Nagyon rég voltam erre. Le is vagyok maradva kb. 200 hsz-al. Sajnos már vagy két hete betegeskedünk. Szerencsére a gyerekek hamar átestek ezen a nyavalyás víruson, csak én szenvedek még mindig tőle. Életemben nem voltam még ilyen náthás köhögős 35 fok melegben. Kicsi fiam meg nem hajlandó inni anyatejen kívül semmit, így most szinte 2 óránként szoptatom, nehogy kiszáradjon ebben a melegben. Pedig már mindenféle formát (cumisüveg, pohár, csőrös pohár) és ízt (víz, többféle gyümölcslé, tea) kipróbáltam és általában kiköpi a gyerek. Persze ehhez hozzá kell tennem, hogy fogzik is szegénykém. Na de be is fejeztem a panaszkodást.
Sütni főzni csak a legszükségesebbeket szoktam mostanában. Pedig már ennék egy kis kalácsot valamikor.
Julika, jól félreértettük egymást :-) Én arról beszéltem, hogy még sütés előtt (vagyis kelesztés előtt) kiveszem, nemcsak, hogy ne ejtse, hanem mert egyszer nagyon belesült - olvastam már olyat is, hogy van, aki úgy használja, onnan jutott eszembe a rejtett trutyi. Amit Kartika írt, azt én is úgy csinálom (tengelyre öntöm az olajat vagy vajba/libazsírba mártom a lapátot), de csak egyszer sült bele (ennek ellenére!), azóta inkább kiveszem.
Mara meg volt a toltott paprikabol, azt ettuk meg.Holnapra tejfolos krumplifozeleket fozok virslivel.Otthon is olyan finim a LIDL-nek a virlije. Az itteni nagyon izlik nekem. Igazi ropogos es finoman van fustolve.
Megint visszaolvastam egy adagot a múlt heti hozzászólásokból és a szilikonos formákról jutott eszembe, hogy sajnos nem tudtam venni Ausztriában, mert kis faluban laktunk és olyan nagyon-nagy város nem volt a közelben, ahol nagy áruházba be tudtam volna menni. Szóval a kis áruházakban 10 EUR volt a király sütőforma és ugyanolyan kék volt mint itthon a Metróban 1200,- Ft-ért. De be kell szerezzek egyet, mert ma is a nagyobbik őzgerinc formámban sütöttem meg a cserkós kalácsot. Üdv.Julika
Ja én nem szoktam kivenni a lapátot, viszont én minden egyes sütés előtt zsirba mártom, a zsir megtölti a lapátom lévő lukat és ugy nyomom rá a tüskére. Nekem mint a vaj, ugy esik ki a lapát.
Sziasztok! lehet hogy én nem vagyok normális?? most sül két mákos kalácsom! Szegény férjem annyira elhanyagolom mostanában annyit dolgozom, igaz ő is, hogy gondoltam a kedvében járok, ez a kedvence. Új dolgot probáltam (számomra új) a kalács tésztát négybe szedtem, mákos-rumos mazsolás töletékkel megtöltöttem. A tésztát megkentem vajjal előtte, és 4 rudba tekertem. kettőt kettő összetekertem és összefontam. Na majd elválik milyenek lesznek. Az egyikbe kicsit több tölteték jutott mint a másikba.
Batka ! Én is kiveszem sütés után és mindig elmosogatom az üstöt és a lapátot is, mert a trutyira már én is rátaláltam korábban. Arra gondoltam, hog sokan kiveszik sütés előtt, hogy ne ejtse a tésztát. Julika
Julika, én pedig biztos, ami tuti, kiveszem, mert egyszer annyira belesült, hogy vagy egy hétig áztattam meg feszegettem a tengelyt, mire kivarázsoltam, úgy belekötött a massza a lapát alatti rész és a lapát közé. Ráadásul tök gusztustalan volt az a trutyi, amit ott találtam
Nelly, nekem a férjem dagasztott egyszer naant benne, illetve csak dagasztott volna, mert csodálkozott, hogy csak búg, de nem kavar, ahogy nálam látta.
Szia Batka! Épp az előbb gondoltam Rád! Már írni akartam, hogy merre jársz? A lapátot én is vissza szoktam tenni az elmosogatás után. Legalábbis idáig azt hittem, míg a minap a szárítóban meg nem találtam. Nagyot is néztem, mert rögtön a barátnőm jutott az eszembe, amikor elkezdett kenyeret sütni. Az első nem sikerült neki, így kidobta a kukába. Berakta a második adagot, de valahogy nem akarta dagasztani az a fránya gép. Gondolkodott, hogy mi lehet az oka, oszt rájött, hogy nincs benne a lapát. Igen ám, de nem találta sehol sem, mire végre rájött, hogy kidobta kukába a selejt kenyérrel együtt. Na én ezért mindig vigyázok, nehogy elmaradjon a lapát visszahelyezése című rész feladat, de hát semmi sem tökéletes. Nelly
Lányok, látom nem unatkoztatok ma sem A nagy melegben három dolgot lehet tenni, hogy ne maradjatok kenyér nélkül, de ne is süljetek meg a konyhában: 1. gépi kenyér 2. bolti kenyér (kövezzetek meg, de a bakonyi barna kenyér pirítósban verhetetlen, ezt az egyet szoktam néhány havonta biztosan megvenni, és nincs is benne túl sok káros típusú E-anyag) 3. házi kenyér helyett házi péksütemény. Én már kb. két hete csak a virslis buci tésztájából variálok ilyen-olyan zsömléket, 18 perc alatt megsül, utána kiveszem, becsukom a sütőajtót, úgy is ki fog hűlni, csak lassabban. Főzni meg éjszaka főzök, ha egyáltalán, és mindig másnapra, de leginkább tejes gyümölcsturmixokon meg jégbe hűtött gyümölcskonzerveken élünk, nem kívánjuk a nehezebb, tartalmasabb kajákat, a szellemi munkához meg bőven elég a cukor-egyéb szénhidrát is.
Wildrain, nem akarlak elkeseríteni, de azon a képen egy hatalmas kovász van, nem kenyér :-) Ha visszagondolok, a pitához fél kiló finomliszthez pont 2,5 dl folyadék kellett, és az is nagyon lágy kenyértészta. Finomlisztből is lehet kenyeret sütni, de elég ritka, inkább rétesből, vagy a kettő keverékéből. (Én csak barna kenyeret sütök, és ahhoz rétest használok, de a péksüteményeket, kalácsot, pogácsát stb. finomlisztből sütöm.)
Masala, én a gépben tárolom a lapátot, úgy nem felejtem el. Elmosom az üstöt, és amint megszáradt, visszateszem a gépbe, rá a lapátot.
Nelly, ne izgulj nálunk 29 fok van bent. Pedig napközben le volt húzva az összes redőny, emrt déli fekvésű mindkét szobánk. És csak msot este lett kinyitva ajtó, ablak, de ígysem az igazi. Én meg még rátettem egy lapáttal a sütővel. Julika
Fogok írni a kertesbe a nyaralásról, de még össze kell szedjem magam mind itthon, mind a munkahelyen. Meg a gondolataimat is össze kell szedjem. Ugyanis nem vagyok egy nagyon jó fogalmazó.Készítettünk egy csomó képet, abból is fogok Nektek mutatni, mert gyönyörű tájakon jártunk. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit