Sziasztok! Biztos alszik mindenki, én ma most juttam géphez, vissza olvastalak benneteket és már is megyek aludni.
Holnap küldök képet a tegnapi és mai sütésemről.
Margitka, már ki van régóta nyomtatva a kovászolás dolog, csak bele kellene vágni. (biztos hogy a savanyú iz hozzáképzelése tartott vissza)
de köszi a biztatást, ez lesz a következő házifeladat, majd egy hétvégére.
KRISZTI ezt az almalekvárt kitaláltam, még soha azelőtt nem csináltam. Megpucolom az almákat, apró kockára vágtam (amig pucoltam addig egy kis citromsavas vizbe tettem, hogy ne barnuljon) majd átmostam és nagyobb jénayba tettem, aminek az aljára tettem egy kis vizet. Ezzel főztem a mikroban 30 percig, majd tettem bele kb. 10-15 dkg cukrot, mindegyiket saccra (nem szeretem édesen) és egy kis nátriumbenzonátot, két késhegynyit kb. még 5 percig főztem nagyon szép világos alma szine maradt, forron üvegbe raktam és melegen ruha közé tettem dunsztolni. 2 nap múlva kiszedtem, cimkéztem. Nagyon kellemes izű, én süteményekbe szánom. Ma már csináltam egy almálekvárral töltött kalácsot.
igazán az adta, az ötletet, hogy Ausztriában annyi mindenféle süteményt csinálnának almával, nagyobb almadarabok is vannak benne. Hát ez ahhoz hasonló, jó lesz télen a sütikbe. És úgy kaptam az almát. Még a héten is csináltam, és a jövő héten is fogok. Egyszerre egy-két nylon szatyor almát kapok és ez nálunk sokáig nem áll el sajnos.
Eltenném reszelve is, de az annyira megbarnul.
Örölök hogy jobban vagy már.
mindenkinek szép napot, jó sütést főzést vasárnapra.
Joli írta, hogy holnap megsüti ezt a kenyeret, kíváncsi vagyok, hogy fog sikerülni. Talán segít kederíteni valamit.
A kovászt kevergetni szoktam amíg aktív, majd amikor lecsendesedik, akkor lezárom a tetejét, ami addig csak lazán volt rajta és beteszem a hűtőbe.
A nagy buborékok nekem is voltak a tésztában, nagyon tetszett a Tiedben is Az tudod mitől van? Amikor olajosan kiborítod és átdögönyözöd, majd formázod, akkor nem tudod úgy összedolgozni, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a tésztában. Ettől lesznek azok a kipukkadt hólyagszerű lyukak, és egy kicsit olyan a külseje, mint a hajtogatott, zsíros pogácsatésztának. Nekem nagyon tetszett az enyémeken, és a Tieden is
A sütést és a kelesztést már csak azért kérdeztem, hogy hátha előbbrevisz valamiben, mert nagyon elakadtam. Tudom, hogy a tészta ellágyult és már ez sem olyan, mint nálam, de hátha nem itt volt a végső probléma kulcsa.
Az első kenyérképeden még jól néz ki a kenyér, a második, amire azt hittem, hogy már sülve készült, ott nekem egy kicsit túlkeltnek látszik. Nagyon szétrepedezett, talán ezért is hittem, hogy az sütés utáni kép.
Hát, nem sokra jutottam. Majd még gondolkozom persze rajta, de hátha holnap, Joli kenyere segít valamit nekünk is. El nem tudom képzelni, hogy mitől lágyult el a tésztád ennyire, főleg, hogy még a burgonypehely is kevesebb volt benne, mint amennyit én tettem.
Sziasztok! Szeretném megköszönni a jókívánságokat,talán kicsit javul a helyzet,bár a torkom még mindig nagyon fáj.Az első éjjel végig ültem,zsepivel a számon,mert még a saját nyálamat sem tudtam lenyelni.Bocsánat a nem túl guszta témáért,inkább áttérek a lángosra.Én is szoktam kefíres lángost,annak idején a nlc-ről írtam ki,azt nem tudom,kié a recept,de nagyon jó,egy hétig eláll műanyag dobozban a hűtőben.Szóval:3 dob.kefír,2 egész tojás,50 dkg liszt,1 dkg só(kb 2 kk),2,5 dkg élesztő,és ha kell,akkor tej,hogy sűrű nokedli tészta állagú legyen.Összemixeljük,betesszük a hűtőbe,ott is kelesztjük.Nekem már volt olyan,hogy nem volt,csak 2 kefírem,akkor kiegészítettem tejjel,nem lett gond,bármit variáltam rajta,isteni lett.Szóval eredetileg olajos kézzel kihúzzuk,és úgy sütjük,na ezt látni kellett volna,mikor először csináltam.Könyékig olajban,már meg kellett volna fordítanom,de olajos kézzel hogyan????Mikor már minden úszott az olajban,akkor beújítottam,azóta egy evőkanálnyit beteszek az olajba,és nagyon gyorsan a kanál segítségével ellapítom.Így ugyan kisebbek lesznek,de nekem ez jobban bejött.Nagyon gyorsan sül,és nagyon finom,fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal.....Apukám pedig lekvárral szereti,úgy is finom.
Az iwiwen én is fenn vagyok,de meghívóm még soha nem volt,nem tudom,milyen szisztéma alapján osztogatják,de megkérdezgetem az ismerősöket,hátha valakinek van.
Milyen volt a kovászod? Milyen most? Tudnál képet csinálni róla? A kora az egyáltalán nem probléma, én kb 1,5 éve etetgetem az első gyorskovászomat, azóta nem csináltam újat. Milyen burg. pelyhet tettél bele?
Szia Margitka! Lehet, hogy nem jó a kovászom? Még valamikor a nyár elején csináltam a Te gyorskovászodból, azóta csak etetgetem. Ha nem használom, akkor beteszem a hűtőbe. Tegnap este vettem ki, tettem hozzá lisztet és langyos vizet, jó sűrűre csináltam, és reggel ebből tettem a kenyérbe. Lisztet pontosan kimértem, csak rozsliszt helyett tk. tönkölyt tettem, és nem volt csak 3 dkg burg.pelyhem, élesztő 1 dkg volt. Ahogy elkezdtem dagasztani, szinte majd szétrobbant a tészta, talán így tudnám leírni, látszik a képen is, mennyire levegős. Végül meg nem sült meg.
Megnéztem a képeket és töröm a fejemet azóta is. Most már csak abban bízom, hogy írás közben eszembe jut valami, mert eddig semmire nem jutottam. Valahol talán a kovásznál kellene kezdeni a nézelődést. Gyanús, hogy a Party kenyérrel is így jártál. Ezt a kenyeret pontosan a kovász, valamint a relatív sok burgonyapehely miatt dagasztottam csak egyszer, hogy ne legyen módja ellágyulni különösebben. Nekem az egy dagasztás alatt, sem az első, sem a második alkalommal egyáltalán nem lágyult el. Ami még fura, hogy nagyon hóka a Tied. Az enyémet már az első 25 perc után le kellett takarni mindkét alkalommal, mert nagyon hamar pirult a teteje, és ez nem a sütőn múlt, hanem a tésztán. Ez biztos!! Milyen burgonyapelyhet használtál? Tulajdonképpen jó lenne, ha mindent nagyon pontosan leírnál, mit és hogy csináltál, a kovászt is. Milyen és mennyi liszt, élsztő stb.
Ennyi. Nem tudok most többet, remélem, ha írsz, akkor kiderül valami, hogy mi nem stimmel, üdv, Margit
Nogea! Én is szeretem sütni a mirinda sütit, pont egy hete sütöttem legutóbb. Az enyémnek a következő a tésztája:
6 tojás sárgáját, 6 e.kanál cukorral, 4 e.kanál liszttel, 1 cs. sütőporral és 2 e.kanál kakaóporral kikeverünk, és végül a 6 tojás felvert fehérjét belekeverjük.Sütjük. Ez mindig sikerül.
Egyébként tegnap lala kifliket, kürtős kalácsot sütöttem, ma islert.
Halleluja!! Vegre sikerult ide feljonni! Sziasztok! Mar egy jo ideje probalok ide az alt.-ba irogatni v.a tarsalgoba, de a G portal szerintem megint szervizel.
Lanyok elkeszult a kefires langos, mar be is "pakoltuk"! Nagyon fini lett. Remelem nekem nem lesz ejjszakazasom ez vegett ujra.
GABOM, 3x irtam ide az alt-ba hosszu levelet, de minannyiszor ledobta v. mi volt es mind elveszett az iromanyom. 4x-renem probkoztam. NAAAgyon szep a kremesed.Szakmat tevesztettel!! Cukrasz vagy. En otthon fent a DOMUS-nal vettem egy kremest es egy dobos tortat, el is dobtuk olyan volt.Level menni fog, de most az egesz heteim bevannak tablazva.Meg vas-nap is dolgozok.Az itthoni munka meg marad.BORZASZTO!!!
Bezsa! Köszönöm a receptet. Most ütöget éppen a guta , mert voltunk vásárolni, és mit nem vettem? Hát persze, hogy kefirt. Majd lehet, hogy megcsinálom tejföllel, de lehet hogy elhalasztom holnapra.
Limara! Megnézem a képeket és addig is gondolkozom, hogy mi lehet a baj. Tegnap minden korrekció nélkül lett ilyen a tésztám és a kenyerem, mint a képen látod. Nagyon sajnállak
Nogea! Örülök, hogy jelentkeztél, de Iwiw meghívóm nekem sincs.
Piroska! Nálunk minden ilyen pizzás dolog Bolognai töltelékkel készül, mert a kisebbik fiam ezért van teljesen oda. Kevés finomra vágott hagymát lepirítok, erre teszem a darált húst (+ kilónként 1 csomag, fűszeres vízbe áztatott, majd kinyokodott szójagranulátumot) és mint egy pörköltet, úgy lepirítom. Fűszerként kakukkfű, oregano, bazsalikom, só, bors kerül rá, majd némi főzés után paradicsompüré, ez elég sok. A végén egy pici cukrot teszek bele, nem kell, hogy édes legyen, csak a paradicsom vad savanyúságát vegye el. Finom, egyszerű és főleg gyors. Biztos lehet ennél igényesebbet készíteni, de rám nagyon haragudna a gyerekem, ha pl. bármilyen egész paradicsomból próbálnám megcsinálni a kedvenc ételét. (Azt egyáltalán nem eszi meg.) A tésztát olyan vastagra nyújtom, ahogy a tepsi mérete adja. Az adag tésztát elfelezem és akkora kört nyújtok a fél tésztából, hogy a gáztepsibe éppen elférjen. Nem is tudom, talán 1 cm körül lehet a tészta, de ez nem szentírás
Éva! Üdvözöllek a házi kenyérsütők táborában! A gép tetejét úgy lehet lefóliázni, hogy le kell csavarozni a belső borítást, az üveg méretére kell hajtani legalább 4 rétegben alufóliát és ezt a belső borítással kell ráfogatni belülről az üvegre. Nekem 4 csavar volt az egész és nagyon jól bevált. Utána sokkal szebbre sütötte a kenyereket, de egyenletesebben kelt is, mint korábban. Sok sikert kívánok!!
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Szia Szokimoki!
Jólesett hogy hiányoztam !
Mit sütögettél ?Mi lesz a holnapi menü ?
Nekem ma valahogy semmi nem jött össze. Mirindás sütit sütöttem de a tésztája olyan lapos lett mint a palacsinta.Nem is értem miért.
Kösz hogy az iwiwre küldenél meghívót, de majd csak lesz valaki aki küld nekem is. Egyik barátnőm írta hogy van ez, ő amerikába van kinn.Sajna ő is sak kb 2 hónap múlva tud küldeni mert valami ilyen szabály is van.
Szép estét mindenkinek ! Üdv! Nogea
Az édes lalát úgy csináltam, hogy a rámát só nélkül rákentem a tésztára, és megszórtam kakaós kristálycukorral. Nem mondom, hogy nem jött ki a töltelék sülés közben, de nagyon finom lett. Jó tésztája van ennek a lalának.Sokféleképpen meglehet sütni.
Nogea! De rég láttalak erre! De jó, hogy jöttél.Gyere mostmár gyakrabban ha teheted! Én is pont nemrég kuncsorogtam itt iwiw meghívó után, meg a többi fórumon is, sőt már olyat is láttam, hogy pénzért adják, mert 1 embernek 1 jár, és nem is tudom, hogy milyen feltételhez van kötve, hogy adni lehessen. Nekem Bezsa volt olyan kedves, és küldött egyet, de nekem még nincs átadható meghívóm, pedig szívesen adnék én is.
Ma úgy látom lángos nap van.Nekem a kefires lángos jön be,azt szeretjük.Ha marad massza akkor beteszem ahütőbe,és ha kell másnap is frissen tudom sütni.
Szokimoki!A krémes nagyon finom lett.Nagyon hamar elkészül nincs sok macera vele,az ize cukrászdai,és gáztepsi adag.A receptje ha kell beirom.Mióta a férjem meggyógyult azóta még jobban édes száju lett ezért most már hétközben is sütök akkor valami kelt tésztát választok.
Hát, a kenyérkém a kukában landoltKüldök neked 2 képet, amit még a kelesztés alatt és a végén csináltam, hátha megtudod róla mondani, mit rontottam el. Pontosan beraktam a gépbe a hozzávalókat, majd mikor kissé megemelkedett és megrepedt a teteje, kb. 40 perc múlva elindítottam a dagasztást. A tészta pedig egyre csak lágyult, lágyult, én meg csak pakoltam hozzá a lisztet, nagyon sokat, hiába. Olyan volt, mintha dagasztás közben el kezdett volna kelni. Formázás(?) után jó 1 órát kelesztettem, majd újjabb 1 órát sütöttem. Most vágtam ketté, és mindjárt dobtam is a kukába. Teljesen vizes állagú, ronda szürke színű valami lett, kenyérhez még nem is hasonlít. Elküldöm a képeket, és azért írtam ilyen részletesen, hogy mások esetleg tanuljanak az én hibámból. A múltkor a party kenyérrel is hasonló képpen jártam. Én vagyok nagyon béna, vagy nem jó a kovászom? Üdv
Sziasztok !
Erre is rég voltam. Sütögettem mindennap de nem nagyon volt időm meg kedvem gép elé ülni.
A gyerkőcök kollégisták lettek, így most a hétvégén van nagy sütés. Kettő kollégistát kell jólakatni.
A pici lányom maradt csak itthon neki meg nem kell olyan sok kaja.Tegnap molnárka volt, na az én hazatért gyermekeim jól befaltak belőle.
Mostmár talán többször benézek !Látom nagyon folyik itt az élet.
Margitka ! A te gyerkőceid ? Suli ?
Lenne még egy kérdésem: Van egy oldal iwiw a neve nincs véletlen valaki rajta közületek aki tudna nekem meghívót küldeni rá ? Nagyon megköszönném !
Kellemes napot és jó sütögetést mindenkinek. Megyek én is mert nem tudom még mit süssek az éhenkórászoknak.
Üdv! Nogea
Szia Margitka Itt a recept.
Kefires lángos
60 dkg liszt
3 dkg élesztő kb. 2 dl tejben felfuttatva( pici cukorral)
1 kefir
1 tojás
só
A felfutatott élesztőt összekeverni a többi hozzávalóval és hűtőbe tenni egy pár órára.
Ha hamarabb akarod akkor ne tedd a hűtőbe, hanem valamilyen meleg helyre.
Olajos kanállal szaggatni és olajos kézzel kinyújtogatni.
Forró olajban sütni.
Minden, ami jó, rápakolni.
Sajt, fokhagymás tejföl stb.
Az a jó még benne, bár nálatok ez a veszély nem áll fent, hogy a maradékot a hütőben lehet tárolni és akkor sütöm ki amikor enni akarjuk.
Vagy pedig előre el lehet készíteni amikor ideje van az embernek rá. Aztán zsupsz be a hütőbe.
Vannak ám már jó lángosreceptek, most egy kicsit körülnéztem. Bundik írt egy káposztás és egy krumplis lángost, pont ezekre gondoltam, hogy kellene sütni. Én a káposztásat is nagyon szeretem, de szerintem a gyerekek nem díjaznák. Kíváncsi vagyok Bezsa kefíresére, aztán majd kitalálom, hogy milyet és mennyit süssek.
Szép napot kívánok holnapra és kellemes hétvégét mindenkinek, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit