E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

masala Előzmény | 2006.06.27. 21:39 - #6555

Ildikó,Te csuda nő vagy, Én görcsösen koncentrálok,hogy a hozzávalókat a megfelelő sorrendben tegyem a gépbe, Te meg kísérletezni akarsz.Még,hogy Neked nem megy a sütés!Hahaha.....

A Mikulást csak akkor küld,ha fotogén pasi!-és bírja a hőséget.

Tegnap nézegettem képeket a Neten, és háttérképnek feltettem egy csodás TÉLI tájat.


szokimoki Előzmény | 2006.06.27. 21:37 - #6554

Sziasztok! 

Batka! Hát én már annyi mindent sütöttem azóta! De szerintem ez a pita tészta pont jó. lehet, hogy egy kicsit lágyabb mint egy kenyértészta, de aztán annyi lisztbe kell forgatni a tésztát formázás közben, hogy ezt teljesen elfelejtettem. Azért nem mondanám, hogy ostoros rétes lágyságú a tészta, mert arra emlékeznék. Na az egy igazi lágy tészta. Én így emlékszem, de nemsokára megcsinálom, és jobban megjegyzem. Emlékszem, mostmár, hogy beszélgettünk róla amikor csináltam, akkor még jobban emlékeztem, hiszen akkor csináltam.Tehát, amit akkor írtam, az bizti úgy volt igaz.

Superkeri! Örülök, hogy jó ötletet adtam. Nekem még ez életem első magvas kenyere, de ahogy olvastalak, már bánom, hogy a kenyér tetejére nem szórtam, csak a belsejébe tettem. Még tervezek napraforgó magot is venni, szerintem tökmaggal bizti finom. Ajánlottak még tegnap a bio boltban magkeveréket is, de azt nem mertem megvenni, mert nem tudom, hogy milyen íze lehet ennek a sok magnak együtt. Nekünk egyenlőre még a tökmagos kenyér is új!

Sziasztok, szép hűvös estét mindenkinek! Szokimoki


masala Előzmény | 2006.06.27. 21:31 - #6553

Helló Lányok! A társalgóban  írtam a zölddió  befőtt eltevéséről.Csak annyit,hogy most itt az ideje,amíg nem héjasodik.

Egyébként a társalgóban nem lehet visszakeresni a régebbi írásokat?

Szuperkeri aszaltál már valamit? Én még nem,de már eszembe jutott a meggy miatt.


nelly52 Előzmény | 2006.06.27. 21:24 - #6552

Sziasztok! Én is csatlakozom az előttem szólóhoz. Nekem is feljön az üst tetejéig a kenyérke. Igaz, hogy nálunk nem nyerő a teljes kiörlésű liszt, így csak kenyérlisztből szabad sütnöm, de nekem ez is megfelel. A sütik pedig tényleg gyönyörűek, én is gratulálok a kis ügyeseknek. Nem is rossz ötlet a kenyér tekerés. na jött valaki, majd folytatom. nelly

Kartika Előzmény | 2006.06.27. 20:57 - #6551

Sziasztok! én fél kg lisztből sütöm rendszeresen a kenyereimet és nekem mindig feljön az edény tetejére állóban, sőt néha attól félek hogy kijön, néha pedig a tete előtt áll le. Ez attól függ milyen kenyeret sütök. Ma megnéztem, most a lakásban 36 fokon áll a hömérő, de szerintem azért nem megy tovább mert nem mér tovább. Ilyen meleg még soha nem volt. Minden ablak ami létezik nyitva van!

majorkaj Előzmény | 2006.06.27. 20:44 - #6550

Superkeri ! Nem semmi vagy, ennyi mindent sütni ebben a nagy melegben ! Nem csodálkozom, hogy mindenhonnan folyik... hiszen én ma nem sütöttem, de a 32 fokos kisszobámba emenni sem semmi. Éppen azon gondolkozom, hogy ki kellene költözni éjszakára a hűvösebb 30 fokos szobába. Üdv.Julika

superkeri Előzmény | 2006.06.27. 20:40 - #6549

    Sziasztok!

Na most aztán ott is veríték folyik, ahol sosem szokott. De mégis "mindhalálig" Csavart kenyér!! Nagyon szupi! A kimaradt tésztából-- ne ájuljatok el:párom kérése ebben a hőségben---tojásos kosárkák lettek. Már több alkalommal készült, egyre sikeresebb, mármint kinézetre is. A hősiességért a jutalom: nagy adag málnás-joghurtos jégkása! Nagyon fincsi e pirított tökmag a kenyér tetejéről.

Szép estét Mindenkinek   Superkeri

 


ILDIKO Előzmény | 2006.06.27. 20:15 - #6548

Szep jo estet mindenkinek!

Engedjetek meg hogy eloszor is megkoszonjem segitsegeteket-tanacsaitpkat.Szokimoki, Limara, Margit es Batka.Milyen hulyeseg hogy nem en magam jottem ra mikor kell kivenni a lapatokat! Most majd odafigyelek jobban a gep morgasara.Gondolkodtam en hulye hogyha egyszer megkelt a kenyer es megbojgatod a lapatok vegett akkor ugy fog kinezni mint egy hetvegi lufi amit megsutottel.

Batka: a fotok elmentek csak adj szegeny Margitnak idot ebben a melegtekben ott.Kuldtem neked-nektek meg Mikulast is. Azt hiszem Ti meg sohasem kaptatok nyari mikulast NO most ott lesz.hihihi

Nemtudom lesz-e eleg idom hetvegen de ha igen akkor kikiserletezek egy uj kalacsat.Ez inkabb latvanyos lenne HA... sikerul/fog?/ Uj fantazia nevet is adtam a meg nemletezo-nek.  NET kalacs hogy miert na..... mert HA... sikerulni fog egy szines digitalis kabel ill. masneven Net/kabel/ kalacs lesz. 

Azt is majd ha sikerul kulalakra , utana hogy "EHETO-e/izre/  Most biztosan oltarira nevettek!!! Naaaa, mi ez mar megint. Igazatok is van de hat proba szerencse.Ha nem akkor NE csodalkozzatok el vasarnap ejszaka ha egy furcsa dolgot lattok az egen ropkodni! hihihi


EmMargit Előzmény | 2006.06.27. 20:00 - #6547

Sziasztok!

Itt vagyok, megjöttem.

Wildrain! A videót még nem láttam, de a leírásokból sejtem, hogy milyen lehetett a tészta.
Azt írtam, hogy valamennyi folyadékot tartsál vissza, majd a dagsztásnál pótolod, ha szükséges. Ez azt jelenti, hogy kiméred a vizet és mondjuk 0,5 dl-t nem teszel bele az összekészítéskor az üstbe. Dagasztás közben ebből öntesz még hozzá, ha szükséges és ami végleg megmarad, azt megnézed és levonod a receptből. Legközelebb már nem kell méricskélni, hanem már pontosan tudod, hogy előzőleg mennyit tettél a kenyérbe. 
Hogy mitől lágyult el a tésztád, ez igen érdekes kérdés. A meleg - ebből pedig most bőven van - elég fura dolgokat művel a kelttésztával, többek között ennek az ellágyulásnak is esetleg lehet okozója. Ha ment a gépedben a fűtés, akkor majdnem biztos vagyok benne, hogy egyszerűen egy kicsit túlmelegedett.
Néhány nap múlva, ha bejön a hűvösebb, akkor példaértékübb sütéseket lehet produkálni, mint most. (Akár a kelés lelassulása/elmaradása is lehet attól, hogy túl meleg volt a tészta, ugyanis az élesztő nem csak a hideget nem szereti, hanem a túl meleget sem.)
Kíváncsi vagyok, hogy sikerült a kenyered, majd mesélj róla!

Batka! A pitával kapcsolatban nem kételyeim voltak   , csak érdeklődtem, hogy esetleg a finomliszt folyadékfelvétele ennyivel gyengébb, mint a többi liszté? Nem sütöttem még csak abból, így nem ismerem ezt a tulajdonságát.

Superkeri! Kíváncsian várom a beszámolódat!

További szép napot mindenkinek, üdv, Margit


Batka Előzmény | 2006.06.27. 19:24 - #6546

Igaz, de hát ez kenyér! A dédim még úgy csinálta a teknőben, hogy liszt, víz, ezt erjedni hagyta, aztán másnap még víz, só és dagasztás. Ehhez képest minden más csak ízfokozó Közben az is eszembe jutott, hogy lehet, hogy egy sütős kenyérrel jobban járnál, azok egész terjedelmükben egyenletesen likacsosak, nem olyan alul sűrűbbek, mint a gépi. Vagy akár a régi receptedből kiindulva is kísérletezhetnél, egy kicsit több ez, egy kicsit kevesebb az, hátha.

wildrain Előzmény | 2006.06.27. 18:57 - #6545

Úgy értettem, hogy az előző, már bejáratott recept működött úgy. Csak azt szeretném lecserélni, mert nem voltam teljesen megelégedve vele.
Az lehet, hogy a nagyon sok cukortól kelt annyira, mert 2 ek-t raktam bele, míg ebben a Margit-féle receptbe csak 1 kanál való, az is kicsi...


Batka Előzmény | 2006.06.27. 18:53 - #6544

Hehe, te akkor valami különleges élesztőkombóval dolgozol - az előzőről egyébként nem azt írtad, hogy nem lett kenyér formája? Mondjuk tény, én nem sütök fehér kenyeret, és jobban szeretem, ha a kenyérben tészta van, és nem lyuk úgyhogy csak pofázok bele a vakvilágba A lényeg, majdnem tök mindegy, mi a recept, a tészta állaga legyen jó a dagasztások végére.

wildrain Előzmény | 2006.06.27. 18:49 - #6543

De, én azt várom, hogy feljebb jöjjön akár a széléig is. Az előző recepttel fél kiló lisztből simán feljött addig, sőt néha még ki is fordult a teteje. Nekem egyébként a végső célom egy nagyon könnyű, lágy, hófehér minél nagyobb lyukakkal.
(Azt már kalácsnak hívják, ugye?)

Egyébként nem csüggedek amíg van tippem, hogy mi lehet a gond... ha már tanácstalan leszek, akkor fog elmenni tőle a kedvem. :)


Batka Előzmény | 2006.06.27. 18:36 - #6542

Hohó, azt ugye nem várod, hogy ennyi lisztből feljebb jön, mint az üst fele? Nekem fél kiló lisztből max. a kétharmadáig jön fel (egylapátos gépem van és csak felesben sütök tk-fehér lisztből, tehát relatíve tömör kenyereket eszünk; kb. 70-75 deka liszttel lehet megtölteni, kalácsból 50-nel). Nálam a sacc per kábé azért alakult ki, mert eleinte robottal meg kézzel dagasztottam a kenyeret, és ott éreztem, miből mennyit kell hozzátenni, és úgyis mindig van különbség akár két eresztés liszt között is. Annyit én is észrevettem, hogy a krumplis kenyerek a második dagasztásra, amikorra a gépem bemelegszik, ellágyulnak, tehát eleve annyival keményebbre dagasztatom őket az első körben. Meg hát a gépnek is lelke van De tényleg, szerintem sokkal könnyebb egy kelt péksüteményt vagy kalácsot reprodukálni, mint egy kenyeret. Addig kell hozzátenni a lisztet/folyadékot, amíg már jó lesz (ennek kritériumait lásd az előző hsz-ban). Fel a fejjel, előbb-utóbb menni fog, a múltkoriból is ehetőt gyártottatok nem?

wildrain Előzmény | 2006.06.27. 18:28 - #6541

Batka: sajna nem tudom megmondani, hogy mennyi volt hátra a dagasztásból. Az első dagasztásnál megnéztem, szép gombóc volt (szerintem olyannak kell lennie). Utána volt egy kis csend, aztán elkezdte megint dagasztani. Pár perce már ment, amikor ránéztem, és láttam, hogy nyúlik az egész, fel volt ragadva a falra, és tekerte a közepét, úgy nézett ki, mint egy fordított tornádó.  Beletettem egy kanál lisztet, levideóztam, megvártam amíg eldolgozza, és beletettem mégegy kanállal. Ezek után elég jól nézett ki, kb. 5 perc múlva ránéztem és megint nyúlott-ragadt, de már nem annyira, úgyhogy nem nyúltam hozzá.
Most fél óra van hátra a kelésből, és kb. 1/3-át, felét érte el az edénynek.

A kefir 150g-os Danone volt. Finomlisztet Sikér márkájút, Réteslisztet Bácskait használtam. És mindent tökéletes pontossággal mérek, mert nem akarok abba a hibába beleesni, hogy egy saccperkábé után eltalálom tökéletesen a dolgot, és soha nem tudom megismételni. Mindent felírok, hogy újra ugyanolyat tudjak csinálni.


Batka Előzmény | 2006.06.27. 18:09 - #6540

Szokimoki, arra biztosan emlékszem, hogy azt mondtad, felezted az adagot, és nem tettél bele több vizet, ugyanis direkt rákérdeztem, mert én úgy emlékeztem, én többet raktam bele annak idején - hogy hozzá tudjuk tenni a receptleíráshoz. Most már csak azt kellene tudnunk, hogy a tésztád milyen lett, a szokásos gépi kenyértészta keménységű, sütős kenyértészta keménységű, vagy mint az ostoros rétes, vagy mint egy lágyabb kalácstészta. Szóval mihez tudnád hasonlítani?

Batka Előzmény | 2006.06.27. 18:07 - #6539

Wildrain, szerintem egyszerűbb, ha elsőre nem rakod bele az összes folyadékot, ez tényleg hígabb a szükségesnél. Itt még mennyi volt hátra a dagasztásból? Mennyi ideje kel, hogy azt gondolod, nem kel? Nálam általában legalább fél óra, mire látszik valami. Azt már csak érdeklődésből kérdem, hogy 175 gramm kefir 1,3 dl? Én kenyeret nem méricskélős alapon sütök, úgyhogy azt csak más tudja megmondani, hogy ez az arány jó-e (de mivel Margit receptje, gondolom, hogy jó), de állítólag ez az alaprecept mindenkinek beválik. Ha láttál már lágy kalácstésztát, úgy kell kinéznie. Rugalmas gombócka, ami nem tapad ki az edény falára, nem vet szálakat. Még a liszt minőségével is lehet probléma. Ha a tiédből több liszt kell (vagyis kevesebb folyadékot vesz fel), akkor úgy kell csinálnod.

wildrain Előzmény | 2006.06.27. 17:51 - #6538

Ma is nekiugrottam a kenyérnek, ezt a receptet használom:

40 dkg BL 80-as liszt (ezt felcseréltem 26 dkg rétes- és 14 dkg finomliszttel)

1,4 dl kefír (ez 1,3 dl lett, mert annyi volt egy dobozban)

1,3 dl víz (ez meg 1,4 lett a kefír miatt)

1 kk olaj (oliva) vagy 1 dkg margarin (étolajat használtam)

1 csapott kk só

1 csapott kk cukor

késhegynyi aszkorbinsav (0,5 nk 15%-os ecet lett)

1/6 kocka friss élesztő

 

A második keverésnél így nézett ki (videó, Quicktime lejátszó kell hozzá): http://wildrain.tvn.hu/P1020121.MOV

Ha ilyen nyúlós, akkor liszt kell bele, ugye? Mert raktam bele, eldolgozta, utána megint raktam bele (1-1 púpos evőkanállal), és újra csak ilyen nyúlós lett. Ennyire el kell térni az eredeti recepttől??

És megint úgy látom, hogy nem akar kelni...


superkeri Előzmény | 2006.06.27. 17:09 - #6537

    Sziasztok!

Szokimoki! De jó ötletet adtál, most kel a Francia rozsos kenyér tésztája, én is csavarttá formázom és bőven megszórom tökmaggal. Már régóta van itthon mag, de mindig elfelejtettem használni belőle. Az új szilikonformába teszem a kenyeret, a kimaradó tésztából pedig csavart zsemlét sütök muffinban.

Jó hűsölést , készítsetek jégkását--sokgyümivel, nagyon jól üdít!!  Üdv. Superkeri


szokimoki Előzmény | 2006.06.27. 16:08 - #6536

Megnéztem a receptet, és szerintem 50 dkg liszthez, én 250 ml vizet tehettem.

Ma sütöttem Margitka joghurtos kenyér recije alapján, tökmagos csavart kenyeret. Szerintem nyami lett. Küldtem róla képeket Margitkának.

Sziasztok, jó hűsölést!


[Későbbi] [7275-7256] [7255-7236] [7235-7216] [7215-7196] [7195-7176] [7175-7156] [7155-7136] [7135-7116] [7115-7096] [7095-7076] [7075-7056] [7055-7036] [7035-7016] [7015-6996] [6995-6976] [6975-6956] [6955-6936] [6935-6916] [6915-6896] [6895-6876] [6875-6856] [6855-6836] [6835-6816] [6815-6796] [6795-6776] [6775-6756] [6755-6736] [6735-6716] [6715-6696] [6695-6676] [6675-6656] [6655-6636] [6635-6616] [6615-6596] [6595-6576] [6575-6556] [6555-6536] [6535-6516] [6515-6496] [6495-6476] [6475-6456] [6455-6436] [6435-6416] [6415-6396] [6395-6376] [6375-6356] [6355-6336] [6335-6316] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU