A szilvás süteménybe jó a ringló szilva is , ha nem nagyon sszeretitek enni. A tészta egy sima vajas, tejes piskótaszerű kevert tészta. Csokoládé darabok is vannak benne. A tészta állaga közepesen sűrű, ezért nem süllyed bele a szilva.Én negyedekbe vágtam és sűrűn beledugdostam a tésztába. Sütéskor a sütőpor felhúzza a tésztát, de a szilva nem tűnik el. Melegen nagyon törékeny a sok gyümölcs miatt, de ha kihűlt jól lehet szeletelni. Nálunk a csoki miatt kedvelt.
Ma vettem 4kg lukullusz paradicsomot, gondolom ebből legalább egyet a férjem megeszik, marad 3kg aszalni. 18o ft volt a piacon, meg 2oo is volt.
Én színtelen zselatint szoktam használni, de teszek bele legalább 1 dl málnaszörpöt, ettől volt piros az enyém. 1 kicsi csomaggal csinálok és egészen vékonyan csurgatom meg a torta tetejét, épp csak, hogy a gyümölcsökre jusson. Elég sokat - 2 dobozzal - szoktam egyszerre csinálni és ennek a tetejére elég az 1 csomag.
Majd mesélj a sütés-főzéseidről! Jó munkát, üdv, Margit
Lányok, én sosem veszek színes tortazselét, csak színtelent, és mindig az adott gyümölcs vagy konzerv levével engedem fel, a baracké így enyhén sárgás, a szederé meg meggyé gyönyörű piros lesz.
Szokimoki, tegnap még eszembe jutott még egy dolog, hogy ne olvadjon el a csokilencse: ne a gépben keleszd a kalácstésztát, hanem a(z első) dagasztás után tedd át egy tálba, és fedd le. Amikor duplájára kelt, és formázni kell, akkor gyúrd bele kézzel a csokit, vagy szórd a fonatokra, és nyomkodd le egy kicsit. Gép nélkül sosem melegszik fel annyira a tészta, mint a gépben. Ezt pár napon bleül én is ki fogom próbálni, mostanában nem készítettem kalácsot, csak egyéb sütiket, de van itthon aszalt áfonya, aszalt meggy és csokicsepp - mi szem-szájnak ingere!
Majorkaj légyszi mond meg, hogyha magadnak sütsz kalácsot, akkor Te milyen édesítőt használsz és mennyit. Mostanában sütök a férjem fiának kalácsot, merthogy eddig ő sem nagyon evett de az édesítővel kísérletezek. Aprósütiket glukononnal csináltam neki de a kalácsba nem merek kísérletezni.
Szokimoki én sokszor csináltam muszakát, de az enyémben sosem volt fehérbor. Ha nincs aki megigya a maradékot, hagyd ki belőle nyugodtan. Vagy tedd a maradékot adagonként bezacskózva a fagyasztóba.Én szoktam bort fagyasztani 1-2 dcl.-enként zacskóban.
Limara, minden dicséret Téged illet, hogy ilyen hősiesen gyártod a kenyereket és kalácsokat gép nélkül. Ezt tényleg csak úgy érdemes, ha hálás kosztosaid vannak.
Köszi a gyors választ. Most megnéztem, van itthon 2 féle tortazselé. Haas piros és szintelen, és 1 dr oetker színtelen. Na majd meglátom, hogy melyik legyen.
Én Dr. Oetker Tortazselét (pici zacskós) szoktam hozzá venni, igaz én az Intersparban mindig csak pirosat kapok. Attól függ, hogy mennyie szeretitek rajta és mekkorát csinálsz. Mi nem igazán szeretjük , így én vékoynan szoktam ráönteni. Azt írja a recept, hgoy egy 24 cm átmérőjű torta bevonásához elegendő. Én kicsi adag kekszest szoktam magunknak és így sajnos én a felét ki szoktam önteni. Remélem tudtam segíteni. Jó sütögetést holnapra.Üdv:Julika
Holnap nagyon fincsiket szeretnék csinálni, mert Anyukámék jönnek vendégségbe, hétfőn lesz a kicsi fiam névnapja. nagyon régóta őrizgetem Limara muszaka receptjét, amihez már olcsón is lehet venni padlizsánt. Mivel szerencsére mi nem iszunk alkoholt, (most hogy átnéztem a receptet) látom, hogy kell bele fehérbor is., de szerencsém volt, mert az ajándékba kapott italok itt sorakoznak a szekrény tetején, és volt köztük fehérbor is.Így ez is megvan. azonkívül mindjárt csinálom Kartika keksztortáját, csak azt nem tudom, hogy milyen és mennyi zselatin kell a tetejére. Segítsetek légyszi!! A 3. amit sütni akarok, az a tiramisus-kakaós-rumos kalács, amit sokat sütöttem már, és nagyon fini. Remélem, hogy minden sikerül!!!
Most sül két kalácskám. Jobban mondva ugyanolyan kalács, csak megcsináltam az egész adagot, kisebbik felét a szilikon formába, nagyobbik felét pedig őzgerinc formába tettem. Aszalt áfonyás, meggyes (befőtt), csokilencsés kalácska. Kartika ötletétől vezérelve, a gyümiket beáztattam rumba. Holnap kerti partyra vagyunk hivatalosak a barátnőmékhez és oda szeretném vinni az egyiket, a másikat meg Anyukámnak szántam. Lehet, hogy holnap kell süssek egy fél adagot magunknak !? Csak ezt is azért sütöttem emg ma, mert nem tudom holnap hogy lesz rá időm. Szép hétvégét kívánok mindenkinek és jó sütögetést. Üdv:Julika
Tegnap találkoztam megint Ildikóval.Átjöttek hozzánk a lányával.Sütött kigyórétest hozott kostólót is nagyon finom lett.Sokat emlegettünk Benneteket,informálom a sok finomságról amit sütögettetek.Már sajnos nem sokáig maradnak,majd az biztos megosztja veletek az élményeit.
Hétvégén szülinapot tartunk,mivel "kisfiam" 15 éves lesz.Szokis-meggyes tortát sütök,remélem sikerül.
Batka részletesen leírta a gép előnyeit, hátrányát. Limara is CSAK jókat írt, nekem is hasonló a véleményem a Hausmeisterről. Bő 2 éve használjuk, kezdetben a géppel dagasztottunk, sütöttünk, most már inkább csak dagasztásra használom. Gyönyörűen kidolgozza a tésztát. Legtöbbször 8-as programot használom, ez elég a tésztának a kidolgozáshoz. Én is csak 1x dagasztatok, utána formázás és formában v. tepsin kelesztem a tésztát és sütőben sütöm. Én max. elégedett vagyok a géppel, hetente 2-3x használom, remélem még sokáig.
Ez a gép a Hausmaister 1000-es, Batka feltett róla minden tudnivalót, programm táblázatot. A bal oldalon a rövid ismertetők között megtalálod. Én kaptam hozzá magyar nyelvű használati utasítást, néhány receptet, bár azokat soha nem próbáltam. Hogy sütés közben kicsit visszaesik a kenyér ez sajnos már én is, és ha jól emlékszem Batka is tapasztalta. Nem tudom mi az oka, ennek ellenére nagyon szeretem a gépet, gyönyörűen dagaszt. Éppen ezért csak 1x 20 percig dagasztom a kalács ill. a kenyér tésztát is ha sütőben akarom megsütni. Azt tapasztaltam, hogy a második 20 perc nagyon összetöri. Elég másodszorra gyengén átgyúrni. Sajnos az én gépem még szervízben van, az üst aljáról letört az a fém karom, ki kell az egész üstöt cserélni, már 2 hete várom az új üstöt, és az elöbb szomorítottak el, hogy még legalább 1 hét. Az enyém is tescoból származik, az meg hogy kínai, hát sajnos ma már minden az.
Ma kalácsot sütöttem, egy síma fonott és egy aszaltmeggyes csokis készült, nagyon fincsi lett.
Margitka! A tegnapi kenyérsütés sikerrel zárult. Nagyon finom, lágy bélzetű lett a Malátás-rozsos-amarántos kenyérke. Igaz, tettem a hozzávalókhoz 1 ek. burg.pelyhet is. Elég hosszú ideig kelesztettem, nem volt elég a gép programja, kikapcs. és mikor már majdnem tele volt az üst, ráindítottam a sütést. Köszönjük a receptet.
Tegnap, mintha összebeszéltek volna a szomszédok, mindenkitől ringlószilvát kaptunk. Nem nagyon szeretjük, de azért egy részét eltettük a fagyasztóba, gondolván a télre, talán majd gyümilevesbe elfogy.
Margitka! Ismét segítségedet kérem. Tegnap sütés közben, mikor a mézet tettem a tésztához, jutott eszembe, a Mézes v. Mézes citromos kalács (tudod az amelyiket nem tudtad elkészíteni a méz miatt), én nem ismerem, ha leírnád a receptjét. A napokban kaptunk friss virágmézet, kipróbálnám. Előre is köszönöm.
Masala! A szilvás piskótáról kérdeznék: a hagyományos , nyers piskótatésztára szórtad rá a darabolt szilvát? Nem esett össze?, nem süppedt el a szilva?
Elmentem körülnézni a kenyérsütő leírások között. Nem volt nehéz dolgom, mert egyetlen Hausmeister gépről van leírásunk, ezt Batka küldte nekünk annak idején. És láss csodát........szerintem ugyanarról a gépről van szó. Ideteszem a linket, hogy ne kelljen keresned, ovasgasd el. Batka, ha meglátja a képet, akkor biztos jelzi, hogy jól gondoltam-e.
Jóasszony, Nelli küldött képeket a mai kenyeréről és a kenyérsütő gépéről. Kicsit idemásolok a leveléből:
"Nagyon szépen megkelt, sütéskor egy picit összement, de nagyon finom ize van és ropogós a héj.
A kenyérsütőmhöz sajnos a garanciajegyen kivül semmit sem adtak, nincs programleirásom, receptem. Ez egy Hausmaister - gondolom kinai, mert kb. 8-9 ezer volt, a TESCO-ban vettük.
Nem tudom, hogyan lehetne a fórumba képet küldeni, szeretném bemutatni a kenyérsütőt és remélem valakinek van leirása, programtáblázata, esetlegesen hasznos tanács ehhez a géphez."
Megkérlek benneteket, hogy aki felismeri a gépet és tud segíteni, írjon!
Nelli! A kenyérkéd tényleg szép lett. Kicsit visszaesett a teteje, de ez csak egy minimális szépséghiba, biztos vagyok benne, hogy finom és jó állagú is lett. Következőnek egy minimálisan csökkentheted a folyadékot és/vagy az élesztőt. Nem írtad, hogy melyikből mennyit tettél bele, így nem tudom, hogy melyik volt a sok.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit