Sziasztok!
Tegnap Aranygaluskát sütöttem és vanilia szószt hozzá.. Egy részét lefagyasztottam, mert nekünk ez rengeteg én mostanában nem igen eszem édességet.
Ha megengeditek csatlakozom hozzátok :o) Egy ideje már nézegetlek Titeket, de most vált aktuálissá a hozzászólás, mivel kb egy hete ajándékba kaptam egy kenyérsütő gépet. Nagy hasznát vettem a tanácsaitoknak és a gép leírása is teljesen korrektnek bizonyult. Tegnapelőtt -útmutatásaitok alapján- elkészült az első fehér kenyerem! Hála Nektek egészen elfogadható ( talán a héja egy kicsit kemény, de az íze finom). Ma pedig a kakós kalácsotokat próbáltam ki ( nem diabetikus kivitelben)- szuper finom lett. A legfőbb kritikusaim egyike most eszegeti a konyhában :o))))
Egy szó mint száz: Köszönöm a sok hasznos tanácsot és receptet!
Ígérem, ha időm engedi fogok még jelentkezni... bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikeredtem!
Mára végeztem!!A hetem elég zűzös volt tele munkával.Idegileg nagyon fárasztó.Utána pedig itthon a 2. műszak.A héten készült máglyarakás,sütőtökös keksz,ma pedig sikerült elrontanom a sütimet.Folyós lett a krémem,nemtudom mit rontottam el.Grillás szelet akart lenni.Minden nem sikerülhet igaz?
Szépeket sütöttetek Ti is a héten szép hétvégét mindenkinek!
A kenyérrel kapcsolatban kérdései is voltak, de azt írta, hogy válaszoljak itt, hátha mást is érdekel a téma. Ehhez egy picit idemásolok a leveléből:
"....... Egyetlen hibája, hogy pici kesernyés utóíze van. Szerintem sok volt a 20 dkg grahamliszt a 30dkg fehérhez. Mit gondolsz, lehetséges ez? ......... ..........hogy korpa is volt benne, de már nem emlékszem pontosan, hogy mennyi. Szerinted mennyit szabad tenni bele, hogy ne legyen sok, ........"
Masala! Remélem nem baj, hogy elhoztam egy kis részt a levélből? Én maximum fele-fele arányban szoktam a tk lisztet keverni a BL 80-as mellé, így még el lehet olyan állagot érni, ami hasonlít a fehérkenyérhez. Ami ennél még szorosabb azt már nem szívesen eszik meg a gyerekeim. A diétámban én ezt ettem, úgy gondolom, hogy ez már jóval egészségesebb, mint a teljesen fehér kenyér és még annál is, amit a boltban tk. kenyérnek árulnak. Már sokszor és sok helyen volt róla szó, hogy a bolti színezve van, attól olyan barna, nem pedig a rengeteg tk. liszttől. Grahamlisztet nem nagyon használok, csak akkor szoktam venni, ha véletlenül kifogy a szokásos tk. lisztem és nem kapok mást. Nincsen vele semmi baj, csak abból hiányzik a búzacsíra, amit az ember esetleg külön úgy is megvesz és belekeveri a kenyerébe. Találtam egy nagyon jó lisztet, megmutatom a képét, mert egyszer korábban már feltettem itt:
A jobb oldali az, amit mostanában állandóan veszek. Mint látható is a képen, ez jóval finomabbra van őrölve, mint a többi, általam ismert tk liszt.
A kérdésedre még nem teljesen válaszoltam ezzel, csak részben. Tehát nem gondolom, hogy a Grahamliszttől lenne keserű a kenyér, legalábbis nem a mennyiségétől. Magát a lisztet, az ízét kevésbé ismerem. Összességében korpát, csírát, tk. lisztet, szóval bármi ilyesmit fele részben tehetsz nyugodtan a kenyérbe. A hozzáadott korpa mennyisége erősen befolyásolja a kész kenyér tömörségét. Minél több a korpa, annál tömörebb, zömökebb lesz a kenyér.
A sajt nem lehetett az oka a keserűségnek?
A kenyered és a kalácsod is nagyon szép lett, gratulálok hozzá! További szép napot kívánok, üdv, Margit
Ma mégsem mentünk kirándulni, de az íróasztalaimat sem hozták meg. Ez olyan későn derült ki, hogy már nem igazán lett volna értelme elindulni valamerre. Így inkább elmentünk és csaptunk a gyerekeknek egy őszi ruha vásárlást. Ez is időszerű volt már, a nagyját sikerült beszerezni a szükséges holmiknak. Még nadrágot és cípőt kell vennem, aztán teljes megint a ruhatár egy időre
Kivel mi újság, meséljetek? Nagy a csend ma itt. Mindenki kihasználja még a jó időt, vagy süttök-főztök a hétvégére?
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Ildikó jó helyen kereste az okokat. A szaftos töltelék (túró, alma, mák, dió stb.), főleg, ha az ember nagyon jót akar és jó vastagon keni, akkor ezt eredményezi. A tekeréseknél minden kalács-csavart (jó süket kifejezés, de nem jutott jobb eszembe ) lenyom. Megkel a tészta, főleg a teteje, de a szeletek teljesen elválnak egymástól, levegő marad közöttük és szétesősre lehet csak szeletelni. Tapasztalatom szerint az ellenszere, ha vékonyan keni az ember a tölteléket és inkább jó nagyra kell nyújtani a tésztát és sokat tekerni rajta. Annyira vékonyan érdemes kenni, hogy átlátsszon a tészta a töltelék alatt.
Érezzétek jól magatokat a holnapi lakodalomban, minden jót, üdv, Margit
Lanyok, vettem 2db extra sodrofat olyan gurulosat.Tudjatok mit tervezek? Hogy megprobalok kurtos kalacsot fabrikalni.En grilezni akarom.Nooos, biztos nagy a kacaj mindenkinel, DE tulajdonkeppen AZ a kurtoske amit a piacon is vesztek tulajdonkeppen igy keszul: futoszaras grillen. Ha nem sikerulne akkor ugyis latnifogjatok a fustfelhobol onnan toletek. Azert tuzolto nem kell. Remelem lesz eleg idom hozza mert ittvan meg mindig es megint egy nagy hegy
Olvastam a kalacs durdefektet.Fontad, v tenyleg csal csavartad? Nezd, en nem vagyok nagy szakerto, de nemlehet koze esetleg a toltelek nedvessegtartalmanak? /alma/ Lehetseges hogy egy kalacstesztanak igy nehez lett volna es a strukturajan rontott volna? Habar irtad hogy a csokilencses is beesettt. Vagy ha esetleg tobb vajjal talaltad volna megkenni?
Sztem MARGITUNK vagy valamelyikonk aki tobbet sutott ilyet biztos tudja a valaszt. BIZTOS legkozelebb minden oke fog lenni. Neha nalam is vannak a sutesnel "havi betegsegek " Szegenyem biztosan merges lehettel.Kuldok neked egy csesze finom kavet v. teat vigasztalasul. Nyisd csak ki az ablakod.
Tegnap ismét megsütöttem Limara Fonott kalács tésztájából 2 kalácsot. sajnos most nem lett olyan szép, mint az előző. A tészta nagyon szépen megkelt, két részre osztottam, az 1. párolt almás-fahéjas, a másik cs.lencsés lett. Amikor megsült, elég magasnak tűnt mindegyik, de ahogy kihűlt, az almás teljesen lapos lett, mint a kipukkadt lufi, a csokis is lapult egy kicsit, de az sem lett szép, nagyon szétváltak a szeletek a felcsavarásoknál. SEGÍTSETEK, mi lehetett a hiba!!
Vigasztalódik egy kicsit, majd holnap a lagziban biztos sok sikeres süti lesz.
Az ember tervez....., aztán nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretné. Beesett egy ismerős délután, így most először egy csirkém sül, majd utána folytatom a betervezett péksütikkel. A virslis tésztája már a gépben van.
További szép estét mindenkinek, írjatok, kivel, mi újság, üdv, Margit
Megérkeztem. Ma sütögetni fogok délután, mert lehet hogy holnap elmegyünk egy kicsit kirándulni. Attól függ, hogy megérkezik-e a fiaimnak az író-számítógépasztala, amit 1 hónapja rendeltem és már több, mint 1 hete késnek a szállításával. Már nagyon mérges vagyok Sütök mini virslis bucit és pici buktákat, ha nem tudunk elmenni, akkor legfeljebb lefagyasztom egy részét.
Cordula! egyidőben házi kefirt használtam, ez eléggé híg, ma pedig bolti kefirt vagy joghurtot, ezeknek teljesen változó a minősége. Ezeknek a sűrűségét/hígságát be kell kalkulálni a receptekebe.
Kedves Jégkása!
Drukkolok nektek! A legkisebb fiamnak 1 hónapja vették ki az orrmanduláját és mi aznap haza is mehettünk.Nála is történt egy kicsi gixer de a nagyfianmál nagyobb. Az ő történetét csak a mütét után mondom el.
Cordula
Szegény kicsi fiad , most már legalább ezen túl van. Hétfőn mentek a kórházba? Mikor engednek haza? Majd feltétlenül mesélj nekünk és drukkolunk akkor is!!
A fánkot sütés után szeretném tölteni. Amit kapni lehet, azokon is látszik a pici lyuk, ahol utólag belenyomják a tölteléket. Vaníliás, csokis, lekváros van tudomásom szerint frissen, fagyasztva még túrósat is lehet kapni ezeken kívül.
Szép napot és jó pizzázást kívánok holnapra, üdv, Margit
Örülök, hogy jelentkeztél. A recepteket, ha elérhetők máshol a neten, akkor inkább egy link formájában kellene megosztani a többiekkel. Ha ide be tudnád tenni a linket, akkor jobb oldalon alul a neveddel feltenném a fórumozók kedvenc oldalai között.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit