Nogea! Igen megkaptam a köszönő levelet. Szivesen.
Mindenkinek köszönöm aki ma szorított nekünk, hát nem volt túl egyszerű a vérvétel mert Petinek is vékonyak a vénái ráadásul nagyon félt is, most kivételesen sírásra biztatta az asszisztens, hogy lazuljon, hát igy már azért csepegtetve sikerült a dolog.
Holnap pizzát fogok sütni!
Margitka nagyon tetszik a fánkod! Szivesen bekapnék egyet. A töltését sütés után gondoltad? A kiflik szintén nagyon gusztusosak.
Szerintem új fejezetet kellene nyitni, ha pontosan tudsz mérni. Néha 1-2 dkg liszt vagy 1-2 ek folyadék is változtathat a tésztán, így érdemes elég pontosan mérni mindent, főleg eleinte. Később, ha már az ember szemre is tudja, mikor jó a tészta, akkor már ez nem ennyire lényeges. Ezen kívül sokkal könnyebb ilyen messziről segíteni, ha pontos receptet kapunk és pontos leírást a történtekről. Érdemes a gyerekeket is arra a néhány percre amíg a tésztát összekészíted, kicsit a szobában elfoglalni, így nem fordulhat elő, hogy pl kifelejt valamit az ember a tésztából. (Épp a napokban írtam, hogy nekem is maradt már ki élesztő, pontosan ilyen zavarás miatt.)
Az aszkorbinsav helyett jó az ecet, az nem okoz semmi problémát.
Az 1. kenyérben valószínűleg sok volt a folyadék, valamint a galuskatésztásban is. (Ha tényleg ennyire híg volt, akkor szerintem a 10 dkg liszt kevés lehetett bele.) A göröngyös tetejű már pontosabb leírást igényelne. Az alap kenyérnek is nevezhető fehér kenyeret, ha újra próbálod, akkor a kimért vízből tartsál vissza kb 0,5 dl-t, majd szükség szerint tegyél még a tésztához a dagasztás közben. Ami végképp megmarad, azt mérd vissza és a végeredmény ismeretében el lehet dönteni, hogy a gépedbe mennyi liszthez kb. mennyi folyadékra van szükség. A továbbiakban ez már egy kiindulási alap lehet. (Más recepteknél természetesen a szárazanyagok és a folyadék milyensége valamelyest módosíthatja ezt.)
Kíváncsian várom a folytatást, sok sikert, üdv, Margit
Ma croissant jellegű kiflit sütöttem, most túróval töltöttem meg:
Joli ma volt olyan kedves és megint elhozta nekem, amiket vett, így végignézte a kifli születését. Neki ígértem, hogy kiteszem ide a receptjét, ami alapján készült: Sajtos kifli és muffin vajas, levelestésztából
Rögtön visszaolvasok és válaszolok, csak ezt gyorsan fel szerettem volna tenni, üdv, Margit
Sziasztok! Szia Margitka! Olvasgatlak Benneteket 1-2 napos késésekkel, mert többre nem jutok. Írni ritkábban van időm. Mire akad egy kis időm meg elfelejtem mihez és mit akartam hozzászólni.
Az amerikai fánkot tényleg speciális sütőformában lehet sütni, úgy mint a muffint. Nem drága. Az összes hipermarketben lehet kapni. Kb. 2000-3000 Ft, és van benne egy pici fánk karikás, egy nagy fánk karikás, és egy nagy teli fánkos fém sütőforma. Azt hiszem a nagyon 6 db fánknak van hely, a kicsiknél talán 15-nek. Adnak hozzá recepteket is angolul. Abból tettem fel a csokis fánk receptet a képpel együtt. Van egy egész receptfüzetem, azt hiszem az nlc-ről, ha érdekel szívesen elküldöm. Bár szerintem fent van a tudásbázis részen azóta is.
Most, hogy végre sikerült Titeket végigolvasnom, leírom a probálkozásaimat igaz, hogy csak röviden, mert elrontottam a gyomrom és most ügy nézek ki mintha az negyedik hónapban lennnék.:
1.sz. kenyér a program könyvből homorú lett, de elfogyott. Okai: két - három kamállal több lisztet kellett volna beleraknom és/vagy a szalagos fehérlisztel csináltam; nem raktam bele aszkorbinsavat.
2.sz. kenyér: igazából kalácsot szerettem volna csinálni de nem volt otthon tojás, ezért a gépkönyvből kinézett édes kenyeret csináltam meg sima lisztel. amikor beraktam mindent a gépbe akkor láttam, hogy a recept nagyon nem jó, ezért gyorsan hozzáadtam még vajat, tejfölt,tejet. Nagyon szépen feljött. Szombaton szüretre mentünk és oda vittem el sajna erről nem készült kép, de mind a nyolc gyerek ette, igaz nekem csak vajjal ízlet igazán.
3. sz. kenyér: a legrosszabb kenyér: az itteni fehérkenyér recept alapján csináltam, de mivel mindhárom gyermekem kuktáskodott valamit igen csak elmérhettem. Mikor indultunk a misére akkor indultunk el és mire hazaértünk a gépben szépen kelegető galuskatésztát találtam. Gyorsan leállítottam a programot és hozzákevertem még 10 dkg lisztet de igazán ez sem volt elég. Kivettem és tepsiben sütöttem meg légkeveréssel. A teteje nagyon száraz lett és a mi ízlésünknek túl lapos, ízetlen.
4.sz. kenyér: itteni fehér kenyér receptje alapján készült fele rész tönkölyfele szalagos lisztből. Göröngyös lett a tateje, Miért? rájöttem, közben, hogy tényleg rossz amérlegem amit eddig csak sejtettem. Aszkorbin sav helyett ecettel készítettem, mivel csak 6% volt otthon másfél ekval raktam bele.
Holnap megnézem a Hengermalom úti boltot, nem lakunk tőle messze. Bocs, hogy ilyen hosszú lettem, de ritkán kerülők géphez.
Szokimoki! Köszönöm a receptet, átteszem a másik fórumba is, hogy ne vesszen el.
Exe! Köszönjük az információkat.
Nogea! Bal oldalon alul megtalálod pontosan az e-mail címeimet. Működik mindkettő, de szívesebben használom a gmailt, mert ott jóval nagyobb a tárhelyem.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Sziasztok !
Jégkása ! Nam tudom megkaptad-e a köszönő levelem a meghívóra. Remélem igen, ha nem akkor köszönöm mégegyszer !
Tegnap hatalmas nagy hamburger bucikat sütöttem, képek mennek Margitkának majd.
Hétvégén megsütöttem a mézes francia krémest. Nagyon finom lett.
Most itt állok egy 20 l vödör paprikával azzal kéne valamit kezdenem.
Margitka ! Az e-mail címed hogy van ? Van valahol pont vagy valami mert szerintem nem kapod meg az e-maileket.
ILDIKÓ Mennyiért vesztegetnek egy ilyen kuglóf formát arra felétek?
Szép napot mindenkinek ! Üdv! Nogea
Egy kis információt szereztem kenyérsütő ügyileg. A Clatronic márkaszerviznek csak a 283-6550 telefonszáma él. Ott elbeszélgettem a hölggyel aki közölte, hogy a Clatronic cég kivonult országunkból, ezért semmilyen alkatrészutánpótlás nincs. Ezért a javaslata, hogy senki ne vegyen ilyet. (a Metro áruház még mindig árusítja) Amit ők szervizelnek az a Kenwood és a Delonghi (bocsi ha nem így kell írni) A Delonghi olasz termék 1-2 hónap mire beszerzik az alkatrészt hozzá. Ezért az a javaslata, hogy olyan készüléket vásároljunk ami cseregaranciás és akkor évente lehet újat venni!
Egyszer valamelyik nlc-s topikon én már szemezgettem a Donuts-sal, csak úgy emlékszem, hogy valaki azt írta, hogy ahhoz speckó Donuts sütő kell, ezért elvetettem az ötletet. De a recceptet bepötyögöm nektek, mert akkor kiírtam.
Donuts
3,5 dl tej
1,5 dl víz
18 dkg vaj
1 cs. vanília cukor
1 tk reszelt citromhéj
1 kg finomliszt
10 dkg élesztő (2 kocka)
1 tk cukor
1 kk só
2 db tojás
13 dkg cukor
olaj a sütéshez
Egy edényben a tejet a vizet felmelegítjük, hozzáadjuk a vajat, a 13 dkg cukrot és hagyjuk felolvadni. Belekeverjük a vaníliacukrot a reszelt citromhéjat.Egy kevés langyos vízben az 1 tk cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba kimérjük a lisztet hozzáadjuk a tojásokat (én a tojásokat is a teljes miskurenciába kevertem bele) a sót, a vajas-tejes keveréket és a felfutatott élesztővel jól bedagasztottam a tésztát. kb 1 órát hagyom kelni.Ha megkelt, henger formájura kinyújtom, kis darabakora felvagdosom és karika formájura igazítom a tésztadarabokat és a deszkán hagyom kelni egy kicsit őket.
Olajat hevítek és 2-3 perc alatt (oldalanként) szép viágosra sütöm a karikákat. Papírtörlőn leitatom és megszóróm vaníliás vagy fahéjas cukorral. Ha valaki szereti, cukormázzal os bevonhatja.
Jacquelin Bellafontaine: 100 újabb recept kenyérsütőgépekhez
Nagyon jó könyvnek tűnik kezdő géppel sütőknek. A gyakorlottabb s kreatív háziasszonyoknak jó ötleteket ad.
A gyakorlatból tudom, hogy a 60 dkg-os liszteket tartalmazó kenyerekhez én 8-12 g friss élesztőt teszek. Igy aztán nekem nem számít, hogy milyen élesztőt ír.
A kovász itt csak ízesítésül szolgál: 1-2 kanál nokedli sűrűségű teljes kiörlésű roszlisztből készült és jó érett rozskovászt használok. Enélkül már nem tudom elképzelni a házi kenyereket.
Minden új típusú kenyeret a gép teljes munkafolyamata során ellenőrzök s ha kell beavatkozom.
Milyen jo nektek otthon, ilyen kandirozott csodakkal elvagytok latva. Itt az ilyesmit esetleg karacsony tajan aruljak a piacon itt. ES Stoll-t keszitenek belole.EZT mar ismeritek.
Maj megprobalok fotot es recit szerezni a Donuts-rol.NE haragudj amit irtam tenyleg azt hittem hogycsak elfelejthetted milyen.
Én itt vagyok ám, csak ha egy drabig nem váltok oldalt, akkor kidob a G-Portál, mint gondolom mindenkit. A citrom és narancshéjat készen vettem. A kandírozáshoz se időm, se energiám nem lenne. Réges-régen az Anyukám csinált narancshéjat. Neki volt türelme akár egy órán keresztül a fehér héjáról hajszál vékonyan levágni a felső részt, én ettől ma világgá futnék
Arról az amerikai fánkról tényleg nem hallottam, legalábbis ezen a néven biztosan nem. (TV-t és filmeket nem nézek szinte soha, csak a híradót és esetleg természet- és ismeretterjesztő filmeket.)
A "tölteményszerkentyűnek" légy szíves ne nézz utána Nagyon aranyos vagy, de kapok itthon, ez egészen biztos.
Szép és fájdalommentes napot kívánok holnapra, minden jót, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit