Sziasztok! Hát nekem nem sikerült behoznom ezeket a kis bügyürűket, pedig számtekes családba tartozom, pedig elolvastam Batka instrukcíóit. Nekem magas. A lányom pedig ezt tanította:* Üdv. Nelly
Nálunk is majdnem egész nap esett, délutánra derült ki egy kicsit az idő. A kertbe nem mentünk ki, de legalább megfürdettem a kiskutyát, már nagyon ráfért.
Én most dagasztom a zabepelyhes pogácsád tésztáját, remélem megint finom lesz, majd én is hozok róla képet, ha kész lesz.
A kenyérnek én is a repedt résztét szeretem a legjobban, de szinte mindenki nálunk a családban.
További szép estét kívánok és várom a csigáról a képeket, üdv, Margit
A kenyeret feltekertem és alulra esett a hajtás, szerintem ami lehetett még a sütőben hirtelen megkelt mert a konyhába nem lehetett elég meleg. De nem baj én nagyon szeretem a repedt részt.Holnap szeretném a csigalegyzőt megsütni laposan kakaóscsigának, ha sikerül küldök képet.Nálunk ma szinte egész nap esett sok mindenhez nem is volt kedvem.
Szerintem ne fix programot válassz, hanem azt próbáld ki, amit írtam. Nem nagyon jók a gépednek a programjai (sajnálom, hogy ezt kell írnom). Ahogy Batka is írta, rövid a dagasztása és csak egyszer dagaszt, a kelesztése viszont túl hosszú. Abban is egyetértek Batkával, hogy lehet, hogy nem fgosz tudni fix programot használni.
Én nagyon szeretem az én gépemet, de sosem fix programot használok, mindig hasonlóan átkapcsolgatom, mint amit írtam Neked is. Most megnéztem (már nem is emlékeztem fejből a programjaira), az enyémnek is hasonlóan rossz a programok időbeosztása, mint a Tiednek, de ha ez a gépem egyszer elromlik, valószínűleg akkor is ugyanilyet fogok venni.
Sok sikert kívánok a kenyérhez, a testvérednek pedig olvasgasd végig a gépleírásokat, ott talán segítséget találhatsz egy gépvásárláshoz. Minden jót, üdv, Margit
Meghoztam a képeket és megerősítést nyert, amit a leírásod alapján gondoltam.
Kevés a folyadék!!! Az élesztőt még véletlenül sem szabad emelni, sőt, ha a megfelelő folyadékmennyiséget hozzáteszed, akkor valószínűleg még csökkenteni is kell, mert megint a tetőbeesős tünetet fogja produkálni. 50 dkg liszthez elég az 1/5 kocka, azaz 1 dkg friss élesztő, ezzel szemben majdnem 1/3-ot tettél bele, ez sok.
A javaslatom, hogy ezt a kenyeret süssed meg újra csökkentett élesztőadaggal és minimum 3 dl folyadékkal. A dagasztást figyelve meglátod, hogy ha nem egy szép, sima felületű, ruganyos, de nem ragadós gombócot forgat a gép, hanem még rücskös a külseje, nehezen nyomódik be az ujjad alatt a tészta, akkor még pótolni kell hozzá egy kevés folyadékot. (Nekem 3,3 dl körül szokott kelleni a folyadék ennyi liszthez, gépi kenyérhez.)
Sok sikert kívánok hozzá, üdv, Margit
Ui.: Majd elfelejtettem, sikérből elég egy kávés/teáskanálnyi!
Sziasztok!
Ismét sütöttem egy kenyeret. Most fele finomlisztből, fele tk. tönkölyből. Margitka majd biztos hozza a képet, ha megkapta. Leírom a receptet egyelőre, amit kreáltam, és lenne mit javítani rajta. Majd, ha már a képeket is látjátok hozzá, akkor bizti egyszerűbb lesz kritizálni. Szóval:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt 25 dkg finomliszt (BL 55) 1 késhegynyi aszkorbinsav 280 ml folyadék (fele víz, fele tej) 2 ek. burgonyapehely 1 csapott ek. sikér 1,25 kismérő só 1,25 kismérő cukor 1 ek olívaolaj 1,5 dkg friss élesztő (Budafoki)
Normál programon sütöttem, kis méretű kenyeret, ez a 2 ó 55p-es program. A gép tetejét letakartam, és lássatok csodát, most végre nem esett be a kenyerem teteje. Gondolom azért, mert megfogadtam az általatok javasolt sok okosságot. Viszont újra szükségem lenne a segítségetekre, mert egy kicsit tömör lett a kenyér (tudom, mert tk. liszt tömörebb), de lehet, hogy kevés volt benne az élesztő? Emellett a kenyér egyik fele alacsonyabb lett, mint a másik. Lehet, hogy a gép üstje túl nagy az 50 dkg liszthez, és emeljem meg a lisztadagot 60 dkg-ra
Hehe, van egy ilyen is, hogy tészta program - tészta sütéséhez. Pedig a programtáblából látszik, hogy ez a csak dagaszt-keleszt... Nem értem, hogy hülyék miért mennek fordítónak: nem tűnik fel, hogy ennek nincs értelme? Biztos bele sem gondolt az illető.
Eszter, mennyi kenyeret esznek az unokatesódék? Ha keveset, egylapátosat vegyenek. És mennyi pénzt szánnak rá? Márkában szerintem a legtöbben a sajátjukat ajánlják, mert aki nem volt megelégedve vele, az jó eséllyel már váltott. Milyen céllal szeretnék? Csak kenyérsütésre, vagy inkább dagasztásra? Ha pl. tervezik használni az időzítést, ne vegyenek hangos gépet - erről a gépleírások árulkodhatnak. Amikor megnézik, meg kell vizsgálni, hogy elég jó-e a teflonja, és van-e hozzá programtábla. Esetleg gondold végig, te milyen szempontok szerint vetted a gépedet, illetve, hogy meg vagy-e elégedve vele, vagy mit változtatnál - ez már jó kiindulópont. Én is úgy nézem, ez alig dagaszt, szinte csak keleszt, szóval könnyen lehet, hogy tényleg majd nem tudsz fix programot használni (főleg nyáron, amikor a melegben amúgy is hajlamos túlkelni a tészta), és manuálisan kell "összeállítanod" egyet, ami működik (pl. az én gépemben nem lehet kalácsot sütni fix programon, részben ezért is sütöm inkább őket sütőben). De az is lehet, hogy majd jön Móni, és elmondja, amit kitapasztalt.
Köszönöm szépen az ötleteket. Majd megpróbálom másik programon megsütni az egyszerű fehér kenyeret. Valószínű csak hétvégén fog menni ugyanis van egy 5 hónapos kisfiam és ő kétemberes, vele nagyon sokat kell foglalkozni.
Szerinted mit lehetne sütni az említett programokon?
Még éjjel olvastam a hozzászólásodat a receptesben és Batka válaszát, de nem tudtam már válaszolni, mert éppen kilépés előtt voltam, muszáj volt aludni menni.
Ugyanezt a BL 80-as lisztet vettem én is utoljára a Metróban, ebben nincsen élesztő, csak a neve ilyen furcsa. Először pont emiatt voltam bizalmatlan vele.
A beírt arányok jónak tűnnek, most a programot nézegetem, szerintem ezzel lesz valami probléma. Rettentő sokat keleszt, közben pedig simítja a tésztát, amit én nagyon nem szeretek. Valószínűnek tartom, hogy túlkel a tésztád. Megérne egy próbát a következő:
1. Gyorsprogram, a dagasztás végéig, majd kikapcsolni a gépet 2. Tészta program egyből bekapcsolva, ez az elején már keleszti a tésztát 22 percig, majd dagaszt. A kelesztést addig hagyni, amíg eléri a tészta a kellő magasságot. A teljes kelesztési idő szerintem sok. 3. A kellő magasság elérésekor átkapcsolni a csak sütés programra.
Ezzel a módszerrel sikerülnie kell a normál tetejű kenyérnek, mert így magad szabályozod a kelesztés mértékét.
Remélem nem lesz túl bonyolult és az idődbe is belefér egy ilyen sütés. Várom válaszod és az eredményről a beszámolót, ha kipróbálod. Sok sikert, üdv, Margit
Ui.: Ez a fordítás is remek, kalács programként szerepel a sütőporos sütmény, míg a kalácsnak édeskenyér a neve
Már harmadik alkalommal sütöttem meg a sima, egyszerű fehér kenyeret gépben. De a teteje megint beesett. A következő anyagokat használtam: 50 dkg liszt BL 80 (Alföldi segítőkész kenyérliszt); 1,7 dl DANONE kefír; 1,2 dl víz; 1 kk olaj; 1 púposabb kk só; 1 kk cukor; késhegynyi aszkorbinsav; 1 dkg (azaz 1/5 kocka) friss élesztő. De még most sem jó, egyfolytában beesik a teteje. Miért? Lehet, hogy a gép túlkeleszti? A folyadék csökkentést már próbáltam de így is beesik a teteje. Bomann 594- es gépem van. Sütöttem már a normál illetve a fehérkenyér programon is.A gép programtábláját megtaláljátok a Rövid ismertetők között, Móni véleményeként.
(Kezdem kapiskálni egyébként: az Opera meg a többi alternatív böngésző alapból értelmezi ezen a fórumon a html kódokat, az IE meg nem, hanem alap üzemmódban magát a kódot jeleníti meg. A saját aktuális hozzászólása kódját egyébként minden IE felhasználó megnézheti: a szerkesztősáv jobb szélén van két kacsacsőr, arra kell kattintani. Nyugi, ha ismét oda kattintotok, eltűnik a sok krix-krax (maga a kód), szóval teljesen visszacsinálható.) Most már tényleg megyek fürdeni és aludni, Operástul.
Há! Működik! Ez egy kicsit bonyolultabb, mint a sortörés. Szóval azt kell csinálni, hogy a kívánt vigyorit egérrel be kell húzni ide, a hozzászólás ablakba. Ez így fog kinézni: http://www.4yougratis.it/img/webmaster/gif/Smiles01/smiley_faccine_21.gif
Aztán ez elé be kell írni, hogy < img src = " és mögé meg idézőjel jön és a bezáró kacsacsőr. Pont úgy, ahogy ott lejjebb is látjátok, tehát nem szabad a kacsacsőr és a src után és az idézőjel előtt szünetet hagyni (szünet csak az img után legyen, a többi mind egybe! a kisbetű vagy nagybetű mindegy). Az egésznek úgy kell kinéznie, mint az 5016-os hsz-ban, csak a .gif előtti utolsó perjelig lesz más.
Most beszúrom ide így az integetőset (ez a 21-es jelű kép). Jó éjszakát!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit