E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Receptek : Diétás kenyerek, sütik és péksütemények Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.10.21. 22:01 -

Sziasztok!

Többször találkoztam vele, hogy valaki élesztő- vagy gluténmentes kenyérféle receptjét kereste. Arra gondoltam, hogy ilyen recepteknek adhatna otthont ez a fórum. Esetleg más diétába illeszthető recept is helyet kaphatna, a lényeg, hogy diétás legyen. Megkérném, hogy a receptek beírásakor jelezzétek, hogy milyen diétába illeszthető a kenyérféle.

Gondolom, hogy viszonylag kevés ilyen recept forog közkézen, de remélem ebből is kialakul előbb-utóbb egy kis gyűjtemény.

Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget, üdv, Margit

Kiegészítés (Batka): ebbe a fórumba írjátok a candida, lisztérzékeny, diabétesz (cukorbeteg) stb. recepteket. Hasznos oldalak:

Glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojásmentes ételek:
http://candida.lap.hu/

Wikikönyvek: Candida receptek

http://www.taplalekallergiacentrum.hu/index.php?owpn=22 Gluténmentes receptek (Limrara)

Cristina77 Előzmény | 2007.08.06. 21:23 - #36

Reformkalács

Hozzávalók:

-2 dkg élesztő

-20 dkg finomliszt

-20 dkg Graham liszt

-2,8 dkg búzakorpa

-1 kk só

-2,8 langyos tej

-8 dkg diabetikus méz

-8 dkg margarin

-1-1 csipet őrölt fahéj és szegfűszeg

-1-1 kk reszelt narancshéj, szerecsendió, és vaniliaőrlemény

A kétféle lisztet és a búzakorpát összekeverjük, majd a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük. Közepes sütésre állítjuk.


Cristina77 Előzmény | 2007.08.06. 14:04 - #35

Túrós-tejfeles kenyér

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 37 dkg Graham liszt, 1 csipet sütőpor, 1 kk só, 1 kk gyümölcscukor, 1 tojás, 12,5 dkg félzsíros tehéntúró, 3 dkg margarin, 2 dl langyos tejfel, 1-2 ek langyos víz

A hozzávalókat gépbe tesszük, közepes sütéssel sütjük. Zsíros tehéntúró használatakor nem kell margarin!

Szénhidráttartalma 262 gramm.

 


Cristina77 Előzmény | 2007.08.06. 14:04 - #34

Rozsos kifli (E. Margit kenyérreceptjéből variálva)

Hozzávalók

35 dkg öregtészta, 30 dkg kenyérliszt(BL80), 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 7 dkg világos rozsliszt, 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 0,5 kk sikér, 22 dkg joghurt, 1 dl víz, 2 kk gyümölcscukor, 1,5 kk só, 2 dkg élesztő, késhegynyi aszkorbinsav, 1 ek étolaj

A hozzávalókból gépben tésztát dagasztatni 20 perc alatt. Tálba kiborítani, fél órát kelesztetni. Ekkor összeforgatni és 25 darabba vágni. Egyesével kinyújtani és kiflit formálni belőle. Tetejét vízzel le kell kenni és magokkal vagy reszelt sajttal megszórni. Tepsin megkeleszteni, kb. 1 óra, és előmelegített sütőben megsütni. 1 darab kifli szénhidrát tartalma 21 gramm.


Cristina77 Előzmény | 2007.08.06. 14:03 - #33

Teljes kiőrlésű lisztből készült diabetikus kalács

Hozzávalók: 300g teljes kiőrlésű búzaliszt (graham liszt), 200 g rétesliszt, 230g kefír, 1 tojás, 2 kk édesítő, 1 ek citromlé, csipet só, 4 dkg margarin, fél dl tej, mk fahéj, 2,5 dkg élesztő, 50 g őrölt mandula.

A lisztet megszitáltam nagylyukú szitán és a fennmaradt korpa mehet a deszkára a sodráshoz. A többi hozzávalót a gépbe dobtam, 20 percig dagasztattam. Majd hagytam a gépben duplájára kelni. Ekkor összeforgattattam vele és deszkára borítottam. Megsodortam a korpa segítségével úgy, hogy minimális korpát használjak fel. Ami megmaradt korpa, azt dobozba tettem, jó lesz müzlibe. A kalácsot négyes fonással megfontam, formába tettem. Elég lágy a tészta, ezért kell formába tenni. Megpróbáltam tepsin keleszteni, d szanaszét szakadozott. Ha megkelt, tojásságával megkenni és előmelegített sütőben megsütni. Szénhidráttartalma: 353,88 gramm.


Cristina77 Előzmény | 2007.08.06. 14:02 - #32

Öregtészta hozzávalói: 20 dkg finomliszt, 20 dkg fehér, rozsliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 3,5 dl víz, 1,5 kk só, 1,5 kk gyümölcscukor, 1 ek olaj, 1 kk sikér, 1,2 dkg élesztő.

Mindent beleteszek  a kenyérsütő gépbe és 20 percig dagasztatom vele. Ezután kiborítom egy tálba, letakarom és nem túl meleg helyen hagyom túlkelni úgy 12 óra hosszat.  A 12 óra után gombóccá összeforgatni, lezárható nagyobb műanyag dobozba tenni és hűtőbe vele. Nekem 960 grammos lett a kész öregtésztám. Számolásom szerint az összes szénhidrát mennyiség 436 gramm. 1 gramm öregtészta=0.454 szénhidrát.

 

Rozsos-fűszeres zsemle hozzávalói: 320 g öregtészta, 150 g fehér rozsliszt, 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt, 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 50 g búzakorpa, 50 g búzacsíra, 1 dkg burgonyapehely, 2 csapott kk sikér, 1 mk őrölt kömény, csipet bors, 1,5 kk só, 1 kk gyümölcscukor, 1 ek étolaj, 1 ek 10 %-os ecet, 3 dl víz(kicsit azt hiszem kevesebb kell), 2 dkg élesztő, csipet szódabikarbóna vagy sütőpor.  Gépben 20 percig dagasztatni. Én a kihűlt gépben pihentettem ezután fél órát, majd gombóccá forgattam. Ezután kiolajozott deszkára borítani, 18 darabba  vágni, zsömlévé forgatni. Tetejét bármilyen maggal le lehet szórni. Jól megkeleszteni (nekem ¾ óra volt) és előmelegített sütőben megsütni. Burganyapehely szénhidrátját pontosan nem tudom, de a chips-szel egyenértékűnek gondolom, ezért 45 szénhidrátnak számolok 100 grammnyit. Így 1 darab zsemle szénhidrátja 25,65 gramm.


boglarka70 Előzmény | 2007.08.05. 08:08 - #31

Ezek a receptek Molnárné Bíró Erzsi könyvéből vannak!

boglarka70 Előzmény | 2007.08.05. 08:07 - #30

krumplis pogácsa :25 dkg durum liszt,2-3 közepes főt krumpli,2 evőkanál olaj,/vagy 10 dkg vaj/,1 csapot evőkanál étkezési keményitő,só ,1 csomag sütőpor:össze gyúrjuk majd 1 cm-re ki nyújtjuk,meg kenjük olajjal vagy olvasztott vajjal és bejgli formára fel tekerjük.Majd újra nyujtjuk és újrakenjük és ismét fel tekerjük.Majd újra nyújtjuk újjnyi vastagra a tetejét késsel be vágjuk/mint a pogácsát/majd ki szagatjuk pogácsa szagatóval a tetejét jó sós vizel kenjük meg és süsük pirosra!

boglarka70 Előzmény | 2007.08.05. 07:59 - #29

Hamis túrós pogácsa:25 dkg durum liszt,2,5 dl tejfől ,15 dkg búza dara ,fél csomag sütöpor,csapott mokkás kanál só 10dkg sajt.A tejfölbe áztatjuk a buzadarát 10-15 percre .A lisztet ,sütöport ,sót össze keverjük,majd a tejfölt hozzá adjuk és könnyedén át gyúrjuk. 2 ujjnyi vastagra nyujtjuk és vizzel lekenjük a tetejét reszelt sajtal megszorjuk és pogácsa szagatóval ki szagatjuk. Úgy süsük,hogy ne érjenek egymáshoz a tepsiben!

boglarka70 Előzmény | 2007.08.05. 07:52 - #28

Györgyi linzer NAGYON EGYSZERŰ !!!! ÉDES és SÓS változatban is el készithető!!!!!!!!!!!25 dkg DURUM tészta liszt,15 dkg vaj, 20 db édesítő,e evőkanál víz ,csipet só.Össze dolgozzuk ki szaggatjuk és világosra sütjük.Fém dobozban sokáig eltartható,Ugyanez sósan ,kevés Parmezán sajtal is készithető,/én inkább csak a sós verziót csinálom de parmezán helyett mozzarelát használok! az édes nagyon omlos a sós keményebb!/

boglarka70 Előzmény | 2007.08.05. 07:44 - #27

a már rég be ígért Candidás receptek, cukor betegeknek is ajánlom! TÚRÓS édeség egyszerü de finom!30dkg tehén túró,10dkg vaj,1 evőkanál poliswet,2db citrom,2dltejjföl,csipet só,1 evőkanál étkezési keményitő! A túrót át törjük krumpli nyomon/én csak villával szoktam jól össze dolgozni/hozzá keverjük a puha vajat,édesitőt akét citrom reszelt héját ,habosra keverjük .majd bele nyomjuk apránként a citrom levét is..A tejfőlt a keményitővel kemény habbá verjük /nekem még hab sose lett belőle,de jó sokáig szoktam keverni /,majd ovatosan bele forgatjuk a túros masszát /én zsupsz ráöntöm és gépel még jól át veretem ,mivel nekem még soha nem volt hab ,amit összetörök ha bele rakom a túrót/.Poharakba adagolni és a hütöben 1-2 órát hagyni összeérni! Én alma kompotot szoktam csinálni és azt a maszába belekeverni és úgy ki adagolni NEKEM IZLIK próbáljátok ki.

Limara Előzmény | 2007.06.05. 10:14 - #26

Sziasztok! Itt sok jó gluténmentes recepteket lehet találni: http://www.taplalekallergiacentrum.hu/index.php?owpn=22

kenyerke Előzmény | 2007.04.29. 21:01 - #25

Ukrán rozskenyér – kenyérsütőgépben sütve
Súlya készen: ca. 60 dkg

150 g  teljes RL90-es rozsliszt
150 g  kenyérliszt
170  g  rozskovász (RL180-as lisztből)
1  Tk.  só
1  mokkásk.  őrölt kömény,
1  mokkásk.  szemes kömény,
1  mokkásk.  őrölt koriánder,
150  ml  víz (langyos)

A kimért lisztet a fűszerekkel és a sóval egy tálban jól összekeverjük. Közepébe tesszük a kovászt, melyet a víz felével összekeverünk. Ezután hozzá dolgozzuk a lisztet. A maradék vizet szükség szerint adagoljuk. Rugalmas, sima tésztalabdát kell készítenünk, melyet 10-15 percig pihentetünk a tállal leborítva. Ezután átgyúrjuk, formázzuk és bele tesszük a kenyérsütő üstjébe. Végezetül vízporlasztóval befújjuk a tetejét és addig kelesztjük, amíg több mint 2-szeresére nő. Ezután a sütő programmal megsütjük. A program lefutása után hagyjuk még a gépben a kenyeret 15-20 percig, hogy kellően meg tudjon sülni mindenhol.

Ukrán rozskenyér – kenyérsütőgépben sütve Ukrán rozskenyér – kenyérsütőgépben sütve Ukrán rozskenyér – kenyérsütőgépben sütve Ukrán rozskenyér – kenyérsütőgépben sütve


EmMargit Előzmény | 2007.03.22. 23:54 - #24

Boglárka küldött nekünk a candidás diétához egy tájékoztatót. itt teszem fel, talán ide való a leginkább.
 

Nemtudom menyit tudsz a candidáról ?

Egy pár szóban írok róla :

Amit szeret:

  • cukor,
  • ecet,
  • fehér liszt,
  • alkohol,
  • édességek,
  • nyers, cukros gyümölcsök,
  • tartósítószerek (majdnem minden élelmiszerben megtalálhatóak)
  • a tejtermékek nagy része, 
  • gomba, borsó, kukorica
  • fehér rizs
  • szalámik
  • konzervek

 

EZEKET TILOS FOGYASZTANI.mert ezek voltak a candida tápanyagai.

 

Amit nemszeret /és ezt, ha fogyasztod, nem adsz táptalajt, és nem bír szaporodni/:

  • magvak: napraforgó, tökmag, de nem sósan, mert, ha valami nagyon sós ugyanazt éred el, mint ha nagyon cukros lenne, mert a candida a sósat is szereti.
  • szója, dió, fenyőmag
  • pelyhek /rozs, zab/
  • puffasztott dolgok /köles ,amaránt /
  • nyers zöldségek /első 3 hónapban párold inkább meg/
  • párolt, savanyú alma  (a diéta első 3 honapjában max10dkg) szegfűszeggel  és fahéjjal fűszerezve mivel ezeket, a fűszereket a candida nem szereti
  • málna ,ribizli, egres (mirelit vagy nyers formában)
  • citrom, grapefruit (gombaölő és nagyon sok jó tulajdonsággal rendelkeznek)
  • csirke, pulyka, kacsa, hal, (fűszer a kurkuma ,bors, curry és a kömény, mert ezeket sem szereti a drága candida)
  • sajtok: juh, kecske, gomolya, feta, mozzarela natur és nem füstölt
  • kefir, activia natúr joghurt,
  • tej  nem minden esetben ajánlott, ezért ha lehet az első 3 hónapban kerülni, kellene de, ha kecske tejet kapsz, az fogyasztható
  • kenyerek csak teljes kiőrlésű lisztből szódabikarbónával vagy sütőporral lehet fogyasztani  /tönköly, zab, rozs, durum,/ rizs,kukorica nem ajánlott
  • tofu nagyon jó és széleskörben fel lehet használni
  • durum tészta olcsó és jó
  • barna rizs
  • tojás heti1-2db /van olyan könyv, ami nem engedi, de kb. ez még belefér/

 

A későbbiekben írok recepteket is de ez az alap melynek ismeretében csak a fantáziádat kell használni és elviekben bármilyen étel elkészíthető.

 

 

Cukor helyett – édesitő,

Liszt - teljesőrlésű lisztek,

Ecet - citrom,

fözés - párolás,

zsír - olaj,/vagy vaj/

tejfől - kefir,joghurt,

              


Batka Előzmény | 2007.02.08. 10:17 - #23

Pana receptje a Candidások is ehetik (amihez csak sütőpor vagy szódabikarbóna kell, és nincs benne se élseztő, se cukor) fórumban árválkodott. Áttettem ide, hisz a topikindító hozzászólásban szereplő felhívás az élesztő nélkül készülő ételek is szerepelnek. Batka

Sziasztok!

Nem kenyér, de legalább édesség!

4tojás fehérjét felverünk, a végén 2-3 evőkanál folyékony édesítőszer (ízléstől függő mennyiség);  ha már kemény a hab, 4 evőkanál durumliszt.

Sütőformába öntve, 175oC-os sütőbe tesszük. Kb. 40-45 perc alatt megsül.

Nem nő magasra, s ez a mennyiség nem is túl sok, de nasinak jó.

Pana


Berkenye Előzmény | 2007.02.05. 15:53 - #22

Szódabikarbónás/sütőporos receptek

Joghurtos kenyér alaprecept

Kenyérsütőgépbe teszek 3 evőkanálnyi olajat, egy pohár natúr Danone Actívia joghurtot, egy joghurtos pohár vízet, 1 tk. tengeri sót, 40 dkg teljes kiörlésű tönkölybúzalisztet és egy tk. szódabikarbónát + magokat. Ezt lehet édesen is elkészíteni, amolyan kalácsfélének, akkor nem kell bele a só, csak egy kis édesítő és variálható almás-diósan vagy kókuszosan.

Barna kenyér

Hozzávalók:
50 dkg teljes kiörlésű liszt
8 ek. olaj
4 dl víz
1 tk. só
1 tk. fűszer (lehet kömény vagy zöldfűszer)
1 tk. szódabikarbóna

A lisztet egy tálba szórjuk és elkeverjük a sóval, szódabikarbónával, fűszerekkel. Hozzáadjuk az olajat, majd a vízet s az egészből lágy tésztát gyúrunk. Sütőben hármas fokozaton kb. 50 percig sütjük Sütés után a tetejét átkenjük vízzel, hogy ne keményedjen meg.

Kenyér teljes kiörlésű lisztből élesztő nélkül

Hozzávalók:
fél sütőpor
egy kanál étolaj(olíva)
2,5 dl víz
teljes kiörlésű liszt

Elkészítése: A sütőporhoz hozzáadom a sót, az olajat és a vízet és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Egy órán keresztül pihentettem! Sütőpapírt teszek egy téglaformába, belehelyezem a megformázott tésztát és 180 fokos sütőben 40-50 percig sütöm.
Ez egy kb. 40 dekás kenyér lesz, természetesen a mennyiségek növelhetők. Amellett hogy finom, még sűrű is, ebe bele lehet harapni, mindezek mellett egészséges, sőt, a candidásoknak egyszerűen szükséges.

Élesztő nélküli kenyér

Hozzávalók:
250 g teljes kiörlésű liszt
250 g tönkölyliszt
200 g héjában főtt, tört burgonya
1 kávéskanálnyi só (lehetőleg tengeri)
kb. 300 ml víz
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
3 evőkanálnyi olívaolaj
1 cs. sütőpor
1 evőkanálnyi lenmag

Sütemény (sütőporos tészta) programon kell sütni! - Nekem ez nem lett jó, szalonnás volt az egész. Próbáljátok ki, hátha nektek sikerül.

Kalácsszerű kenyér

Hozzávalók:
1/2 kg liszt (tönköly és durum keverék)
3 és 1/2 dl meleg víz
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 szem kanderel vagy 10 csepp édesítő
1 mokkáskanál őrölt bors
1 dl olaj
2 csomag sütőpor

Jól el kell dolgozni, olajos kézzel formázni és fél napra a hűtőbe kell tenni. Este elkészíteni és reggelig a hűtőben hagyni. Ízlés szerint magokat is lehet belekeverni. Másnap reggel kivesszük - nem szabad lisztezni - átgyúrjuk és kiolajozott formában kb.3/4 óra alatt megsütjük.

Hát egyelőre ennyi! Sikeres sütögetést kívánok Mindenkinek Berkenye


Berkenye Előzmény | 2007.01.17. 17:46 - #21

Kedves Gaby és eMargit! Köszönöm a receptet és a jótanácsokat. Majd kipróbálom és elmesélem milyen lett. Jó sütögetést, üdv. Mindenkinek! Berkenye

Gabye Előzmény | 2007.01.17. 09:34 - #20

Candidásoknak, és élesztőre allergiásoknak ajánlom az alábbi sütőporos-sajtos kenyeret:

35 dkg liszt
1 sütőpor
1 kávéskanál só
20 dkg sajt
3, 3 dl tej
200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt elkészül

 

Nos én picit variáltam rajta. Mivel a candidásoknak nem jó a finomliszt, TK búza és TK tönkölybúzalisztből csináltam szintén felesbe, mert nem volt egyikből sem annyi otthon. A sajtot csak érzéssel tettem bele és kb. felesbe trappista, felesbe meg füstölt sajtot használtam..Aztán hogy ne legyen túl tömör a kenyér tettem bele burgonyapelyhet 3 e. kanállal...A kenyérsütőgépnek ez a tészta túl tömör volt, nem tudta összedolgozni, hiába tettem hozzá még vizet, ezért végül ki kellett vennem és kézzel összedolgozni..Utána a csak sütés programon -1 óra- sütöttem...


vizsone Előzmény | 2006.07.17. 15:16 - #19

Sziasztok!

Gluténmentes sütemény receptjét szeretném megosztani mindenkivel. Ha édesítővel készül, akkor kiváló diétás recept egyben. Az adagot természetesen lehet felezni, így kisebb tortaformában készítendő.

Túrótorta:

1 kg túró, 5 tojás sárgája kikeverve 1 margarinnal és 25 dkg porcukorral, hozzá 2 csomag vanília puding, 1 kávéskanál sütőpor, 5 tojás kemény habja. 200 fokon kb 1 órán át sütni.

Máktorta:

Hv.:40 dkg darált mák, 24 dkg vaj, 40 dkg cukor, 8 tojás, fahéj, só, baracklekvár, 1 citrom héja, 1 sütőpor, 4 kanál tejföl.

A vajat, cukrot , tojások sárgáját habosra kavarjuk, hozzá a mák felét, kis fahéj, csipet só, citromhéj, sütőpor, tejföl. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, kanalanként a megmaradt mákkal hozzáadjuk a korábbi masszához.Sütőpapírral kibélelt tortaformában kb 40-60 percig sütjük.(szúrópróba).Ha kihűlt kettévágva lekvárral kenhetjük meg. Csokimázzal is bevonhatjuk.

 

 

 


EmMargit Előzmény | 2006.03.21. 21:25 - #18

Kenyérke

Vörös Szuszó – rozskenyér némi kenyérliszttel

450 g                rozsliszt (RL 90)
200 g                darabosra darált rozsszemek
700 g                rozskovász (RL 90)

1 db                 kisebb cékla
200-350 g         céklalé + víz

10 g                

1 ek                 barna cukor

2 kk                 köménymag – örölt köménymag
50 g                 maláta   (elhagyható)

 

1 marék            darabosra vagdalt dió

tetejére szezámmag/ki mit szeret a tetejére




A céklát megtisztítottam és lecentrifugáltam gyümölcscentrifugában, aztán a dió kivételével a fent megadott anyagokat jöl összedolgoztam. Az összeállításnál 3 marék kenyérlisztet is felhasználtam, hogy a tészta könnyebben formálhatóvá váljék. Ezután 30 percig pihentettem a tésztát.

 

A pihentetés után újra átgyúrtam, a vagdalt diót hozzáadtam. Formáztam, végezetül vizes kézzel átsimítottam, kivajazott formába tettem s a villanysütő bekapcsolt lámpájánál duplájára kelesztettem. Mindvégig ügyeltem arra, hogy a kelési felület nedves maradjon, ezért vízporlasztóval időnként meglocsoltam.

 

A megkelt kenyértésztát szezámmaggal bőven megszórtam és 230°C-ra előmelegített sütőben 10 percig bőséges gőzöléssel sütöttem. – Vízporlasztót használok!

Ezután 200 fokra tekertem a sütő hőmérsékletszabályozó gombját s 10 percig bőséges gőzöléssel (vízporlasztóval gyakran az oldalfalakra fecskendezve) kb. 20 percig sütöttem a kenyeret.

Ezután 180 fokra tekertem le a hőszabályozó gombot s a maradék 20-30 percig víz befecskendezése nélkül sütöttem tovább.

 

A kész kenyeret csak másnap érdemes megvágni. Ropogós héjú, pumpernickel tipusú fajsúlyos rozskenyér.

 

Vörös szuszó Vörös szuszó


EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 23:47 - #17

Kenyérke:

Zabos tökös–pölyhös rozskenyér

1650 g kisülve

 

200 g tökpüré

200 g zabpehely (vásárolt)

40 ml langyos víz

 

150 g rozsliszt (teljes kiőrlésű – RL 180)

200 g rozsliszt ( RL 90)

350 g kenyérliszt

400 g rozskovász

1 kk. köménymag

1 kk. őrölt köménymag

1 kk. lenmag

1  púpos kk. só

200 ml langyos víz (szükség szerint több/kevesebb)

 

Tetejére plussz lenmag, szezámmag. A szezámmagot a sütőbe tétel előtt szórtam rá, hogy ne legyen ideje átnedvesedni.

 

A tökpürét összekevertem a búzapehellyel és a 40 ml langyos vízzel s 1 órácskára átitatódni hagytam.

 

Aztán a többi hozzávalóval jól összedolgozom. A tésztát lefedve, kb. 30 percig pihentettem. Ezután jól átgyúrtam, kivajazott formába tettem s a sütő villanylámpáját bekapcsolva a sütőben több órán át kelesztettem. A tészta tetejét vízporlasztóval nedvesen tartottam.

Amikor a tészta jól megkelt: bő 2-szeresre és a tetején eléggé lyukacsos lett, bőven megszórtam szezámmaggal.

230 fokra felmelegített gőzős sütőbe tettem, ahová 5 percenként vizet porlasztottam a sütő 2 oldalfalára 4-5 alkalommal.

10 perc múlva 200 fokra kapcsoltam a sütőt s további 55 percig sütöttem a kenyeret.

 

 

Finom, ropogós héjú, enyhén fűszerezett, szaftos belsejű kenyér lett. Tökös pölyhös picit markánsabb ehhez képest.

Zabos, tökös-pölyhös kenyér Zabos, tökös-pölyhös kenyér Zabos, tökös-pölyhös kenyér

A megvágott kenyérről:

                                           Zabos, tökös-pölyhös kenyér


[76-57] [56-37] [36-17] [16-1]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?