Szia Margitka! Valóban 50 dkg lisztből csináltam a kenyeret, az aszalt paradicsomot pedig forró vízben megáztattam egy kicsit, hogy puhuljon. Így eléggé nedves volt, ezért is csökkentettem a folyadék mennyiségét. Az élesztőt is megemeltem 14 g volt amit beletettem. Végülis nagyon fincsi kenyér volt, de ha még szép is lett volna, örültem volnaÜdv
Hoztam képeket. Julika gyönyörű Csavart kenyeret sütött, gratulálok hozzá
Limara sütije is nagyon guszta, biztos finom is, ehhez is gratulálok
A felhőszakadás képei már nem ilyen vonzóak, örülök, hogy minket a mostani időszakban kikerült:
Csak elmesélem - ma már emlék a dolog - , hogy 2 évvel ezelőtt volt egy olyan vihar nálunk, amiben egy mini-forgószél féleség levitte a tetőnknek egy bizonyos sávját. Mellette és a másik oldalon semmi baja nem lett a cserepeknek, de egy kb. 3-4 méteres sávból az összes cserepünk a szomszéd kertjében és részben üveges verandáján landolt. Fini volt, de szerencsére a cserepek egy része megúszta az esést és volt tartalék cserép is, így anyagi kárunk nem lett és a szomszéd üveges verandája sem tört össze . Még ő segített visszacserepezni ideiglenesen a tetőt.
További szép napot mindenkinek, most már tényleg megyek sütni, üdv, Margit
Kivettem a muffinformát a masszával, ami nem sült meg belülről, így aztán kanállal vettem ki a formából. Nem sikerült valamiért. Szóval:26 dkg liszt, 3 tk sütőpor, 2 tojás, 18 dkg barna cukor, 15 dkg kristálycukor, 1 cs. van. cukor, 30 dkg málnás joghurt, 20 dkg málna. Na meg vaj, amit saccoltam 10 dkg-nak. Egyébként egyik muffinom sem sült meg 25 perc alatt. Talán az lehetett az oka, hogy ráraktam egy tepsire a formát, mert csak úgy bicsaklott a rácson, ezért egy kis tepsit kerestem neki ? Vagy Ti hogy csináljátok? Nelly
Itt vagyok, bekergetett az eső a kertből Nálunk szerencsére most sem volt zivatar, de ettől még dolgozni nem lehetett.
Limara! A radarképet nézve "szép" esemény lehetett nálatok, sajnálom a káraitokat. A kenyér. Nos sokkal okosabb nem lettem. Olvastam, hogy Batkával egyforma gépetek van, és neki is szokott hasonlót csinálni a gépe. Az aszalt paradicsomot nem ismerem, nem tudom, hogy mennyire száraz. Ha aszalt gyümölccsel csinálok kalácsot, akkor inkább egy kicsit lágyabbra szoktam hagyni a tésztát, hogy legyen honnan magába szívni egy kis folyadékot a gyümölcsnek, meg tudjon puhulni egy kissé. Talán - de tényleg csak talán - lehet, hogy a kevesebb folyadéktól van ez, hogy visszaesik a kenyered? A tk. lisztes kenyér is egy minimálissal több folyadékot igényel, mint a csak fehér lisztből készülő. Jól gondolom, hogy ezt a kenyeret 50 dkg lisztből csináltad? Ha jól rémlik, akkor Batka is kevesebb folyadékot tesz a kenyérbe, mint én és ő is tk. lisztes kenyeret szokott sütni. Ez most tulajdonképpen egy "hangos" gondolkozás részemről, de egyre inkább az az érzésem, hogy a folyadék lehet egy kicsit kevés. Ennek viszont ellentmont, hogy a sütés közbeni kenyértető visszaesés oka a túl sok folyadék és/vagy élesztő szokott lenni, de a kenyered az elmondásod szerint nem ezt a tipikus hibát produkálta. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mennyi liszből csináltad a kenyeret, majd írd meg légy szíves.
Ildiko! Az Aspirin nem használ? Azt biztos lehet kapni Hollandiában is.
Látom többen is sok finomat sütöttetek és főztetek. Én ma is dolgoztam, aztán kerteztünk (volna) így még ezután fogok nekiállni egy aszalt barackos kalácsnak.
Nekiláttam muffint sütni, mégpedig ribizlist és málnásat. A ribizlis jól sikerült, ezt már sütöttem máskor is, a málnásat először. Először is végigfolyt a formán, ettől olyan szépen egybefolyt az egész süti. 40 percig sütöttem, mire a teteje megsült, kivettem a sütőből. De nem tudtam a formából kivenni, totál beleragadt, szétesett. Most visszatettem még sülni, aztán majd meglátjuk. De irtó izgi lesz, vagy sikerül vagy nem. Csak tudnám, hogy mi a gond vele? Azt hittem, hogy egy muffint nem lehet elrontani. Tévedtem. Igaz, ez még csak kis életem harmadik muffinja, és már kezdtem elhinni, hogy ez nem is olyan nehéz. Az embert mindig érik meglepetések. Kérek szépen segítséget. Írjam le esetleg a recit? Persze a gond már ott kezdődött, hogy amikor elkezdte írni, hogy miket keverjek össze, benne volt a vaj is, csak épp a hozzávalókból maradt ki teljesen. Így aztán 10 dkg-ot gondoltam, és raktam bele. A többi minden stimmel. Nelly
Szasztok! Nelly! Tudod mivel csináltam régen ezt a piramis sütit? A régi üveg citromfacsarót megfordítottuk, és annak a lukába nyomtuk bele a tésztát, nagyon szép lett úgy is.
Képzeljétek, az elöbb olyan felhőszakadás volt, hogy ilyet még soha nem láttam. Ömlött be az eső a fedett teraszunkra, az egész udvar úszik, csak gumicsízmában lehet kimenni. 15 perce meg ragyogó napsütésben játszottak a fiúk. Ráadásul most vettem észre, hogy a szoba felől beesett az eső, míg mi hátul a teraszon ámuldoztunk, és a férjem csomó munkarésze teljessen elázott. Hát mit mondjak, nem a boldogság ül az arcán
Margitka! Az aszal paradicsomos kenyér egy alap fehér kenyérreceptből készült, visszatartottam egy kevés folyadékot, így csak kb. 2,7 dl vízzel csináltam, és a 2. dagasztás vége előtt 8 perccel tettem hozzá a paradicsomot és a bazsalikomot, ez utóbbi el is tünt , nem látszott a tésztában. Alap programon sütöttem, a kelesztés végéig nem is volt vele gond. Csak mikor elkezdtem sütni, akkor ment össze. Ezt már csinálta máskor is, főleg, ha tk. lisztet is tettem a tésztába. Batka írta, hogy ő is szokott így járni, és egyforma a gépünk, lehet hogy gép hibája?
Fincsi habos-mákos sütit sütöttem, küldök róla képet. Üdv
Szia Nelly! Olvasom hogy a piramis formát keresed,igaz hogy a talákozóra sajnos nem tudok elmenni de ha gondolod szívesen veszek Neked és elküldöm postán, receptel eggyüt ha más nem tud vinni Neked.Én már megcsináltam a piramis sütit nagy sikere volt,mutatós és finom süti.Üdv:anyulia.
Hat en sem lennek meg sehol a fozessel, de a fejfajasom hajnali04.30 kiuzott az agybol. Ilyenkor se fekudi allni ulni sem jo, amig a fajd.csill nem hat.Aztan igeret is volt hogy koran megyunk a strandra mert maskent tele lesz es szendvicskeszitesek/2csalad reszere/udito, kave,stb...
Most mind a hutomet tolti!!!!!!Mert fustbement terv lett hogy egyszer is eltudnek menni vhova .Most csakazert is elmegyunk az erdobe.
Nellym te kene nekem hogy meggyogyits.Meg egy jo csontkovacs hogy helyre ropogtasson.Igazan fincsiket foztok majorkaj!!!
Nellym en csak a google-val kikeresett szilikonos oldalakon lattam.Ilyet meg soha eletben nem.Talan Margit, v. Batka tud segiteni neked. v. Bp-en lakok kozul valaki. Ott tobb esejed van.
Na megyek, este tobbet. Jo fozest es sutikezest, pihenest mindenkinek.
Nálam sincs még kész a kaja, pedig reggel óta sütök-főzök, no meg mosogatok és mosogatok közben. Már kész a lecsó és a gyümölcs leves (cseresznye-meggy). Most kel a csavart kenyerem az új szilikon fromámban és már sül a süti főpróbája amit szeretnék a talira is sütni. Most fogom panírozni a csirkecombikat és petr. új krumplival lesz az ebéd.
Nelly ! Sajnos én nem ismerem a piramis formát és még nem is láttam sehol. Hátha msá tud ez ügyben segíteni neked. Julika
Sztem most nem találsz csevegő partnert, mert nem mindenki olyan ügyi mint Te, hogy már kész a kaja. Nálam ugyanis még vannak hiányok,de igyekszem. Igaz, a levesem már tegnap elkészült, de a második még folyamatban van. Az írásom tárgya: kislányok!!!!!!!! Segítséget kérek szépen!!!! Szóval aki jön a talira, és van rá ideje, pénze, lehetősége, és tudna nekem venni azt a bizonyos piramis formát, azt nagyon szépen kérem, vegyen nekem. Nagyon régóta kacérkodom a gondolattal, hogy milyen lehet, de én még nem láttam nálunk ilyet. Szóval nagy örömet szerezne nekem valaki, aki tudna venni. Nelly
Sajnos a strandramenetellel nem lesz semmi.A mostoha lanyomekkal mentunk volna de a ferjenek hasi influ-ja lett. Ma koran reggel telefonaltak.Mar en megfoztem, spenot+krumpli+tukortojas+dinnye a koszt ma.Hogy megis az agyvizem ne forrjon fel lehet hogy elbiciklizunk a kozeli erdobe pihenni.MOST itt a szobaban 29.5C van eros plafonventillator mellett.Szerettem volna ma egykis puspokkenyeret sutni de ilyen korulm. kozott levan.....ejtve./Naaa, Ti biztos valami masra gondoltatok...huncutok! hihihi/ Most jelen pillanatban ha valaki atdogna-hatna egykis cseresznyes v. meggyes lepenyt v. retest. E Z NEM a melegtol van meg!!!..hihi csak nagyon szeretem. Jovo heten korbenezek a Torok boltokba egykis uborkaert, mert csak ott lehet kissebbeket kapni kovaszos ubinak.A boltba csak kigyuouborkat kapok.
Milyen az ido most otthon lanyok, remelem valaki megszan a vonalon es lesz kedve -ideje csvegni egypar percet.Addig is cuppantas mindenkinek.NELLYM koszonom a jo tanacsot.!
Sajnos én is ilyen típus vagyok mint te. Pontosan ragaszkodom ahhoz ami le van írva. Én sem merek soha változtatni. De hát ez van, ezen már nem igazán fogok tudni változtatni.
A sütésről pedig azért írtam, mert meg akartalak dícsérni benneteket, hogy milyen ügyesek vagytok, de csak a gondolat vége lett leírva. Nagyon írígylem azokat az embereket, akik annyi fantáziával vannak megáldva, hogy mindig tudnak új dolgokat kitalálni. Én nem ilyen tipusú vagyok, nem sokszor jut eszembe, hogy miként lehetne egy adott sütit feldobni, átváltoztatni. De nem sajnálom, már megszoktam. És miután a Jó Isten elhozott ide hozzátok, most ezt a hiányt Ti pótoljátok az én kis életemben, és ez nagyon jó. Bár nem vagyok egy nagy sütögető, de azért időnként megvillogtathatom a tudásom így is. A köztes időben pedig jegyzetelek, hogy el ne felejtsem a megszerzett infókat.Hű, milyen elmélkedő hangulatban vagyok! Egyébként fáziskésésben vagyok a kovászos ubit illetően, mert persze akkor csináltam, amikor még éppen sütött a nap, és azóta rá sem hederít az én ubimra. Hát majd ma leellenőrzöm, hogy mi lesz belőle. Nem nagyon zavarosodik. Remélem, nem kell kidobnom. Nálunk mindenki nagyon szereti a kovászos ubit. Én is! Nelly
Szép jó reggelt! Két napja nem jelentkeztem. Sok minden volt, főleg a diplomaosztó, aztán meg a sok esőzés, tegnap meg olyan fejgörcsöm volt, hogy szinte a falat kapartam. Igaz, felment a vérnyomásom is, mert jól felhúztam magam, de már túl vagyok rajta. Látom, Ildikóval mi vagyunk a hajnali bagolykák. Leírtam a kovászos ubi receptjét Margitka módra, mert én nem így csinálom. Nincs benne ennyi fűszer, de izgalmasnak tűnik, így kipróbálom. Sütni még mindig nem tudok, mert a család besokallt. Persze, mint már írtam vala, kevesen is vagyunk rá, de talán majd lesznek szép idők, és megnő a kereslet a sütött dolgokra is!! Borzasztóan örülök Szokimoki fiacskája jobbulásának! Hát most aztán jól meg kell erősíteni azt a fránya immunrendszert, mert ez a nagy láz jól legyöngíthette. Gondolom, adsz neki C vitamint ninden formában, persze ha már van étvágya. Na nem okoskodom, csak ez jutott hirtelen eszembe. Ildikó! Én nagy híve vagyok a homeopátiának, ezért most is azt javasolom, hogy konzultálj olyan tudóssal, aki ebben járatos. Biztos van szer a Te problémádra is, és nem lesz szövődménye. Egyenlőre ennyi. Nelly
Szokimoki igazan orulok hogy vegre minden OKE.Szegeny gyermek, biztosan jol kivan faradva ettol a lazas faraszto almatlan napokban.Itt kuldenek nektek egypar szmailit de en nem vagyok jo az ilyenekben.
Ma eltudunk vegre menni a strandra, nagyon meleget mondtak./A vasalas megint elmarad!?/
Margitom, a pizzad nagyon finin nez ki en is szoktam sutni mert amit a boltban vennel draga es a legtobb olyan mint a cipotalp.Nagyritkan ha az Amerikai fajta a reklamba van akkor szoktam csak venni.Az finom ropogos, nem fogtordelo.Itt lehet kapni spec. pizzaszoszt AZT az en ferjem nemigen szereti mert egy egesz kicsit edeskes az ize.En es a lanyom viszont igen. Szoval neha ezert 2 fajta pizzat is kell sutnom neha.
Talan egykis kikapcsolodas nem art a strandon nekem is vegre. Az utobbi idoben megint nagymennyisegu fajdalomcsill.kell hogy hasznaljak a fejfajasom vegett.
Tudnatok otleteket adni /hazi v. ill. sajat/ izom /tulterhelt/ fajdalmak ellen. Ezert is van sokszor ez az oltari minrenem.Van olyan idoszak ezzel fekszek-alszok-kelek.Ilyenkor nagyon faradt vagyok/mint a kifacsart mosogatoruha/
Itt az Algopyrin ill. hasonlo szerek kivannak tiltva, Paracetemol-Ibuprofenra meg allargias vagyok.Az egy ami marad az a Diclofenak ill.a kemiai alapon letezo szerek.Nagyon faradt leszek tole, a koncentraciod oda tole. DE!- igaz a fajdalom megszunik.Van nektek a "vonalon"valami hazi patikatok?
Most befejezem nem untatlak benneteket az en nyavajammal.NAGYON!-koszi elore is a segitseget.
Megsültek a pizzáim és szépen meg is csappant a készlet a vacsorával :-)
Nálunk csak az ilyen pizza a "nyerő", a kisfiam teljesen bele van bolondulva a Bolognai szószba. Legyen az spagettin, pizzán, vagy csiga formában, szerintem még kenyérre is kenhetném neki, akkor is örülne. Ezért van nálunk mindig ilyen pizza, bár épp ma mondtam neki, hogy legközelebb valami mást fogok csinálni, mert én már kicsit kiszeretek belőle
További kellemes hétvégét mindenkinek, üdv, Margit
Jól sejtettem. Azt láttam, hogy nagyon vizesen vágtad meg és kenődött a tészta a vágási felületen. Ezért kérdeztelek, hogy ez csak a melegtől volt vagy alapban ilyen a tésztája a kenyérnek.
Hát, törtem a fejemet, de egyelőre sokra nem jutottam. Megírnád pontosan, hogy csináltad. Receptet is és a program lefutását, valamint a végeredményről is kicsit részletesebben, pl, milyen állaga lett a kenyérnek, milyen magas lett a várhatóhoz képest, stb.?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit