Szokimoki, jót nevettem ezen a "véletlenül nem tudsz most akciós digimérleget" kérdésen. Igazság szerint utálok vásárolni, és nem szoktam olyasmit nézni a boltban, amire nincs szükségem. Amikor mérleg kellett, kézenfekvő volt, hogy körülnézzek a neten árak és lelőhelyek ügyében, de aztán mintegy véletlenül a Metro katalógusa sietett segítségemre. Ha nem tök sürgős, szerintem várjatok vele, biztos megint leárazzák - azt nem hiszem, hogy hamarosan, mert mostanábasn kb. minden második akciós újságban benne volt, olyan dömpingszerűen. Egyébként 5000 alatt szerintem nem nagyon van digitális mérleg, az e-bolt.hu elég mérvadó ilyen ügyben. Most egyet látok, egy Hausert, 3700-ért: e-bolt digitális konyhai mérlegek de erre rájön a postaköltség vagy a futár költsége, ha személyesen nem tudod átvenni. Talán érdemes Euronics, Electroworld meg ilyen helyeken körülnézni (a MediaMarktban iszonyat árakon voltak).
Margitka! Szerinted akkor nem volt sok a cukor, azt tudom, hogy kell az élesztőhöz, csak már arra gondoltam hogy esetleg sok volt. De viszont eddig nekem nem jutott eszembe ,hogy a lekvár lehet a ludas. Minden alkalommal ugyanazzal a lekvárral sütöttem, mert azt olyan pont jó állagúnak találtam. házi készítésű, csak azt nem tudom, hogy kaptuk-e, vagy a miénk volt. Majd elfogy palacsintába....és talán már vissza is jött a kedvem a kalács sütés próbálkozásához.Van még lekvár a kamrában.
A BL 80-as nekem hófehér kenyeret eredményez, nem BL 112-est vettél?
A jóslatomat nem jóslásnak szántam, kívántam volna, hogy maradjanak meg a mínuszaid, ha már megkínlódtál ezzel a betegséggel. Ez inkább csak tapasztalat, de remélem a többit talán már tényleg sikerül megtartanod. Én drukkolok!!!
A sok cukortól éppen jobban kellene kelnie a tésztának, ez semmiképpen nem blokkolja az élesztőt.
Tudod mi juott most eszembe? Milyen lekvárral csináltad a tésztát? Nem lehet, hogy ebben van valami, amitől nem kelt meg a tészta? Én sörrel már jártam így, pedig nagyon tetszene a sörös-rozsos kenyér, de kétszer nem sikerült és egyértelműan csak a sör miatt lehetett a probléma.
Jó-jó persze a többi kalácsrecept, de bosszantó, ha valami nem sikerül és főleg, ha az okát sem sikerül kideríteni. Hátha a lekvár a ludas. Várom válaszod, üdv, Margit
Igen! És sajnos bejött a jóslatod! Már 1 kg vissza is jött a leadottból.De többet nem engedek! Azért így megúsztam a húsvéti lakmározást, amit akkor nagyon sajnáltam, de mostmár csak örülök a kilók miatt.
Igazából nincs baj ezzel a BL80-sal, csak egy kicsit barnább a kenyér és az íze is másabb. De az állaga az jó. Majd megszojuk.Nálunk én mindenhol csak ezt az egyfajta Hajdú kenyérlisztet lehet kapni.Úgyhogy ezt kell megszoknom.
Margitka! A kalácsprogit választottam, 2x dag. ez után úgy nézett ki, hogy talán jó lesz. Aztán köv. a hosszú kelesztés és semmi változás. Sőt, még a sütés indítása után sem kezdett kelni. Most még az jutott eszembe, hogy az élesztő hatását nem blokkolhatja-e a cukor? 3 ek. cukrot tettem + a lekvár édessége. Az előzőekhez képest csak a lekvár cukortart. volt a +. No de sebaj!! Ismerek én ezen kívül sok finom kalácsrecit---hála Neked. üdv. Superkeri
Meegerősítem én is Batka válaszát, a dagasztás alatt nyugodtan nyitogathatod a tetőt, semmi baja nem lesz a tésztának. A tető lefóliázását még elodázhatod, hátha a lágyabb tészta egyenletesebbre elterül majd az üstben. Meglátod, hogy ez elég-e, vagy mégis szükség van a fóliázásra. Addig is javasolom, hogy a gép tetejére tegyél egy nagy, puha, többrétegű, vastag anyagot. Nekem flanell van 4 rétegben rajta, úgy hogy a teljes tetőt, a szellőzőnyílásokkal együtt takarja a kelesztés alatt. A sütéskor még egyet hajtok rajta, így már csak a tető üvege és oldalvonala van letakarva, az eredti szellőzőnyílások már szabadon vannak.
Sok sikert kívánok, nagyon drukkolok , üdv, Margit
Nem tudom, hogy Kartika milyen kalács tésztából csinálta a mákosát, de az enyémből is meg lehet ezt csinálni, abban biztos vagyok :-))
Meglátod, hogy előbb-utóbb a BL 80-as liszttel még le is pipálhatod a lisztkeverékes sütéseidet, csak rá kell jönni megint, hogy hogy a legjobb keleszteni ezt a tésztát, nem kell-e estleg egy kicsit több élesztő hozzá vagy a folyadékot nem kell-e másképp adagolni, mint a másikhoz. Nekem még a két féle BL 80-as sem viselkedik teljesen egyformán. Nagy differencia nincs, de jobban kell figyelnem a tésztára amióta az újat használom.
Örülök, hogy teljesen rendben vagy már, ehhez hozzátartozik az is, hogy ismét éhes vagy. További szép estét kívánok, üdv, Margit
Sajnos igen Julika! De ehhez kell ám akaraterő, hogy éhesen ilyen finomságokat nézegessünk, és mégis megálljuk hogy ne együnk!!
Batka! Véletlenül most nem tudsz valahol akciósan digit. mérleget? Te olyan tájékozott vagy, azért kérdezlek. Az én mérlegem az nagyon bevált, csak Anyukámnak is szeretnék egyet Anyák napjára, de a mi fajta mérlegünk, (ma néztem a metróban) visszament 4800-ra. Köszi előre is!
Rettentően sajnálom a kalácsodat. El nem tudom képzelni, hogy mi lehet vele a baj . Ugyanaz a tészta, mint az alapkalácsé, csak a folyadék más benne. Nekem a gyümölcsös kalácsok mind sokkal puhábbak, lágyabbak szoktak lenni, mint a sima. Teljesen értetlenül csóválgatom a fejemet és nem találok választ rá, hogy mi lehet a baj . Gondolom, hogy az élesztő nem lehetett probléma, azt biztos végiggondoltad. Hányszor dagasztottad és kelesztetted a tésztát? Ha kétszer, akkor elsőre sem mozdult meg? Valahogy a végére kellene járni, hogy mi lehet a baj.
További szép estét kívánok és még egyszer gratulálok a kerek számhoz , üdv, Margit
Sziasztok ! Én is csatlakozom az előttem szólókhoz, hogy hihetetlen mennyi mindent tudtok sütni nap mint nap. És ráadásul gyönyörű művek születnek. Én tegnap is csak egy sima gépi kenyeret sütöttem magokkal. Holnapra tervezem a rumos-diós csigát. De nagyon jól hangzik Jégkása csigalegyezője is a módosítással. De nagyon izgatja a fantáziámat Margitka csokoládéval bevont sütijei is. Hát Szokimoki úgy látom mi meg éhesek maradunk reggelig. Üdv:Julika
Az alap az, hogy a kenyérhez BL80-as liszt kell. Én azt hittem, hogy azt is használok, amikor is rájöttem, hogy én kelt tésztához való lisztkeveréket használok. Persze ezzel a lisztkeverékkel szebben feljön a tészta, de ehhez kell hogy benne legyen az a kb 5 féle E betűs nem túl egészséges adalék, ami benne van.Tehát ezt a lisztet meghagytam kalácsnak, kiflinek stb. De kenyérnek mostmár csak a Bl 80-ast egy kis tönköly lissztel keverve használok!
Tündi, nálam dagasztás alatt végig nyitva a gép. (Csak előtte becsukom a mindig nyitva lévő konyhaablakot.) Közben sokat tapogatom a tésztát, főleg, ha valami új eresztés lisztet használok. Csak a kelesztésre csukom le. Ha nem zavar a kenyér sápadtabb színe, nem kell lefóliázni, ez szerintem csupán esztétikai kérdés.
Hogy nektek mennyi energiátok van. Nem győzöm kapkodni a fejemet, hogy milyen finomságokat süttök nap mint nap.
Margitka,
nagyon köszi még egyszer a sok hasznos tanácsot. Legközelebb adagolok még hozzá vizet, csakis evőkanalanként, és figyelem a tészta állagát. Ugye a dagasztás alatt felnyithatom egy kis időre a tetejét, hogy az ujjammal megvizsgáljam? Szerinted fontos lenne, hogy lefóliázzuk a kémlelőablakot?
Szokimoki,
bocs, hogy én ilyen értetlen vagyok...a BL-80-assal jobb lesz a kenyér mint a lisztkeverékkel vagy rosszabb?
További kellemes hétvégét mindenkinek! Nálunk ma isteni napos idő volt, remélem, holnap is élvezzük a szép időt.
Pláne most hogy éhes vagyokúgy megkívántam őket, és pedid ez reggelig már így is marad!
Nagyon tetszik Kartika mákos kalácsa(is).Az ugye a Te kalácstésztádból van Margitka? Ezt biztos hogy megfogom csinálni mostanában!Nagyon jól hangzik az a töltött kifli is!
Én ma csak vajas kiflit csináltam.Hálistennek mostmár teljesen meggyógyultam, így megjött a kedvem a sütögetéshez is. És beszereztem BL 80-as lisztet is, és ebből sütöm a kenyeret. Hát azért van különbség az eddig használt lisztkeverékhez képest.az ebből sült kenyér nem jön fel akkorára mint a lisztkeverékesből.
Szia Margitka! Szédületes energiával bírsz, amikor még éjjel arra is felfigyelsz, hogy ki a sokadik hozzászóló. őszintén jól esett, hiszen ma ISMÉT kudarcot vallottam az Aszalt barackos kaláccsal. Precízen adagoltam a hozzávalókat, a segítségeddel. Gyönyörűen összeállt a tészta, mégcsak igazítani sem kellett rajta. Gondoltam, na ez szuper lesz. A kelesztés alatt, meg sem mozdult a tészta. Most pedig még fel is futtattam min. tejben az élesztőt. Megnyújtottam a kelési időt, majd úgy indítottam a sütést. A végeredmény: nehéz, száraz tésztatömeg. Hát egy időre feladom a kísérletezést ezzel a kaláccsal. 2 nappal korábban az alapkalácsod gyönyörű magas, foszlós ízletesre sikerült.
Ámulva--sóvárogva gratulálok a tegnapi sütésedhez. Szép estét kívánok Superkeri
Megkaptam és meghoztam a képeket. Ide már lekicsinyítve hoztam, de igyekeztem a lényeget meghagyni és így kicsinyíteni.
Én nagyban is megnéztem alaposan, de azt hiszem így is látszik, amire kíváncsi voltam. Köszönöm, hogy elküldted ezeket a képeket, nekem segít megítélni a kenyeredet. Szerintem kevés volt ebben is a folyadék, még lehet, hogy többet is pótolhatsz mint amit az előbb írtam. Csak óvatosan és 1 evőkanálnyit egyszerre, de biztos vagyok benne, hogy kell még bele.
A tésztának ruganyos, nem ragacsos gombóccá kell összeállni, szép sima felülettel. Ha göröngyös, rücskös a felülete és nehezen tudod belenyomni az ujjadat, akkor még kell bele folyadék. Amikor beleteszel 1 evőkanál folyadékot, akkor legalább 2 percet várjál, amíg teljesen - a tészta belsejébe is - beledolgozza a gép és csak ezután tegyél ismét, ha szükséges. Én ezt a kenyeret legalább 3 evőkanálnyi pluszra saccolom, de azért ezt ne tedd bele előre, ez csak tipp, innen a távolból :-)) Még talán megpróbálok valami ismérvet írni. Ha beleteszel 1 evőkanálnyi folyadékot és hirtelen elkezd csúszkálni, táncolni a tészta az üstben és kimondottan nehezen, lassan veszi fel a folyadékot, akkor szinte biztos, hogy kevés lesz, amit éppen hozzátettél. Ha már majdnem jó a tészta, akkor az 1 evőkanál folyadéktól elkezd nyúlni, kicsit meg is ijeszt, hogy sok lett a víz, de 1-2 perc alatt ez a nyúlósság elmúlik és szép simává válik a tészta felülete. Ekkor már várhatóan elég a folyadék.
Nos, remélem sikerült valahogy elmagyaráznom, amit igazán csak látva tud az ember kitapasztalni, és a legközelebbi sütésed még jobban sikerül. Kicsi van csak hátra a teljes sikerig, hidd el
Szép napot kívánok holnapra és várom a beszámolódat és képeidet a következő sütésedről, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit