Szia Szokimoki! Az én kovászom is pont ilyen volt a legutóbbi sütéskor, és én úgy tettem, ahogy Kenyérke írta az imént. A kenyerem is jó lett vele, csak sokkal lassabban kelt, mint szokott. A maradék kovászt jól megetettem, az már szépen aktivizálódott és visszatettem a hűtőbe, ott várakozik.
Holnap szeretném megsütni én is a gyors krumplis pogit.
Nálunk éjjel óta esik az eső, nem tudom Margitkáék nem áztak-e bőrig. Hát nem éppen sátorozáshoz való idő van. Üdv Mindenkinek
Annak a kovásznak semmi baja. A levegőn beszárad. Egyszerűen össze kellett volna kavarni.
Ha a konyhában tárolod, mert gyakran sütsz, akkor nem szabad lefedve tartani. Legalább egy kanálka liszttel s langyos vízzel mindig aktívan kell tartani, hogy buzogjon folyamatosan.
Elszineződve,kiszőrösödve romlott a kovász. Nálam még nem fordult elő.
Szia Julika! Én most nem tartottam hűtőben, mert minden másnap sütök egy kis kenyeret. Ezért gondoltam, hogy nem tszem a hűtőbe, mert 1 napig be, aztán ki és megint be. Gondoltam, elvan itt a hűtő tetején. Szívesen a tanácsokat. Ja, és ne olvaszd meg a margarint, csak épp hogy kenhető legyen,. Én ugyanis megolvasztottam először, és ahogy hajtottam a kifliket, kifolyt belőle.
Nekem 2-3 hete van bent a hűtőben a kovászom úgy, hogy azóta még nem is etettem őket. És semmi bajuk. Én meg nagyon kevés kovászt használok, mert max. 1 kenyeret sütök egy héten. Holnap lesz aktuális a köv. kenyér sütés. Most akkor új kovászt csinálsz ? Köszi a Lala kiflivel kapcs. tanácsodat. Üdv:Julika
Bánatos vagyok! A kovászkám haldoklik. Tegnap reggelre még sütöttem belőle kenyeret, és ma a mikor megnéztem, akkor volt egy vastagabb réteg a tetején, és mintha penész lett volna rajta. De 1 nap alatt?! Úgyhogy leszedtem a tetejét, és most dagad a kenyerem a amradék kovászkámmal. Lehet, hogy az a baj, hogy nem etetegettem egy pár napja, mert legutóbb úgy megetettem, hogy elég sok lett, és csak használtam, használtam...
Örülök, hogy legalább szépen megkelt a kenyered, és nem lapos lett, ez már siker ! Biztos, hogy nem az az oka, hogy kinyitottad a tetőt, ezt meg is kell tenni, hogy lássad milyen a tészta dagasztás közben, hogy tudjál rajta korrigálni. Ha túl lágy akkor pici lisztet hozzátenni kanalanként vagy ha túl kemény akkor egy kis vizet hozzátenni szintén kanalanként.
Ide másolom Neked a Néhány tanács és ötlet kezdőknek című topicból, hogy mi okozahtja ha visszaesik sütés közben a kenyér teteje:
Ha a sütés végére visszaesik a kenyér teteje V alakban, az túl sok folyadékról és/vagy élesztőről árulkodik. Vissza kell gondolni, hogy a tészta nem volt-e túl lágy a dagasztásnál, ha igen, akkor legközelebb kevesebb folyadékot kell hozzátenni. Ha a tészta megfelelő állagú volt, akkor az élesztő lehetett sok, legközelebb ebből kell kevesebb. Üdv:Julika
Graham lisztes kenyeret sütöttem a kenyérsütőgépben. Nagyon szépen megkelt, de sülés közben a teteje beesett. A sütés megkezdésekor egyszer-kétszer kinyitottam egy picit a gép tetejét, hogy lássam, nehogy a megkelt tészta elérje a gép fedelét. Lehet, hogy ez okozta a kenyér összeesését?
Szia Bundik!
Lehet, hogy tudok segíteni, de holnap ez ügyben telefonálok az illetőnek és akkor megirom. Merre felé laksz Mo.-n.
Ráadásul igen kedvező áron, ha van még belőle.
A márkája Ariston.
Éppen ma jártuk be a hozzánk közeli várost, mert mi is kerámialapos tűzhelyet szeretnénk venni. Előtte tanulmányoztam a www.ebolt.hu oldalt. Sokat segített!! Egyébként egy Mikro-hifi műszaki áruház mellett döntöttünlk. De olvasd el a Konyhai eszk. oldalt---Batka sokat írt ezekről a tűzhelyekről. Én az Electrolux-ot választottam, nem beépített, 100 körül van az ára. Jó keresgélést!
Délután azért írtam Margitka nevében, mert telefonon felhívott és megkért rá. Ugyanis nem szeretett volna úgy elmenni pár napra, hogy ne köszönjön el tőlünk. De ezt Ő nem tudta már megtenni, mert a számítógépük és az internetük nem üzemel. Azt már megsem merte említeni nekünk Margitka, hogy tegnap este 1/2 10 körül megint szivárgott a víz a pincéjükben, de szerencsére időben észrevették és így nem lett belőle baj.
Nelly ! Margitka tegnap 4 tepsivel sütött burgonyás pogit, biztos tud majd Neked segíteni amikor visszajön.
Bundik ! Sajnos nem tudom hol érdemes kerámialapos beépíthető tűzhelyet venni. Nekem hagyományos tűzhelyem van felül gáz, alul villanysütővel. Üdv:Julika
Már én is jártam így. Sajnáltam kidobni 5 kg teljes kiörlésű rozslisztet s hirtelenjében venni sem tudtam volna már az előkészített kenyérhez. Átszitáltam az egészet és felhasználtam. Semmi bajom nem lett tőle.
Azóta szitálom a lisztet s bizony előfordul, hogy ez az van benne.
Sikerült végre visszaolvasni az elmaradt heteket. Jó sok mindent történt, míg nem voltam! Sajnálattal olvastam a rossz híreket, a jóknak pedig nagyon örültem. Remélem azért most már mindenki jobban érzi magát!
A tegnapi kenyérkém nagyon jól sikerült, annyira, hogy nem maradt belőle, mire a fényképezőgépért mentem. Ma és holnap nem lesz időm sütni, de hétvégére ki kellene találnom valamit. Talán újból sütök egy sütőben sültet. Olvasgatva Benneteket, kedvet kaptam kovászt készíteni is. Lehet, hogy hétvégén csinálok. Most port használok, és kíváncsi vagyok mennyire lesz más az íze a kenyérnek.
Kinek van kerámialapos beépíthető tűzhelye? És hol érdemes venni? Szeretnénk egyet az új konyhabútorhoz, csak még azt nem tudom, hogy hol érdemes.
Kíváncsian várom, hogy melyik kenyér mellett döntesz.
Kimásoltam Neked a sikérről:
Sikér:
A sikér egy búzafehérje. Nedvességet kapva ebből alakul ki az a hálós szerkezet, ami az élesztős erjedéskor keletkező gázbuborékokat meg tudja tartani. Így tud a tészta megemelkedni, kelni. Ha ez hiányzik, akkor a keletkező gázok kiszabadulnak és a kenyér lapos, tömör marad.
Adagolása: 1 kávés/teás kanállal vagy kismérővel szoktam tenni egy kb. 1 kg-os kenyérhez, ha a liszt fele nem BL 80-as. Ha ebben rozs-, vagy más sikér nélküli liszt is van, akkor 1,5 kk, de akár 2 kk is lehet az adag.
Szejtán – búzahús néven lehet kapni bioboltokban az adalékanyag nélküli sikért. Van kenyérvarázsos termék is, de ebben mindenféle egyéb is van, ezt nem szoktam használni.
Az előbbi hozzászólásom után kinyomtattam néhány gépi kenyér receptet. Még elolvasom újra, aztán eldöntöm, hogy melyiket süssem meg. És ígérem, hogy betartom az előírtakat.
Pedig az egyik legfontosabb a kenyér sütésénél a hozzávalók pontos kimérése. Hidd el megéri. Ha gondolod ovlasd el a Néhány tanács és ötlet kezdőknek című topicot (itt baloldalon), nagyon sok, jó, hasznos tanácsot, ötletet kapsz belőle. És mindenkinek azt szoktuk javasolni, hogy először sima fehér kenyeret süssön, ha az már megy, utána jöhet a teljes kiörlésű lisztből,stb.. készült kenyerek. És csak úgy tudunk segíteni egymásnak, ha tudjuk pontosan miből, mennyit tett az illető. Üdv:Julika
A gödöllői Tescoban vettem 6 kg BL 80-as lisztet a múlt hétfőn. Örültem, hogy kaptam. Kedden elutaztunk egy hétre és mikor hazajöttünk, molylepkék repkedtek a lakásban. Nagysokára rájöttem, hogy hol a hiba és leszitáltam a liszteket. Hát... tele volt nem odavaló dolgokkal. Szerintetek felhasználhatom a leszitált lisztet? Sütöttem egy kakaós kalácsot, de nem lett olyan foszlós,mint régen. Szívem szerint kidobnám az egészet.
A teljes kiörlésű zsömléket és a kenyeret csak a saját kútfejemből merítve, az érzéseimre hallgatva készítettem eddig. Soha nem mértem a lisztet, a vizet. A három heti szabadságom alatt, amikor elég időm volt, akkor a tésztát kézzel dagasztottam (vagy a férjem dagasztotta), és egészen jó, ehető, szép magas, könnyű zsemlék sültek a sütőben.
Most már vége a jó világnak, és csak a napi 8 óra munka után láthatok neki a sütésnek. Persze a bevásárlás és a mindennapi főzés után. Van egy kenyérsütőgépem, amibe az itteni receptek alapján kétszer próbáltam teljes kiörlésű kenyeret készíteni, de rettenetesen kicsi, tömör kenyér sült benne. Ma este újra megpróbálom, de úgy döntöttem, hogy csakis érzésre fogom adagolni a lisztet és a vizet, nem pedig kimérve.
Örülök, hogy regisztráltál és köszöntelek itt a honlapon és kívánom, hogy érezd jól magad közöttünk. Örülök, hogy a brióst már profi módon sütöd. Biztos, hogy a kenyereid is tökéletesek lesznek. A teljes kiörlésű lisztből készült kenyér receptjét innen a honlapról vetted ? Mert akkor esetleg tudunk Neked segíteni, hogy mi lehet a bibi.
További jó sütögetést és várjuk a további beszámolóidat, esetleg képeket is. Üdv:Julika
MARGITKA NEVÉBEN ÍROK MOST MINDEN KEDVES FÓRUM LÁTOGATÓNAK:
"Ahogy tegnap este ígértem, még szerettem volna mindenkitől elköszönni a pár napra. De éjjel 1 óra magasságában megszólalt a kikapcsolt állapotban lévő riasztónk. A férjem próbálta megjavítani, hogy legalább elhallgasson, de ezt csak úgy tudta, hogy közben teljesen elment a számítógép és az internet kapcsolat, így nem tudtam már benézni Hozzátok.
Írjatok sokat, hogy legyen mit olvassak mikor visszajövök és persze süssetek sok szépet és finomat. Mindenkit puszilok és minden jót kívánok ! Üdv: Margit"
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit