Szia szépek a sütések. Gratulálok. Megyek én is humni, mert holnap is dolgos nap lesz. Este nem leszek net közelben, kint alszunk a telken. Üdv nektek, jó sütögetést mindenkinek.
Sikerült feltennem a mai kalácsom képeit, a recepthez hozzáírtam, hogy mit csináltam másképp, mint korábban: Aszalt gyümölcsös kalács
Bár a csokimázzal megkínlódtam, mint ahogy az előbb írtam is Kartikának, azért a végeredmény legalábbis finom lett. A csoki lehetne szebb rajta, de sebaj.
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek, üdv, Margit
A csoki nekem is egy bevonó féle és ét. Én csak margarint tettem eddig bele, most egy kis kávét, margaint és olajat, Sokáig grízes maradt nem akart feolvadni rendesen. Amikor a végén berakta amikróba egy kicsit, akkor jó lett, csak az ecsetbe állt egybe, amivel kenni akartam. Aztán a végén kanállal locsoltam végig a kalácson, így már jó lett, de kettőre lefogyott, mert annyi folyt mellé. Akkor emgvátam amíg az megszilrádult, újramelegítette, majd az utolsó kalácssal újra kezdtem az egészet. Így örültem neki:
Smile-t úgy tudsz beszúrni, hogy kimásolod és beilleszted, de most nézem, hogy szerintem Te nem Explorerben írsz, ugye? Akkor meg úgy lehet, ahogy Batka leírta az 5.018-as hozzászólásában. Nellynek már sikerült így megoldani, igaz azt hiszem némi családi segítséggel.
Most nézem, hogy átléptük az 5.000 hozzászólást , mindjárt meg is nézem kié volt a kerek szám. Várom a képeket, üdv, Margit
068Szia Margitka! Én higitom a csokimázt egy kis vizzel. Igaz én majdnem mindig bevono vagy fekete csokit használok, azt szeretem. Azt egy kis vizzel felengedem, picivel, majd mikor megolvadt belekeverem a margarint. A kenyeremből még egy óra van hátra, lehet hogy lefekszem és felébredek a sipolásra (bizom benne) de a brioskák mindjárt készek, igaz elmásztak, lehet hogy túlkeltek már a várakozásban, bár kitettem őket az erkélyre, mig a többi sült. (nincs hely a hütőben)mindjárt küldöm a képeket. És küldök a kertesbe is, mert rém nagy a csend ott a lapon!
Örülök hogy jelentkeztél és tulajdonképpen a kényszerpihenődnek is, így most velünk tudsz lenni egy kicsit Jó sok mindennek álltál neki, de megéri, ha így el tudtok menni a kertetekbe. Csinálj majd képeket, ha Te is úgy gondolod, biztos más is kíváncsi lenne rá, akárcsak én. A mákos kalács szépséghibája nem baj, a lényeg, hogy finom legyen. Én épp most kínlódtam egy jót a csokimázammal. Nem vettem észre, hogy kevés margarinom van, így minden félével próbáltam a csokit higítani olvasztás közben, de elég keservesen jutottam vele dűlőre. Na mindegy, azért sikerült becsokizni a kalácsaimat :-)) Küldesz képet a sütéseidről? További jó várakozást, üdv, Margit
megjöttem én is, eljött a hétvége és a sütögetés.Hétközben széthullottam annyira sokáig dolgoztam minden nap.
Most sülnek a sülni valóim. Jó későn fél8-kor álltam neki sütögetni, mert holnap ki szeretnénk menni a telekre "munkával pihenni" először is nagytakarítani és legalább gereblyézni a sok falombot a tél után. Lesz meló bőven. Olyan kopasz a kert, annyi mindent kellene csinálni. Tehát ezért ma sütök-fözök, hogy ott csak a munkára kelljen koncentrálni. Sül a kenyérkém, egy tönkölyös-fehérkenyér keverék.
nekem soha nem volt gondom a kenyérsütő ablakkal és még soha nem foliáztam be.
közben többféle kiflit sütöttem:
1.sajtkrémet, reszelt füstölt sajtot és újhagyma zöldet kevertem össze tölteléknek és kifliket csináltam.
2.rumosmazsolás-gesztenyés kifliket
3.mákos kalácsot (ami nem lett látványosan szép, hajtogattam, mint Margitka te szoktad kinyujtottam, megkentem összehajtottam. a multkor isteni volt és szép, most nem lett szép, de remélem finom.tul nagyra kelt és megcsúszott a teteje.
maradt ki egy kis tészta, abból sülnek muffin sütőben a kis briosok reggelire.Közben a kenyérsütőben sül a kenyérke is. én meg itt kotlok, várom, hogy készüljön.
Nem jól tettem fel a kérdést. Az én gépemen úgy van, hogy az üst egyik oldalán a tető zártabb része van, a másik oldala teljesen az ablak alá esik. Itt volt mindig alacsonyabb a kenyerem és erre próbáltam rákérdezni tőled is.
A tető belesejét nekem néhány csavar tartja. Ezeket kicsavartam és amekkora az üveg a tetőn akkorára hajtogatott 4 rétegű alufóliát rátettem az üvegre. Ezt ráfogattam a belső tetővel, amikor visszacsavaroztam. Belátni ettől kezdve nem lehet, de én mindig bekukucskáltam a tető alatt. Amikor már kelesztett a gép, akkor csak résnyire nyitottam ki a tetejét, hogy ne fázzon meg a tészta, de akkor is be tudtam lesni, annyira, hogy lássam, hogy is áll. Amikor szervízbe kellett vinnem a gépemet, akkor kicserélték a tetőt, azóta nincs szükség erre a belső fóliázásra. A felső puha, vastag rongyos takarást azonban azóta is alkalmazom. Ezt már annyira meegszoktam, hogy el se tudnám hagyni :-))
A kalácsot vagy az édeskenyér programon, vagy a normál programon sütheted, de szerintem hamarabb el kell majd indítanod a sütést, mint a program szerint indulna, mert nagyon meg fog kelni a tésztád. Ez nem probléma, csak figyelni kell és amikor elég magas már a kalács, akkor kikapcsolod a gépet, átteszed a csak sütés programra és ezt elindítod.
A kép még nem érkezett meg, biztos, hogy el tudtad küldeni nagyobb méretben? Ide sajnos mindenképpen csak kisebbet tudok feltenni, mert rengeteg tárhelyet foglalnának a nagyobb képek. Nem tudom, hogy mekkorát küldtél, de kb 600x..valamennyi már jó, ennél nagyobb nekem sem szükséges.
Margitka! köszi a kimerítő segítséget, azt elfelejtettem az imént írni, hogy 40 dkg lisztből sütném a kalácsot, arányosan visszaszámoltam a hozzávalókat (most ell. a Te alaprecidnél, minden stimmel), csak a foly, meny-ben vagyok bizonytalan. a kenyérke szépen megsült, most a teteje is jó lett.
Várom a kalácsodról a fotót, biztosan remekeltél, mint mindig.
elküldtem az újabb képeket. Most nem kicsinyítettem le őket, hátha így jobban szemügyre tudod/tudjátok venni. Hogyan kell lefóliázni a kémlelőablakot? A gépben vízszintesen van az üst, és akenyér a gép eleje felé lejt. Az ablak meg a tetején van, de azt látod is a képen.
Ti a kalácsokat melyik programon sütitek a gépben? Tudom, hogy mindenkinek másfajta gépe van. Már az is segítség lenne, hogy meddig mit kell csinálnia a gépnek.
Én ezt a pogácsatésztát szeretném túróval kipróbálni.
Én ezt úgy csináltam, hogy kétszer hajtogattam a tésztát és előtte megszórtam reszelt sajttal. Azt találtam ki, hogy legközelebb nem sajttal szórom meg, hanem natúr túróval. Szerintem az is finom lenne. Majd kipróbálom, és elmesélem, hogy sikerült.
Én meg arra várok, hogy kihűljenek az aszalt gyümölcsös kalácsaim és rákenhessem a csokimázat, aztán hozok képeket róluk.
A kovász etetés nélkül 3 hetet biztosan kibír, használatkor fel szoktam keverni egy kicsit a maradékot, mert kicsapódik rajta a víz. Mindkét zsömle finom, amiket kinézél, kíváncsian várom, hogy melyiket sütöd meg.
Az aszalt barackos kalács szerintem egy kicsit nagy a gépbe, nekem a barack mennyisége nélkül is a tetőig ér egy ekkora kalács. Mostanában már csak 50 dkg lisztből szoktam a gépi kalácsaimat sütni, pedig a gépem 1,3 kg-os kenyérre van "hitelesítve". Az élesztőadagot mindenképpen csökkenteni kell a géphez, mégpedig ehhez a lisztmennyiséghez 1/4 kockára. A folyadékkal is kicsit óvatosabban kellene bánni, mert kimondottan lágy volt a tészta, ezt a gépek nem szokták meghálálni, visszaeshet sütés közben a kalács teteje.
Ha kisebbet szeretnél sütni, akkor a kalács alapreceptnél megtalálod annak az arányait is, de szívesen segítek is, ha bármi problémád, kérdésed adódik.
További szép estét, remélem jól sikerül az Aludttejes kenyér, üdv, Margit
Nem! Régen sütöttem túrós pogácsát amennyi a túró ugyanannyi liszt, margarin és sütőpor ha jól emlékszem és só. De már nagyon rég nem sütöttem. Igen ez a csigalegyező tészta nagyon jó .
Szemmel látható a különbség, ez a mostani már sokkal jobb lett, szerintem már csak egész kicsire van a tökéletestől. Sajnos a kép egy kicsit kicsi így én sem tudtam nagyobban megnézni, de úgy látom, hogy a kenyér szerkezete már egész szép egyenletes. Nem látom pontosan a tetejét, de lehet, hogy még egy egész kicsivel több vizet tehették volna hozzá, ez lehet csak 1-2 evőkanálnyi is. A kenyér merre felé lejtett? Nem a kémlelőablak húz egy kicsit? Nekem a fóliázás előtt volt ilyesmi formája a kenyereimnek. Amikor lefóliáztam belülről az ablakot, akkortól teljesen egyenletesen kelt a kenyerem. Sajnos a nagy kémlelőablakoknak van ilyen hátránya, hogy kicsit hűvösebb van, mint másutt, a jó melegben a tészta viszont nagyon érzékenyen reagál erre. Az 50 dkg lisztből kisebb kenyér lesz, de ez kísérletezni szerintem elég. Megmutatja így is, hogy mit tud a gép és a tészta. Legközelebb én máson nem változtatnék, mint a fóliázás és az 1-2 ek plusz folyadék, de örülnék, ha tudnál a kenyér tetejéről (félig felülről, hogy az oldala és a teteje is látsszon) még egy képet küldeni, akkor a folyadékra visszatérnék.
Szia Margitka! Úgy látom a pékek éjjeli baglyok. Én is arra várok, hogy kisüljön az Aludttejes kenyerem. Közben már bogarászom a reciket a következő sütésre, nagyon tetszik a Ropogós zsemléd és a Kovászos Bürli receptje. Ezért szeretném megkérdezni, hogy meddig tartható hűtőben etetés nélkül a rozskovász? holnap pedig az Aszalt barackos kalácsot szeretném elkészíteni de gépben akarom sütni. Kell-e valamit változtatni a recepten? Előre is köszönöm a segítséget. Üdv.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit