Sziasztok!
A mamám kalácsot kért. Azért nem sütöttem eddig, mert mindig megszáradt. Most Margitka kakós fonott kalácskáit készítem el. Majd beszámolok róla. Remélem sikerül.
Szia Batka! Köszi a segítséget.H.I. szakácskönyvem nincs,de 14 éves korom előtt kezdtem főzni, a nagymamám szakácsnő volt,és remekül főzött.Sajnos én másodkézből tanulhattam csak tőle,de íz után,és saját főből is állítólag tökéletesre fejlesztettem a tudományt.Aki evett már az asztalomnál,azt utána rendszeresen etethettem,barátaim szinte elfogytak,mert elmentünk az "együnk ma krisztiéknél " szintre.Ez egy darabig ment,aztán meguntuk.A gyerekekkel merőben változott a helyzet,pont ez a gond,hogy én annyi finomat tudok,ők pedig van,amikor 2 napig csak a konzerv őszibarackot ennék...Ezért mindig megy a variálás,újítás,de nem sok sikerrel.Szigorúbbnak kéne lenni,de velük nem tudok..
A Stahlt-előre is elnézést tőle és mindenkitől-egyszerűen zsigerből utálom,egyetlen műsort láttam,mikor gyors,egyszerű vacsorák otthon címmel kapjunk elő 2 szelet lazac filét és egy fél kg. feta sajtot..Nálam itt véget ért a barátkozás,és előkaptam a távirányítót,és maradt a zöldbabfőzelék,tükörtojás.A csokis muffinját rendszeresen sütöm,bár csak később derült ki,hogy az övé,amilyen csökönyös öszvér vagyok,ha nem imádná a család,szívem szerint nem sütném többet.Egyébként nyitott vagyok minden újra,és szívesen tanulok bármit,mondjuk tőletek.Üdv,Kriszti
Ma reggel sokáig aludt a család (egy része), mert a kicsi fiam ébresztett. Így volt időm megsütni Ditta kiflijét. A recepten annyit módosítottam, hogy mielőtt felcsavartam, tettem a tésztára reszelt fokhagymát és egy kis vajat. Csak 25 dkg lisztből csináltam, mert attól féltem, hogy nem sikerül, és akkor csak kis adag menjen kárba. De szerencsére nagyon finom lett, még a kislányom is jóízűen evett belőle.
Nagyon örülök, hogy Szokimoki létrehozta a Mit főzzek holnap? fórumot, mert ezen én is rengeteget töröm a fejem.
En 2 rolad kigyoretest keszitettem almasat./Horvath Ilona recije szerint/ a fotozassal elkestem mertmar csak a csucske van meg. Hi-hi
Ma valaki IGEN jolerezte magat a tarsalgonkon! Keljel tovabb es utana ebredj fel ha olvasod.Gondolj utana azt a sok energiat ertelmesebben is befektethetned!
A héten teljesen elvoltam havazva nagyon sokat dolgoztam és nem maradt erőm arra hogy jelentkezzem.Küldtem . Sütöttem nyitott mákos kalácsot ami sajnos nem volt elég jó állagú ezért nem lett szép, de az ize finom lett, egy uj lisztet próbáltam ki tönkölykenyérliszt ha jól emlékszem btl70 a jelölése küldtem róla képet.Nyúlt a tészta alig bírtam feltekerni, férjem megjegyezte: Mit sütöttél tehénlepényt? Bocsi a szóhasználatért. Ma megsütöttem én is a baguettet az indexes recept alapján nagyon finom lett, joghurtos kenyeret is készítettem nagy meglepetésemre a fiam majd megette az egészet, pedig nem dijazza mindig a vegyeslisztes kenyereket.
Nem tudom volt-e már valakinaek hasonló problémája mint nekem kijött az üstből a tengely, nem tudom hogy kikopott e valami tömítés vagy mi a fene lett vele? Tudtam vele dagasztani kicsit tanácstalan vagyok mit tegyek?
Meghoztam Jégkása képeit is a heti sütéseiről. Szépeket sütött, gratulálok hozzá és köszönöm a fotókat. A mákossal meggyűlt a baja, mert egy új fajta lisztből készítette és nagyon nyúlt a tészta, azért a végereménye ennek is biztos finom lett.
Én ezt a lisztet ismerem. Amikor nem kaptam másik fehér tönkölylisztet, akkor vettem ilyet. Nem volt vele problémám, igaz sosem magában sütöttem vele, hanem csak kis mértékben máshoz keverve.
Meghoztam Bezsa, Limara és Piroska képeit. Piroska azt kérte, hogy a hozzászólásáshoz tegyem a képeket, most próbaképpen a többiekét is így illesztettem be.
Nagyon szépeket sütöttek mindannyian, gratulálok hozzá
Sziasztok! Szombaton megsütöttem a baguettet, hát, valami nagyon fincsi volt. Az Indexről szedtem le a receptet, sajna már nem emlékszem ki tette fel, de a 100 újabb recept kenyérsütőgéphez c. könyvből való, amit azóta már én is beszereztem. Az egyedüli bánatom az volt, hogy valószínű a gázsütő bűnössége miatt az alja picit vastagabb lett, mint kellett volna. Akinek van légkeveréses, ill. villanysütője, tapasztal hasonlóakat?
De mindettől eltekintve a tészta finom, ropogós, frissen befaltuk a csilisbab mellé. Azt hiszem ismétléses sütés lesz, ekkor nem feledkezem meg a fotókról sem.
Nagy öröm, hogy indítva lett a Mit főzzek holnap c. fórum, ui. nekem is nagy dilemma a mindennapos főzés. Sajnos elég válogatós a családom.
Ja, és kipróbáltam a töki pompost is. Sajnos időzavarba kerültem és nem pirítottam meg eléggé a tetejét, mert a család már nagyon éhes volt. Így is finom volt. Legközelebb féladagot sütök a tésztájából, egész adag feltéttel, és jól rápirítom. Szerintem nálunk úgy lesz az igazi. Piroska
Mostanában nem volt időm írni és a képeket feltenni. Újabban kétféle kenyeret sütök felvátva: a burgonyapelyheset csavart formában, és a fehér kenyér alapreceptet formában. Végre elértem, hogy a család ezeket szereti, és kéri. Annyit változtattam a recepten, hogy a burgonyapelyhes kenyeret is hagyom, hogy tészta programon végigcsinálja a gép, és szobahőmérsékleten kelesztem kb. 50 percig, meg amíg a sütő bemelegszik 210 fokra. Akkor 10 percig sütöm, utána kb. 200 és 175 közt féluton még 20-25 percig. Érdekes, hogy formában sütve sokkal szebben megpirulnak a kenyereim, még le is fedem őket közben alufóliával annyira pirulnak.
Küldtem képeket a virágokról is, azokat majd a kertesbe Margitka átteszi. Végre nem csupasz erkélykorlátot bámulunk.
Tudjatok itt mit szeretek nagyon?Lehet mivel otthon is van mar LIDL lehet kapni a tejszines karamellas napolyit.Igy forditanam le Holl.-rol itt stroopWafelnak mondjak ISTENI!A holl.Spekulas mandulaval .EZ egy fahely es meg sok masfajta fuszeres edes suti Hmmm.A sajtoknak mas itt az ize .Tejszinesebbnek erzed es kremesebb vagy hogy irjam le Nektek az allaga a szatokban ha eszed.Az itteni kremes tejszines cukrasz kremmel toltik Ok tobbfajta izzel is keszitenek Fahej,vanilis,pezsgo,eper,erdei gyumolcs,a MI /Hu./ tortaink legtobbje vajas a Holl ezt neheznek tartja majdnem minden tortafeleseget tejszinnel keszitenek Isteni az un.Vaai v. lepeny-lepenytortajuk. Az itteni tosaslikort AZT kanalazod ezert is todok tortat sutni vele Tojaslikor csillag torta v.un.Advocatenster. Errol majd a kesobbiekben kuldok recit is csak nemtudo hogy az otthoni folyekonyabb tojaslikorbol osszetudjatok-e majd allitani.Mivel meg sok mas mindennek itt mas ize es allaga van Nekem sokat kell varialnom a dolgokkal Magyar konyha az alapom de minden mas johet es jon is.Pl:Kinai, Indonez.Torok ,Marokkoi
Ezeket csak erdekessegkent irtam le nektek De higyjetek el a Magyar koyha a legjobb Hmmmmm
Valamit nemjol csinalok megint ezen az oldalo keves helyem van egyszerre irni.Ilyen az en vormam.NA! Szoval : jo finomra daralt hus , izesitheted borsa,so, 1.tojas NE legyen nagyon lagy tole esetleg egykis liszt hozza ha szukseges.Kinek izlese szerin nagyon finomra vagott hagyma v. szaritott hagymapor,mehetbele finomra nyomott fokhagyma is.Mindezt Nagyon jol osszedolgozod .A TE valasztosod hogy egyszeru husrolot keszitesz belole es panerozod /Az itteni EZ"vastagabb mint a magyar Kb 10cm hosszu? En veszek egy mareknyi eleszitett masszat ,2folpack koze teszem kb: 10x 10cm laposra kirolnizom leveszem a felso foliat es egy hasabba vagott sajtot teszek ra es felgongyolom a folpack segitsegevel.Panirozom, es a friturbe sutom.
Szoval ''EZ"volta BOOMSTAMMETJE v fatorzsecske" Ps:zoldseggel is toltheted.
Tudjatok a talalashoz ill.az etel feltalalasahoz neha egykis pszichologia is kell regi izek ujabb kontosben es nevvel neha jobban fogy is mint a szokasos.
Ujra itt vagyok mert a koszontgetesbol es az elmenesbol nem lett semmi.A ferjemnek a plafonba van a vercukra, "nemvalami szuperul"van.
A kovetkezo a helyzet a receptel.Ezt itt keszen is kapod amit en megsem ennek olyan ize van.En itthon sajat szakallam"es fantaziam szerint keszitem.Ne gondoljatok nagy dologra vegul is egy fasirt szeru etel.Itt Holl.ban ha keszen es boltban veszel daralthust nagyon finom az allaga szerintem 2-3 szor is atdaraljak
Ma rendezték meg az első csanádi húsos fazék fesztivált egy helyi étterem és borozó udvarán. Sok fajta ételt sütöttek kemencében és főztek bográcsban, és képzeljétek még pompost is csináltak. Csuda finom volt, azt hiszem hamarosan megpróbálkozom vele én is, bár nekem nincs kemencém (bár jó lenne éppíttetni az udvaron), de a sütő is megteszi majd.
Szokimoki, Kriszti, mindig mondtam, hogy jól kell férjhez menni :-)) De ismerem az érzést: anyukámnak ott a lehetetlen apám, aki úgy tesz, mintha tök mindegy lenne neki, mit eszik, és folyton panaszkodik, hogy nincs itthon kaja, pedig tele a hűtő, de persze nem mondaná meg, hogy mit szeretne. Anyukám meg hazaér este hatkor, nyilván nincs ereje főzni, az meg pláne elveszi a kedvét, ha nincs rá közönsége, és legfeljebb összeüt egy zöldbabfőzeléket tükörtojással....
Szerintem mondjuk az ízlelőbimbókat át lehet képezni, új, de mégis hagyományosabb ízekre szoktatni, de egy merev, anyuka klasszikus, pirospaprikás receptjein felnőtt ember esetében ezt tényleg nehéz kivitelezni, főleg, ha nincs köszönet abban, hogy az ember adott esetben órákat tölt a konyhában - ez senkit nem motivál arra, hogy finomakat főzzön-süssön.
A gyerekekkel még nincs közvetlen tapasztalatom, de szerintem én ezt nagyon hamar megunnám, és közölném velük, hogy vagy éhen maradnak, vagy esznek száraz kenyeret :-) aztán persze biztos megesne rajtuk a szívem...
A Horváth I. szakácskönyvet azért javasoltam, mert 1) tuti megvan neked is 2) alapételek vannak benne, amit adott esetben tovább lehet variálni. Majd megpróbálok egy menüjavaslatot előterjeszteni, jövő hétre (új hónap kezdődik) még nekünk sincs. Majd beírok a másik topikba.
Addig töltsd le szerintem a Stahl recepteket, ellenőriztem, jó, amit írtam. Tehát elmész a freemailre, azonosítónak beírod, hogy receptes, a jelszó az, hogy recept, aztán a receptek mappában vannak a levelek, ott csak rá kell kattintani a fájlra, és lementeni a számítógépedre. Nyomtatható formában vannak. Van egy muffinrecept-gyűjtemény is. Szemezgess, nem kell mindhez különleges hozzávaló, sőt! Meg ha mást nem, az ötletet el lehet lopni, és más fűszerrel stb. helyettesíteni egy más kajában.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit