyen legyen, mint beteg!
Margitka! Bocsi, 8g akart lenni, mint a kovász is. Ez a te recepted, a kovászos gépi fehérkenyér.
Hat nem felek en a cinikektol, csakha hirtelen varatlanul er meglepetes szeruen az eledbukkanasuk"amire nem szamitottal csak azaert ïjednek"meg. Amugy nekunk meg a cica mellett van meg egy orosz torpe horcsogunk is. A cica es a porci naaagy baratok!-persze uvegen " keresztul.
A kollegakat meg latnotok kellett volna csak!!!Meg itthon is ezen nevettem.Valaki ijedtsegeben milyen magasra tud ugrani!!!/asztal!/
Masala ! Sajnos kuka a vége a mai sütésemnek. Egy tömör massza az egész. Ehetetlen. Úgyhogy oda a holnap reggeli piriítós. Na megyek és veszek ki a fagyasztóból kenyeret. Ilyet még "tanuló" koromban sem sütöttem. Talán még nem is dobtam ki eddig kenyeret.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit