Hat tudod ugy van ahogy irtad, csak nalam szakadek nelkul. Inkabb az emberek valtoztak meg es nem azert mert maskepp latom ennyi ido utan hanem gondolom a helyzet kenyszeriti oket ra. Itt Szombathelyen bezarkozottabbak lettek az emberek.Nemolyan kozvetlenek mint azelott.Gondolom mindenki probal "" tulelni""! -es ezert egy kicsit deprimaltak. Attol fuggetlenul jo volt otthon , csak ezt a valt. vettuk eszre. Mi mindig szeretunk hazamenni.A lanyom is noha O itt Holl-ba szuletett. Mi magyarul tanitjuk es neveljuk is. Fontosnak tartjuk hogy szarmazasat es a hazajat/akarhogy is Magyar/ ismerje meg es magaenak erezze.
MAS. A tuzfalrol.Apszolute jol es mindenhol elvagyunk latva biztonsagi dolgokkal, de ENEK ELLENERE!-megtortent ez.ES kisem tudta venni a ferjem mert mindig visszajon.Most az egesz dolgot ujra inst-ja, FAX=kikapcs, stb. A postanak jelentettuk es blokkoljak a szamokat, es vszinuleg bejelentjuk a rendorsegen is mert ott van egy ilyen comput csalasokkal fogl. osztaly. AKI /a tolvaj-csalo/ egyszer ennyire ravaszul megtette velunk AZ masoknal es tobb embernel is megteszi!! EZERT is tartom fontosnak hogy utana legyen jarva!!
Nalam most sul egy Toszkaniai-nevezetu kenyer. Remelem egybejon.NE gondolj "nagyra" ismerosom nincs a pekeknel, ezert addig csak kesz kenyermixeket tudok csak venni.Vagy feher-barna stb kenyereket tudok csak gyartani.Sajnos. En nagyon szeretem a rozskenyeret. Jo lenne egyszer összehozni.
Tegnap este befalatoztam a kekszes suti-tortabol.OLTARI beteg lettem mivel 18.00 ora utan ha eszek vmi fuszereset vagy ilyesmit akkor hanyingerem lesz stb.DEEE olyan jol sikerult es nagyon finom lett igy ettem-eszegettem belole. Oreg hiba! Ezt ugy mondjak itt : "" A kivancsisag olte meg a macskat is."" Szoval ejjszakaztam es vodroztem.Talan epes leszek en is? Ez a csaladunkba is bentvan.
Itt vagyok újra Rengeteg elintéznivaló volt és még van is, de azért mostantól már többé-kevésbé itt leszek. Aranyosak vagytok, hogy örültök a visszatérésemnek, köszönöm
A kefirgombáimat én időnként tejben tartom a hűtőben, nem lesz baja tőle akár egy hétig is eláll benne. Természetesen a tejet/kefirt nem lehet már felhasználni.
Superkeri! A felújításhoz sok erőt és kitartást kívánok. Reméelm sok örömed lesz majd a szép új lakásban és az új tűzhelyedben. Majd feltétlenül mesélj róla, kíváncsi vagyok
Andi! Örülök, hogy sikerekről tudsz beszámolni, további hasonló sikeres sütéseket kívánok! Nyugodtan regisztrálj egy új vévvel, ha ezt a mostanit nem szeretnéd megtartani. Ha sikerrel regisztráltál, akkor szóljál légy szíves, a korábbi nevedet akkor törlöm a regsiztrációból.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Andi, regisztrálj újra s egy darabig mindig írd alá, ami eddig voltál, hogy megszokjuk.
Én is kesereghetnék, mert letöbbször a nagy társalgásokat aztán hajnalban pedig itt kuvikolok magamban a nagy monológjaimmal vagy éppen egy szabadnak ígérkező délutánt csapok agyon a PC előtt, miközben a tea-/kávévizem odakozmál
A szeretetteljes család és az emlékek nagyon meg tudnak szépíteni egy helyet az ember emlékezetében. Különösen ha külföldre szakad. Aztán, ahogyan múlnak az évtizedek a jelen és a múlt között egyre nagyobb szakadék tátong. Mi magunk is sokat változunk. Aztán már nem lesz kihez s hová haza menni. Hozzánk jönnek haza...
Sajnálom, hogy távollétedben ennyi kellemetlenség ért. Tűzfalat nem szoktatok használni?
Sziasztok Lányok!
Kár,hogy estefelé van nagy mozgás.Nálunk is pont ebben az idöben kezdödik az élet.Meg lehet változtatni a login nevemet,hogy ne legyen ijen hosszu?Sziasztok Andi
Szia Szokimoki!
Köszi válaszodat és biztatást.Milyen liszttel csináljam a kovászt ha nincs BL-80-as lisztem?Hát ez az hogy van néhány jo recept mindjárt itt van Margitka 2-kg-os kenyere ami felkeltette érdeklödésem.Andi
Köszönöm a megtisztelést. Még soha nem fogalmazódott meg bennem, hogy bármiben is profi lennék. Inkább az, hogy ha szeretek valamit és érdekel, akkor szeretem magam arra a területre szisztematikusan beásni. Itt csupán a kovászos rozskenyér volt a cél. Azt megsütni - ha már a lehetőségek úgy alakultak - amit évtizedek óta kedvelek s itthon a legjobb péküzletekben sem vehettem meg.
Bevallom a napokban elcsábultam s vettem egy csomag pumpernickel típusú kenyeret a Lidlben, amit ugyan már magam is meg tudok sütni, csaképpen répaszirupot nem kapok hozzá, amitől olyan különleges ízillata van.
Ildikó! Örülök, hogy sikerült találkozni az itthoniakkal, sajnos később be kell érni az emlékekkel( befőttesüveg!).
Margitka! Örömmel olvasom, hogy azért nemfogott ki rajtatok az idő és kellemesen tudtatok pihenni, kikapcsolódni. Jó érzés tudni, hogy itthon van a "tyúkanyó". Majorkaj és Szokimoki derekasan helytálltak, segítettek, bátorítottak bennünket. Köszönjük!
Kenyérke! Egy kicsit gonoszkodom: növeli az önbizalmamat, amikor azt olvasom, hogy a profiknál is előfordul 1-2 malőr. Köszi a kelesztéssel kapcs. tudnivalókat.
Sajnos mostanában nem írhatok arról, hogy mit sütöttünk. Ma megjelentek nálunk a kőművesek és széttúrták a konyhát: ajtó-ablak csere, lapozás, csempézés, majdfestés. Nemtudom mikor áll helyre a nyugalom.Addig be kell érni bolti kenyérrel. Még 1-2 napravaló van a hűtőben, de azután...De az vigasztal, hogy utána lesz egy szupi tűzhelyem, köszi Batkának, Ő írt róla másik fórumban.
Addig is olvaslak Benneteket, süssetek sok finomságot! További szép napot Mindenkinek Superkeri
Margitka örülök hogy ujra a körünkbe vagy.Hiányoztál.
Most van készülőben a kenyérkém, be vallom öszintén rég sütöttem,talán a meleg végett nemtudom!A hétvégi sütim bizony nagyon finom lett.Az nlc-ről töltöttem le recepteket,és azok közül válogattam.
Ildikó!Sajnálom,hogy az ittléted alatt otthon ilyen kár ért.
Igen, jó a gépem.(kop-kop-kop). Azóta is igencsak ki van használva, de hálistennek jól működik. Nekem semmi bajom vele.Te jól megjártad vele, de még jó, hogy van másik géped. Én is nemrég vágtam bele a kovászolásba, de nagyon szeretem. Margitka gyorskovászával kezdtem, azóta azt etetgetem.De szuper receptek vannak itt a kovászos kenyérhez is(igaz én élesztővel+kovásszal csinálom), de nagyon szeretem az így készült kenyeret. Szerintem nyugodtan vágjál bele, nem ördöngősség. Vagyunk itt egy páran kovászolósok, akik tudunk segíteni, ha elakadsz!
Szia Szokimoki!
Amiota megcsinálták a gépedet jol szuperál?
Képzeld az enyém még mindig szerelönél van alkatrészt rendelt hozzá,de ez hosszu folyamat mire megjön és meg tudja csinálni.Még az a szerencse,hogy van másik gépem.További kellemes napot.Szia Andi
Szia Margitka!
Én is nagyon örülök,hogy itt vagy megint.Mostanában sikerülnek a kenyerek.Hál istennek befejezödtek a pekkes napok.Igy már én is többet merek majd jelentkezni.Hétvégén sütöttem Lala kiflit,nagyon finom lett.Sütöttem még Aranygaluskát tortaformába az is nagyon finom lett még a barátaink is kaptak belöle.Remélem most már simán fog menni minden.A kovásszal készithetö kenyér mozgatja a fantáziámat de nem merek még belevágni.További kellemes napot kivánok.Szia Andi
Margitka ! Én is nagyon örülök, hogy ismét itt vagy közöttünk. Sajnálom, hogy nem sikerült érdemben semmit intézned telefonon a sátorral kapcsolatban. Reméljük ma nagyobb sikerrel jársz majd személyesen.
Nelly ! Kíváncsi vagyok, hogy a kefírgombáid túl élték-e a hosszú kefír gyártást. Nekem a leghosszabb idő 48 óra volt, amíg benne hagytam a tejben. Azt túlélték.
Olyan sötét van, mintha még éjszaka lenne, és sajnos szakad az eső, a gyerekek utolsó szünidei napjai bizony elég csúnyán telnek el, ha nem változik az idő.
Martgitka! Bizony a Balaton nekem is a szívem csücske, én is szívesen oda költöznék. Mintha egy más világba csöppenne az ember, mikor innen a koszos poros Alföldről elmegy a szép vízpartra. Most is visszavágyom.
Nelly! Én most csináltattam meg tudod a gépemet, vagyis inkább csak az üstöt cserélték ki, és mivel nem vittem a lapátot, így nem is kaptam újjat, ezért azt gondolom, hogy lapátot is lehet rendelni. Ha gondolod, megadom a szegedi szervíz számát, bár szerintem érdemes kis maszek szervízben is érdeklődni, ők gyorsabbak. A pogit én is megsütöttem már 2x, és nagyon szép és finom is lett. Én is mindent az eredeti recept alapján csináltam, de tettem hozzá 1 tojást, és kicsit több lisztet vett fel. Hajtogatások között kelesztettem , és a tepsiben is. A 2. alkalommal úgy csináltam, hogy a tésztába kicsit kevesebb margarint tettem, és hajtogatáskor kentem le a tésztát, így jobban réteges lett.
Most kel a tegnapi receptem szerint a gépi kenyérkém, kíváncsi vagyok, hogy most is olyan szép és fincsi lesz-e mint tegnap.
Délelőtt Masala receptje szerint akarok eltenni pár üveg lecsót, remélem nekem is beválik.
Ildikó! Nagyon sajnálom, ami veletek történt, sajnos az ilyenek ellen nem nagyon lehet védekezni. Itt is divat volt néhány éve a telefonokra csatlakozni néhány "rendes emberkének" és idegeneknek borsos számlát csinálni. Mi épp ezért letiltattuk az emelt díjas hívásokat.
Kenyérke! Köszönöm a kedves szavaidat! Tőled is sokat tanultam a kovászolásról, bár még mindig sokszor bizonytalan vagyok. Most azt csinálom, mivel általában reggel sütök kenyeret, hogy este etetem be a kovászt, így aktív kovászom van mindig. Ezt nem tudom jó-e, és közben pl. vissza kell-e kevergetni időnként? Én sem tudom, de már sejtem, miért gratulálnak a többiek, de én is minden jót és szépet kívánok Nektek
Szóval én csak akkor kelesztettem, amikor a 3x20 percesben van kelesztés. A második dagasztás után kivettem, nyújtottam, és hajtogattam, aztán szaggattam, és vártam a 20 perces kelesztést, hogy sütni tudjam, de nem lett semmi. Melegebbre sem tettem, hagytam kinn a konyhában, mert ott is elég meleg volt, meg aztán tanultam a káposztás pogiból, mert azt végső kelesztésre beraktam a sütőbe. Na most ezt nem tettem, de hát most sem jött össze. NElly
A pogácsánál én megfordítottam a tejföl és a margarin arányát, mert sokallottam bele a margarint. Tényleg 4 tepsivel sütöttem, ezt vittük magunkkal. Nagyon finomra sikerült, bár eldőltek a kelés és a sütés közben, de ez csak esztétikai probléma volt. Szombaton reggel fogyott el az utolsó néhány darab és még az is jó volt. A kiskutyám is kapott belőle, neki is ízlett , egyébként imádja a sajtot, ebben pedig bőven volt, mert én jócskán megszórtam a hajtogatásoknál is. Én ezt a pogácsát sem kelesztettem a hajtogatások között, csak a feldarabolás után, már a tepsin. Nem tetted melegre a végső kelesztésre a pogidat? Szerintem következőnek próbáld meg a köztes kelesztéseket kihagyni, hátha ez Neked is beválna. Remélem következőnek sikerről tudsz majd mesélni, üdv, Margit
Jól érzem magam köztetek, Ti hiányoztatok nagyon Minden egyebet szívesen a hátam mögött hagynék és visszamennék, sőt a legszívesebben a Balatonhoz költöznék. Kisgyerekkorom óta a szívem csücske a Balcsi, nagyon szeretem.
Képzeljétek el, bolti kenyereket ettünk. Hát, ez elég megrázó élmény volt, lehet, hogy ezért is álltam neki elsőként egy kenyérnek, amikor hazaértünk.
Na, megyek még a többi fórumban is körülnézek, biztos ott is találok olvasnivalót, azért még itt is jelentkezem, üdv, Margit
Én még mindig tudatlan vagyok krumplis pogácsa ügyben, ezért légyszi világosíts fel, mert szeretnék még egyszer próbálkozni, de már úgy, hogy sikerüljön is az a fránya pogi. Szóval túl zsírosnak tűnt, és egy tapodtat sem kelt meg az utolsó 20 percben, nem is beszélve a sütőben sütésről, amikor is inkább összeesett. Előtte viszont gyönyörűen kelegetett, mindig amikor kellett neki. SZóval nagyon szép lett az utolsó fázisig.Köszönöm előre is, ha van tipped. Mindent a recept szerint csináltam, az élesztő friss volt .... NElly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit