Mint meséltem összeraktam egy újabb adag kalácsot. Ennek a feléből fahéjas csigát csinálok, a másik feléből lekváros buktát(?). Mindkét félét muffinformába tettem kelni.
Az elző kalácsom még ott árválkodott a gázon, a jó langyos helyen. Amikor már útban volt, akkor elszántam magam, hogy kihajítom. Belestem a kelesztő lavórom alá, és láss csodát.......3 órás pihenés után elkezdett kelni a tésztám. Most várok, hogy mi lesz vele, majd beszámolok róla. Lehet, hogy kalácsdömping lesz holnap
Dehogynem, hát persze hogy írtál már róla, csak én elfelejtettem . De jó, hogy most szóba került ismét, megkérdezem a bioboltunkban, mert ez tényleg érdekel, főleg a rozsliszthez.
Én megkóstoltam a Metrós cukrozott gyömbért, de sajnos nekem nem ízlik, sőt a családomnak sem. Majd vegyes gyümölcsös kalácsba azért elhasználgatom apránként, de nálnuk ez nem lett siker.
Margit, ez elég durva! Fogalmam sincs, mire lehetne elhasználni a mézet, azért tegyél majd még egy próbát, hátha.
Kartika, szokás szerint nincs receptem... de jól elmondom, biztos meg tudod csinálni. Nem tettem bele magát a komlót, csak leforráztam - nem írtam már erről egyszer? Herbáriában lehet kapni komlótobozt, ez a virágja, nagyon enyhe "telt" mellékíze lesz még a rozskenyérnek is, de fehér liszttel biztos jobban érződik.
Szóval 25 dkg réteslisz, 10 tk. búza, 10 tk. tönköly, 10 tk. rozs, 1/4 kocka élesztő, 1,5 tk só, 1,5 tk cukor, 2-3 dkg vaj, 3-4 ek krumplipehely, kb. 2 ek szárított búzacsíra. Ez eddig az alapreceptem, remélem semmit nem felejtettem ki. Ja, de, köménymag. A folyadék pedig kis részben kefir, nagyobb részben komlólé volt - lényegében teát kell főzni a komlóból, és langyosra hűteni.
Végül, nemrég felbontottam a Metróban vásárolt kandírozott gyömbért, egy részét sütibe tettem, de tök jó rágcsálni is! nagyon jó puha, de csak annak ajánlom, aki szereti a jellegzetes ízét.
Batka, kérném ennek a kenyérnek a recijét, légyszi! Nekem is most kell egy fehérkenyérkém, amit szezámmagpehellyel bolonditottam meg, és egy 5 dkg teljeskiörlésű liszttel. Ebben a fránya időben, olyan hideg van!! nem nagyon akar kellni szegénykém. (én meg majd elalszom már) A gyömbért jó lenne megcsinálni!! IMÁDOM! hoztam kintről gyömbéres cukrot, olyan finom, hogy csak na!
Hát a mai kalácsom a kukában fog landolni. Még nem dobtam ki, de teljesen reményvesztett vagyok. Így nem jártam még az újkori kenyérsütős korszakomban kaláccsal.
Megformáztam a tésztát és vártam, hogy megkeljen. Vártam, vártam és még vártam, de most már nem fogok tovább várni, mert már nincs mire. Ugyanakkora, mint másfél órája volt. Összeraktam egy másik tésztát a gépben és lecsíptem az élesztőből egy-egy darabkát. Két kis pohárban, azonos mennyiségű és hőfokú vízbe beledobtam, tettem bele egy csipet lisztet és az egyikbe egy kicsi cukrot, a másikba pedig egy kicsi mézet. Összekevertem és hagytam felfutni. Majd hozok róla képet, hogy milyen differencia van a kettő között. A guta üt meg, mert termelőtől vettem dirket a mézet és most itt állok 2 kg-val és nem tudom, hogy mit fogok vele csinálni. Szerintem be van pancsolva valamivel, de legalábbis valami tartósítószer biztos van benne.
Na ennyi a mai mézes kalácsom sztorija, most gyorsan csinálok valami másikat.
Lányok-fiúk, ma nem maradok sokáig, csak benéztem, átfutottam a dolgokat. Kartika, én is úgy értettem, hogy Marika a sima bolti gyömbérgyökeret dugta le a földbe Ma komlós-krumplipelyhes tönkölyös-tk. búzalisztes-rozsos kenyeret sütöttem, de ennyi tellett, úgyhogy csak csorgatom a nyálam.
Hű, köszi, mindjárt meg is teszem! Ennyi eszem nem volt, csak vártam, csak vártam, hátha Limara erre jár, és megsajnál. Ugyanis megnéztem, hogy tegnapelőtt ő főzött ilyet. De akkor nem zaklatom. Nelly
Írd be a google-ba,hogy rebarbara lekvár,és ott vannak tippek,hogy hol mit találsz.A nőklapja caféban,ha jól emlékszem,pont egy epres rebarbaralekvár van.A rebarbarát blnsírozva le is fagyaszthatod. Sok szerencsét
Szép jó estét mindenkinek! Ma nem vagyok valami friss, mert hajnalban csak fél 3-kor bírtam elaludni, oszt 7-kor már fenn voltam. Most kezdem már érezni, hogy álmos vagyok. Ezért ma békén hagyok mindenkit. De van egy problémám! Van rebarbarám és eprem. Szeretnék lekvárt fözni, de hogy? Segítséget kérek, ha nem is telefonost, de fórumos is jöhetne. Előre is köszönöm. Nelly
Látom jó kis csevelyt folytattatok itt éjnek idején. Sajnos én nem tudok az éjjeli baglyokkal tartani, mert nekem általában korán fellövik a hálósipkát. De jót derültem reggel mikor visszaolvastam. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit