45 dkg lisztféléhez tettél kb. 3,2-3,5 dl folyadékot és 1,5 dkg élesztőt.
A 1,5 dkg élesztőhöz kevés a 40 perc kelesztési idő. (Ezt persze csak nagy általánosságban lehet így kijelenteni, mert rengeteg függ a környező hőmérséklettől.) Vagy több élesztő vagy több idő kellett volna neki és mindenképpen kevesebb folyadék.
(A fentiek természetesen csak sütőben sütésre vonatkoznak, csak azért írom, nehogy később valaki belekeveredjen ebbe az állításomba.)
Mondjuk, nekem az eredeti recept szerinti tej+cukor+a többi is nagyon sok folyadéknak tűnik ennyi liszthez, még gépi sütésre szánva is, de biztos jó volt, ha így olvastad a receptet. Jó, hogy csökkentetted a folyadékot legalább ennyivel, különben elfolyt volna a tésztád.
További jó sütögetést kívánok és várlak máskor is sok szeretettel, üdv, Margit
Hát Bundik! téged sem irigylünk most, de utána bezzeg szép lesz és sokáig élvezheted. Mi meg jövöre vágunk bele ha igaz, na az sem lesz semmi.
Mos megint elköszönök tőletek, egy hete nem voltam levegőn, kimegyünk a telekre. Igaz dolgozni nem fogom a sütésen kivül bár nagyon kéne, de most nem megy. üdv mindenkinek. > ja most sül Bezsától elirigyelt krumplipehelyhes kenyérke! kép majd vasárnap este!
Lassan haladunk a felújítás előkészítésével. Sajnos csak október elején tudjuk elkezdeni, mert szeptemberben kaptuk meg a férjem lakásáért a pénzt. Remélem nem lesz túl hideg, mert se víz, se fűtés nem lesz. Szétbontjuk a konyhát, fürdőszobát, előszobát. Mindenhol vízvezeték-, padlólap és csempe csere lesz. Ráadául összenyitjuk a konyhát az átjáróval, hogy egy elfogadható méretű konyhám legyen. A mostaniban két ember csak lapjával fér el. Természetesen semmi sem megy bonyodalmak nélkül, mint a tűzhelyvásárlás sem. Interneten rendeltem meg, ki is hozták időben. Csak amikor elment a szállító, akkor vettem észre, hogy nem azt hozták, amit kértem. Persze rögtön telefonáltam. Nagyon fair-ek voltak a Márkaboltosok, elismerték a hibájukat, és szó nélkül kicserélték.
Szia Superkeri!
Hát én sem magamat, hanem Téged irigyellek! Alig várom, hogy végre süthessek, főzhessek vele. Addig csak tervezgetek, és nézegetem a recepteket, hogy mi legyen az első "költeményem".
Szia Nelly!
Én sajnos semmilyen gyógymódot nem tudok ajánlani, csak mielőbbi gyógyulást kívánok!
20 dkg BL80-as liszt 15 dkg fehér tönköly liszt 5 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt 5 dkg rétes-tönköly liszt 7 dkg ráma 1 evő kanál fruktos citrom reszelt héja 1 cs vaníliás cukor 1 kis. mérő k. só 1 evő kanál tejföl 2 tojás sárgája 2 dl langyos tej 1,5 dkg friss élesztő
Gépben dagasztottam,kelesztettem,a második dagasztás után ketté vettem,a felét kakaóztam,majd formáztam és még kb 40 percet kelesztettem.170 fokos sütőben sütöttem kb 30 percet.
Az eredeti receptben sima liszt,7 dkg cukor volt és 2,7 dl tej.Azért csökkentettem a tej mennyiségét ,mert azt tudtam hogy a sütős kalácshoz keményebb tészta kell.De ezekszerint még több élesztő is kellett volna bele,és még kevesebb tej.
Örülök, hogy jelentkeztél, tényleg régen írtál már.
A kalácsodat megnéztem, szerintem valami kelesztési/élesztő problémája lehet. Kicsit többet kellene tudnom a receptről, hogy biztosat tudjak mondani. Ha gépi kalácsot csináltál, akkor lehet, hogy kevés volt benne az élesztő, ehhez képest rövid ideig kelesztetted és a sütőben még nagyot tudott kelni, ezért repedt szét ennyire. Az ellapulás szintén lehet a gépi tészta hibája, ugyanis a sütőben szabadon sütéshez szorosabb tésztát kell dagasztatni a gépben, mint, ha az ember a gépben is süti meg.
Ha írsz a receptről, akkor talán többet tudok mondani, de úgy sejtem nagyjából eltalálhattam az okot.
További szép napot kívánok és remélem mostanában majd többször találkozunk, üdv, Margit
ILDIKÓ! már egyszer valahova beirtam mindkét savanyúságot, de leirom neked, tényleg érdemes eltenni, sokáig elállnak és nagyon finomak.Nálunk jobban szeretik mint az üzletit. Igaz van benne tartósító, de másképp nem lesz szép a szine és nem áll el. A levét mi nem isszuk meg, igy talán kevésbé zavar a tarosítás és ezen nem érzem mint a boltin, amit nem szeretek.
1. Hordos savanyúság (az eredeti recept mellette a tapasztalatom): 10 l vizhez kell ez az arány, ha a felét csinálom akkor mindent felezek. Én vettem egy nagy műa. vödröt tetővel amit csak erre használok! és vannak kisebb vödreim is, attól függ mire használom őket.
1dkg borkén 6dl 20%-os ecet (ha savanyúnak találod lehet kevesebb én se savanyun, se édesen nem szeretem, kostolom a levelet) 1 csomag babérlevél kb. 10-15db 3 dkg timsó 1 dkg citromsó 3,5 dkg nátriumbenzonát 1 kg cukor (én kb 70 dkg teszek bele) 1/2 kg só 1-1 dkg szemes bors, szekfűbors, kapormag, mustármag, koriandermag
a lényeg a levet hidegen megcsinálod, összekevered a hozzávalókkal és utána a nagyon tisztára mosott savanyúságnak valót belerakod: ubork,a paprika, zödparadicsom, patiszon, piros répa feldarabolva, karfiol
NAGYON FONTOS, HOGY 10 NAPIG REGGEL ESTE KEVERGETNI KELL! utána pedig ha kivettél tiszta eszközzel belőle folyton töltheted fel friss dolgokkal. egész tavaszig jó a lé, mi még ősszel az utolsó adaggal feltöltjük és karácsony utánra elfogy. de kemény marad, ropogos és szép szimű!
FONTOS NEM SZABAD AZ EDÉNYT TELJESEN BEFEDNI, FAKANALAT TESZEK A TETŐ ALÁ!
a másik recept, VEGYESVÁGOTT! ez egy gyors savanyúság, GYORSFOGYASZTÁSRA (MÁSNAP MÁR EHETŐ) és szintén rém finom!(én a felét szoktam megcsinálni, inkább mindig frissen csinálom, hogy szép maradjon a szine)
2 kg fejeskáposzta legyalulni 2 kg paprika karikára 1/2 kg uborka vékony karikára 1/2 kg vöröshagyma vékony karikára 15 dkg cukor 2 evőkanál só 3 dl 10 %-os ecet 1 mokkás kanál borkénpor
VIZ NEM KELL HOZZÁ!
br> mindent felvágok, összekeverem a cukorral, borkénporral leöntöm az ecettel. lefedem és másnap ehető!!!
remélem sikerül a hozzávalókat megvenni és izleni fog. üdv. Marcsi
Sziasztok! Tudtam, hogy itt kell megkérdeznem, köszi a segítséget mindenkinek
Krezigorl, Ildikó! Gyerek nálunk még nincs, a könyvben szerepel, amit éppen fordítok, csak magyarítanom kellene, nehogy valami amerikáner dolgot írjak, ami itt nem kapható. Köszi a márkanevet, így már utána tudok nézni - annyit máris találtam, hogy "hígított krétapor" íze van Sőt, sebtiben más termékneveket is találtam, remek!
És én is csatlakoznék a tökéletes férjekkel rendelkezők sorához, hihi
Margitom jol irta, a gyogyszertarba lehet kapni ilyet. Nalunk itt kint "urhajos csomagnak "mondjak . Mas neven nem ismerem, mert Hal'Istennek nem kellett meg.Illetve sajat magam kuraltam ki a dolgokat annak idejen.
Ha otthon nem lehetne kapni, nyugodtan irj, es en megprobalom beszerezni es elkuldene! Jo?Egyebbkent felnotteknek is ezt adjak ha ki vagy szaradva.Itt ha pl hosszabb utra utazik es melegebb "egovi tajakra akkor sokan megelozes szempontjabol vesznek belole, mert alt-ban PONT akkor nemlehet kapni amikor szuks. van ra./kulfold/ Beszerezheted, mert elall egy db-ig. otthon is soha nem tudod.
Szia Kartika!
Nem tudok határidőről,ha összegyülik akkor lehet beváltani. Már én is szóltam egy két kocsmásnak.
A kenyeret ovális jénaiban sütöttem amit sütőpapirral kibéleltem. Amikor már úgy láttam, hogy kész és kivettem akkor az alja még nem volt jó, ezért sütőpapirral együtt(jénai nélkül) visszaraktam a rácsra és a tetejét is letakartam sütőpapirral, hogy nehogy megégjen és még sütöttem egy kicsit. Még ma is nagyon finom.
Mindjárt megnézem a linket, amit hoztál, de előbb szeretnék válaszolni a kérdésedre. Lehet ilyet kapni, amit kérdeztél, patikában, pontosan gyerekeknek, hányós, hasmenős betegség esetén, kiszáradás ellen. Gondolom, hogy most is van, 10-15 éve volt, az biztos.
A zsömléd jól hangzik, a joghurtos zsömlémre emlékezetet, csak abban nincsen pehely. Sokáig puha, finom marad az is, fele arányban tk. liszttel szoktam én is csinálni. A zabpehelyről én is olvastam sok jót, ezért kezdtem el használni és nálunk is bevált. Még levesbetétnek, vagy főzelék sürítésére is használtam. Lehet néha kapni zabpehelylisztet is, az is jó sütéshez, főzéshez egyaránt.
Sziasztok. Már mindenki nyugovóra tért, de azért bekukkantottam.
Batka: Millió köszönet, a SPANYOL honlapért. Milyen kicsi a világ. 10 éve jártam La Llagostaban, 1 hetet töltöttem ott :) Bezzeg, ha akkor sütögettem volna kenyérkét...
Puszi Nektek, jó sütögetést és főleg izgalom mentes napokat
Azt ki is felejtettem, hogy kikísérleteztem egy olyan sacc per kábé zsemlét, amit folyton reprodukálnom kell, mert nagyon ízlik a jobbik felemnek (meg nekem is), napokig nagyon puha marad (már amíg el nem fogy), és nem morzsálódik. Alap a virslis buci receptje (khm, mint mindig), de a fele tk liszt (kb. 10 rozs, 15 tönköly vagy búza), tej helyett is kefir vagy joghurt, több élesztő, ráadásnak krumplipehely, lenmagpehely és zabpehely. Utóbbit nem aprítja fel teljesen, ha nem az elején teszem bele, és mióta olvastam, hogy marhára egészséges, zsákszámra vásárolom. De van, amikor tönkölypelyhet vagy pehelymixet kap, attól függ, mi marad a sütiből. Ennél pontosabb recepttel nem tudok szolgálni, de ti már profik vagytok, így is meg tudjátok csinálni, ha megtetszik!
Margit, nagyon örülök, hogy végül bevált - azt ugye említettem, hogy a drágább, terrakotta színű sokkal masszívabbnak tűnik, de nem is gondoltam, hogy ha tappancsa van, attól még lehet másmilyen, mármint többféle merevségű a fala. Van még egy csomó fajta, ha esetleg megkísért Egyébként itt van az összes fajta, amit ott kapni lehet, sajnos, kb. ugyanilyen árban:
http://www.lekue.es/cocina.php A catalogue-ra kell kattintani, nem kell ismerni semmilyen nyelvet, a képek magukért beszélnek.
Ildikót, más egészségügyiseket és a kisgyerekeseket kérdezném: lehet nálunk a patikában vagy máshol olyasmi só-cukor oldatot (fiziológiás italt) kapni, amit ha a gyereknek hasmenése van, megitatjuk vele, és megakadályozza a kiszáradást? Nem energiaital, de csak azt tudom, hogy angolul hogyan hívják (oral rehydration solution), de még az életben nem találkoztam vele a boltok polcán.
Superkeri, hogy funkcionál az új tűzhely? Remélem, sok jó kaját gyártotok benne
Limara, azt hiszem, te írtál a vasalás nehézségeiről, meg talán Bezsa is. Nos, még nem késő beszerezni egy szárítógépet egy csapásra megoldódna a probléma.
Nelly, csak pénteken tudok postára menni, de majd hétfőn (vagy kedden) lesz neked nemulass!
Udvozlet a lassankent elszonyokaloknak is.NELLYM javult vmit? Gondolom meg korai kerdezni.En begdoglok ujra a sok fajdalom csillapitotol.Ujra a fejfajasom,izmaim , izuletek.Mar csinaltam egy megbeszelest a fizikossal . Jovo het kedden-ra fogadtak el.Az elso alkalom is csak "pofa"vizit. A terapia ujabb megbeszelest es termeszetesen idot igenyel.Addig en meg a falra maszhatok es egyedul virrasztok.
Lanyok NAGYON ugyesek vagytok.Mennyire termekenyek vagytok!na.KARTIKAM, ha tudnal savanyu recit irni.En itt nem kapok elrakashoz valo mixeket, ezert ha megkerhetnelek hogy a fuszereket stb ird le konkretan.Talan kulon-kulon betudnam szerezni.Nagyon koszi!
JOLIM!:Gratulalok en is !! Sok sikert a leanyodnak!!
Lanyok recik mennek majd meg, ha tobb idom lesz /???/ irok eredeti Holland recikrol is.Nezzuk a TV-n az otthoni esemenyeket.Hogy ebbol mi fog kisulni nem tudom.Vigyazzatok magatokra!!!!!! Ha van kedvetek irogassatok.Pusszantas.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit