Szia Limara! Én még sosem csináltam lekvárt a gépben, de aki csinált, attól azt hallottam, hogy még egyszer nem áll neki. Csak kis mennyiségben lehet készíteni és ahogy fő, állítólag fröcsög a gépben szana szét, rátapad a fűtőszálakra, stb. Alig tudta kitakarítani. De ez csak egy tapasztalat, lehet, hogy gépfüggő is a dolog.
Most olvastam az Indexen, hogy a soroksári Auchanban vett valaki csokoládélencsét, Schokoladen Tropfen néven. Megpróbálom a képet idehozni, ha nem sikerül, akkor az Indexen meg tudjátok nézni, a kedvencek közül elérhető az a fórum.
Nincs véletlenül valakinek sajtos tallér receptje? Olyan, amit a gázon kell sütni vaslapok között. Amit kaptam, az sajnos másnapra megpuhul, ha meg jobban megsütöm, keserű lesz a sajttól.
Sziasztok ! Tényleg nagyon jól néz ki Szokimoki pitája. Említettem a páromnak, hogy mostanában pita lázban ég a topic és egyáltalán nem volt ellenvetése, hogy én is csináljak hamarosan. Engem nagyon felcsigáztatok vele. Már kezdtem venni hozzá husit, sali öntetet, ubit. Üdv.Julika
Margit, hát nem is olvastam őket végig :-) Viszont nagyon hasznos ez az "offline" szakácskönyv, mert pl. ha nagy ritkán vadételt szeretnék készíteni, csak beírom a kis total commanderem keresőjébe, hogy "szarvas", és elég sok mindent talál, sokszor tippeket is, hogy mire figyeljünk. De ugyanígy hozzávalókra is kereshetek, mint a mindmegettén. Vagy csak végigfuttatom a szemem a listán, hogy mi legyen a kaja, vagy hogyan ürítsük ki a fagyasztót. Így találtam rá pl. egy túróval rakott halra - nem szeretem a halat, de ez bejött. Szóval jó böngészést, ha valaki letöltögeti őket.
Limara, ez nagyon érdekes! Az elkészítése ugyanaz (még a tepsi hátán sütés is!), de a tészta más. De ki nem állhatom a szalalkálit (ill. az ammónia szagát), úgyhogy szerintem kipróbálom ezt is, és ha bejön, átállok erre a változatra.
Ez hihetetlenül sok recept, ezt még elolvasni is komoly teljesítmény.
A kenyértészta feltekerése még a búzacsírás kenyeremnél kezdődött, azóta sok kenyeret, kalácsot csináltam már így. Tényleg jót tesz a tésztának, jobb szerkezetű lesz, a kalács pedig kimondottan foszlós. Ha nem vagyok éppen lusta, akkor mostanában majdnem mindent feltekerek. Zsömlével most volt az első kísérletem, de ez is bevált.
Szép a csavart zsemléd . Ma sütöttem muffint meggyeset Margit2 honlapjáról talált recept alapján, amikor kész lett kicsit kevésnek bizonyult és a tészta állaga is kicsit zsírosnak tűnt ezért módosítva sütöttem még egy adagot.Ez már sokkal jobb lett több meggyet is tettem bele. Képet küldök. Holnap felavatom az uj pizzasütőimet, ha kiváncsi rá valaki lefotózom.
Jól tetted, hogy nem vettél kovászport. Köze nincs a valódi kovászhoz, egyedül talán valami savanykás ízt ad a tésztának, de semmi "kelesztő" hatása nincs. A házi kovász készítése nagyon egyszerű, nem kell sok törődés neki és sokáig eláll a hűtőben. Nekem is legalább 1 hónapja áll a hűtőben a kovászom, már azért használtam tegnap belőle, hogy a közeljövőben meg tudjam etetni, nehogy végleg éhenhaljon szegény. Ha ritkán szeretnél kovásszal sütni, akkor bármikor lehet 12 órás gyorskovászt készíteni, ez sem egy nagy munka. Ha rendszeresen kovásszal sütnél, akkor viszont érdemes etetgetni és a hűtőben mindig "startra készen" tartani belőle.
Épp a napokban volt róla szó, hogy a Hajdú BL 80-as liszt is sötétebb, remélem jól írtam a liszt nevét. A BL 80-as elméletileg fehér liszt lenne, nem értem, hogy mitől sötétebb némelyik. A félfehér kenyérliszt - tehát ami jogosan lenne sötétebb - az a BL 112-es.
Kíváncsi vagyok, hogy másnak is van-e ilyen tapasztalata.
Szia Batka! Köszönöm a választ, tul.képpen azért nem is ruháztam be, mert voltak fenntartásaim. Eredetileg is "rendes" kovászt szerettem volna, mert az így az igazi. Kíváncsi leszek hogy az ízben, esetleg az állagban milyen eltérés fog mutatkozni. Mindenesetre követem Margitka instrukcióit, abból csak jó sülhet ki, a szó legszorosabb értelmében.
Én most fél adagot csináltam a pitából.Pontosan megfeleztem mindent, így a vizet is. 250 ml vizet raktam bele és nem is kellett dagasztáskor a tésztához nyúlni. pont jó volt minden arány. Itt van az elpirulós smiléd.Majd Margitka beteszed a többi smiléhez?
A süti neve Hartyányi krémes. Két lap között valóban vaníliakrém és babapiskóta van. De a lapok nem szalalkálival készülnek, hanem sütőporral. Megboldogult lánykoromban sokat sütöttem, hosszú évek után most találtam meg a receptjét, és most is nagy sikere volt. A receptesbe beírom.
Zsanna, úgy emlékszem, az indexen azt írták, hogy a kovászport ízesítőként vagy kovászmagként használják csak, de nem működik kovászként (nem emeli a tésztát és nem is lesz annyira savanyú a kenyér). Azt hiszem, ehhez azért drága. A legegyszerűbb, ha Margit leírása alapján készítesz gyorskovászt, és azt táplálod tovább, ha nincs türelmed a sima liszt+víz erjedésének beindulását kivárni. Csak két kanál liszt kell és semmi más (élesztővel gyorsíthatsz a dolgon). Én most már jó másfél hónapja nem nyúltam hozzá, és semmi baja. Majd most valamikor talán lesz időm egy fincsi köményes-kovászos rozskenyérre.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit