Sziasztok, új vagyok itt, kérlek segítsetek! Dec.óta van kenyérsütőm, és eddig egész jól sikerültek a kenyereim. Már első alkalommal finom lett, így maradtam annál a lisztnél (Kiskunsági fehér, benne van már az élesztő) amivel kezdtünk.Kb. 1 hónapja azonban valami történt, szerintem változott a liszt, és nem jók már a korábbi arányok.Próbálgattam, és úgy gondolom, több folyadék kell hozzá, de valahogy nem tudom eltalálni. A legfőbb problémám az, hogy a kenyér vagy csak félig kel meg, vagy megkel, de a teteje nagyon meghasad, és kihűlten is olyan élesztő szagú, és ízű. Mitől lehet ez? Eddig egyszer próbáltam sima lisztből sütni (komáromi liszt-mix), de nem lett finom. A cukor és a só mennyiségét is lehet, hogy változtatni kell? Előre is köszi, ha valaki tud segíteni!!!
Szia Anyulia! Kicsit bűnösnek érzem magam,nekem ilyen gépem van és még nem voltam képes írni róla (majd Te hátha gyorsabban megteszed:)) .Én első perctől kezdve meg vagyok vele elégedve , most vettem én is anyukámnak egyet ,volt vele egy kis problémám az egyik lapátot ki kellett cseréltetnem mert nem ment rá a tengelyre.Hétvégén már az új szerzeményben is sütöttem kenyeret és kalácsot szép magas és jó állagú lett mindkettő. nekem eddig még csak a nagyon rozsos és barna kenyerek nem sikerültek olyan magasra mint a Margitkáé (pl. Rozsos amarántos kenyér,nem pontos a név mert nem másztam ki az írásból hogy pontosan megnézzem).Az időzítőjét is ki szoktam használni, a sütőporos sütemény is jó volt benne,egy ideje arra készülök hogy kipróbáljam a lekvárkészítést vele csak eddig nem volt hozzá receptem. Üdv. Erika
Tavaly télen vettem én is a Tescóban ilyen kenyérsütő gépet,anyukámnak pedig karácsonyra.Bevált eddig mindkettőnknek,ninc vele gond.Talán annyi a két gép között a különbség hogy az enyém sötétebb szinü kenyeret süt,mind anyué ugyanazon a beállitáson.
Sziasztok
!Tegnap megvettük az új kenyérsütőgépet.A Tescoban Husmeister HM1300,9990 ft-volt.Sok típust nézegettem, az árukat, is és úgy döntöttünk jelenleg ez talán megfelel.Most sül az első kenyér benne nagyon kíváncsi vagyok hogy sikerül.Furcsa nekem is hogy nem indul el rögtön a bekapcsoláskor, olvastam az ismertetőben hogy valaki ezt kifogásolta.Nem tudom van-e valakinek ilyen gépe, és mik a tapasztalatok róla?Majd írok a fejleményekről Üdv:anyulia.
Nem okoskodsz, csak elég hamar kiderült, hogy van pár nem-exploreres itt a fórumon, és nekem pl. nem a szokásos copy-paste helyi menü jelenik meg, ha jobb klikkel a szmájlikra megyek. szóval csak ctrl+c-vel tudom kivenni, aztán már jobb klikk-paste a hozzászólás ablakban oké.
Az én gépemhez sem volt programtábla, pedig az a lelke. Talán úgy értették, hogy ha van is programtábla, akkor is ugyanúgy fut le minden program, vagyis mindegy, hogy van-e táblázat, nincs befolyásod a programok lefutására. Szóval csak az nem ment bele a kis agyukba, hogy nem mindenki használja tök automatán a gépet, főleg, ha nem teljesen jók benne a programok.
Fuhhhh, de nagyon mérges vagyok Tudjátok, írtam a Clatronic-nak, hogy küldjenek nekem programtáblát. Most jött vissza az alábbi e-mail tőlük:
"eine Tabelle des zeitlichen Ablaufs der einzelnen Programme, eine sog. Zyklentabelle, ist für Brotbackautomaten nicht erhältlich, da auf die einzelnen Programme kein Einfluss genommen werden kann."
Ti értitek ezt? Én beszélek németül, de mi az, hogy nincs befolyás az egyes programokra? És mi az, hogy nincs ilyen tábla, amikor pl. korábbi verziókra (Nelly gépére) volt. Annyira bosszantó ez a hozzáállás. Most stopperolhatok minden egyes programot, amit ki akarok próbálni. Na jól kidühöngtem magam.
Nekem úgy is működik jobb egér gombbal, hogy csak a "copy"-ig megyek le, azt kijelölöm, és utána meg "paste" a kiválasztott helyre. Persze ez a változat csak az explorer-rel megy így. Bocs, nem okoskodni akartam. Jó munkát!
Ó, én a light cuccokban nem hiszek, a zsírral együtt az íz is hiányzik belőlük (pl. főzőtejszín...). De megértelek, nem állt szándékomban téríteni :-) Ráadásul mi egyáltalán nem főzünk hagyományosan, a rántás itt ismeretlen fogalom, és vasárnaponta sem húsleves-sült krumpli-rántott húst eszünk, szóval még a hiper-édesszájúságunk ellenére nálunk belefér a vaj. Az extra szűz olívával egy baj van: én csak salátaolajnak szoktam használni, és azt a változatot veszem, így pl. sütni nem tudok benne (azért az kicsit sok lenne, hogy minden fajtából tartsak itthon, inkább tökmagolajat és más ínyencségeket veszek az árán). No, nekiállok a munkának.
Egyébként rájöttem, hogyan lehet "egyszerűbben" beilleszteni ide a szmájlikat, mármint anélkül, hogy le- meg felgörgessek. Jobb klikk a kiválasztott vigyorira, ott nálam kiad egy olyan ablakot, hogy tulajdonságok (properties), és ott a legalsó sort (http-vel kezdődik) egérrel ki lehet jelölni (nem látszik az egész, de ahogy húzzuk az egeret, továbbgördít. a .gif végéig kell menni). Aztán ctrl+c-t kell nyomni. Aztán elmenni fel a hozzászólás ablakba, és ctrl+v. Aztán kiegészíteni idézőjelekkel meg a többivel. Megnéztem, Firefoxban is működik.
Köszönöm szépen. Légyszíves faxold el nekem, mert szerintem az 594-es programtáblája félre van fordítva vagy nem is tudom. Annak hátha jó a leírása, és igen két karos a BOMANN 594-es. A másik kettőnek esetleg a német nyelvű programtábláját el tudnád faxolni? A faxnak pedig hplnapig utána nézek.
Egyébként milyen géped van most, és mi róla a véleményed?
Kicsit elkalandoztam azon az oldalon, amit a másik fórumban ajánlottál, így lemaradtam a köszönésről
Extra szűz olivát szoktam venni. Ebből is lehet azért olcsóbbat kapni, bár olcsónak ezt sem nevezném. Viszonylag nem túl sok fogy, így inkább emellett maradok. Margarint pedig light-ot veszek, ennek lényegesen kevesebb a kalóritartalma. Most kibaktattam a konyhába és megnéztem, 100 g margarinban 220 Kcal van, azért ez a vajhoz képest sokkal kevesebb. Hiába, no, nekem ezt is nagyon figyelnem kell. A vaj finomabb, ebben teljesen egyetértek
Jó éjszakát kívánok Neked is és Szokimokinak is és szép napot holnapra, üdv, Margit
Az extra szűz olívaolajban bízhatsz! de csak abban (a legdrágább....). Kicsit leegyszerűsítve némiképp ellensúlyozza is a telített zsírsavak érkárosító hatását. Itt lejjebb írtam, hogy vaj és margarin között csak ízben van különbség, szerintem az előbbi javára, kalóriatartalomban nincs, és ugyanakkora a telített zsírsav tartalmuk is, csak a vajba természetes úton kerültek ezek, a margarinba pedig az olaj hidrogénezésével. Mi alig eszünk főtt tojást, de még nincs gyerek és nem kell szendvics :-)
A zsír kontra margarin kontra vaj eszmefuttatásoddal tulajdonképpen egyetértek, de nálunk az állandó súlyfelesleg a családban komoly visszatartó erő. Zsírt nem használok már nagyon régóta, én a rántott levesből hiányolom legjobban az ízét. Koleszterin??? Nem is tudom megmondani hogy mennyi tojás fogy nálunk, rengeteg. Általában 12-15 db-ot szoktam megfőzni keménytojásnak, ez 1-3 nap alatt elfogy. Szerintem nem elég átlagban sem, egy tálca (30 db) tojás egy hétre. Az igazi tejszín ízét én is nagyon szeretem és a vajat is, de sajnos nálunk nem fér bele, hogy ezekkel főzzek-süssek, nem az ára, hanem az eneria és egyéb tartalma miatt. Mostanában inkább olivaolajat használok mindenbe, ebben legalább a sok telítetlen zsírsav állítólag egészséges. Csak remélni tudom, hogy valóban így is van.
Jó éjszakát és szép napot kívánok holnapra és nagyon szépen köszönöm a recepteket, üdv, Margit
az persze kimaradt, hogy a nagymamám zsírral készített szilvás gombóca utánozhatatlan! és a pogácsába is azt tett. Kalóriadúsabb, és aki nem szokta meg a disznózsír jellegzetes ízét, annak biztos masszív is. Én vajjal gyártom a pogikat.
komojan, majdnem lefordultam a székről, amikor megláttam ezt a pofikát, ami lenyalja a fejéről a szemét meg a száját!
Hiszed vagy nem, de vannak dolgok, amik zsírral sokkal finomabbak - pedig nem is vagyok annyira öreg. Hogy csak két példát említsek: rántotta és natúr szelet. Mivel én gyakorlatilag nem sütök se olajban, se zsírban, néha megengedjük magunknak ezt a "dőzsölést", elsősorban libazsírra gondolok, és hát nem lehet összehasonlítani a két végeredményt.
Én a kelt tésztákból kiérzem a margarin mellékízét, azt csak az egyéb édességekbe teszek, egyébként vajat használok. Szintén ég és föld! Annyi koleszterin nincs benne (tojás pl. nálunk csak sütibe fogy, májat is ritkán eszünk, zsírt szinte semmit - szóval koleszterinveszély nem fenyeget), az energiatartalma ugyanakkora, mint a margariné - csak az ára a duplája. De annyival finomabb (imádom a tejszín ízét), hogy szerintem megéri. És kevésbé száradnak ki a vajjal sült dolgok - persze, már ha marad belőlük. No, ennyi eszmefuttatást mára, zárul Batka mókatára. Illetve holnapra, már elmúlt éjfél.
A nudli tésztával nekem is van egy finomságom. A kész tésztát rúddá kell formázni és felszeletelni ujjnyi vastagra és viszonylag vastagra felszeletelt virslit tölteni bele, mint a szilvát a szilvás gombócba. Ezt aztán forró olajban kell megsütni és isteni finom Nagyon jó vendégváró is. Egy nagy tálra kell hegyet csinálni belőle és fogpiszkálóval (vagy pici tőrökkel) a felső sort végigtűzdelni. Így lehet kínálni. Ezt is érdemes kipróbálni, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit