Hozzávalók: 4 pár virsli, 10 dkg reszelt trappista vagy más sajt, 1 db egész tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
Elkészítése: A virsliket, miután a bőrüket lehúztuk, három centis darabokra vágjuk. A tojást jó habosra felverjük, megsózzuk és megborsozzuk. A zsemlemorzsát és a reszelt sajtot összekeverjük. A virsli darabokat először lisztben megmártjuk, majd a borsos tojásban megforgatjuk, végül a sajtos morzsában meghempergetjük. 180 fokra felhevített olajban 1-2 perc alatt szép aranysárgára megsütjük. Vigyázat! A sajt miatt a bunda hamar megsül, ezért ügyeljünk rá. (A sötétbarnára sült sajt keserű, élvezhetetlen.) Bármilyen köret és saláta illik hozzá, ha melegen tálaljuk. Hidegen is jó: kapros majonézmártást vagy kapros tejfölt kínáljunk hozzá. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
A sajtgolyórecept is itt van:
Hozzávalók: 2 db nagy, fõtt, áttört burgonya, 5 dkg liszt, 4 dkg vaj (vagy margarin), 7 dkg reszelt sajt, 1 egész tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál só, zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez
A megpuhított vajat összegyúrom a liszttel, az áttört, fõtt burgonyával, a felvert tojással, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt sajttal és a fûszerekkel. A masszából vizes kézzel kis diónyi golyókat gyúrok, majd zsemlemorzsában megforgatva, bõ, forró olajban, erõs lángon sárgásbarnára sütöm. Papírtörülközõre téve leitatom róla a felesleges olajat, és egy fogvájót vagy dárdácskát beleszúrok. Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon finom.
A burgonyás kenyér receptje pedig:
Hozzávalók: 25 dkg főtt burgony áttörve, 50 dkg liszt (de a dagasztás során én még tettem hozzá kicsit), 2 dkg élesztő, 1 tk só, 1 kk cukor, 1,5 dl tej, 1 dl víz
A élesztőt 1 dl tejjel és a pici cukorral elkevertem, majd a pitliben alulra a maradék tej és a víz, rá a burgonya, a liszt. A liszt közepébe az élesztős tej, ráhúzni egy kis lisztet és pihentetni meleg helyen 15 percig. Utána egyszer dagasztottam 25 percet, majd kelesztettem 1-1,5 órát. Ezután átgyúrtam, formáztam és kiolajozott, lisztezett jénaiba tettem. Még 10 percet kelt (amíg bemelegedett a sütőm), majd 200 fokon kb. 45 percig sütöttem. Közben letakartam alufóliával a tetejét, hogy nem égjen meg. Isteni finom lett. Este még megkóstoltuk. :)
A 60 dkg lisztből készült tésztát 4 felé osztottam, majd ezekből lapot nyújtottam. A lapokat feltekertem, majd 2-2 rudat egymáson átemelgetve készítettem el ezt a sodort kinézetű tésztát. Nagyon egyszerű és mutatós a végeredmény. Nagyon megszerettem a lappá nyújott tésztát feltekerni és így formázni belőle a kalácsot, de akár a kenyeret is. Foszlósabb, jobb szerkezetű lesz a végeredmény, mint a csak átgyúrással formázott tésztából.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Meghoztam a képeket, amiket ma kaptunk, köszönöm mindenkinek.
Jégkása csavart kenyere:
és az új szilikonforma:
Hát, ez a kenyér sajnos túlkelt, mint ahogy Jégkása írta is. A formázást leírom majd mindjárt, ha felteszem a mai kalácsképeimet, szerintem legközlebb nem lesz probléma vele.
Szokimoki islert és kenyeret sütött,
valamint egy névnapi virágképet is küldött nekünk:
Boldog névnapot Szokimoki és gratulálok a sütéseidhez, nagyon szépek lettek!
Tnikita megsütötte a borstanglit, Jégkása receptje alapján, nagyon gusztusosra sikerült, gratulálok hozzá:
További szép estét kívánok mindenkinek, üdv, Margit
A mini bucikkal kapcsolatban ne izgulj, azt sem bonyolult megcsinálni. Nézd meg még egyszer a készítésének a képeit, nagyon hamar készen voltam vele.
Idehoztam a képet, hogy ne kelljen keresned:
A 60 dkg lisztből készült tésztát elfelezetem, kinyújtottam, majd a képen látható módon töltöttem meg , feltekertem eé elvagdosva a tepsire tettem. Minden darab tetejét egyszer bevágtam, majd kelés után vizezett, vagy tejes tojássárgájával lekentem. Gyorsan süssed, hogy ne száradjon ki.
Sok sikert hozzá és jó ovis ünneplést kívánok, üdv, Margit
Köszi Batka! Már nagyon kíváncsi vagyok, a napokban megcsinálom!
Holnap lesz az ovodában az Anyák napi ünnepség.Nagyon várom már, olyan megható ahogy mondják a verset, énekelnek.Tavaly volt az első Anyák napja, és nem mertem sírni (alig bírtam vissztatartani a könnyeimet) nehogy megijedjen a Kisfiam, hogy sírok.
Anyukám és a Keresztanya jön, és gondoltam, hogy megvendégelem őket. Most este kerestem a google-ban isler receptet, és meg is csináltam, annyi különbséggel, hogy a töltelék helyett lekvárt tettem bele.Holnapra megpuhul remélem és meglátom milyen lett. Képeket küldtem Margitkának.Meg egy tegnap sütött kenyérről is, amit kóstolóba vittem haza.
Még tervezek holnap mini virslis bucit csinálni.A nagyot már megcsináltam többször is, de a pici méretet még nem. Hátha boldogulok vele.Ha van valami különleges fortély a minivel kapcsolatban, írjátok meg légyszi. Köszönöm.
Örülök, higy sikerült szilikonformát venned. Ha nem volt drága, de beválni látszik, az még külön előny.
A csavart kenyérnek miért nem megy a formázása? Hogy csinálod? Te olyan ügyes vagy és olyan szép dolgokat szoktál csinálni, szerintem biztos csak siettél, ezért nem sikerült tökéletesre. A képet hozom rövidesen, majd aztán még beszélünk róla.
Szia Szokimoki! Persze, hogy gépben dagasztatom. Valamivel több víz kell bele, mint amit odaírtak, elég lágynak kell lennie, de még sosem mértem le pontosan, csak tapogattam a tésztát. Aztán a nyújtáskor bőven kell lisztezni.
Margit, láttam, hogy bemásoltad ezt a pitareceptet a receptesbe. Nem lehetne a linket is alátenni? Azért lenne hasznos szerintem, mert sok ott a hasznos megjegyzés a hozzászólások között annak, aki még sosem sütötte, pl. a sütő magas hőfokáról, ami nélkül nem lesz lyukas a közepe. Meg hogy a tepsit csak lisztezni kell, ilyesmi.
Vettem végre egy szögletes szilikon formát, bár nagyon olcsó volt kicsit tartottam tőle, ki kellet próbálni ezért megsütöttem a csavart kenyeredet fél adagot 15dkg Bl-80 és 15 dkg tk. tönkölylisztből.Megint nem sikerült megformázni és elnéztem az órát és kicsit sokáig kelt ezért összeesett, de nagyon finom lett. .
Ha megengeditek, én is küldök egy pita receptet. Én szinte minden hétenm sütök, mert a gyerekeim nagyon szeretik.
Pita: 30 g friss élesztő
1 ek. méz
500 g liszt (lehet teljes kiörlésű)
3 ek. olíva olaj
csipet só
250 ml meleg víz
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, majd letakarva 1 órán keresztül kelesztjük. Majd gyengéden henger alakúra formázzuk, és kb. 8 darabba vágjuk, kerek formára nyújtjuk. 30 percig újra kelesztjük. 230 fokos sütőben sütjük. Én soha nem tepsin sütöm, hanem csak a sütő rácsára teszem a tésztát. Egyszerre 2-3 darabot tudok sütni, de nagyon gyorsan készen van, halad. 2-3 perc után a tészta labda alakúra felfújódik, még jó 1 percet sütöm, és készen is van.
Köszönöm szépen a pita tészta recepteket! Mindenképpen ki fogom próbálni! Margitka! A gyroshoz a húst, azt csirkemellből szoktam csinálni. Felvágom csíkokra, beszóróm KNORR GYROS FŰSZERKEVERÉKKEL, és pici olajban megsütöm. A többi az már ízlések dolga,( saláta majonéz kecsap, sült krumpli....)
Nagyon örülök a pita recepteknek, mégegyszer köszönöm!
Csendesen olvasgatlak benneteket, mert többre ritkán van időm. Most viszont van egy pici időm.
Április 25-én volt 2 éves a pici fiam, és 22-én megünnepeltük. Nem bonyolítottam túl a dolgokat, mert a nagyik hoztak tortát, így csak néhány vendégváró falatot csináltam, amiről sajnos nem készült kép, mert olyan sikere volt, hogy gyorsan elfogyott. :) Sajtgolyót és virlis falatokat csináltam. Szívesen beírom a receptet, ha valakit érdekel. :) Ezen kívül aranygaluska muffint sütöttem, ami még az anyósom tetszését is elnyerte, aki nem igazán tésztahívő. :)
Most hétvégén pedig a nagyobbik húgom eljegyzése volt, és arra sütöttem meg Jégkása Borstangliját. Nagyon finom volt. Dupla adagot csináltam. Elfogyott. :)
Ezen kívül azért itthon a kenyérkéket sütögetem, a dán kenyeret variálgatom, de szerencsére mindig jól sikerül. Most a csavart kenyér gondolata és egy új krumplis kenyér foglalkoztat, majd ezekről is beszámolok!
További kellemes sütögetést és szép napot kívánok! Üdv, Niki
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit