Lányok, szépeket - és biztos finomakat - alkottok, és látom, mindig vannak újoncok, nagyon helyes :) Újabban rászoktam én is, hogy minden nap végén gyorsan átfutom a termést, különben sosem érném utol magam, de ha nincs időm, vagy engem nem érint közvetlenül vmi kérdés vagy felvetés, nem írok.
Piroska, Margitnak igaza van: Mardor már úgy egy hónapja bejelentette, hogy szerzői jogi problémák miatt megszünteti az oldalt, és csak az anyatanya honlappal foglalkozik - már a kezdetektől fogva csesztették ilyenek miatt. A megszűnt oldal tartalma csak akkor érhető el, ha pl. ma reggel még működött, és ma jártál ott, és akkor is csak a te böngésződben, de akkor sem biztos, hogy a letöltések megindulnának (sőt, biztos, hogy nem). A böngészőknek van egy ilyen emlékező-tárolófunkciójuk (cache), az teszi lehetővé az ilyesmit.
Ha valakit érdekel, mikor úgy volt, hogy megszűnik, gyakorlatilag az egész weboldalt lementettem. Ha valami kell, el tudom küldeni (a tartalomjegyzéket is lementettem), csak szóljatok. A donuts.rtf például biztos megvan.
Ez is a fórumozók kedvenc linkjei között volt (Tudásbázis néven), de szerintem ki lehet venni, mert megszűnt. A másik, ami közben elköltözött, a Kenyérsütésről nevezetű, amit szintén én ajánlottam egykor. Az új cím:
Kenyérsütésről itt egy csomó jobb-rosszabb kenyér fotója is fent van.
A Gabó-féle tojástekercshez hasonló, de gombás töltelékú receptem nekem is van, tkp. besamel alapú tésztát kell készíteni, sütőlemezen elkenni, kisütni, és felcsavarni, mint a piskótatekercset. Ha érdekel vkit, bemásolom, még arra is emlékszem, hogy Frank Júlia receptje, és nagyon feldobja az amúgy semmilyen gombát, ráadásul guszta is.
Az nlc sütis topikján olvastam, hogy a tudásbázis oldala megszünt, és helyette a Rózsakvarc által feltett oldalon lehet letölteni a recepteket.
Ma egy kicsit hosszú napom volt, el is fáradtam rendesen, de ki nem hagynék egy napot sem, hogy ide be ne nézzek. (még ha mindig nem is írok) de ma esemény is volt. Nálunk itt Debrecenben évente 2-szer rendezik meg a Mihály napi nagyvásárt, amit én mindig nagyon várok, és semmi pénzért ki nem hagynám. imádok ott mászkálni , nézelődni, és nem utolsó sorban vásárolgatni is. Pedig ma is nagy volt a tömeg, de ennek ellenére is! Szóval a vásár miatt igyekztem a mai teendőimmel mihamarabb végezni, takarítás, sütés... Az öcsém jött ma haza a barátnőjével, és ők nagyon szeretik a Lala kiflit. Gondoltam, mgsütöm immár 150-jére. De hogy jártam?! így még Lali nem tolt ki velem mint most. A tepsi hátulján szoktam sütni, mert ott több elfér, és egyszer látoma hatalma füstött a sütőben, aztán kinyitom, és hát a margarin folyt le a sütő aljába, ahol pillanatok alatt lángra kapott! szabályosan tűz volt a sütőben. gyorsan kikaptam Laliékat, aztán a mosogatószivaccsal eloltottam a tüzet. Én úgy megijedtem, hogy még órák múlva is reszketett a kezem-lábam.Az volt a szerencse, hogy egyedül voltam itthon, mert a férjem elvitte a gyerekeket előr a vásár melletti vidámparkba, hogy haladjak. Mondnom sem kell, hogy állt a füst a lakásba. Gyorsan kicsavaroztam az ablakokon lévő láncokat (ami a gyerkőcök miatt van), hogy mihamarabb menjen ki a füst, de eltartott egy ideig, aíg kiment. Na aztán csak megsütöttem még a Lalákat, mert ekkora már majdnem kész voltak, sajnáltam volna kidobni, de mondanom sem kell, hogy füst ízük lett. Na aztán bánatomban kimentem a vásárba, és 4 óra hosszat szellőztettem ott a fejmből a füstöt. Jól elfáradtam, de sikerült tök jó dolgokat(ruhákat) venni a gyerekeknek. De holnap megint készülök menni!:-))
Megsutottem a kurtosket, egy-ket szepseghibaval remekul sikerult. Majdnem ugy nez ki mint az arusitokei.Fa gurulos sodrofan sutottem.Ez is az egyik titok koze tartozik.Ezt azart irom mert mar nem tudom ki keszitett itt nalunk az oldalon es a belseje is megsult".Nos, igy nem.Fotokat keszitettem de ezt csak a ferjem comput. megjavitasa utan tudom oket elkuldeni a tobbivel is.Fele adag /1/2.kg/ tesztaval keszitettem.Igy is 4db lett belole.
LANYOK NE haragudjatok de nem tudok nektek mar belole kuldeni mertmar csak az illata van meg.Megettuk! Hmmmmm-volt.
Naaagyon sajnalom, bocsi! erte.
Egyket technikai dologrol majd holnap irok mertmar loknek is le a computerrol!!! Mindenkinek szep almokat kivanok, reggelre meg mar bekeszitettem nektek egy fincsi eszpressszot. Puszika!
Lehet, hogy a Te gépeden már fent vannak azok a lapok, amiket rendszeresen látogattál, ezért tudod elérni. Ne kérdezd, hogy ez technikailag hogy van, de létezik ilyesmi. Aki még nem járt ott, az nem tud már a régi oldalakra bemenni. Olyan oldalt, amit még nem néztél valószínűleg Te sem tudsz megnyitni.
Majd, ha valaki hozzáértőbb jár erre, biztos jobban elmagyarázza, hogy mire gondolok és jól gondolom-e(Batka, hol vagy??)
Sajnos az oldal működése bizonytalan ideig szünetel.
Amennyiben akadnak olyan vállalkozó szellemű jelentkezők, akik a továbbiakban szívesen vállalnák az oldal karbantartását, írjanak az nlctb@freeweb.hu címre. A feladat nem egyszerű: át kellene nézni az összes eddig begyűjtött dokumentumot, és kiszűrni a jogvédett részeket.
Üdv, ex-szerkesztő, -fejlesztő, akinek sajnos nincs ideje az oldallal foglalkozni
Nem tudom miért nem működik. Nekem a kedvencek közé van felvéve, és ez jelent meg a címsorban. Elsőre nem jött be mikor magamtól írtam be, de mikor a kedvencek közül behoztam, bejött. Ha idemásolni nem lehet, mert sok, és jogvédelmi gond van vele, talán egyesével mindenki nézelődhet ha rájövünk miért nem jött be.
Ma megúsztam egy nagy bevásárlást, a férjem elment a kisfiammal Elég későn értek haza, így mág utána tudtam nekiállni a sütésnek. Az első tésztám már formázva kel, a második a gépben dagasztódik, még kettőt kell készítenem, így még elleszek egy darabig
Piroska! Sajnos link nem működik, valami ki van írva, hogy miért. A kínos a dologban, hogy jogvédelmi probléma is van a háttérben, így nem tudom, hogy milyen lementett recepteket lehet onnan közzétenni.
Julika! Örülök a következő generációs házipékeknek. Ügyes voltál, hogy sikerrel indítottad utnak, gratulálok!!
Ilsiko! Kíváncsi vagyok a kalácsra, majd mesélj. Rremélem jól fog sikerülni és nem kell földkörüli pályára állítanod.
Masala! Én is épp a napokban mutattam a férjemnek két kis szeletke száraz kenyeret, ez az elmúlt kb. 2 hónap kenyérmaradéka nálunk is. A sajtos kenyérrel kapcsolatban, nem annyira a sajtkrém ízére gondoltam, hanem, hogy nem égett-e egy egész kicsit meg, maga a sajt.
Gabka köszönöm, amit írtál. Ha TE csak tk. lisztből sütsz, akkor nem nagyon lapos a kenyered? Mit használsz hozzá, élesztőt vagy kovászt?
Margit a sajtkrémre nem tudok mit mondani, mert most tettem először a tésztába. Most már inkább a lisztre gondolok meg a korpára. Lehet, hogy sok volt így együtt.
Ma még szebb kalácsot sütöttem, majd lesz róla fotó is. Sima fonott, de szép lett és a fiam szerint jó is. Sütöttem egy almás lepényt is, mert kellett már egy sütemény. A kalács nálunk nem süti. Nem volt itthon sütőporom és tettem a tésztájába élesztőt. Gondoltam lesz, ami lesz, valahogy meg kell sütnöm. A kritikus fiam azt mondta, hogy még sehol nem evett ilyen finom tésztájú almást! Linzer tészta élesztővel és nem is kelesztettem, csak pihent 10 percet.
Most kel egy fehér kenyerem, nemsokára mehet a sütőbe. Amióta én sütöm a kenyeret, azóta nincs a fasírthoz száraz zsömlém v. kenyerem. Ma kicsi húsgombócokat csináltam és zsemlemorzsát kellett beletennem. Tudom, hogy így is lehet, de eddig volt száraz zsömle.
Ildikó a kürtös nem lehet olyan rossz, hogy a kukában végezze. Én nagyon szeretem, de még nem sütöttem. Ha valahol árulnak, biztos vevő vagyok. Ezért az egyért megyek néha különféle rendezvényekre, bár mostanában már árulnak az áruházak környékén is.
Ja, a tea jöhet! Kalácsot már nem akartam enni, de teázni még lehet. Cukrot nem kérek bele!
Jo estet mindenkinek! Ma mar fentvoltam 1x, de mindig lezavarnak.! Meghat teendoim is voltak. Rakott karfiolt keszitettem.Fotot nemtudom elkuldeni mert meg mindig kaduki a ferjem computerja. Na, figyuzzatok! Most van keles alatt a kurtoskalacs tesztaja. Joo keson, mi? Nem volt elobb idom ra.
Meghat-HA lesz tuz akkor a sotetben AZ is jobban latszik!!Mert grilezni szeretnem ahogy multkor mar irtam.MOST esik a majom a vizbe"" cimmel. Hogy hogy fog sikerulni, csak a jo Isten tudja. Ha nagy fenyt lattok ma este NY-at felol akkor NEM a nap jon vissza!-hanem az en kalacsom fog Ti nektek indian jeleket kuldeni.NA, de most komolyan. Drukkolok magamnak.
Nagyon szepeket sutiztetek megint! Szia GABOM! Udvozlet neked is ujra! Azert pihenjel is neha! AGI/KOLNER/ udvozlet az oldalon! Remelem Te neked is annyi oromod lesz az oldalon itt mint nekunk.Itt igazi kis csalad vagyunk.
Van kurtoskalacs cimem, vagymar Ti biztosan elobb mar raakadtatok.Ha kell irjatok. Ki-mit sutikezett meg?
A cím, amit mutatni akartam http://www.fw.hu/nlctb/ Ott letölthető receptgyűjtemények vannak. Nagyon jók. Van egy donut receptes is. Az a bizonyos amerikai fánk, amiről beszéltünk. De vannak kenyérrecept gyűjtemények is.
Ma délután ránéztem Masala narancshéjas kalácsára és ihletet adott nekem, hogy süssek egyet én is. Kandírozott narancshéajt és csokilencsét tettem bele. A tésztája és a formája az áfonyás-csokilencsés kalács alapján született.
A kenyérsütés tudományát emgint tovább adtam egy kolleganőmnek. Mindig vittem a finomságokból kostolót így nagyon szeretett volna kenyérsütőgépet. Kb. 2 hete kapott egy AFK tipusút. Csomó receptet kinyomtatott az oldalról. Elsőre Margitka alap kenyér és kalács recije alapján sütött, teljes sikerrel. Ma pedig küldte az sms-t, hogy a soklisztes, sok magvas kenyeret sütötte meg és tökéletes lett. Pedig őszintén szólva nagyon féltem, hogy mi lesz belőle neki már az első kenyérnél is, mert nem egy gyakorlott háziasszony és voltak számomra furcsa kérdései. Amiket persze átbeszéltünk és így sikerült neki.
Szia Masala!
A teljes kiörlésű lisztből készített zsömléim gyakran nemek is keserű ízűek. Szerintem a liszt minősége (illetve a nem minőségi liszt) okozhatja a problémát. Én nem keverem fehér liszttel a teljes kiörlésűt, de már nem zavar az enyhe keserű íz. És nem mindig egyformán keserű. Nagyon érdekes, de a bio teljes kiörlésű leszt mindig keserűbb, mint az olcsóbb teljes kiörlésű liszt. És mindig az egyszerűbb lisztet veszem és mégsem egyforma az íze.
Megkaptam a képedet, hozom rövidesen, de most muszáj egy kicsit itthagynom a gépet, mert van egy kis dolgom. Örülök, ha kipróbálod a fánkot, nekünk bevált és finom lett. Remélem Nektek is ízleni fog, majd mesélj róla.
Szia MArgitka!
Ez a sütőben sült fánk nekem nagyon tetszik,lehet, hogy holnap kipróbálom, persze csak fele mennyiségből, met ez rengeteg. Még a fele mennyiségből is tudok lefagyasztani.
Ráadásul most van egy csomó lekvárom.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit