Szia Margitka és Limara! Holnapra én is a Kovászos ropogós zsemlét tervezem megsütni. A kovász nélküli is nagyon ízlett a családnak. A kovászt most vettem elő a hűtőből. Egy kicsit hígnak találom.(nem baj?). Egyébként nekem is eléggé ellágyul a rozslisztes tészta a gépben, igaz én végig ott kelesztem. De liszttel tudok javítani az állagán.
A hét elején fehér kenyér és Kakaós-kókuszos csavart kalács készült. Mindkettő sikeres volt.
A gyorskovászt ugyanúgy kell használni, mint a másikat, ebben nincs különbség.
Nagyon melegen nem jó összerakni a tészta hozzávalóit. Talán csak annyira érdemes megmelegíteni, hogy a tészta ne legyen hűtőhideg. Ha kézzel már langyosnak érzed, az szerintem sok. Úgy rémlik, hogy 30-35 fok körüli hőmérséklet az ideális, ez ugye a kézmelegnél valamivel kevesebb. Elképzelhető, hogy ez okozza, hogy egy kicsit ellágyul a tésztád. Ha így jársz máskor is, akkor nyugodtan tegyél a második dagasztás alatt plusz lisztet a tésztába, nem lesz ettől semmi baja.
Kíváncsian várom a beszámolódat a holnapi zsömléről, sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Holnap a ropogós zsemléket szeretném megsütni a Te recepted alapján. Nincs kovászom, gyorskovásszal készíteném, kérdésem az lenne, hogy ezzel is uígy kell eljárni mint a rendes kovásszal, ill. az arányok is lehetnek uazok?
Még egy kérdés! Már 2x jártam úgy, hogy amikor a 20 p dagasztás, 20 p kelesztés, 20 p dagasztás módszert alkalmazom, a tészta a 2. dagasztás végére teljesen szétfolyik a gépben, pedig az első dagasztás és kelesztés alatt még szép rugalmas volt. Mi lehet ennek az oka? Én arra gondoltam, hogy mivel még most is melegítve teszem a gépbe az összes hozzávalót (az én gépem nem melegít a dagasztás alatt) , lehet, hogy túlkel mire a 2. dagasztásra kerül a sor? Más nem jut eszembe, mert mindent uúgy csinálok mint régen.
Öreg az országút , de nem mi. (A gyerekeimnek is ezt szoktam mondogatni, amikor pimaszokdnak velem.) A fogyásomról olvashatsz a fogyis fórumban, ott az első hozzászólásokban leírtam magaról mindent. Nem volt egyszerű, de nem lehetetlen.
A kenyérrel kapcsolatban valamire felfigyeltem. Formázva egy tálcán keleszted és amikor megkelt akkor teszed át a tepsire? Ha így van, akkor ezt biztosan nem szereti a tészta. A formázáskor egyből a tepsire szoktam tenni, itt kelesztem és már a lehető legkevesebb mozgatással teszem a sütőbe. Összesen két dagasztás és két kelesztés kell a kelt tésztának, a harmadik kelesztés már általában nem olyan eredményes, mint a második. Majd írd meg, hogy jól értettem-e a készítési módot. Ha a kaláccsal is így jársz el, akkor annál is ez lesz a probléma. Nem töröm most tovább a fejem, hanem megvárom a válaszodat.
A ropogós héjat tapasztalataim szerint tejtermék és egyéb puhító anyagok hozzáadása nélkül lehet a legeredményesebben elérni, ilyen receptem, ez:
Mint már írtam, az otthoni kenyerekben nincsenek azok az adlékok, mint a boltiban, ezért nagyon nehéz, sőt talán nem is lehet ugyanazt az állagot elérni, mint a bolti kenyereknél.
Szerintem legközelebb kicsit kevesebb folyadékot vagy több lisztet lehetne ebbe a kenyérbe tenni. Az élesztő megfelel, a sóval kapcsolatban teljesen egyetértek, nagy különbségek vannak köztük. Ha ennyire lágy a tészta és már nem szeretnél korrigálni rajta, akkor formában talán így is meg lehet sütni, de inkább érdemes + lisztet hozzátenni.
Olvastam, sőt ki is próbáltam a hideg sütőben kezdett sütést. Nekem nem igazán tetszik. Abból kiindulva, hogy régen is befűtött kemencébe tették a kenyeret, én maradok az leőmelegített sütőnél. A kenyérsütőgépeknél kényszer megoldásnak tekintem, hogy hideg gépben kezdi a sütést, itt nem is lehetne másképp. Úgy szoktam csinálni, hogy takarékon melegszik a sütő és efölött kelesztek, majd amikor beteszem sülni a kenyeret, akkor tekerem fel nagylángra. Péksüteményeknek jobb, ha nagy lángon, tehát teljesen bemelegített sütőbe teszem be őket, mert ezeknek jóval kevesebb sütési idő kell.
Baguette receptet találsz a sütőben sült kenyereim között. Ma annyit változtatnék rajta, hogy feltekerném a formázáshoz a tésztát. Nézd meg, hátha tetszik.
Majd mesélj, hogy mit sütsz a hétvégén, üdv, Margit
Ne haragudjatok, de 11 körül érkeztem meg és azóta is volt dolgom. Most már nekem is elég késő van, így holnap válaszolok itt is és a levelekre is. Elnézést kérek mindenkitől és szép napot kívánok holnapra, üdv, Margit
Kedces Margit!Elolvastam amit magadról irtál.A lányom egy évvel idősebb nálad,tehát öreg vagyok.Hogy tudtál lefogyni,ha ennyi finomságot sütsz?Nekem is kéne,de nem sikerül.Ez a siránkozás. Kurugla
Kedves E.Margit!Köszi a választ.Tőled véve a rp-t.20perc dagasztás,20' kelés,20' dagasztás,lisztezett tálcán kb.1 óra kelés,aztán tepsire teszem,bevágom a tetejét és 200 fokon kezdem sütni,majd leveszem a hőfokot és tovább sütöm.Lehet,hogy nem elég ideig,mert nem lesz ropogos a héja.Mivel kevés kenyeret eszünk.ezért 30 dkg lisztből csinálom,persze a többit ehhez arányitom.Kovásszal nem akarok szórakozni,ezért élesztő a nyerő.Bosszant,hogy nem nyeri el a férjem gusztusát,mert az állaga nem olyan mint a péki.A kalács sem sikerül,az is tömör lesz.Köszi,hogy panaszaim meghallgatásra találnak.
Kurugla
jó, hogy szóba hoztad a sütőt. A mi sütőnk dettó ugyanilyen. Már elég régi típus, abban nincs semmiféle lángterelő. Többen javasolták a tetőcserepet, és kettőt betettem én is alulra lángterelőnek, hasonló okok miatt. Minden sütimnek megégett az alja, akármilyen kicsi fokozaton sütöttem. A mai kenyeremet a sütőben sütöttem. Én egy kicsit melegítettem elő (kb. 2 p). De engem is nagyon érdekel Margitka véleménye.
Margitka,
Megsütöttem Jégkása rozsos kenyerét, ugyanolyan tapasztalatom lett mint neki. Vagyis lágy lett a tészta, pedig nem kelt túl szerintem. A 20p dag-20p kel.-20p dag. programot követtem. Aztán kivettem, nagyon lágy volt, lisztezett asztalon próbáltam formázni. Alig félóra alatt 2x-esére kelt, így betettem a sütőbe. 40p-ig sütöttem 5-ös fokozaton. Jó ropogós lett a héja és puha a belseje, de nagyon szétterült a kenyér. Ja és nekem egy kicsit sótlan, legközelebb egy picit több sót teszek bele. Persze ez nem feltétlen a recept hibája, mert só és só között nagy különbség lehet. Szerinted mi lehet ennek a szétterülésnek az oka? Mit lehetne módosítani azon a recepten? Nem sok a 19g élesztő? Várom az ötleteket.
Ma nem sok időm volt, mert a családnak palacsintát ígértem, így csak egy szimpla gépi fehérkenyérre futotta az erőm, de azért az így is nagyon finom lett. A kuglófkudarc picit elvette a kedvem a sütőben való sütéstől, de a hétvégén, mikor több időm lesz, ismét nekirugaszkodom.
Margitka! Az én sütőm sima Vesta 3 tipusú, a sütője 8 fokozatú, gázzal üzemelő. Alulra én is rendszeresítettem a lángterelőt, mert eléggé éget. Sokszor gondban is vagyok, mert a receptek többsége a kelt tésztákhoz előmelegített sütőt ír, míg nekem, és ahogy olvasom több helyen, másoknak is az a tapasztalatuk, hogy jobb hideg sütőben elkezdeni a sütést. Neked hogyan jön be ez a dolog?
Ami most izgatja a fantáziám, az a bagettkenyér. Utánanézek a "szakirodalom"-nak és igyekszem valami jót alkotni, de sajnos ismét csak a hétvégére korlátozva.
Van esetleg javaslatotok a bagettel kapcsolatosan?
Benéztem csak, hosszasabban majd este leszek, mert most még van egy kis dolgom.
Bundik! Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, épp emlegettelek a másik fórumon :-)) Majd ott is válaszolok.
A recepteket és a gratulációt köszönöm, valamint az ajánlásodat is. Már szerepelünk egyszer ott, de látom, most más néven is feltették, ez a mostani jobb. Az új munkahely?? Hát, nem a legjobb dolog, de, ha ennyire megromlott a hangulat és van más lehetőség, akkor talán érdemes váltani.
Kila! Téged is éppen hiányoltalak, majd írok a másik fórumban, de lehet, hogy már csak este.
További szép napot kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Újra itt vagyok, mert eszembe jutott, hogy mit sütöttem még, mióta nem jelentekeztem. Az egyik főzőcskés tv-műsorban láttam:
Omlett muffinformában.
Egész tojást fel kell verni, megsózni. Bele kell keverni apróra vágott snidlinget, póréhagymát, kevés tejet. Kivajazott muffinformákat 3/4-ig megtölteni vele. Forró sütőben megsütni. Én raktam hozzá apróra vágott sonkát és zöldpaprikát is. Reszelt sajttal is meg lehet bolondítani.
Most már tényleg elköszönök, mert lassan mennem kell dolgozni. Mindenkinek szép napot, üdv: Bundik
Szia Julika! Még nem voltunk a csodák palotájában. Mostanában a lakással kapcsolatos dolgok miatt nem maradt rá idő. pünkösdkor pedig valószínűleg Aggtelek+környékére megyünk. De remélem, hamarosan tudunk időt szakítani rá. Most láttam csak, hogy írjátok, van egy másik fórum a találkozóval kapcsolatban. Még nem néztem be oda, de most megnézem. Sziasztok, szép napot mindenkinek!
Nagyon régen jelentkeztem, de azért megpróbálok lépést tartani veletek, és mindig visszaolvasom, hogy kivel mi történt, milyen új finomságokat sütötteket. Az elmúlt időben nem sok időm volt. Az utcai kerítést festettük át, ami nem kis munka volt, mert már elég rozoga volt. az időjárás sem igazán segített, mert állandóan abba kellett hagyni, és megvárni, amig megszárad. Elkészült végre a kiskerítés is a virágoskerthez. Ahhoz képest, hogy hulladékfából van, elég jól néz ki. Ezen felbuzdúlva még máshová is csináltunk, és tervbe van véve a folytatása is. Készítek majd képeket is, ha lesz időm, és elküldöm. Most már az előkert is sokkal szebb, zöldebb.
Ezen kívül, meg szeretnék állást változtatni, vagy átkerülni egy másik postára, mert itt már elég rossz a helyzet. 12-őnkből 4-en mennek el, ez is jelzi, hogy milyen rossz a légkör most nálunk. Úgyhogy többek között most még állást is keresek.
Időhiány miatt nem sütöttem semmit, csak egy egyszerű somlóit csináltam. "Szégyen", de a piskótalapot a piacon, készen vettem. A büfénkben csináltam így, és a vendégek imádták, pedig nagyon egyszerű. Diódarálékot, vagy dejót összefőzök cukorral, mazsolával, kevés fahéjjal, citromlével, rumaromával, annyi vízzel, hogy folyós legyen. Vaníliapudingot főzök, ezt a két masszát összekeverem. 3 lapos piskótából készítem. 2 sima, 1 kakaós. A lapokat megkenem ezzel a masszával, egymásra rakom, a tetejére is rakok masszát, megszórom kakaóporral. Oetker csokoládéöntetet főzök hozzá (3csomaghoz 1 liter tej), csak kevesebb port teszek bele, mint a zacskón van, mert úgy túl sűrű lesz. . Tálaláskor evőkanállal kis halmokat rakok a tányérra, és arra locsolom a csokiöntetet. Fél óra alatt kész van. Diódarabkákat is lehet bele tenni.
Kipróbáltam gyerekkorom egyik kedvenc krumplis köretét is, még a nagymamám csinálta. Eddig sajnos nem tudtam, hogy hogyan készült, de találkoztam a lányával, és kifaggattam.
Héjában meg kell főzni a krumplit, kihűlve belereszelni egy kivajazott tepsibe, vagy jénaiba. Attól függően, hogy milyen vastagra készítjük, néha megszórni sóval és borssal. A tetejét sózni, borsozni, és meglocsolni valamilyen zsiradékkal. Forró sütőben 45-50 percig ropogós pirosra sütni a tetejét. Érdemes kipróbálni! Ha valamilyen sült húshoz készítitek, akkor annak a zsírjával érdemes meglocsolni.
Nagyon örülök a találkozó ötletének, abba a fórumba is írok majd.
Margit! Elkésve bár, de én is gratulálok az oldal sikeréhez. Én sem tudok elég köszönetet mondani önzetlen munkádért, segítségedért. Nélküled nem tudnék olyan sok finomságot sütögetni! A postán találkoztam az egyik ügyféllel, aki szintén olvasgatja az oldalt, és a kefíres kenyeredet nagyon dícséri! El sem hitte először, hogy ezeket a finomságokat mi sütöttük, azt hitte, hogy valamilyen szakácskönyvből vannak a képek! Utólagos engedelmeddel, a kenyer.lap.hu oldalra beajánlottalak.
Bocsi a hosszúra nyúlt hozzászólásért. Ezután megpróbálok gyakrabban jelentkezni.
Kicsit kirepedt kelés közben, de nagyon finom, ropogósra sült a héja és nagyon jó, olyan "igazi" kenyérillata van. Néhányat a kockákból letörtünk és megkóstoltuk a férjemmel :-))
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Igen, a pürépor helyett nyugodtan tehetsz burgonyapelyhet, ugyanannyit.
20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Ezt szoktam a gépben csinálni, ez általában minden, csak élesztős kenyérnek elég. Ezután szoktam kivenni, formázni, és másdoszorra már így kelesztem.
Az én gázsütőmön nincsenek fokozatok, csak takarék- és nagyláng. Ezen kívül az enyém annyira éget, hogy alul tetőcserepekkel van kibélelve, mert enélkül nem tudnék sütni benne. Így használom, és majdnem mindent teljesen végig nagylángon szoktam sütni. Tudom, hogy ez nem nagy segítség, de nem tudok ennél többet írni az adottságaim miatt.
Sok sikert kívánok a kenyérhez, majd mesélj, hogy sikerült, üdv, Margit
meg szeretném sütni Jégkása rozsos kenyerét (amit a Te grahamlisztes kenyér recepted alapján állított össze). Abban a receptben a burgonyapüréport lehet helyettesíteni egy az egyben burgonyapehellyel? A másik kérdésem, hogy ha gépben akarom dagasztani, keleszteni, akkor mennyi ideig dagasszon-kelesszen a gép? És végül még egy kérdés: nekem is gázsütőm van. Hányas fokozaton szoktál sütni benne kenyeret?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit