Lanyok, minden kis es "nagybetegnek"javulast, gyogyulast!
A korhazrol mar ne is beszeljetek! 4-5 fizikon voltam, a kezelo"most megy szabira 5 !!!-hetre Ausztraliaba. EN meg ittmaradok ujra a nyomorommal! Ma hajnali 04.-tol fentvagyok. Ujra fejfajas. Nekem marcsak egy kalapacs segit az alapos kialvashoz.Mondanomsem kell igy az egesz napom elvolt buzzantva.Holnap este ciganypecsenyet sutok gyorsan es kr.puret hogy legyen pentekre is. Lanyok, ledaralva atjonne ide az a sok finomsag amit TI keszitetek? Akkor vki kolbasztoltovel atnyomhatna ide nekem a gPortalon keresztul.
Superkeri ! Valószínűleg piritós lesz holnap nálunk is.
Margitka ! Elvben tudom én, hogy a csak kovászos tésztának sokkal hosszabb a kelesztési ideje. Még néztem is hogy mennyi élesztő kell bele, de nem vettem észre a reciben. Akkor a kisfiadnak valószínűleg vírusos eredetű lehet ez a szaladgálós nyavalya.
Szokimoki ! Sajnálom, ami a kisfiad ujjával történt. Biztos hamar meggyógyul.
ILDIKÓ! Nagyon aranyos kis történet. De azért nem lettem volna a helyedben. Én is biztos elszaladtam volna.
Nekem egy aranyos tortenetem van a mai naprol. Kepzeljetek, ma reggel "koran"a bevasarlo kozpontban vettem 2db botkenyeret. Otthon ezt zsurkenyernek mondanak. A torok peknel, mondva hogy 18.00-ig dolgozok utana hazaviszem es eszunk belole. Haaat tudjatok mi tortent? A cinieger joool kiragta addig maganak a sajat hazat bele.Hazamenetelnel felemelem a taskam es az eger kiugrott belole.Mondanomsem kell egyes noi kollegaig az asztal tetejen kotottek ki, egyesek sikitozva elszaladtak. SZEGENY cini!! Sajnos a kenyeremet elkellett igy dobni, de ez a szini eloadas megert annyit.Karhogy nemkeszitettem fotot!!
Szokimoki! Nagyon sajnálom a kisfiadat, remélem hamar rendbe jön az ujja. Nálunk "mikiegeres" gyógytapasz járt mindenre, annak varázsereje volt és minden fájdalmat elmulasztott
A kovász szaga változhat, de nem nagyon illik neki. Próbáld meg megetetni és, ha nem fut fel, akkor baj van. Épp ma írtam, hogy most sokkal lassabban dolgozik a kovász, a szokásos 12-16 óra helyett, most több, mint 24 telt el, mire szépen aktivizálódott az enyém. Élesztő mellé nyugodtan teheszt pihenő kovászt is, erre jól emlékszel. A mennyiségeket pontosítsd légy szíves, mert dkg-ot írtál az élesztőhöz és azt biztosan nem úgy szántad.
Zsike! Vigyázz csak magadra, lassan azért biztos ehetsz majd egy-két finomabb falatot. Gondolom az orvosok ezzel kapcsolatban csak ellátnak jó tanácsokkal. Köszönöm az érdeklődésedet. A kisfiam épp most esett vissza és nem tud kikászálódni a fürdőszobából. Háát, nem tudom, hogy ez most miért van, de majd mennek vissza az orvoshoz, aztán meglátjuk mit mond.
Julika! Nagyon sajnálom, hogy kimaradt az élesztő, de néha előfordul az emberrel. Biztos, hogy meglehetősen tömör marad a cipód, majd meséjl, hogy azért ehető lett-e? Ha csak kovásszal készít tésztát az ember, akkor sokkal-sokkal hosszabb a kelesztési idő.
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Épp most beszélgettem a fiammal- nemrég jött haza a suliból- és azt magyaráztam, hogy kell tárolni a kenyeret. Hazahozott egy darabot abból, amit elvitt magával és ki kellett dobnom, mert kezdett penészedni, pedig még reggel ebből evett. Amikor elvitte még langyos volt és nem vette ki a nejlonból. Szóval ők azt is el tudják rontani, ami jól sikerül, de ami nem kedvükre való, azt nem eszik.
Masala! Tudod, nagyon kicsi létszámú a családunk és mindannyian igen szeretjük a tk. ill. rozslisztből készült dolgokat. Ezért próbálgatom ezeket a reciket, több-kevesebb sikerrel. Ha néhány gyerkőc ellátásáról kellene gondoskodni, nem biztos, hogy mernék kísérletezni, hiszen őket jól kell lakatni és nem valószínű, hogy mindig megennék a sikertelen kenyérből készült pirítóst. A kalács esetében pedig, (én nagyon-nagyon szeretem, csak azóta sütünk, mióta ismerlek Benneteket) szintén a kíváncsiság hajt, hiszen igen fincsi reciket tesztek közzé.
Ne szomorkodj Majorkaj! Biztosan ehető lesz, csak lapos. A múltkor a malomban vettem lisztet és a főnök szolgált ki, aki elég beszédes. Kérdeztem, hogy mit árulnak még a liszten kívül és gy került szóba a sikér is. Nem árulnak, de azt mondta, hogy kovászt kellene csinálni és azzal sütni. Régen is csak azt használták. A régi kenyerek sem voltak magasak, hanem nagy és lapos, pedig fehérkenyér volt.
Remélem nem a kukában végzi szegény! Azért majd írd meg, hogy mi lett belőle.
Szokimoki mi van szegény fiacskáddal? Nagyon fáj az ujja? Mit kapott fájdalom díjként? Amikor az én fiaim kicsik voltak, mindég kiharcolták, ha nagy baj érte őket.
Az én kovászom is fura szagú, mert nekem sincs a hűtőben, én is gyakran használom. Most már a második kenyerem sül, de délelőtt az én kovászom is szürke volt és elég penetráns illatot árasztott magából, közben fújta a hólyagokat. A kenyér finom lett és nem bírta ki a fényképezést, pedig szép színű is lett a 15dkg kukorica liszttől.
Ez a nap nem az én napom. Mivel ma egy kicsit hamarabb értem haza, ezért úgy gondoltam, hogy a Rusztikus zsömlecipó kovászos változatát megsütöm. Amikor a hozzávalókat méricskéltem akkor csodálkoztam, hogy ebbe nem is kell élesztő !? Amikor sütés előtt kelt a tészta és 3/4 óra múlva sem volt igazán sokkal nagyobb mint amikor kezdett kelni, akkor még gyanúsabbá vált. Amikor betettem a sütőbe és láttam, hogy nem igazán nő a tészta és emlékeztem rá, hogy Margitka és Superkeri is azt mondta, hogy hatalmasra kelt, akkor néztem meg még egyszer a receptet és a 3 dkg élesztő igencsak kimaradt. Nem tudom ehetúő lesz-e egyáltalán. Úgyhogy képet most nem kaptok. Üdv:Julika
Szokimoki! Szomorúan olvastam, mi történt a kicsi fiaddal. Amit a kórházban tapasztaltatok, nagyon szomorú. Sajnos hasonló rossz tapasztalatokat szereztem most én is a kórházban.
Szerencse, hogy nem történt nagyobb baj a kisfiúval, és ők aztán igazán gyorsan gyógyulnak.
Meglepően gyorsan telnek a napok itthon, pedig alig sütök-főzök.
Azért már gondolatban tervezek valami finomságot.De még nem szabad dőzsölnöm.
Margitka! Nálad már teljesen rendbe jöttek a fiúk?
Látom, zajlanak az események! Nálunk is! A tegnap délutánt a baleseti sebészeten töltöttük. A kicsi fiam az oviban odazárta teljesen a hüvelyk ujját az ajtóhoz. Szerencsére nem tört el.De ahhoz, hogy ez kiderüljön, egy pár "kellemes" órát elkellett töltenünk a kenézy kórházban. Nem számított, hogy az én gyermekem 2 éves, az sem, hogy egy nő (durva lesz) sthill fűrésszel levágott 2 ujját több órája, szépen ott várt kinnt mindenki a maga sorára.Ez borzasztó volt. A gyerek meg lát mindent, mert otz tényleg akad mindeféle. Csak beteg ne legyen az ember sose!!
Margitka! van olyan,hogy a kovásznak megváltozik a szaga (ezt nem lehet illatnak nevezni)? Ugyanis én 2 naponta sütök vele, és emiatt nem is tartom a hűtőben, de mostanában nem olyan szaga van mint eddig, és nem is aktivizálja magát. Lehet, hogy megromlott? Egyszer már írtad, ha jól emlékszem azt, hogy nem baj ha nem aktív a kovászom ha élesztő mellé teszem. Erre jól emlékszem?8 dkg élesztő mellé szoktam tenni u.ennyi kovászt, 60 dkg liszt és 350 ml víz mellé. Oda jó, ha a hűtőből teszem egyenesen?
Jobbulást kívánok a betegeknek! Kriszti! Aranyos a kislányod!
Tegnapelőtt megetettem a kovászomat és tegnap akartam sütni vele egy sokkovászos kenyeret. Hát ebben a hűvösben a füle botját nem mozdította az én kovászkám, így joghurtos zsömlét sütöttem a kenyér helyett. Amiért ezt mesélem, az az, hogy előkaptam a joghurtomat és akartam kimérni az 50 dkg-ot, amikor is rácsodálkoztam a dobozra, mert megint 500 g-os joghurtot sikerült vennem. Talán emlékeztek rá néhányan, hogy annak idején többen is csodálkoztatok, hogy honnan vettem én ekkora dobozos joghurtot, még ígértem, is, hogy ha legközelebb veszek, akkor lefotózom. Na azóta sem kaptam. Most a Tescoban vettem teljesen véletlenül, majd hozok róla képet, mert csináltam Az igaz, hogy ez sokkal hígabb volt, mint a korábbi így jócskán kellett még lisztet tennem a tésztába. Most már majd tudom, hogy ebből kevesebb is elég. A zsömléket az új formámban sütöttem meg, nagyon klasszak lettek.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Bezsa! Köszi a dícséretet,tényleg olyan kis boszis.De nagyon jó fej,és (most is) nagyon büszkék voltunk rá.
Na meg a másikra is,ő is nagyon élvezte az egészet,számomra meglepő módon mi is.Ne legyél a béka alatt,gondolom,nehéz ez most ,de te mindent megtettél,amit lehetett.A rossz után mindig jó jön,azt mondják,hát én is ebben bízom,bár jó az,hogy jól vagyunk,élünk,a többi pedig majd lesz valahogy.....
Nelly,próbáltad már a Flameril (lehet,hogy y) krémet? Nagyon jó,de hosszabb távon.Illetve próbálj szerezni fekete nadálytő kivonatot(olaj v.alkoholos),mert a krém már nem a régi,sajnos...
A vállalkozó szellemed irigylésre méltó! Cukkinis, káposztás kenyér, zsömle és a kalácsok, amikről írtál.Nekem nincs mindég bátorságom nagyot változtatni. Ha mégis, akkor azért izgulok, hogy legyen aki megeszi, mert a gyerekeim zokszó nélkül lemondanak róla, ha nem olyan, amire gondoltak. Aztán ehetjük a férjemmel ketten, hogy ne keljen kidobni.
Hát most nekem is lassú a portál, de már nem izgat, mert majd leragad a szemem, és akkorákat ásítok, hogy be tudnám kapni a laptopomat. De ezt elvetve, inkább elköszönök, jó éjt! Nelly
Csak kivártam, hogy bejöjjön a felület, ahol írni lehet, hogy itt tudjak válaszolni Neked. Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, de sajnálom, hogy megerőltetted a kezedet és megint fáj. Vigyázz magadra jobban!!
Az örömöd, szerintem közös és mindannyiunk érdeme is.
Hoztam egy kis szurkolócsapatot magunknak :-))
További szép és jó hangulatú estét kívánok, üdv, Margit
Hát elkészült, kicsit körülményesen, de igazán jól sikerült a Limara által írt receptből a Rozsos cipócska. Reggel kicsit elaludtunk, de 12-re kenyér kellett, közben kiderült, hogy Graham liszt sincs itthon. Gondoltam, jó lesz a tk.tönköly helyette. Egy kicsit változtattam a liszteken: 30 dkg tk.tönköly, 10 tk.rozs, 10 dkg világos rozsliszt. 20-22 dkg reszelt káposzta került bele és a többi hozzávaló. Na végre indulhat a gép, pár perc múlva megnéztem, hogy áll a tészta, hát képzeljétek: jó masszív nokedli sűrűségű vlot. És abban a pillanatban beugrott, hogy nem tk.tönkölyt, hanem BL 80-at tettem, és ez persze nem vesz fel annyi nedvességet, mint a tk. lisztek. Hát kezdtem "lapátolni" hozzá a tk-t, úgy 7-8 ek kellett. Na alakult szépen, jól kelt, de mikor kivettem a tésztát formázni, bizony még kissé lágynak találtam, így aztán felét a szilikonos formában kenyérkének sütöttem a többiből zsemle lett, 6 db, amit muffinba tettem. Kreáltam "szilikonos" formát, a teflonosba vagdostam szil.sütőpapírt szuperul működik. Egy szónak is száz a vége...Nagyon fincsi lett a káposztás kenyér és zsemle, puha a belseje, szép lyukacsos. A káposzta íze intenzíven érződik!
Kriszti! Igazi kis boszi a lányod. Olyan aranyosak tudnak ilyenkor lenni mikor szerepelnek.
Margitka úgy látszik még sem tudtam megvédeni a dolgozóim munkáját. Úgy érzem mindent megtettem érte. A legmesszebbekig elmentem miatta.
NAgyon belefáradtam, most még az átadás van hátra, aztán a jövő héten már nem kell foglalkoznom vele, remélem. Tehát a hangulatom a béka segge alatt. Nelly ne erősködj, vigyázz magadra, később megbánja az emberlánya. Én a két csuklómat tettem így tönkre. Nem is tudok nehezet emelni sem és megtartani sem.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit