Köszi, majd megnézegetem őket és persze át is rakosgatok mindent az ABC-be is, de megvárom amíg készen leszel. Szerintem zsírral semmiképpen nem fogom csinálni, hanem margarinnal, az talán mégsem olyan "brutális" mint a zsír.
Megnéztem a gyűjteményemet, és bemásoltam közülük hármat. Az arányok - sajnos vagy nem - mindben hasonlók, a többit már nem is másolgattam. Egyetlen olyat találtam, ami diétásabbnak tűnik. Én egyébként nem csodálkozom, hogy sok a zsír vagy vaj, a krumpli elég sokat elbír (meg sajna sok sót is). Remélem, megtetszik valamelyik. A férjem nagymamája egyébként a krumplis nudlitésztát (amiben nincs élesztő) olajban süti ki.
Hmm, fél kiló liszthez 30 deka zsiradék nem is olyan sok: az előbb említett sajtos pogihoz 25 deka kell plusz a sajtban lévő. Találtam párat a gépemen, de én marha egyszerűen csinálom, nagyjából, mint a nudlit (áttört főtt krumpli, vaj, tojás, só, annyi liszt, amennyiit felvesz) - de most kedvet kaptam valamelyik másikhoz is. Mindjárt bemásolom és betördelem őket, hogy válogathass.
Köszönöm a recepteket, jó alaposan átolvastam őket. Lehet, hogy én is belefogok valami ilyesmibe. Az a baj, hogy így is túl sok "liszteset" eszünk és állandó a fogyókúra valamelyik családtagomnál. Én bűntudatban eszegetek ilyesmit, de szerencsére nem szedtem vissza semmit a leadott kilóimból Valami azonban biztos ki fofok próbálni. Pogácsát régen nagyon finomat sütöttem, de eltűnt az a receptem, ami szerint csináltam. Tényleg, jó kis krumplis pogácsa recepted nincs? Azt nagyon szereti a férjem, az eltűnt receptem is az volt, de már vagy 10 éve nem sütöttem. Gyorsan körülnéztem, hátha írt már valaki. Nogeának találtam egy krumplis pogácsa receptjét, de abban meg zsír van rengeteg. Nem is emlékszem már hogy a csudába csináltam én azt a pogácsát, kell ebbe ennyi zsír??
Most jutott eszembe, hogy meséljek a fényképezőgépemről. Ma felhívtam a szervízt, hogy megkérdezzem mi újság. Hát nem sok jó. A gyári szervizbe küldik majd el, Brémába. Fogalmam sincs, hogy mikor fogom visszakapni. Mondtam a férjemnek, hogy inkább engem küldtek volna Brémába
Nos ennyi, ha lesz újabb hírem, majd jelentkezem vele, üdv, Margit
Batka, köszönöm a segítségedet Az élesztő viszont nálad a fele, mint Szokimoki szerzett receptjében, és ez elég is szerintem. A margarin ezek szerint rendben van. Szokimoki! Szerintem akkor ne pihentesd a sajtos rúd tervedet, csak esetleg az élesztőből tegyél egy kicsit kevesebbet bele. Kíváncsian várnám a beszámolódat és képeidet, ha mégis megsütöd.
A sajtos rúdról eszembe jutott egy remek kis vendégváró süti, beírtam a receptesbe. A különlegessége, hogy darálatlan mák kell bele. Kicsit zsíros, aki szeretne kísérletezni, visszavehet a vajból.
Margitka és Szokimoki! Az én alap pogácsareceptem gyakorlatilag ugyanez, de bemásolom: 50 liszt, 25 vaj, 1 kis tejföl, 2,5 élesztő, 2 kk só, 1 tojás (sárgája). Ha sajtos pogit szeretnék, ehhez még hozzáteszek kb. negyed kiló reszelt sajtot (a tetejére nagyon keveset). Egyáltalán nem lesz zsíros! Viszont jellegzetesen pogácsaszerű eredményt ad. A sajtos rúd receptem a következő: 30 dkg liszt, 25 vaj, 1 tojás sárgája, 1 kk só, annyi tejföl, amivel összeáll. A tésztájába szintén szoktam tenni sajtot, meg persze rá. Ezt egy napig kell a hűtőben pihentetni, sokkal omlósabb lesz az eredmény, mint a pogácsa.
Tündi! A mazsolát a második dagasztásnál, a csipogáskor kell beletenni a tésztába, ezután már késő. Én beáztatni sem szoktam, hogy ne törjön össze a gépben, de ettől persze el lehet térni, ez csak tipp
A kirepedés (gépben) mindig valami kelési elégtelenséget jelez. Sülés közben tud még kelni a tészta, ezért reped ki. Ennél a kalácsnál úgy gondolom, hogy a kelesztési idő nem volt elég a programban. Ezen úgy tudsz segíteni, hogy a kelesztési idő lejártával kikapcsolod a gépedet és benne hagyod még 5-10 percig a tésztát, hogy kelni tudjon. Ezután a sütés programmal megsütöd. A normál programodat érdemes megnézni, már nem emlékszem pontosan, hogy mennyi kelesztést írtál abban a programban, de úgy rémlik, hogy többet, mint itt. Esetleg még mepróbálhatod ugyanezen a programon csinálni és az éelsztőadagot 1,2 dkg-ra felemelni. Ez kockázatosabb, de talán nem lesz probléma vele, ilyen "rövid" kelesztési idő mellett.
Mindenképpen gratulálok a kalácsodhoz, szép is lett és örülök, hogy finom is
További sok sikert kívánok és várom a híreidet, üdv, Margit
"50 dkg liszt, 1 margarin, 1 egész tojás, 5 dkg élesztő, 1 kis kk só, 1 db (2dl-es) tejföl, vagy tejszín"
A véleményem a következő (megkérek mindenkit, hogy cáfoljon vagy igazoljon, tehát segítsen, ne egyedül mondjak véleményt róla):
50 dkg liszthez sok az 5 dkg élesztő. Az 1 margarin, az 25 dkg= kb 2,5 dl folyadék, ehhez jön 0,5 dl, az egy tojás és 2 dl tejföl. 5 dl folyadékféle nem sok az 50 dkg liszthez? Nem ír sajtmennyiséget a recept, de a sajtozás kifejezés biztos, hogy a tésztára szórt reszelt sajtra értendő. Nekem soknak tűnik a 25 dkg margarin a tésztába és erre jön még a tésztára külön rákent 5 dkg margarin. Nem lesz ez túl zsíros így?
Nos nem szeretnék én a kákán is csomót keresni, de nem tudom, hogy jó-e így ez a recept. Nekem nincs sajtos rúd receptem, nem szoktam sütni, de lehet, hogy nem pont ezzel kezdeném, ha belefognék. Az élesztő összemorzsolása a liszttel nem probléma, ezt valaki már írta, csak sajnos nem jegyeztem meg, hogy ki . Bocsánat érte!
Remélem más is segít és mond véleményt. További szép estét, üdv, Margit
Sziasztok Lányok! (itt egyébként mindenki az?)Szia Margitka
Annyira boldog vagyok. Képzeljétek, sütöttem ma kalácsot a gépben és egész jó lett. Már elküldtem Margitkának a képeket, majd biztos hozza. Csak annyi lett a szépséghibája, hogy egy kicsit megrepedt a teteje. A receptet én hoztam össze Margitka alapkalács receptjét alapul véve. De kefír helyett csak tejet raktam folyadék gyanánt. Íme:
30 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
1 tojás
5 dkg vaj
5 dkg cukor
220 ml tej
1 dkg friss élesztő
1 késh. aszkorbinsav
Először 250 ml tejet akartam beletenni, de meggondoltam magam, és csak 200-at tettem. Majd figyeltem a dagasztás alatt a tésztát, és raktam bele még 20 ml-t. Az édeskenyér programon sütöttem, ami így oszlik meg:
1. dagasztás: 10 p, 1. kelesztés: 5 p, 2. dagasztás: 25 p, 2. kelesztés: 20 p (belekavar), 3. kelesztés: 47 p, sütés: 58 p. Még áztattam be mazsolát is rumba, de azt elfelejtettem beletenni. Mert már csak a 2. kelesztés közben jutott eszembe, az meg már késő Az ilyesmiket ugye a dagasztás ideje alatt kell belerakni? Miután kihűlt, megkóstoltam és nagyon fincsi lett.
Szerencsére(?) A kicsi fiam másik vírust kapott el, de úgy látom hogy ez csak 1 napos volt (lekopogom)! Láz, köhögés.
Beírtam a receptesbe a múltkor beszélt sajtos rud receptet. Még nem sütöttem meg , csak kérdezném róla a véleményedet, hogy merjem-e csak összemorzsolni a lissztel az élesztőt futtatás nélkül? szerinted mit jelent az, hogy sajtozni a tésztát? Mármint nem a végén ráreszelt sajtra gondolok, hanem amit közben ír?
Köszönöm, hogy feltetted a képeket.Írtam is a másik fórumban Neked! Tulajdonképpen, nekem sem baj, hogy kirepedt, én is szeretem ezt a részét, csak azt hittem, hogy valamit nem jól csináltam.De így akkor megnyugodtam!
Mostmár megyek csicskálni, mert ma kellemesen elfáradtam a Vadasparkban, meg sajnos úgy nézem erre a hétre a pici fiam lesz beteg!Nehogy már jól kezdődjön a hét! Azelőtt a nagyobbik a múlt héten én most meg a kicsi!Nagyon szomorú vagyok!
Ez a kenyér nekem is sokszor kireped, de nem tudtam megfejteni, hogy miért, pedig már gondolkoztam rajta. Mindenesetre ott a legfinomabb a héja, ahol repedt, nálunk mindenki nagyon szereti. A liszt képet kíváncsian várom, érdekel, hogy mitől barnább a kenyered, hisz ez elméletileg teljesen fehér liszt lenne.
A másik fórumban is feltettem a képeket, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit