Többször találkoztam vele, hogy valaki élesztő- vagy gluténmentes kenyérféle receptjét kereste. Arra gondoltam, hogy ilyen recepteknek adhatna otthont ez a fórum. Esetleg más diétába illeszthető recept is helyet kaphatna, a lényeg, hogy diétás legyen. Megkérném, hogy a receptek beírásakor jelezzétek, hogy milyen diétába illeszthető a kenyérféle.
Gondolom, hogy viszonylag kevés ilyen recept forog közkézen, de remélem ebből is kialakul előbb-utóbb egy kis gyűjtemény.
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget, üdv, Margit
Kiegészítés (Batka): ebbe a fórumba írjátok a candida, lisztérzékeny, diabétesz (cukorbeteg) stb. recepteket. Hasznos oldalak:
Rozsos kifli (E. Margit kenyérreceptjéből variálva)
Hozzávalók
35 dkg öregtészta, 30 dkg kenyérliszt(BL80), 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 7 dkg világos rozsliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 0,5 kk sikér, 22 dkg joghurt, 1 dl víz, 2 kk gyümölcscukor, 1,5 kk só, 2 dkg élesztő, késhegynyi aszkorbinsav, 1 ek étolaj
A hozzávalókból gépben tésztát dagasztatni 20 perc alatt. Tálba kiborítani, fél órát kelesztetni. Ekkor összeforgatni és 25 darabba vágni. Egyesével kinyújtani és kiflit formálni belőle. Tetejét vízzel le kell kenni és magokkal vagy reszelt sajttal megszórni. Tepsin megkeleszteni, kb. 1 óra, és előmelegített sütőben megsütni. 1 darab kifli szénhidrát tartalma 21 gramm.
Teljes kiőrlésű lisztből készült diabetikus kalács
Hozzávalók: 300g teljes kiőrlésű búzaliszt (graham liszt), 200 g rétesliszt, 230g kefír, 1 tojás, 2 kk édesítő, 1 ek citromlé, csipet só, 4 dkg margarin, fél dl tej, mk fahéj, 2,5 dkg élesztő, 50 g őrölt mandula.
A lisztet megszitáltam nagylyukú szitán és a fennmaradt korpa mehet a deszkára a sodráshoz. A többi hozzávalót a gépbe dobtam, 20 percig dagasztattam. Majd hagytam a gépben duplájára kelni. Ekkor összeforgattattam vele és deszkára borítottam. Megsodortam a korpa segítségével úgy, hogy minimális korpát használjak fel. Ami megmaradt korpa, azt dobozba tettem, jó lesz müzlibe. A kalácsot négyes fonással megfontam, formába tettem. Elég lágy a tészta, ezért kell formába tenni. Megpróbáltam tepsin keleszteni, d szanaszét szakadozott. Ha megkelt, tojásságával megkenni és előmelegített sütőben megsütni. Szénhidráttartalma: 353,88 gramm.
Öregtészta hozzávalói: 20 dkg finomliszt, 20 dkg fehér, rozsliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 3,5 dl víz, 1,5 kk só, 1,5 kk gyümölcscukor, 1 ek olaj, 1 kk sikér, 1,2 dkg élesztő.
Mindent beleteszeka kenyérsütő gépbe és 20 percig dagasztatom vele. Ezután kiborítom egy tálba, letakarom és nem túl meleg helyen hagyom túlkelni úgy 12 óra hosszat. A 12 óra után gombóccá összeforgatni, lezárható nagyobb műanyag dobozba tenni és hűtőbe vele. Nekem 960 grammos lett a kész öregtésztám. Számolásom szerint az összes szénhidrát mennyiség 436 gramm. 1 gramm öregtészta=0.454 szénhidrát.
Rozsos-fűszeres zsemle hozzávalói: 320 g öregtészta, 150 g fehér rozsliszt, 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 g búzakorpa, 50 g búzacsíra, 1 dkg burgonyapehely, 2 csapott kk sikér, 1 mk őrölt kömény, csipet bors, 1,5 kk só, 1 kk gyümölcscukor, 1 ek étolaj, 1 ek 10 %-os ecet, 3 dl víz(kicsit azt hiszem kevesebb kell), 2 dkg élesztő, csipet szódabikarbóna vagy sütőpor.Gépben 20 percig dagasztatni. Én a kihűlt gépben pihentettem ezután fél órát, majd gombóccá forgattam. Ezután kiolajozott deszkára borítani, 18 darabbavágni, zsömlévé forgatni. Tetejét bármilyen maggal le lehet szórni. Jól megkeleszteni (nekem ¾ óra volt) és előmelegített sütőben megsütni. Burganyapehely szénhidrátját pontosan nem tudom, de a chips-szel egyenértékűnek gondolom, ezért 45 szénhidrátnak számolok 100 grammnyit. Így 1 darab zsemle szénhidrátja 25,65 gramm.
krumplis pogácsa :25 dkg durum liszt,2-3 közepes főt krumpli,2 evőkanál olaj,/vagy 10 dkg vaj/,1 csapot evőkanál étkezési keményitő,só ,1 csomag sütőpor:össze gyúrjuk majd 1 cm-re ki nyújtjuk,meg kenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és bejgli formára fel tekerjük.Majd újra nyujtjuk és újrakenjük és ismét fel tekerjük.Majd újra nyújtjuk újjnyi vastagra a tetejét késsel be vágjuk/mint a pogácsát/majd ki szagatjuk pogácsa szagatóval a tetejét jó sós vizel kenjük meg és süsük pirosra!
Hamis túrós pogácsa:25 dkg durum liszt,2,5 dl tejfől ,15 dkg búza dara ,fél csomag sütöpor,csapott mokkás kanál só 10dkg sajt.A tejfölbe áztatjuk a buzadarát 10-15 percre .A lisztet ,sütöport ,sót össze keverjük,majd a tejfölt hozzá adjuk és könnyedén át gyúrjuk. 2 ujjnyi vastagra nyujtjuk és vizzel lekenjük a tetejét reszelt sajtal megszorjuk és pogácsa szagatóval ki szagatjuk. Úgy süsük,hogy ne érjenek egymáshoz a tepsiben!
Györgyi linzer NAGYON EGYSZERŰ !!!! ÉDES és SÓS változatban is el készithető!!!!!!!!!!!25 dkg DURUM tészta liszt,15 dkg vaj, 20 db édesítő,e evőkanál víz ,csipet só.Össze dolgozzuk ki szaggatjuk és világosra sütjük.Fém dobozban sokáig eltartható,Ugyanez sósan ,kevés Parmezán sajtal is készithető,/én inkább csak a sós verziót csinálom de parmezán helyett mozzarelát használok! az édes nagyon omlos a sós keményebb!/
a már rég be ígért Candidás receptek, cukor betegeknek is ajánlom!
TÚRÓS édeség egyszerü de finom!30dkg tehén túró,10dkg vaj,1 evőkanál poliswet,2db citrom,2dltejjföl,csipet só,1 evőkanál étkezési keményitő! A túrót át törjük krumpli nyomon/én csak villával szoktam jól össze dolgozni/hozzá keverjük a puha vajat,édesitőt akét citrom reszelt héját ,habosra keverjük .majd bele nyomjuk apránként a citrom levét is..A tejfőlt a keményitővel kemény habbá verjük /nekem még hab sose lett belőle,de jó sokáig szoktam keverni /,majd ovatosan bele forgatjuk a túros masszát /én zsupsz ráöntöm és gépel még jól át veretem ,mivel nekem még soha nem volt hab ,amit összetörök ha bele rakom a túrót/.Poharakba adagolni és a hütöben 1-2 órát hagyni összeérni! Én alma kompotot szoktam csinálni és azt a maszába belekeverni és úgy ki adagolni NEKEM IZLIK próbáljátok ki.
Ukrán rozskenyér – kenyérsütőgépben sütve Súlya készen: ca. 60 dkg
150 g teljes RL90-es rozsliszt 150 g kenyérliszt 170 g rozskovász (RL180-as lisztből) 1 Tk. só 1 mokkásk. őrölt kömény, 1 mokkásk. szemes kömény, 1 mokkásk. őrölt koriánder, 150 ml víz (langyos) A kimért lisztet a fűszerekkel és a sóval egy tálban jól összekeverjük. Közepébe tesszük a kovászt, melyet a víz felével összekeverünk. Ezután hozzá dolgozzuk a lisztet. A maradék vizet szükség szerint adagoljuk. Rugalmas, sima tésztalabdát kell készítenünk, melyet 10-15 percig pihentetünk a tállal leborítva. Ezután átgyúrjuk, formázzuk és bele tesszük a kenyérsütő üstjébe. Végezetül vízporlasztóval befújjuk a tetejét és addig kelesztjük, amíg több mint 2-szeresére nő. Ezután a sütő programmal megsütjük. A program lefutása után hagyjuk még a gépben a kenyeret 15-20 percig, hogy kellően meg tudjon sülni mindenhol.
Pana receptje a Candidások is ehetik (amihez csak sütőpor vagy szódabikarbóna kell, és nincs benne se élseztő, se cukor) fórumban árválkodott. Áttettem ide, hisz a topikindító hozzászólásban szereplő felhívás az élesztő nélkül készülő ételek is szerepelnek. Batka
Sziasztok!
Nem kenyér, de legalább édesség!
4tojás fehérjét felverünk, a végén 2-3 evőkanál folyékony édesítőszer (ízléstől függő mennyiség); ha már kemény a hab, 4 evőkanál durumliszt.
Sütőformába öntve, 175oC-os sütőbe tesszük. Kb. 40-45 perc alatt megsül.
Nem nő magasra, s ez a mennyiség nem is túl sok, de nasinak jó.
Kenyérsütőgépbe teszek 3 evőkanálnyi olajat, egy pohár natúr Danone Actívia joghurtot, egy joghurtos pohár vízet, 1 tk. tengeri sót, 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet és egy tk. szódabikarbónát + magokat. Ezt lehet édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só, csak egy kis édesítő és variálható almás-diósan vagy kókuszosan.
Barna kenyér
Hozzávalók: 50 dkg teljes kiörlésű liszt 8 ek. olaj 4 dl víz 1 tk. só 1 tk. fűszer (lehet kömény vagy zöldfűszer) 1 tk. szódabikarbóna
A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük a sóval, szódabikarbónával, fűszerekkel. Hozzáadjuk az olajat, majd a vízet s az egészből lágy tésztát gyúrunk. Sütőben hármas fokozaton kb. 50 percig sütjük Sütés után a tetejét átkenjük vízzel, hogy ne keményedjen meg.
Kenyér teljes kiörlésű lisztből élesztő nélkül
Hozzávalók: fél sütőpor egy kanál étolaj(olíva) 2,5 dl víz teljes kiörlésű liszt
Elkészítése: A sütőporhoz hozzáadom a sót, az olajat és a vízet és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Egy órán keresztül pihentettem! Sütőpapírt teszek egy téglaformába, belehelyezem a megformázott tésztát és 180 fokos sütőben 40-50 percig sütöm. Ez egy kb. 40 dekás kenyér lesz, természetesen a mennyiségek növelhetők. Amellett hogy finom, még sűrű is, ebe bele lehet harapni, mindezek mellett egészséges, sőt, a candidásoknak egyszerűen szükséges.
Élesztő nélküli kenyér
Hozzávalók: 250 g teljes kiörlésű liszt 250 g tönkölyliszt 200 g héjában főtt, tört burgonya 1 kávéskanálnyi só (lehetőleg tengeri) kb. 300 ml víz 1 kávéskanálnyi őrölt kömény 3 evőkanálnyi olívaolaj 1 cs. sütőpor 1 evőkanálnyi lenmag
Sütemény (sütőporos tészta) programon kell sütni! - Nekem ez nem lett jó, szalonnás volt az egész. Próbáljátok ki, hátha nektek sikerül.
Kalácsszerű kenyér
Hozzávalók: 1/2 kg liszt (tönköly és durum keverék) 3 és 1/2 dl meleg víz 1 kávéskanál só 1 mokkáskanál őrölt kömény 1 szem kanderel vagy 10 csepp édesítő 1 mokkáskanál őrölt bors 1 dl olaj 2 csomag sütőpor
Jól el kell dolgozni, olajos kézzel formázni és fél napra a hűtőbe kell tenni. Este elkészíteni és reggelig a hűtőben hagyni. Ízlés szerint magokat is lehet belekeverni. Másnap reggel kivesszük - nem szabad lisztezni - átgyúrjuk és kiolajozott formában kb.3/4 óra alatt megsütjük.
Hát egyelőre ennyi! Sikeres sütögetést kívánok Mindenkinek Berkenye
Candidásoknak, és élesztőre allergiásoknak ajánlom az alábbi sütőporos-sajtos kenyeret:
35 dkg liszt 1 sütőpor 1 kávéskanál só 20 dkg sajt 3, 3 dl tej 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt elkészül
Nos én picit variáltam rajta. Mivel a candidásoknak nem jó a finomliszt, TK búza és TK tönkölybúzalisztből csináltam szintén felesbe, mert nem volt egyikből sem annyi otthon. A sajtot csak érzéssel tettem bele és kb. felesbe trappista, felesbe meg füstölt sajtot használtam..Aztán hogy ne legyen túl tömör a kenyér tettem bele burgonyapelyhet 3 e. kanállal...A kenyérsütőgépnek ez a tészta túl tömör volt, nem tudta összedolgozni, hiába tettem hozzá még vizet, ezért végül ki kellett vennem és kézzel összedolgozni..Utána a csak sütés programon -1 óra- sütöttem...
Gluténmentes sütemény receptjét szeretném megosztani mindenkivel. Ha édesítővel készül, akkor kiváló diétás recept egyben. Az adagot természetesen lehet felezni, így kisebb tortaformában készítendő.
Túrótorta:
1 kg túró, 5 tojás sárgája kikeverve 1 margarinnal és 25 dkg porcukorral, hozzá 2 csomag vanília puding, 1 kávéskanál sütőpor, 5 tojás kemény habja. 200 fokon kb 1 órán át sütni.
A vajat, cukrot , tojások sárgáját habosra kavarjuk, hozzá a mák felét, kis fahéj, csipet só, citromhéj, sütőpor, tejföl. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, kanalanként a megmaradt mákkal hozzáadjuk a korábbi masszához.Sütőpapírral kibélelt tortaformában kb 40-60 percig sütjük.(szúrópróba).Ha kihűlt kettévágva lekvárral kenhetjük meg. Csokimázzal is bevonhatjuk.
2 kkköménymag – örölt köménymag 50 g maláta(elhagyható)
1 marékdarabosra vagdalt dió
tetejére szezámmag/ki mit szeret a tetejére
A céklát megtisztítottam és lecentrifugáltam gyümölcscentrifugában, aztán a dió kivételével a fent megadott anyagokat jöl összedolgoztam. Az összeállításnál 3 marék kenyérlisztet is felhasználtam, hogy a tészta könnyebben formálhatóvá váljék. Ezután 30 percig pihentettem a tésztát.
A pihentetés után újra átgyúrtam, a vagdalt diót hozzáadtam. Formáztam, végezetül vizes kézzel átsimítottam, kivajazott formába tettem s a villanysütő bekapcsolt lámpájánál duplájára kelesztettem. Mindvégig ügyeltem arra, hogy a kelési felület nedves maradjon, ezért vízporlasztóval időnként meglocsoltam.
A megkelt kenyértésztát szezámmaggal bőven megszórtam és 230°C-ra előmelegített sütőben 10 percig bőséges gőzöléssel sütöttem. – Vízporlasztót használok!
Ezután 200 fokra tekertem a sütő hőmérsékletszabályozó gombját s 10 percig bőséges gőzöléssel (vízporlasztóval gyakran az oldalfalakra fecskendezve) kb. 20 percig sütöttem a kenyeret.
Ezután 180 fokra tekertem le a hőszabályozó gombot s a maradék 20-30 percig víz befecskendezése nélkül sütöttem tovább.
A kész kenyeret csak másnap érdemes megvágni. Ropogós héjú, pumpernickel tipusú fajsúlyos rozskenyér.
200 ml langyos víz (szükség szerint több/kevesebb)
Tetejére plussz lenmag, szezámmag. A szezámmagot a sütőbe tétel előtt szórtam rá, hogy ne legyen ideje átnedvesedni.
A tökpürét összekevertem a búzapehellyel és a 40 ml langyos vízzel s 1 órácskára átitatódni hagytam.
Aztán a többi hozzávalóval jól összedolgozom. A tésztát lefedve, kb. 30 percig pihentettem. Ezután jól átgyúrtam, kivajazott formába tettem s a sütő villanylámpáját bekapcsolva a sütőben több órán át kelesztettem. A tészta tetejét vízporlasztóval nedvesen tartottam.
Amikor a tészta jól megkelt: bő 2-szeresre és a tetején eléggé lyukacsos lett, bőven megszórtam szezámmaggal.
230 fokra felmelegített gőzős sütőbe tettem, ahová 5 percenként vizet porlasztottam a sütő 2 oldalfalára 4-5 alkalommal.
10 perc múlva 200 fokra kapcsoltam a sütőt s további 55 percig sütöttem a kenyeret.
Finom, ropogós héjú, enyhén fűszerezett, szaftos belsejű kenyér lett. Tökös pölyhös picit markánsabb ehhez képest.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit