Először is nagyon sajnálom ami az autóddal történt.Remélem hamar rendbe tudják majd hozni Sajnos most nagyon sokat kell dolgoznom és mire hazaérek hullafáradt vagyok. Tegnap sütöttem pitát és ettem gyrost, nagyon finom. Sütöttem még Sonka tésztakabátban nevezetü finomságot.Kép készült és receptet is küldöm majd remélem holnap több időm lesz.Megkaptam a képeket.Nagyon tetszenek.Tegnap már annyira fáradt voltam, hogy 8-kor elaludtam és csak reggel keltem fel. Sokat kellet visszaolvasnom olyan sokan lettünk. Most ennyi megyek még elkészítem holnapra a vadast. Nagyon tetszik a party kenyered majd lehet megsütöm, a formája különösen mutatós.
Nekem még nem penészedett meg kovászom. Azért gondoltam, hogy Masalának esetleg belekerülhetett valami, mert 3 hét alatt tönkrement. Ennyit vidáman volt már érintetlenül, de kevergetve is a hűtőmben a kovász. Én, ha nem használok belőle, akkor nem szoktam keverni, ha használom, akkor összekeverem, hogy a víz visszakeveredjen bele. Még külön fakanalam sincs hozzá, egy evőkanállal szoktam megkeverni. A napi kenyérsütéseimhez nem szoktam felfuttatni a kovászt, csak a hűtőből 5-10-20 dkg-ot a tésztába teszek. Ha kevesebbet, akkor az élesztő a szokásos marad a liszthez képest, ha többet, akkor kicsit csökkentem az élesztőt.
Megsütöttem az aszalt paradicsomos kenyeremet, majd jelentkezem vele, ha meg tudom vágni, még forró. (Kovász ebben is van :-))
Szia Marika (Rabim)!
Köszi a leveled, és a technológiai leirást. A kenyértésztát a gépben készitetted?
Szeretném jelezni, hogy itt megjelent a fánkreceptem, ez egy TÖKÉLETES, semmi extra kidolgozást, hozzávalókat nem igényel, habkönnyü, nagyon finom. Elrontani sem lehet, még gyakorlatlan háziasszonynak is sikerül.
Marikám én idősebb vagyok mint Te, 55 éves, de aktivkodom. Egy nagy lányom van 28 éves, Floridában élnek a férjével. Unokám még nincs. Kedvenc elfoglaltságom a sütés-főzés, kézimunkázás, főleg a gobelin , angol madeira készitése, ujabban pedig a NET. A párommal kettecskén vagyunk, 33 éves házasok vagyunk.
Nagy szerencsémre rátok találtam, azóta itt lógok, jó kis csapat jött össze.
Reméljük, hogy holnap már egy kicsit hűvösebb lesz, és az elmaradt sütések elkészülnek.
Szeretettel üdv . minden jót kivánok Nelli Debrecenből
A kovász eltartásával és tárolásával kapcs.ban van megjegyzésem. Nemrég talán írtam is, hogy már hónapok óta nem volt időm figyelemigényes (kovászos) rozskenyérre, ezért a kovász ott lapul a hűtőben. Szó szerint hónapok óta (legalább kettő, de inkább több), és semmi baja, csak kiült a víz a tetejére, nem szoktam kevergetni. Az előzőt szintén hónapokon át egy mascarponés dobozban tároltam, és néhanapján kinyitottam, nem penészedik-e valamiért, mígnem addig nyitogattam, hogy a levegőből - ott mindig vannak jelen penészspórák - belekerülhetett valami, mert amikor legközelebb ellenőriztem, megpenészedett - annyi biztos, hogy nem én szennyeztem be. De most előrelátóbb voltam: átlátszó tetejű (vajkrémes) dobozba tettem, így nem kell felnyitogatni, de lehet kuksolni. A kefires doboz is ugyanolyan jó lehet. A héten már nem sütök, jövő héten egyedül leszek itthon, úgyhogy a bürli majd az után kerül sorra, szóval addig biztos nem nyúlok a kovászhoz, de szerintem semmi baja nem lesz. Idáig ezt a két kovászt gyártottam, és mindig ezt szaporítom fel, így csak a legelején volt macera az előállítása, azóta vígan élnek a hűtőben. Arra sajnos lusta vagyok, hogy jól a kenyérsütéshez időzítsem a felfutását és egy-két kanállal a mindennapi kenyerembe is tegyek belőle, de hátha eljön majd az a nap is.
Örülök, hogy belefogsz a kovászkészítésbe, ne izgulj!
Nem lesz baja a gyorskovásznak ebben a melegben sem, legfeljebb hamar elkészül. A megmaradt kovászt meg kell etetni. Kevés vizet hozzáteszel, majd annyi liszttel elkevered, hogy galuskatészta sűrűségű legyen. Ezt lazán letakarva hagyjad érni. Amikor elkezd buborékosodni, majd felhabzani, akkor vissza kell kevergetni néhányszor. Egészen addig hagyjad elöl, amíg abbahagyja a buborékosodást és jó savanyú szaga lesz ismét. Ezután beteheted a hűtőbe és bármikor használhatsz belőle. Használni lehet frissen etetve, ha előre tudod, hogy kovászos dolgot fogsz sütni, de nyugodtan a hűtőből is egyből a tésztába kerülhet.
Sok sikert kívánok és várom a beszámolódat, üdv, Margit
De beindult mindenki a kovászolással. Ennek örömére azt hiszem én is kipróbálom holnap a kovászos tönköly kenyeret, gyorskovásszal. Margitka! Ugye ilyen melegben sem lesz baja a gyorskovásznak? Azt nem tudom, hogy ami kimarad a sütésből, azzal hogyan bánjak? Mikor lehet betenni a hűtőbe, és ha megint akarok használni, akkor mikor vegyem ki belőle, kell-e melegen kicsit pihentetni, és beetetés után mikor jó és mehet ismét a hűtőbe? Biztosan sokszor leírta már Margitka, de én még eléggé tartok tőle.
A kapros dübbencset megcsináltam a pompossal együtt. A tészta ugyanaz, csak a dübbencset vékonyra nyújtottam, megkentem a libazsirban megfuttatott kaporral. Az egészet feltekertem , mint a kalácsot, majd a hurkát is feltekertem. Igy egy kis csomagot kaptam. Vártam vele, majd ujra kinyujtottam kicsit, és a maradék kaprot rákentem. Ismét feltekertem, és felszeleteltem, mint a kakaós csigát.Megkentem még libazsirral. Igy sütöttem szép pirosra, ropogósra. Nagy sikere volt. Közben Enci küldött egy ujabb elkészitési módot. A kenyértésztát ki kell nyujtani tepsi méretüre, a túrót cukrozni, bele kapor, a maradék tésztával befedni. Villával megszurkálni, és sütni.
Nagyon jó, hogy felhivtad a figyelmünket erre a tésztára, köszi szépen!
Magamról: 53 éves vagyok, van két fiam, és három fiu unokám. Gyerekkoromban gyakran voltam Debrecenben a nagynénémnél a Péterfia utcában. üdv. Marika
Nagyon jó nyaralást kívánok nektek. Érezzétek jól magatokat és pihenjél sokat, hogy újult erővel tudjál visszaolvasgatni és fincsiket sütögetni majd. Üdv:Julika
Szerbusztok Kislányok!
Most egy hétre elbúcsúzom. Hajnalban indulunk és még pakolok. Ha belegondolok, hogy mennyit fogok visszaolvasni, hát egy napom biztos rámegy.
Mindenkinek jó sütögetést.
Nálunk is borul megint, de a tegnapi csapkodás és villámlás után csak egy száraz vihar volt.Tőlünk 15 km.-re már nagyon nagy a szél.Most szólt haza a fiam, hogy csukjam be az ablakait.
Szóval marad a szauna!Mindent a kenyerek érdekében!
Hatalmas zivatarfelhők sodródnak lefelé Szlovákiából, kíváncsi vagyok mi lesz belőel, csak jeget ne hozzon. Az eső és a lehűlés már jól jönne. További szép napot mindenkinek, üdv, Margit
Kelesztés közben én is becsukom az ablakot, ha egyébként nyitva lenne, akkor is. Kivétel ezalól ez a hőség és rezzenetlen levegő, most megkegyelmezek magamnak és a családomnak is
Ha jól értem a rozskovászt már kidobtad, kár érte, ha így van.
Én szinte semmit nem csinálok a kovászaimmal, csak amit az előbb Masalának leírtam :-)) Nem kell tartani tőle, nem bonyolult bánni vele egyáltalán. Szerintem Masalának csak peche volt. Arra nagyon szoktam vigyázni, hogy ha kinyitom a kovászos dobozomat, akkor semmi ne legyen a közelében, ami belepotyoghatna.
Az idő és a kovászos kenyér?? Hát igen, a zömében kovásszal készülő kenyérre rá kell szánni az időt. Talán ezért is alakult így nekem, hogy én majdnem a teljes élesztőadagot beleteszem a "hétköznapi" kenyereimbe és emellé teszek egy kevés kovászt, csak annyit, hogy finom íze legyen.
Sziasztok Lányok! Uramisten, hogy pezseg az élet! (nagyon örülök:):) ) nem tudtam visszaolvasni, mert futunk a telekre, ha ennyit irtok vasárnap megint hajnalig ülhetek itt! (azért csak irjatok)
Isteni lett a tegnapi mentás (por alakban) csokis kalácsom, annyira jó volt, hogy itt éjjel magamban elnyamnyogtam két szeletkét! hát ettől terebélyesedem.... (ez rémes) de olyan menta illat volt a lakásban és olyan izgató hogy meg kellett kostolni.
Mindenkinek szép hétvégét, jó sütögetést! üdv nektek!
Köszönöm Margitka! A rozskovász olyan vizes volt, ahogy írtad és büdös cefre szagú, egy kis szürkés hártyával a tetején.
A morzsa lehetséges, mert nálunk még mindég nem veszik komolyan a fiúk, az előbb írtam is.
Azt is szeretném tudni, hogy a tészták kelesztésénél Nálatok is szauna van a konyhában vagy nem kell ezt olyan komolyan venni?Én állandó cikizés tárgya vagyok és nem tudom meggyőzni őket.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit