E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

EmMargit Előzmény | 2006.09.22. 18:37 - #9515

Szia Ildi!

45 dkg lisztféléhez tettél  kb. 3,2-3,5 dl folyadékot és 1,5 dkg élesztőt.

A 1,5 dkg élesztőhöz kevés a 40 perc kelesztési idő. (Ezt persze csak nagy általánosságban lehet így kijelenteni, mert rengeteg függ a környező hőmérséklettől.) Vagy több élesztő vagy több idő kellett volna neki és mindenképpen kevesebb folyadék.

(A fentiek természetesen csak sütőben sütésre vonatkoznak, csak azért írom, nehogy később valaki belekeveredjen ebbe az állításomba.)

Mondjuk, nekem az eredeti recept szerinti tej+cukor+a többi is nagyon sok folyadéknak tűnik ennyi liszthez, még gépi sütésre szánva is, de biztos jó volt, ha így olvastad a receptet. Jó, hogy csökkentetted a folyadékot legalább ennyivel, különben elfolyt volna a tésztád.

További jó sütögetést kívánok és várlak máskor is sok szeretettel, üdv, Margit


Piroska Előzmény | 2006.09.22. 17:21 - #9514

Sziasztok!

Szia Jégkása! A gyors burgonyás pogácsába milyen krumpli kell? Nyers vagy főtt?

Piroska


Kartika Előzmény | 2006.09.22. 16:45 - #9513

Hát Bundik! téged sem irigylünk most, de utána bezzeg szép lesz és sokáig élvezheted. Mi meg jövöre vágunk bele ha igaz, na az sem lesz semmi. Mos megint elköszönök tőletek, egy hete nem voltam levegőn, kimegyünk a telekre. Igaz dolgozni nem fogom a sütésen kivül bár nagyon kéne, de most nem megy. üdv mindenkinek. >
ja most sül Bezsától elirigyelt krumplipehelyhes kenyérke! kép majd vasárnap este!

Bundik Előzmény | 2006.09.22. 16:22 - #9512

Sziasztok Pékecskék!

Lassan haladunk a felújítás előkészítésével. Sajnos csak október elején tudjuk elkezdeni, mert szeptemberben kaptuk meg a férjem lakásáért a pénzt. Remélem nem lesz túl hideg, mert se víz, se fűtés nem lesz. Szétbontjuk a konyhát, fürdőszobát, előszobát. Mindenhol vízvezeték-, padlólap és csempe csere lesz. Ráadául összenyitjuk a konyhát az átjáróval, hogy egy elfogadható méretű konyhám legyen. A mostaniban két ember csak lapjával fér el. Természetesen semmi sem megy bonyodalmak nélkül, mint a tűzhelyvásárlás sem. Interneten rendeltem meg, ki is hozták időben. Csak amikor elment a szállító, akkor vettem észre, hogy nem azt hozták, amit kértem. Persze rögtön telefonáltam. Nagyon fair-ek voltak a Márkaboltosok, elismerték a hibájukat, és szó nélkül kicserélték.

Szia Superkeri!

Hát én sem magamat, hanem Téged irigyellek! Alig várom, hogy végre süthessek, főzhessek vele. Addig csak tervezgetek, és nézegetem a recepteket, hogy mi legyen az első "költeményem".

Szia Nelly!

Én sajnos semmilyen gyógymódot nem tudok ajánlani, csak mielőbbi gyógyulást kívánok!

Mindenkinek további szép napot, üdv: Bundik

vajaiildi Előzmény | 2006.09.22. 15:51 - #9511

Köszönöm Margitka!

ezt a receptet csináltam:

20 dkg BL80-as liszt
15 dkg fehér tönköly liszt
5 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
5 dkg rétes-tönköly liszt
7  dkg   ráma
1 evő kanál fruktos
 citrom reszelt héja
 1  cs   vaníliás cukor
 1  kis. mérő k. só
 1  evő kanál tejföl
 2  tojás sárgája
 2  dl langyos tej
 1,5 dkg friss élesztő

Gépben dagasztottam,kelesztettem,a második dagasztás után ketté vettem,a felét kakaóztam,majd formáztam és még kb 40 percet kelesztettem.170 fokos sütőben sütöttem kb 30 percet.

Az eredeti receptben sima liszt,7 dkg cukor volt és 2,7 dl tej.Azért csökkentettem a tej mennyiségét ,mert azt tudtam hogy a sütős kalácshoz keményebb tészta kell.De ezekszerint még több élesztő is kellett volna bele,és még kevesebb tej.


EmMargit Előzmény | 2006.09.22. 15:07 - #9510

Szia Ildi!

Örülök, hogy jelentkeztél, tényleg régen írtál már.

A kalácsodat megnéztem, szerintem valami kelesztési/élesztő problémája lehet. Kicsit többet kellene tudnom a receptről, hogy biztosat tudjak mondani. Ha gépi kalácsot csináltál, akkor lehet, hogy kevés volt benne az élesztő, ehhez képest rövid ideig kelesztetted és a sütőben még nagyot tudott kelni, ezért repedt szét ennyire. Az ellapulás szintén lehet a gépi tészta hibája, ugyanis a sütőben szabadon sütéshez szorosabb tésztát kell dagasztatni a gépben, mint, ha az ember a gépben is süti meg.

Ha írsz a receptről, akkor talán többet tudok mondani, de úgy sejtem nagyjából eltalálhattam az okot.

További szép napot kívánok és remélem mostanában majd többször találkozunk, üdv, Margit


vajaiildi Előzmény | 2006.09.22. 14:47 - #9509

Sziasztok!

Nagyon régen nem jártam felétek,illetve mindig benézek az új műveket megnézni.

Ma sütöttem egy kalácsot Böbsi gépi kalácsát kicsit átvariáltam.Olyan szépen megfontam,gyönyörűen megkelt,de mire megsült teljesen szétrepedt!

Nincs ötletetek hogy miért?

http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?id=&forumid=82811 11749-es hozzászólásnál van róla kép.

Köszi,szépnapot!


Batka Előzmény | 2006.09.22. 12:16 - #9508

Nelly, aszalós fórum 26-os hozzászólás. Az a hideg savanyúságlé soha nem forr fel, nagyon egyszerű, és nagyon jó.

Kartika Előzmény | 2006.09.22. 12:08 - #9507

ILDIKÓ! már egyszer valahova beirtam mindkét savanyúságot, de leirom neked, tényleg érdemes eltenni, sokáig elállnak és nagyon finomak.Nálunk jobban szeretik mint az üzletit. Igaz van benne tartósító, de másképp nem lesz szép a szine és nem áll el. A levét mi nem isszuk meg, igy talán kevésbé zavar a tarosítás és ezen nem érzem mint a boltin, amit nem szeretek.

1. Hordos savanyúság (az eredeti recept mellette a tapasztalatom):
10 l vizhez kell ez az arány, ha a felét csinálom akkor mindent felezek. Én vettem egy nagy műa. vödröt tetővel amit csak erre használok! és vannak kisebb vödreim is, attól függ mire használom őket.

1dkg borkén
6dl 20%-os ecet (ha savanyúnak találod lehet kevesebb én se savanyun, se édesen nem szeretem, kostolom a levelet)
1 csomag babérlevél kb. 10-15db
3 dkg timsó
1 dkg citromsó
3,5 dkg nátriumbenzonát
1 kg cukor (én kb 70 dkg teszek bele)
1/2 kg só
1-1 dkg szemes bors, szekfűbors, kapormag, mustármag, koriandermag

a lényeg a levet hidegen megcsinálod, összekevered a hozzávalókkal és utána a nagyon tisztára mosott savanyúságnak valót belerakod: ubork,a paprika, zödparadicsom, patiszon, piros répa feldarabolva, karfiol

NAGYON FONTOS, HOGY 10 NAPIG REGGEL ESTE KEVERGETNI KELL! utána pedig ha kivettél tiszta eszközzel belőle folyton töltheted fel friss dolgokkal. egész tavaszig jó a lé, mi még ősszel az utolsó adaggal feltöltjük és karácsony utánra elfogy. de kemény marad, ropogos és szép szimű! FONTOS NEM SZABAD AZ EDÉNYT TELJESEN BEFEDNI, FAKANALAT TESZEK A TETŐ ALÁ!

a másik recept, VEGYESVÁGOTT! ez egy gyors savanyúság, GYORSFOGYASZTÁSRA (MÁSNAP MÁR EHETŐ) és szintén rém finom!(én a felét szoktam megcsinálni, inkább mindig frissen csinálom, hogy szép maradjon a szine)

2 kg fejeskáposzta legyalulni
2 kg paprika karikára
1/2 kg uborka vékony karikára
1/2 kg vöröshagyma vékony karikára
15 dkg cukor
2 evőkanál só
3 dl 10 %-os ecet
1 mokkás kanál borkénpor VIZ NEM KELL HOZZÁ!
br> mindent felvágok, összekeverem a cukorral, borkénporral leöntöm az ecettel. lefedem és másnap ehető!!!

remélem sikerül a hozzávalókat megvenni és izleni fog. üdv. Marcsi

Batka Előzmény | 2006.09.22. 12:05 - #9506

Sziasztok! Tudtam, hogy itt kell megkérdeznem, köszi a segítséget mindenkinek

Krezigorl, Ildikó! Gyerek nálunk még nincs, a könyvben szerepel, amit éppen fordítok, csak magyarítanom kellene, nehogy valami amerikáner dolgot írjak, ami itt nem kapható. Köszi a márkanevet, így már utána tudok nézni - annyit máris találtam, hogy "hígított krétapor" íze van Sőt, sebtiben más termékneveket is találtam, remek!

És én is csatlakoznék a tökéletes férjekkel rendelkezők sorához, hihi

krezigorl Előzmény | 2006.09.22. 09:35 - #9505

Szia Batka!

SMECTA-t próbálj meg adni neki, az nagyon jó! Pótolja a kiürült ásványi anyagokat és vitaminokat. Patikákban lehet kapni.

Üdv. és gyógyulást! Krezi


ILDIKO Előzmény | 2006.09.22. 06:48 - #9504

Szia BATKA!

Margitom jol irta, a gyogyszertarba lehet kapni ilyet. Nalunk itt kint "urhajos csomagnak "mondjak . Mas neven nem ismerem, mert Hal'Istennek nem kellett meg.Illetve sajat magam kuraltam ki  a dolgokat annak idejen.

Ha otthon nem lehetne kapni, nyugodtan irj, es en megprobalom beszerezni es elkuldene! Jo?Egyebbkent felnotteknek is ezt adjak ha ki vagy szaradva.Itt ha pl hosszabb utra utazik es melegebb "egovi tajakra akkor sokan megelozes szempontjabol vesznek belole, mert alt-ban PONT akkor nemlehet kapni amikor szuks. van ra./kulfold/ Beszerezheted, mert elall egy db-ig. otthon is soha nem tudod.


bezsa Előzmény | 2006.09.22. 02:11 - #9503

Szia Kartika! Nem tudok határidőről,ha összegyülik akkor lehet beváltani. Már én is szóltam egy két kocsmásnak. A kenyeret ovális jénaiban sütöttem amit sütőpapirral kibéleltem. Amikor már úgy láttam, hogy kész és kivettem akkor az alja még nem volt jó, ezért sütőpapirral együtt(jénai nélkül) visszaraktam a rácsra és a tetejét is letakartam sütőpapirral, hogy nehogy megégjen és még sütöttem egy kicsit. Még ma is nagyon finom.

EmMargit Előzmény | 2006.09.22. 00:31 - #9502

Szia Batka!

Mindjárt megnézem a linket, amit hoztál, de előbb szeretnék válaszolni a kérdésedre. Lehet ilyet kapni, amit kérdeztél, patikában, pontosan gyerekeknek, hányós, hasmenős betegség esetén, kiszáradás ellen. Gondolom, hogy most is van, 10-15 éve volt, az biztos.

A zsömléd jól hangzik, a joghurtos zsömlémre emlékezetet, csak abban nincsen pehely. Sokáig puha, finom marad az is, fele arányban tk. liszttel szoktam én is csinálni.
A zabpehelyről én is olvastam sok jót, ezért kezdtem el használni és nálunk is bevált. Még levesbetétnek, vagy főzelék sürítésére is használtam. Lehet néha kapni zabpehelylisztet is, az is jó sütéshez, főzéshez egyaránt.

További szép estét, üdv, Margit


dulifuli13 Előzmény | 2006.09.21. 23:54 - #9501

Sziasztok. Már mindenki nyugovóra tért, de azért bekukkantottam. Batka: Millió köszönet, a SPANYOL honlapért. Milyen kicsi a világ. 10 éve jártam La Llagostaban, 1 hetet töltöttem ott :) Bezzeg, ha akkor sütögettem volna kenyérkét... Puszi Nektek, jó sütögetést és főleg izgalom mentes napokat

Batka Előzmény | 2006.09.21. 23:25 - #9500

Azt ki is felejtettem, hogy kikísérleteztem egy olyan sacc per kábé zsemlét, amit folyton reprodukálnom kell, mert nagyon ízlik a jobbik felemnek (meg nekem is), napokig nagyon puha marad (már amíg el nem fogy), és nem morzsálódik. Alap a virslis buci receptje (khm, mint mindig), de a fele tk liszt (kb. 10 rozs, 15 tönköly vagy búza), tej helyett is kefir vagy joghurt, több élesztő, ráadásnak krumplipehely, lenmagpehely és zabpehely. Utóbbit nem aprítja fel teljesen, ha nem az elején teszem bele, és mióta olvastam, hogy marhára egészséges, zsákszámra vásárolom. De van, amikor tönkölypelyhet vagy pehelymixet kap, attól függ, mi marad a sütiből. Ennél pontosabb recepttel nem tudok szolgálni, de ti már profik vagytok, így is meg tudjátok csinálni, ha megtetszik!

Batka Előzmény | 2006.09.21. 23:20 - #9499

Sziasztok! Na, csak ideértem.

Margit, nagyon örülök, hogy végül bevált - azt ugye említettem, hogy a drágább, terrakotta színű sokkal masszívabbnak tűnik, de nem is gondoltam, hogy ha tappancsa van, attól még lehet másmilyen, mármint többféle merevségű a fala. Van még egy csomó fajta, ha esetleg megkísért
Egyébként itt van az összes fajta, amit ott kapni lehet, sajnos, kb. ugyanilyen árban:
http://www.lekue.es/cocina.php
A catalogue-ra kell kattintani, nem kell ismerni semmilyen nyelvet, a képek magukért beszélnek.

Ildikót, más egészségügyiseket és a kisgyerekeseket kérdezném: lehet nálunk a patikában vagy máshol olyasmi só-cukor oldatot (fiziológiás italt) kapni, amit ha a gyereknek hasmenése van, megitatjuk vele, és megakadályozza a kiszáradást? Nem energiaital, de csak azt tudom, hogy angolul hogyan hívják (oral rehydration solution), de még az életben nem találkoztam vele a boltok polcán.

Superkeri, hogy funkcionál az új tűzhely? Remélem, sok jó kaját gyártotok benne

Limara, azt hiszem, te írtál a vasalás nehézségeiről, meg talán Bezsa is. Nos, még nem késő beszerezni egy szárítógépet egy csapásra megoldódna a probléma.

Nelly, csak pénteken tudok postára menni, de majd hétfőn (vagy kedden) lesz neked nemulass!

ILDIKO Előzmény | 2006.09.21. 22:17 - #9498

Sziasztok lanyok!

Udvozlet a lassankent elszonyokaloknak is.NELLYM javult vmit? Gondolom meg korai kerdezni.En begdoglok ujra a sok fajdalom csillapitotol.Ujra a fejfajasom,izmaim , izuletek.Mar csinaltam egy megbeszelest a fizikossal . Jovo het kedden-ra fogadtak el.Az elso alkalom is csak "pofa"vizit. A terapia ujabb megbeszelest es termeszetesen idot igenyel.Addig en meg a falra maszhatok es egyedul virrasztok.

Lanyok NAGYON ugyesek vagytok.Mennyire termekenyek vagytok!na.KARTIKAM, ha tudnal savanyu recit irni.En itt nem kapok elrakashoz valo mixeket, ezert ha megkerhetnelek hogy a fuszereket stb ird le konkretan.Talan kulon-kulon betudnam szerezni.Nagyon koszi!

JOLIM!:Gratulalok en is !! Sok sikert a leanyodnak!!

Lanyok recik mennek majd meg, ha tobb idom lesz /???/ irok eredeti Holland recikrol is.Nezzuk a TV-n az otthoni esemenyeket.Hogy ebbol mi fog kisulni nem tudom.Vigyazzatok magatokra!!!!!! Ha van kedvetek irogassatok.Pusszantas.


Kartika Előzmény | 2006.09.21. 22:04 - #9497

Bezsa! először is jó utat. Akkor a jövöhéten nem jössz a kukapokért ha jól értem. meddig lehet gyüjteni, nincs határidő??

a kenyeret te nem gépben sütötted ilyen szépre mint Joli, hanem a tepsiben nem? nem kellett keményebbre csinálni? miben sütötted meg?

Kartika Előzmény | 2006.09.21. 22:02 - #9496

Szokimoki ez aranyos!

[Későbbi] [10155-10136] [10135-10116] [10115-10096] [10095-10076] [10075-10056] [10055-10036] [10035-10016] [10015-9996] [9995-9976] [9975-9956] [9955-9936] [9935-9916] [9915-9896] [9895-9876] [9875-9856] [9855-9836] [9835-9816] [9815-9796] [9795-9776] [9775-9756] [9755-9736] [9735-9716] [9715-9696] [9695-9676] [9675-9656] [9655-9636] [9635-9616] [9615-9596] [9595-9576] [9575-9556] [9555-9536] [9535-9516] [9515-9496] [9495-9476] [9475-9456] [9455-9436] [9435-9416] [9415-9396] [9395-9376] [9375-9356] [9355-9336] [9335-9316] [9315-9296] [9295-9276] [9275-9256] [9255-9236] [9235-9216] [9215-9196] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU