Most olvastam mégegyszer, hogy mit írtál Margit, Andinak. Gyorsan leírom, hogy az én kenyerem nem azért hepe-hupás, mert nem jó, hanem, mert ksérleteztem.Megcsipkedtem a tetejét, hátha szép lesz. Nem lett!
A tészta is kevés volt, mert egybe dagasztottam egy adagot és elvettem belőle a kis fonatoknak. Ami megmaradt, abból lett a kenyér. Ez volt a tanulópénz!!
Remélem, lesz egy kis eső errefelé is, nagyon kellene.
Ma valami isteni finomat sütötem. Kaptam egy helyes kis cukkinit, s mivel most éppen szezonja van, ráadásul úgy hallottam, mindenütt nagyon sok termett az idén, talán érdemes megosztani veletek egy cukkinis kenyér receptjét. Most sült meg, s még melegen meg kellett kósolnom, hát fennséges.
A neve: cukkinis-magos falusi kenyér.
Hozzávalók: 75 ml iró
100 ml víz
175 g reszelt cukkíni
375 g kenyérliszt
75 g teljes kiőrlésű liszt
másfél evőkanál napraforgómag,ugyanennyi tökmag,
2 teáskanál köles,
7,5 ml só
7,5 ml cukor
40 g vaj
7,5 ml szárított élesztő
sütési ciklus előtt vízzel kell megkenni, és megszórni kukoricaliszttel.
Így szól az eredeti recept. Nekem csak tökmag volt itthon, így a napraforgó és a köles kimaradt. Gépben sütöttem, s a tetejét sem kentem, ill. szórtam meg.
Ennek ellenére valami csodás, laza, nedvdús és szépséges kenyér lett belőle.
Amíg csak lesz cukkini fogok ilyet sütni. Tényleg nagyon finom.
Szia Margitka!
A kelés végén a tészta szép sima.Kiveszem formá-
zni szoktam visszateszem,megkel,elkezd sütni,és mire megsül a teteje hepe-hupás lesz.Másnapra
bekeményedik de nem szárad ki és lehet szeletelni.
Kérdés:a dagasztás végére mielött el kezd keleszteni a tésztának simának kell lennie és az edény falán nem kell,hogy tészta legyen.Vagy maradhat egy kicsit ragacsos,akkor sülés közbe
hepe-hupás lesz a teteje.Másik gond,hogy akenyér
frissen jo másnapra viszont mikor szeletelem a tetején a vágásnál kiüt a liszt.
Annyi problémám van a kenyérsütéssel lehet hogy nem nekem találták ki.Most akkor mi a gond?Nem jár valaki Eger felé és megmutatná hogy kell.Ez már nevetséges mennyit kinlodok,hogy sikerüljön.Pedig másik gépem van,mint Piroskának és neki sikerül.
Nálunk most esik és nagy hangja is van.
További kellemes estét mindenkinek,és neked is
Margitka.
Itt vagyok ám :-)) Most kezdett nálunk esni az eső, pedig egész délután úgy nézett ki, mintha minden pillanatban leszakadhatna az ég. Mostanáig elkerült, de most egy kicsit eseget. Villámok és dörgés bőven van, eső egyelőre nem túl sok.
Piroska! Jó utat és kellemes nyaralást kívánok, érezzétek jól magatokat.
Zsike! Örülök, hogy megjöttél, remélem most már a hőségnek itt is vége lesz, nem csak a hegyek között. Várom további jelentkezésedet is, remélem a munkád mellett is tudsz olvasgatni és írni néha.
Masala! Hozom a képeket, most láttam, hogy érkeztek, de a levelet még nem láttam :-)) A kalácsba került lekvárban nem volt tartósítószer? Ez szokott problémákat okozni.
Bezsa kalácsát valószínűleg a hideg csokilencse hűtötte le, ettől kelt olyan lassan.
Andi! Most megint megütötte valami a szememet. Mi az, hogy hepe-hupás a kenyér teteje? Mitől? Annak szép simának és domborúnak kell lennie. A dagasztás utáni formáját tartja meg a kelés alatt és ettől ilyen a teteje? (Egyre inkább az az érzésem, hogy szoros a kenyered tésztája.)
Ildiko! Még egyszer jó utazást kívánok, érezzétek nagyon jól magatokat itthon. Úgy tűnik az idő is kegyes lesz és elmúlik a hőség, mire jöttök
Szia Margit! Ne haragudj, nem modortalanság akart lenni, hogy nem írtam egy sort sem a képek mellé, de azt hittem, hogy lesz több is és majd a másik levéllel írok. Közben kiderült, hogy nincs több. Azt hiszem!
Pirim, nektek is jo nyaralast!!!A level meg menni fog!
Szia GABO! Orulok hogy valaszoltal. XP az jo, de amit neked szerettem volna adni csak a regebbi szisztemaval mukodik SAJNOS.FIGYI! anyukam lakasan nem mukodik egyenlore a telefon!!!Ha tudsz gyere el legyszi mert nem tudok telefonalni igy.Megprobalok egy telefoncellas kartyat majd venni. VAGY ha tudod kuld el e-mailbe a cimed. Minden szar egybejon az utolso pillanatokban itt nekem.
Holnap aug.8-an indulunk innen 15.00-kor. es hetfon kb9.00-9.15 korul van Gyorben a busz onnan meg vonat stb.Ha megirod most akkor idoben ide er meg nekem.
Régen jártam erre, alig a találkozónk után. Csütörtökön este jöttem haza Börzsönyből, és csak itthon éreztem meg, mennyire is jó volt ott ebben a melegben,
Másfél hétig velem volt két unokám is, akik igencsak jó étvággyal falatoztak nap mint nap. Gondoltam is néha arra a gazdag asztalra, amit varázsoltunk Margitkáéknál.
Rengeteg kenyeret sütöttem, és kalácsot, de a fő szám a közös zsemlesütés volt. Ha nem is lettek olyan szép egyformák, mégis nagy örömmel fogyasztották a saját készítésű finomságot.
Csodás kalácsot sütöttem, tortaformában, ami megsülve aranyos formát képezett, így popókalácsként vonult be a családi szakácskönyvbe.
Remélem, most már többet jöhetek erre én is, bár 31-től dolgozom, és az augusztus igencsak sűrűhónapnak látszik.
Nem nagyon írtam mostanában, így most sok dolog eszembe jutott.
Szokimoki! Mikor írtad, hogy bedöglött a kenyérsütőd és a robotgéppel dagasztasz a férjem első gondolata az volt, hogy a 20 perc dagasztást a robotgép nem fogja bírni. Sajnos igaza lett.
Ildikó! Jó utat, és érezzétek jól Magatokat itthon. A párod nem jön? A fordítás miatt ne aggódj, nem sürgős.
Andi! Ha megkapom a fordításokat, továbbküldöm Neked is.
Kedves Margitka, és Mindenki! Két napja döglődöm valami kórságban, így nem sokra jutottam. Most sül egy kenyerem, pontosabban kel, de nem tudom mi lesz belőle, mert amíg a csak tészta program ment a férjem kikapcsolta az elosztót, amibe be volt dugva. Így gőzöm sincs meddig kelt, és főleg meddig melegítette a gép. Mindegy. Kivettem, megformáztam, és kelesztem. Remélem ha figyelek rá sikerül addig kelesztenem, hogy jó lesz. Majd ha kisül lehet, hogy jelentkezek.
Egyébként pedig nagy csomagolásban vagyunk, mert hétfő hajnalban indulunk 2 hétre nyaralni. Úgyhogy ha ma vagy holnap nem jelentkezek, valamikor 17-én vagyok újra várható.
Lanyok igy az ut elott sok apro csepru dolog osszejott ezert nemvolt idaig idom a forditashoz. Jovo heten ha otthon vagyok mar Szombathelyen Pirinek postan elkuldom es O tovabbkuldi neked is Andikam.Ne haragudjatok erte. Jo vakaciot kivanok Nektek is!!! Puszika es sussetek finomakat es keruljon el mar mindenkit az a sok szerencsetlenseg.
Szia Masala!
Az én kalácsom is kicsit sűrű lett. Az az érzésem, hogy én még hagyhattam volna kelni, de a hideg csokilencsétől olyan nehezen indult be, 3 óráig kelesztettem ( itt szokás szerint elfogyott a türelmem) és betettem sülni.
Jo reggelt mindenkinek!
Szia Margitka!
Teljesen ki szokott hülni a kenyerem.
Az állaga Nem szoros még néha a teteje hepe hupás.Rendesen meg szokott kelni.Akkor szerinted mi lehet a gond?
Üdv további kellemes napot kivánok.Andi
Toltom a kavet! Ki-hogy szereti?/tej-cuki?/NAGYON koszike ujra mindenkinek a jo kivansagokat!!!Megprobalok otthon vhol feljutni computerre.Akkor irok majd az oldalra.Ma egy hatalmas pizzat akarok "gyartani gyorsan amibol eszunk is es a ferjemnek is rakok el a melyhutobe.
Most megyek mert meg sok teendo van.Du meg feljovok.
A reggeli hűs időszakot kihasználva megnézem az elmúlt időszak termését
Ó, Szokimoki a sors Téged is jócskán csapkod. Sajnos manapság mindenből arra kell berendezkedni, hogy eszközeink élettartama egyre rövidül.
Tundibundi, szép időt, kellemes kikapcsolódást kivánok. A kis fiadnak pedig szurkolok, hogy mielőbb rájöjjön a mozgás adta előnyökre.
Szuperkeri, szeretném, hogy mindenkinek olyan jól sikerüljön a legújabb kenyérkém, ezért igyekeztem minden lehetőség figyelembe vételeével ilyen részletes receptleírást adni. A rozsos változat önálló életet fog élni, mert annyira jól sikerült. Egy napon 2-x is meg kellett sütni. Teszteltettem a környezetemben. Rozsos zsömlekenyérnek nevezem el. Könnyű, selymesen lágy bélzetű. Nagyon finom pirítva... stb.
Julika, gratulálok a szép zsömlékhez, Nelly Neked meg ehhez a sziszifuszi meggyaszaláshoz.
Ildikó, jó utazást és kellemes időtöltést kívánok itthon. Ha valahonnan tudsz, akkor adj időnként életjelet magadról.
Margit, a munkámhoz kell a napi időjárás vezetése is, így jutottam el a Metnethez s vált a kedvencemmé. Regisztráltam és naponta többször bejelentkezem s a helyi alapadatokat beviszem. Ha kertes házban laknék, akkor már rég vettem volna egy digitális mérő állomást ist.
Masala, gratulálok a magvas kenyérkédhez! Gyönyörű a rozmaringod! Hogyan csinálod, hogy ilyen szépen fejlődik? Nekem egyszerűen nem marad meg.
Kellemes szép napot és hűvösen cirógató szellőt kívánok mindenkinek!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit