"...se nem kert, se nem kaja..." ez egyáltalán nem baj. Ez nem egy kötött fórum, itt nincsenek tabuk. Én örülök, hogy elmesélted ezt az emlékedet, biztos jó élményed lehetett. Nekem nagyapám nem is volt, mindkettő meghalt, mire születtem.
Tényleg nagyon jó ötlet a találkozó. Olyan jó kis csapat verbúválódott itt össze, hogy jó lenne megismerni személyesen kikkel is levelezünk és osztjuk meg a véleményeinket. Hát a megvalósítás az nem kis feladat, de biztos lesz valakinek egy jó kis ötlete. Szerintem a kaja lenne a legnehezebb feladat számunkra !! Üdv.Julika
Szia Nelly! A kertesbe beteszek egy linket az áfonyáról, annyit tudok, hogy savanyú talajt kedvel (tőzeggel lehet savanyítani), akkor fejlődik rendesen. A fenyő erre nem garancia! Harkány nagyon közel van hozzánk, a nagypapámmal annak idején rendszeresen mentünk egy-egy napra: ő a termálmedencében ejtőzött, mi meg az azzal szomszédos hidegvizes medencéből ugráltunk át hozzá és fröcsköltük le. No de ez se nem kaja, se nem kert :-) Jó éjt mindenkinek!
Biztos nagyon klassz dolog így újjávarázsolni valamit, szép feladat, ha valakinek a tehetsége és a kedve is meg van hozzá. A fenyő alatti áfonya nagyon érdekes dolog. Azt írod, hogy ilyen helyet szeret, én meg úgy tudtam, hogy a fenyők alatt nem szeret semmi lenni, a fű mindenesetre kipusztul, ezt tapasztaltam. Ettől persze lehet még, hogy az áfonya pont ezt szereti, én ehhez nem igazán értek.
A találkozó nagyon jó ötlet, már egy ideje én is töröm rajta a fejemet, hogy hogy lehetne megvalósítani. Az országnak vajon melyik pontja az, ahova a legtöbben viszonylag könnyen el tudnának menni. Persze én is gondoltam, hogy itt nálunk is lehetne a kertben egy 1 napos programot szervezni, de én szállást nem tudok biztosítani. Az ország legkülönbözőbb részeiből találkoztunk itt össze, egy kicsit nehéznek tartom mozgósítani itt többünket. Most, hogy elolvassák az ötletet, biztos írnak a többiek, hogy kinek, hogy tetszik. Én szívesen benne lennék egy ilyen találkozóban. Az ennivaló??? Hm, hm!! Hát az valóban nehéz kérdés, de majd csak megoldanánk valahogy
A sütő leírását köszönöm, értettem. Szerintem lehet, hogy láttam is már ilyet, de most tényleg nem veszek. Majd, ha az összes családtagom lefogyott a kellő mértékben, akkor megünneplem egy ilyennel, addig marad a mostanában szokásos félig tk-liszttel készült kenyér és péksütemény.
Szép napot kívánok holnapra és várom a további jelentkezésedet, üdv, Margit
Köszönöm Margitka! Ami a sütőt illeti, a piacokon vagy vásárokban lehet kapni, kb. 1500-2000.-Ft körül van az ára, vasból van. Két hosszú nyele van, és a végeken egy-egy kerek lap, ami belülről ostya formájú, és a két nyéllel kell a kerek lapokat összehajtani, mert a végük a lapoknak össze van fogva, és a nyéllel kell széthajtani őket. De majd lefényképezem, hátha kedvet kapsz mégis hozzá.Lehet, hogy így nagyon bonyolultan írtam le, pedig nem az. Üdv. Nelly
Mint már írtam, Harkányban van üdülőnk, és az Arborétum hotel utcájában van, a Siklósi úton. Most ősszel adták át Siklós határában a Tescót, így majdnem rálátunk az ablakból. De a siklósi várat láthatom, és ha nincs a fákon levél, akkor az ablakból láthatom a hegyeket is. Ez volt mindig a vágyam, hogy a hegyekben gyönyörködhessek. Hát most megadatott. Az volt a szerencsénk, hogy ezt az üdülőt bosnyák menekültek lakták a szerb háború idején, és eléggé le volt pusztulva, így viszonylag "olcsón" megkaphattuk.Bár ez azt jelentette, hogy a parkettán tüzeltek, ezért ezt minden szobában fel kellett szedni, meg tele volt szárnyas hangyákkal, de annál nagyobb kihívás volt a férjemnek újjá varázsolni. Ma biztos nem ismerne a rá az előző tulajdonos. Persze a hatalmas fenyőfákat meghagytuk, sőt alája ültettem áfonyát, ami ugyan nem pusztult ki, de nem is nagyon akar erősödni. Majd ki kell találnom rá valamit, hogy hogyan segítsek neki a fejlődésben. A talaj biztos megfelelő, mert ilyen fenyő alattit kedvel, a klíma is jó, mert hegyvidéki, sokat esik az eső, és itt minden növény csodálatosan nagyra nő. Remélem, majd ez is. Már gondoltam rá, hogy itt tarthatnánk egy hétvégi kenyér és egyéb süti tracsspartit egyszer, ha lenne rá jelentkező. Ha kész lesz, 5 szoba lesz, a földszinten 3 szoba van 2-2 ággyal, az emeleten még nem tudom, hány férőhely lesz, mindenesetre 2 szoba van, de még nincs teljesen kész az egyik, a másik még lomtár. De 2 éve vettük, és azóta szépül folyamatosan. Szóval ezt fel tudnám ajánlani, a szállás ingyen lenne, kaját meg majd valahogy megoldjuk. Talán lesz rá ötletetek, hogy hol szereznénk be az ennivalót!?! Üdv. Nelly
Nekem nincs ilyen sütőm (talán szerencsére), így nem tudok kísértésbe esni. Egyszerűen nem engedhetek meg magunknak ennyi kalóriát , pedig a sajtos dolgokat nagyon szeretem én is.
Margitka! Valaki kereste az ostyás sajtos keksz receptjét. Látom, már készült egy recept, de én is leírtam a receptes fórumban, hogy én hogyan csinálom. Légyszi kivenni belőle a kacsacsőrös betétet! Tévedésből került oda. Valamint leírtam ennek az ostyás keksznek az édes változatát is. Nálunk nagyon népszerű mind a két fajta. Igaz, ezt a mennyiséget elég sokáig tart kisütni, de sokáig eláll, mindig ropogós, és nagyon finom, a sajt nagyon jól érződik rajta. Üdv. Nelly
Nagyon örülök, hogy jelentkeztél Remélem a munkahellyel kapcsolatos problémák most már tényleg megoldódnak. A telken kenyeret sütni, szinte kötelező Az új zuhanypanel biztos nagyon klassz. Amikor ideköltöztünk, akkor én is nézegettem ezeket, de akkor nem fért bele a költségvetésbe, azóta meg nem változtattunk rajta. Merre felé van a telketek? Majd hozol nekünk képeket a kertesbe?
Várom további jelentekzésedet és jó olvasgatást kívánok, üdv, Margit
Szép jó estét mindenkinek! Jöttem egy kicsit, mert még meg vagyok, most nekilátok visszaolvasni, hogy mi szépekről maradtam le. Remélem, mindenki jól van, és lelkesen sütöget, nem úgy mint én, mert nekem még mindig nincs sok időm, de már alakulgat minden. Sikerült beköltözni teljesen, csak még a régi helyen nagy a kupi, ott még minden a feje tetején áll. Viszont az áprilisi hónapot sikerült lezárnom, és megkezdhettem a májust. Ezt már az átalakult cégünkkel csinálom, hát időnként elfog a félsz, remélem, minden sikerülni fog, és nem fürdünk bele. Hét végén voltunk Harkányban az üdülőnkben, szerencsésen zárva hagytam ősszel a tusoló csapját, így azt cserélni kellett, mert elfagyott. Most az egyszer igazi dícséretet kaptam, mert a férjecském már régóta vágyott egy tusoló panel izére, amin különféle maszírozó fejek meg minden van, így most végre vehetett egyet ráadásul akciós is volt, azért nem volt olcsó, de ő nagyon örült neki. Hát még én! Végre nem voltam (nagyon) ügyetlen. Egyébként sem szoktam vízteleníteni, hát most megtanultam. Amikor lementünk az üdülőnkbe, mindjárt azt néztem, hogy ha vennék egy kenyérsütő gépet, hova tudnám tenni, mert bizony klassz lenne a vendégekkel házi kenyeret és kalácsot majszolni. Már tényleg meg vagyok fertőzve! És mi nyáron sokat szoktunk ide járni, mert a férjecském kikapcsolódásként a szobákat és mindent saját maga újít fel. A földszint már kész, most az emelet van soron, meg a kert. Hét végén csináltuk a grillező helyét, meg kezdett a drágám betonozni, járdát csinálni a teraszig. Szóval nem fogunk unatkozni. Bér én inkább a szakács szerepét töltöm be ilyenkor, mert nem vagyok egy erős fizikumú. De imádom a hegyeket, azt a környéket, mert nálunk csak sík alföldi táj van. Na most írtam megint egy keveset. Nelly
Nagyon örülök a sikerednek és további hasonlóakat kívánok a jövőben is.
Kefir vagy joghurt majdnem mindegy, én nagyon szeretem mindkettőt a kenyér és péksütemény félékbe. Finom lágy tésztát ad. Kíváncsi vagyok, mi lesz a következő kiszemelt recept, remélem beszámolsz majd arról is. Rozskovászt csinálsz majd?
Hát, nem sokáig vacilláltál a bodzás kalácson Jól is tetted, örülök a sikerekről szóló beszámolódnak és gratulálok. Kenyérke is biztos örülni fog, ha olvas minket.
Szia Margitka! Kisültek a zsömlék, alig győztem kivárni, hogy kihűljenek, olyan illatok terjengtek a konyhában! Az íze várakozáson felüli! Kívül finom ropogós, belül foszlós, lágy. Olyan amilyennek a nagykönyvben meg van írva. Igaz, itthon nem volt kefírem, de volt joghurt, azt használtam, nem hinném, hogy befolyásolta.
Nagyon köszönöm a bátorításod, nélküled nem mertem volna belevágni.
Szia Margitka! Ma Kenyérke receptjei kerültek sorra. Végre elkészült(már régóta szemeztem vele)a Szezámmagos-túrós kifli. Nagyon jó tészta, kellemes vele dolgozni. A recept szerint készítettem el, csak egy kicsit megtúrbóztam a szezámmagon kívül reszelt sajttal és egész köménnyel a tetejét. Közepes nagyságú 16 db kifli sült, finom ízű, foszlós. Szendvicsnek is jó alap.
És nem bírtam tovább, megsütöttem a Bodzavirágos kalácsot is. Azt írta Kenyérke, hogy süssük a kedvenc kalácstésztánkból, hát nekünk a Te alapkalácsod a kedvencünk. Ezt izesítettem (40dkg-os)4 bodzavirágernyőről lemetélt virággal, 1/2 citrom levével és reszelt héjával. A recepthez írt foly-ból visszafogtam egy kicsit így lett jó. Koszorú formában sütöttem. Már a sütőből is igen kellemes illatok jöttek, de íze még ennél is finomabb. Aki szereti a különleges ízeket, ajánlom kipróbálásra.
Nagyon jó választás volt a Keresztes zsömle, egy nagyon szép és finom tésztájú, látványos péksütemény. Remélem jól sikerül a sütése is
A kovászt azonnal etetheted. Én ma már mérés nélkül keverem be a kovászaimat, de elég sokat csinálok egyszerre. Legalább fél kiló lisztből, így hosszabb időre el vagyok látva kovásszal egy-egy etetés után.
A bal oldalon, a "Néhány tanács és ötlet......" részben találsz a kovászolással kapcsolatban egy kis irományomat, ez talán segíthet elindulni a saját utadon.
Kíváncsian várom a beszámolódat és sok sikert kívánok, üdv, Margit
Margitka! Most kel a tepsin a keresztes zsömle. Hát, valami isteni a tésztája! Az illatáról nem is beszélve. Azt hiszem jól tettem, hogy belevágtam a kovászolásba, bár még nem sült ki, de nagyon ígéretes. A kovászból ha kivettem a sütéshez szükséges adagot, meleg helyen etethetem tovább?
Egyelőre még a te receptjeid alapján kísérletezem a kovásszal, de remélem egy idő után már én is tudok új dolgokat kreálni. Még szükséges lenne tudni a helyes liszt, kovász egyéb anyagok hányadát. Van erre valami előírásszerű dolog? Mindenesetre most nagyon várakozásteljes hangulatban vagyok, majd beszámolok a sütés sikeréről.
Most ért véget a napom "hivatalos" része, ettől kezdve már itt leszek. Ma nem sütök semmit, mert a bürlikből még van annyi, hogy holnapra elég, de holnapra jó lenne valami finomat kitalálni.
Ki mit sütött? Meséljetek!
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit