Szia Margitka! Isteni lett a kenyér. Könnyű szeletelni, nem morzsalékszik, annyi az egyetlen szépséghibája, hogy kicsit feltapadt. Múltkor valami receptben olvastam, hogy a végeredmény "puha héj, szaftos belső" és tegnap végre én is megtapasztaltam, milyen az a szaftos belső. Ég és föld a különbség. Otthon remélem be tudom lőni az arányokat... Szerintem a Te arányaiddal indítok majd, lehet hogy ez is olyasmi volt, csak mivel a mérleget nem tudtam kezelni, nem derült ki. A munkahelyi e-mail címere jött leveleket sajnos csak kedden tudom majd elolvasni :-( Most indulunk növényeket venni. Szeretnék csinálni két kis sziklakertet :-))) Köszönettel: kila
Sajnálom, hogy nem az elvárásaid szerinti lett a pompos, remélem legközelebb majd jobbra sikerül. A férjednek hogy ízlett? Majd mesélj a következőről is, kíváncsi vagyok, hogy csinálod és milyenre sikerül, üdv, Margit
Nagyon örülök a jó hírnek, azt azonban sajnálom, hogy a lisztet nem tudod. Ha az állagot megjegyezted, akkor legközelebb biztos meg tudod mérni a lisztet is pontosan. Majd mesélj a belsejéről is, ha megvágtátok a kenyeret! Olvastad a levelemet, amit éjjel írtam?
Feltétlenül várom jelentkezésedet a további hírekkel, üdv, Margit
Rétes és finomliszt keverékéből nagyon jól lehet sütni, én is így sütöttem, amíg a BL 80-ast fel nem fedeztem. Talán kényelmesebb a BL 80-as, mert csak egy féle lisztet kell venni és mérni, egyébként a végeredmény nagyon jó a kevert lisztből is. A sütés kézi indítása sok gépnél szinte elengedhetetlen, mert nem mindegyiknél teljesen megfelelőek a programok. Még szerencse, hogy így lehet korrigálni.
Válaszolok, majd a kertesben is. További szép napot, üdv, Margit
Sziasztok, szia Margitka! Beszámolnék a mai sütésemről. A párom szüleinél álltam neki sütni, a Margitka által megadott 60 liszt, 3,5 folyadék aránnyal. Hoztam lisztet (Pannon, BL80), és aszkorbinsavat magammal, kenyérsütő van itt, azonos az enyémmel. Reggel bemértem a 2 dl kefírt+1,5 dl vizet, sót, cukrot, olajat, 1 kiskanál aszkorbinsavat(késhegynyi helyett), aztán raktam volna a 60 dkg lisztet. Akkor jöttem rá, hogy a mérlegemet nem hoztam, itt viszont csak régi (sőt, annál is réggebbi) típus van. Magyarul, fogalmam sem volt, hogy a 60 dkg valóban annyi-e??!! Sikért NEM tettem, és kb. 12 g élesztő került bele. Elindítottam a gépet és a tészta szinte folyt. A ki tudja hány deka liszt kevésnek bizonyult... Tettem bele saccra valamennyit. Arra ügyeltem, hogy nedvesebbre hagyjam, mint szoktam, és próbáltam memorizálni az állagát. A végeredmény gyönyörű lett :-)))) Még nem vágtuk fel, mert forró, de kívülről nem hullámos tetejű, nincsenek a felszín alatt üres lukak, szóval reményt keltő a belsejére nézve is :-)))) Az arányokról sajnos fogalmam sincs, de otthon, a digit mérlegemmel be tudom talán lőni ugyanezt az állagot (remélem). Az biztos, hogy eddig túlszárítottam a tésztát! Régen mindig homorú lett a sok folyadéktól, és emiatt elkezdtem levinni a folyadékot és túlontúl levittem. Margitka, otthon kimérem a pontos arányokat, és remélem, ha ehhez tartom magam, nem gyártok majd annyi selejtet...
Köszönöm a segítséget, szép hétvégét mindenkinek!! Sziasztok!kila
Szerbusztok!
Hát mivel elfogyott a BL80 lisztem és nem volt időm, hogy elmenjek a malomboltba. Finom liszt és rétes liszt keverékéből sütöm a kenyereket. Kizárolag gépben, mert csak arra van idő.
Az én gépemnél az jött be hogy a kelesztésnél kikapcsolom és csak amikor megkelt akkor indítom a sütési programot. Amikor nem így csinálom, mindig feljön a tetejéig és aztán visszaesik.
Ma is ezt sütöm, mert kerti munkákat szeretnék csinálni.
Tündi, ez az egyéni programösszeállítás nagyon jó lenne, ha működne! Próbáltad már nyomogatni a gombokat? Vagy egyáltalán nincs hozzá leírás? Kicsit elvesztettem már a fonalat, hogy kinek mi kell.
Épp most jövök a "kertből" A pampafűről írtam le, amit tudok. Nem tudok betelni a bohócvirágaimmal, majd ugye lefotózod a tieidet is? Most rájuk esett a friss eső, rengeteg bimbójuk kipattant, csak ámulok, egyelőre nagyon jól érzik magukat!
Kertészkedtünk ma egy nagyot, de erről már ítam a kertesben bővebben.
Batka! Jártál már arra? A linket köszönöm, már fel is tettem. Jót mosolyogtam a pomposon, süssél a férjednek, ha már így megszerette
Superkeri! Örülök a kalács és a bürli sikerének. Az én kovászkáim most egy kicsit elhanyagolt állapotban vannak, mert nagyon keveset sütök velük, de most éppen megint használtam belőle, hogy rövidesen meg tudja etetni.
Tündi! Kartika majd csak hétfőn - gondolom - este ér haza, de akkor biztos válaszolni fog, ahogy olvassa a leírásodat. Remélem a bográcsversenyetek nem úszik el teljesen, bár esőt mondanak minden felé a hétvégére.
További szép estét mindenkinek, még jelentkezem mai sütési képpel, üdv, Margit
befejeződött a kálváriám. Ma ismét visszajött a nemleges válasz a Clatronictól programtábla ügyben. Küldtem neked , de most látom, hogy vissza is jött azonnal. Na mindegy, szóval a normál (1.) program menete: 1. dag.:10p, 1. kel.: 20p, 2. dag.:15p, 2. kel.: 20p, 3. kel:50p, sütés: 60p. Az én kétkaros a gépemen van individuell (egyéni) program is, ahol elvileg én állíthatom be az egyes fázisok idejét. Lehet, hogy ezért nincs hozzá programtábla? Mindenesetre köszi, hogy segítesz.
Szép hétvégét mindenkinek!!
Errefelé esőt mondanak, pedig beneveztünk egy bográcsfőző versenyre
Sziasztok! A férjem tegnap jött haza egy rövid szegedi kiruccanásról, és meséli, hogy milyen finom "lepényt" evett az egyik kajáldában, és hogy én is csinálhatnék. Mondja, mintha krumplis lett volna a tésztája, olyan volt, mint a lángos, de nem olajban sült, igazából inkább pizzás-kemencés jellegű, de nem a tetején töltötték meg, hanem kettévágták, és belül volt a fokhagymás tejföl meg szalonnapörc, de bármilyen töltelékkel lehetett volna kérni. Na mondom, szépen vagyunk, már mondtam, hogy kéne kenyérlángost vagy töki pompost sütni, akkor nem lehetett meggyőzni, most viszont, hogy a saját szemével és szájával látta, kellene neki... Hogy hol a töltelék, szerintem mindegy.
Margit, ha nem gond, ezt is fel lehetne tenni a fórumozók linkjei közé? Nagyon sok a kipróbált recept és fotó is, ahol látszanak a rosszul vagy jól sikerült kenyerek, és pl. van egy érdekes képsorozat ugyanannak a receptnek a különféle lisztekből sütött összehasonlításáról.
Kenyérsütésről
Szia Margitka! Köszi a tanácsodat, a kaláccsal kapcsolatban. Úgy tettem, ahogy jav. A 2. dag.-t külön-külön csináltam, kakaóval, ill. a kókusszal. Nagyon finom lett a kalács, de nem lett jelentősen kókuszosabb ízű a "főzött" kókuszreszeléktől sem. Ma megsütöttem a Kovászos- rozsos bürlit. Rendkívül finom péksüti, pedig nekem csak árpamalátám volt itthon --izesítőül. Úgy látom, ezt többször meg kell ismételni. A kovászomat megetettem, szépen felhabzott, este megy vissza a hűtőbe és vár a sorára.
A hosszú hétvégére Mindenkinek jó pihenést és szép időt kívánok. Üdv. Superkeri
Sziasztok! gyorsan végigolvastalak benneteket, irok két sort. Már leirtam a kertes forumban, hogy hulla vagyok, hajnalba utaztam Nyiregyházára, délután vissza, késő este értem haza, akkor bevásárlás, majd mosás és most sül a kelt nuttelás-mazsolás-narancsos muffinom, és a kalácsom. Balga fejjel megigértem egy ismerősnek, aki holnap jön a munkahelyre és nem akarom nem tartani az igéretet igy megsütöttem és viszem magammal. Holnaptól hétfőig nem leszek,telekjárat van, kint dolgozunk a kertben. Kenyérgépet viszek magammal, firss kenyér, sütés lesz. Mindenkinek szép hétvégét, jó sütéseket és egy kis pihenést is kivánok.
mikor én vettem a bomann gépem én is végigjártam a torturát. Nekem is szerviz is, az eladó is, a gyártói is (német) azt mondta nem érdekes a programtábla stb... nagyon sok levelezésembe került és semmit nem értem el vele. Akkor az index forumon egy kedves forumos társ leirta, hogy sok hasonló klon gép van és elküldte nekem egyiknek (ami tényleg ua. az lemértem) a programtábláját. Szerintem a Clatronik is egy klonja valamelyik gépnek. Ha leméred a 1. programot, akkor megmondom ua. e mint az enyém (szerintem igen) és akkor elküldöm neked.
Hű, nagyon köszönöm. Pedig végignéztem mindent, de úgy látszik nem eléggé. Na nekilátok, és megörvendeztetem a családom valamelyik nap. Mégegyszer örök hálám. Megpróbálok aludni, mert eléggé fáradt vagyok, ma sem sokat pihentem. Holnap megyek pénztárgépet és bélyegzőt venni. Aztán a jövő héten át kell íratnom mindent a cég új nevére, villanyt, gázt, biztosítást, internetet, többféle telefont,stb... Lesznek sikerélményeim, ha túl leszek rajtuk!! Jó éjt mindenkinek, szép álmokat! Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit