Jaj,de jó, hogy itt vagytok! Nem is értem,miért szenvedtem eddig egyedül?
Elmegyed a tecsóba, úgyis lenne oda is egy utam.És kipróbálom akkor a friss élesztőt is!!A betűméretet pedig hagyom, csak amíg írom, óriási, de gondolom kicsi lesz, mire megjelenik. A lisztemből azért nincs olyan nagyon sok, úgy két hétre elegendő.Írok majd, hogy sikerült.
A friss élesztőt nem kell felfuttatni, csak rámorzsolni a liszt tetejére. Én sokszor még el sem morzsolom, csak rádobom egyben, vagy ahogy éppen szétpotyog.
A BL 80-as, amit én használok egy malomból van, egy másik fajtát a Metróban vettem. Itt egy kép róla, ezen az 5 kg-os van a Metróból.
Ezen kívül biztos forrásként a Tescot tudom még. Sajnos nem mindenhol lehet BL 80-ast kapni, talán bioboltban érdemes még megpróbálni, de ott biztosan drágább. Milyen kenyérsütőd van? Nem Panasonic? Ennek a használatijában óvnak ennyire a friss élesztőtől, de én ebben is azzal sütök. Bármelyik géphez nyugodtan használhatod a frisset. Mennyi liszted van ebből a keverékből?
Sok sikert kívánok a lisztvásárláshoz, majd a kenyérsütéshez. Ha bármi kérdésed van írjál, mindig jár erre valaki, aki segít. Én általában csak este felé vagyok, de néha nappal is benézek. Várom a híreket, üdv, Margit
Szia Noe! Megkérhetlek, hogy ne állítsd át a hozzászólásodban a betűméretet? nagyfelbontású monitorom van, és ha szeretném elolvasni, mit írtál, ki kell nagyítanom a képet, és szívesebben megúsznám néhány plusz mozdulat nélkül. Szerintem minden kenyérsütőgép használati utasításában az áll, hogy csak porélesztőt használjunk, nyugaton ugyanis szinte csak ezt ismerik, kuriózumszámba megy a friss kockaélesztő. Egyébként kenyérsütőgépbe tételkor nem kell felfuttatni, kivéve a panettone-utánzat vagy kovász-utánzatos kenyereknél.
Sziasztok, köszönöm a válaszokat! Margitka, azt meg tudnád mondani, hogy milyen fajta pl.a BL80-as? Vagy azt nem szabad, mert reklám? Például a mostanira sincs ráírva, hogy BL hányas, csak annyi, hogy kenyérliszt.A komárominál is ez volt.Olvasgattam már a receptjeidet,és a kenyérsütési javaslatokat is. Érdekes, hogy a kenyérsütőm használati útmutatója kifejezett tartózkodást javasol a friss élesztőtöl.Azt hiszem, megpróbálom a porélesztőt, mert elég szűkös az időm ahhoz, hogy minden alkalommal felfuttassam.Remélem, nem bánom meg.Holnap megpróbálom a hipermarketben beszerezni a BL80-ast. Csak tudnám, mit csinálok a feltankolt lisztkészletemmel?
A kész kiflitésztát elosztod mondjuk 3 felé. Négyzetet vagy kört nyújtasz belőle. Ha négyzetet, akkor átlóiban tudod elvágni, így nagyobb kifliket tudsz feltekerni. Ha körré nyújtod, akkor 6-8-12 cikkbe is vághatod, attól függően, hogy mekkora kifliket szeretnél csinálni. Bármelyik megoldást választod, a háromszög külső, szélesebb fele felől kezdjed el feltekerni, de először a két csücskét érdemes ici-picit visszahajtani. Amikor tekered, akkor a háromszög fennmaradt egy csücskét húzd meg hosszúkásra, így sok tekerés lesz a kifliden. Amikor készen vagy akkor a csücsök alulra kerüljön, amikor a tepsire teszed kelni.
Most megnéztem a receptet, Kartika két kört nyújtott a tésztából és 8-8 cikkre vágta. Így, a tölteléken kívül, 5 dkg körüli kifliket kapsz végül. A gépben én 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás programot szoktam összehozni. (két programot kombináltam, közben átkapcsolva)
Nelly szokott minket olvasni, de Te is tudsz neki írni. Ha a nevére kattintasz akkor előugrik egy ablak, ahol megtalálod a megadott e-mail címét. Én könnyebben előkerítem, idemásolom, így nem kell keresgélned: nelly52@freemail.hu
Várom válaszod, hogy érthető-e a kifli tekerése, üdv, Margit
Meg szeretném sütni vmikor Kartika sörkiflijét. El tudnátok légy szíves magyarázni, hogy hogy kell kiflit "kiszabni", tekerni?
Nelly,
tudom, hogy neked is Clatronic géped van és van hozzá programtábla. Van benne német programtábla is? Ha van, akkor el szeretném kérni annak a fényképét. Így egyszerűbben el tudnám magyarázni nekik, hogy mit szeretnék kérni.
Margitka,
Ha Nelly nem olvas minket mostanában, akkor te tudsz ilyen esetben közvetíteni (e-maileken keresztül)?
Üdvözöllek az oldalon, remélem tudunk majd valahogy segíteni.
Lisztkeveréket én nem használok, így semmi saját tapasztalatom nincs vele. Másokét olvastam már sokszor és nem sok jóval tudlak vígasztalni. Szívem szerint csatlakoznék Szokimokihoz és rábeszélnélek, hogy válts át a BL 80-as lisztre, ezzel tökéletes kenyeret, kalácsot lehet sütni. Az élesztőt Te tudod adagolni, így nem fordulhat elő, hogy túl kevés vagy sok kerül a tésztába, valamint azt is jobban tudod, hogy friss és jó minőségű-e az élesztőd. Hogy a problémádat mi okozhatja azt csak találgatni tudom. Ha erősen élesztő ízű a kenyér és mégsem kel meg rendesen, akkor lehet, hogy több, de gyengébb minőségű élesztő került a lisztbe. Ez csak egy ötlet, de akár lehet, hogy valami ilyesmi történt tényleg. Én a porélesztőt eleve nem szeretem, mert ahány kapható, annyiféle minőségű, de egy márkán belül is vannak időnként eltérések. Legalábbis amikor utoljára én használtam, akkor így volt. Sok gondom volt vele, így ma már csak frisset használok.
Várom válaszod, hogy rá tudunk-e beszélni a sima liszt használatára, abban biztosan tudok segíteni. Ha esetleg mégsem, akkor remélem olvas olyan aki ilyen lisztet szokott használni és tud neked segíteni a problémádban.
Sziasztok!Szia Margitka! Nagyon egyszerre írtunk.Tehát megtörtént az első sütés az új géppel.Így elsőre nagyon jónak tűnik.Halkan dolgozik,elég nagy keverőlapátok vannak hozzá.Ha lessz időm írok az ismertetőbe is mert nagyon sok hasznos tanácsot kaptam hála Nektek, mikor kerestem a megfelelő gépet.Küldök képeket emailbe ha lessz időd tedd fel légyszives.Szóval egyenlőre nagyon örülök az új segítőmnek.Üdv:anyulia
Ha máskor is meg szeretnél nézni valamit, de már írod a hozzászólást, akkor jobb gombbal kattints rá arra, amire kíváncsi vagy és válaszd, hegy "megnyitás új ablakban". Így benne maradsz a hozzászólásban és mégis tudsz más dolgot is nézegetni. Csak egy tipp volt , üdv, Margit
Szerintem próbáld meg sima BL80-as lisztből.Itt van Margitka receptjei között egyszerű fehérkenyér alaprecept. Az tuti mindig sikerül. Ezek a lisztkeverékek nem mind megbízhatók.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit