Margit, Superkeri, jó, hogy szóltatok, hogy a lenmag(pehely) olajos - mármint ezt eddig is tudtam, de mivel elfelejtettem a kenyérbe zsiradékot tenni, és mégis érződik, hogy van benne, lehet sejteni, hogy mennyire. Persze nem sajnáltam belőle a lenmagpelyhet... Egyébként csak akkor vettem észre, hogy még kelhetne, amikor már öt perce sütött, és nem mertem leállítani - ki is repedt az oldala. Viszont fincsike lett, már csak egy csücsök van belőle, és dekoratív is. Az összetétele egyébként a rétesliszten és az alapokon kívül tk tönköly, tk búza, tk rozs, rozskovász, krumplipehely, lenmagpehely.
Sziasztok én is megjöttem. Kicsit el voltam tünve, de nem azért mert nem voltam itthon.( el voltam kenődve, munkahelyi dolgok miatt, meg rém sok dolgom volt)
Közben azért sütögettem is.Remélem most már el fog menni Margitkának a sok kép, és végre fel tudom tenni őket. Limara örülök hogy megjöttetek, annak kevésbé hogy igy jártatok. Ez tényleg nagyon bosszantó, főleg vizpart mellett! én is izgulok mert nem egész 2 hét múlva mi is elutazunk. Remélem legalább az eső nem esik, hogy kirándulni tudjunk.
olvasgatlak vissza benneteket, lassan haladok!
én is megprobálkoztam a kovásszal, de lehet hogy túl hamar nyultam hozzá (első probálkozás)
azt hiszem nem volt még jó, mert 2 órát vártam és nem nőtt meg a kenyerem, újra kezdtem de kovász nélküli kenyérrel.(igaz nem tettem bele élesztőt, tehát nem volt sikeres, de majd megint belevágok)
nálunk most Kalács szezon van, életemben még nem csináltam annyi kalácsot, mint 2 hónapja. Mindenfélével probálkozom.
Nelly kicsit irigylem tőled ezt a sokféle gyümölcsöt. Imádom a szeder, málna, áfonya féle dolgokat, de a málnán kivül nem igen lehet hozzájutni a többihez, illetve horror áron.
ma kaptam úgy 15 kg barackot, azt tettem el délután, nagyon szépek lettek.
Megérkeztünk a Balatonról, nyaralást szándékosan nem írok. Összesen 2x tudtunk fürödni, hétfőn du. mikor odaértünk, és kedden, de akkor du. már esett az eső. A meteorológusoknak mindenesetre "gratulálok". Még jó, hogy azt állították, hogy az egyetlen meleg nyári hét augusztus első hete lesz!Ehhez képest csütörtökön 18 fok volt, és szinte mindig esett az eső. Szombaton volt megint naposabb, de addigra úgy lehült a víz, hogy nem lehetett fürödni. Ma is szakadt az eső már korán reggel. Szóval elég sokat bosszankodtam, hogy a 40 fokos 6 hetet itthon töltöttük a szobában, nyaraláskor meg majd megfagytunk.
Na, mindegy, holnap ismét belevetem magam a sütögetésbe, eléggé kiéheztünk, egyszer sem sikerült finom kenyeret vennünk, pedig maszek pékségeket kerestünk. Gépem még mindig nincs, majd pénteken kell érdeklődnöm, addig marad a kézi munka! Szép estét nektek! Üdv
Sziasztok!
Megsütöttem a cserepes kenyeret 2 x.
Az elsőt sajnos túl kelesztettem, mert a sütőbe tettem be kelni. Aztán mire utoljára megnéztem, hát túl kelt.
Ráadásul elkövettem azt a hibát, hogy ezek után be akartam vágni cérnával.
Na szószerint úgy csinált, mint egy lufi.
Azért betettem a sütőbe, ízre nagyon finom, most kóstoltam.
Mérgemben azonnal nekiálltam egy másiknak.
Az a képen látszik szép magas, de cserepes nekem nem lett.
Margitkának küldöm a képet.
Mindjárt itt van párom anyukája.
Még mindig kocsi nélkül tengődöm. A hétfő kivételével végig bumliztam a hetet nem éppen hosszú távú utazásokra szánt buszokon... Végeredmény 2-napos fejgörcs, totális lefáradás. Ma már éledezem.
Szuperkeri, nagyon örülök, hogy a békebeli félbarna rozsos változata Nektek is annyira izlik. Nálunk ez lesz a rozskenyerek mellé, szükség esetén egy bármikor könnyen elkészíthető könnyű gépikenyér változat.
Bundás patison/cukkini alá uzsonnának, hideg vacsorának pedig nagyon ízletes .
Margitka, Neked még mindig tartozom a korábban igért két kenyér kiértékelésével. A Te mindennapi kenyérkéd és az én békebeli félbarnám összehasonlításával.
A Te kenyered egy stabilabban strukturált reformkenyér, melyben a teljes kiörlésű tönkölybúza jellege dominál.
A Békebeli félbarnám inkább egy nosztalgiafehérkenyérnek számít. Finom, lágy bélzettel, melyben a graham liszt eloszlása nem homogén. A leggondosabb kevergetés ellenére kissé csíkokban látható a szeleteken.
(A nevét ezekről a szürkés csíkokról kapta. A 60-as évek legelején, sokszor volt ilyen a bolti nagy 2 kg-os kenyér, melyet lassacskán felváltott, majd később teljesen kiszorított az 1 kg-os fehérkenyér.)
Mindkét kenyér egyformán szépen megkelt és a sütés után is szép formájú maradt. A Te kenyered korábban szilárdult meg a tárolás ideje alatt.
Nekem mindkét kenyér ízlett. A barna kenyeret kedvelők a 2 kenyér közül a Tiédet választották .
A képeket e-mailben küldöm s ennék a mondatnak a helyére Tedd be légy szíves! Köszönöm!
Elég sok dologm volt - és még van is - ma, de azért itt vagyok időnként. Holnap egy kicsit elmegyünk kirándulni valamerre, és az útra sütögetek. Mini virslis bucim sül, és vettem cserkészkolbászt, kísérletként ebből is mini bucik lesznek. Ezen kívül még valami kalácsfélét is szeretnék sütni, ezt még ki kell találnom, hogy mi legyen.
Köszönöm a jótanácsokat a kovász készitéshez. Rendszeresen sütök kenyeret, ezért jól fog jönni a kész kovász.
A hájas tészta elkészítését leirtam a receptesbe.
A Joasszony/Nellike kapros dübbencsét is megcsináltam, de nekem kényelmesebb volt a kinyujtott tésztát feltekerni, mint a kalácsot, és felszeletelve ugy sütöttem, mint a kakaós csigát szoktuk.
A juhtúróst ugy csináltam, hogy a kenyértésztát kinyujtottam, lekentem libazsirban futtatott ,pici fokhagymával kevert sós kaporral, majd feltekertem, mint a kalácsot, kicsit pihentettem, majd ujabb nyujtás után beszórtam a juhtúróval. Csiga alakban sütöttem.
A kolbászos ugy készült, hogy a vékony kenyértésztát megszórtam karikára vágott kolbásszal , karikára vágott hagymával, meglocsoltam ketchuppal, feltekertem és sütöttem a fenti módon.
Ezt a kapros dübbencset Nellikének köszönhetem, ő hivta fel rá a figyelmet. Nagyon örülök, hogy feltetted a képeket erről a finom sütiről. Köszönöm mindkettőtöknek!
Ma találkoztam Ildikóval.Nagyon közel lakunk egymáshoz,három háztömbnyire.Finom nutellás kalácsot sütött.Sokat beszélgettünk,emlegettünk Benneteket.Kaptam tőle szilikonos kuglóf sütőt,nagyon örültem neki,zavarba is jöttam hogy igy gongolt rám.Jővő héten újból találkozunk,most kivételesen nálam.
Beíroma a Bármi amit érdemes... topicba a recit. Amikor én ezt sütöttem akkor Margitkától kaptam hozzá egy kis segítséget átszámolni a dolgokat, mert ebben a könyvben azt nem szeretem, hogy porélesztőt használ és mindent csészében mér. Bocsi, de Margitka levele már nincs meg. De annyi tapasztalatod Neked már van, hogy könnyen át tudod számolni. Jó prbálkozást. Üdv:Julika
Jóasszonytól kaptam a Dübbencsről képeket. Debrecenben, a korzón talált rá egy pavilonban, ott készültek a képek:
Nézegettem a képeket, a másodikon próbáltam megfejteni a tekerését a tésztának. Főleg a jobb oldalon levők érdekeltek. Dupla tekerésnek nézem, de a tetején levő süllyedést még nem tudtam megfejteni.
A kovászt összesen fél kg-ra érdemes felszaporítani, ha szeretnél időnként sütni vele. 5-10-20 dkg-ot egyszerre elhasznál belőle az ember, akkor ez a mennyiség nem is olyan túl sok. Néhány hétig a hűtőben kényelmesen eláll, nem lesz semmi baja. Ha 1-2 evőkanálnyi kovászt vettél el, akkor kétszerre ezt már fel tudod ennyire szaporítani. Ha nagyon pici az induló kovászom, akkor nem szoktam egyszerre túl sok lisztet és vizet hozzátenni, ha van legalább 10-20 dkg, akkor már bátran, bármennyivel meg lehet etetni.
Sok finomságot sütöttél-főztél ma megint, a süti receptjét írd be légy szíves a receptesbe. Örülök, hogy a keksztortába nálatok is bevált a lekvár, én csak így csinálom azóta, hogy kipróbáltam.
Köszönöm a leveled, és a tanácsot. Megfogadtam, és most, hogy ujra sütöttem a kenyerem, elvettem a kovászból. Megetettem, és kavargatom néha. Az etetést , gondolom addig kell folytatnom, mig elegendő kovászom lesz!?!
A kenyér nagyon jól sikerült. Nekem sajnos nincs fényképezőgépem, ezért kép sincs. A családom viszont megdicsért, és már a fele elfogyott. A keksztortába most tettem lekvárt is, igy még finomabb.
Főztem egy szuper magyaros laktató levest. Kalapos Suhajda levest. Füstölt sonka leve tárkonyosan, tejfölös habarással és ebbe kell kifőzni a húsos gombócokat.
Ma hájas tésztát sütöttem, felébe lekvárt tettem (kb. ugy néz ki, mint a linzertészta kosárkák) másik feléből kifliket, sonkával töltve.
A maradék kis tésztakarikákat megszórtam szezámmaggal.
A receptet később leirom, ha valakit érdekel.
Mindenkinek nagyon kellemes hétvégét, a nyaralóknak remek kikapcsolódást kivánok. Szeretettel üdvözöllek Benneteket:Marika
Nagyon kedves vagy, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Legközelebb megpróbálom 1 dkg-ra emelni az élesztőt.
A kenyér receptet és a gratulációt köszönöm.
Az oldalad egyébként nagyon jó. Sok recept van itt, amit ki fogok próbálni. Engem leginkább a kovászos kenyerek, péksütik és a kalácsok érdekelnek. De azért sütit is szoktam sütni.
Még egyszer köszönöm ezt a finom fehér kenyér receptet.
Superkeri ! Azért csak a képet látod, mert nem volt igazán nyerő ez a sárgabarackos tekercs. Mármint egy szárazabb sütemény. Tej vagy capuccino mellé el tudom képzelni. Elfogyott, de már másnap nem volt az igazi. De ha érdekel nagyon szívesen leírom. A száz recept kenyérsütő géphez című könyvből vettem a recit.
Nelly ! Jó pihenést, kikapcsolódást kívánok. És reméljük nem kell a téli kabát jövő hétre.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit