Nagy örömömre ma mégsem kellett dolgoznom ezért készítettem egy gyors kekszeset.
Kekszes
1 csomag Albert keksz, 2 cs. tetszés szerinti pudingpor, cukor, margarin, kókuszreszelék.
A pudingot (1 cs.) 2,5 dl tejjel és 10 dkg cukorral megfőzzük ha jó sűrű levesszük a tűzről és 5 dkg margarinnal elkeverjük simára. A kekszet összeragasztjuk a pudinggal és kívülről is bevonjuk vele, kókuszreszelékbe forgatjuk. Képet az NLC-ről hozd át, köszi.
Sütök még borstanglit és islert majd fotót is készítek.
Csak nem hagyott nyugodni a piramis süti, ha már formám is van:-)) és este 10-kor nekikezdtem, mert úgyis reggelre lesz ez finom, miután állt a hűtőben. Amit másképpen csináltam az eredeti recepthez képest:
Vettem egy üveg cukrozott magozott meggyet.A tésztájából kihagytam a nyers tojásokat, és helyettük a meggybefőtt levét öntöttem bele addig, amíg összeállt a tészta.Valamint én nem csináltam meg a tölteléket, hanem meggyeket dugdostam az aljába. Nagyon tuti!
És íme a tanúlság: milyen jó a fórumozók képeit nézegetni, mert így találtam rá Kartika képei között erre a sütire!
Sziasztok, És én is kívánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Nyuszis képet inkább nem küldök, nehogy úgy járjak vele mint a múltkor a cicással! Szokimoki (Majd én idecsempészek egyet a nevedben, Margit)
Következőre szerintem a normál progromon próbáld meg sütni. Az lenne az ideális, ha az utolsó kelesztés kb 40 perces lenne, ez már ejtés (visszakeverés) nélkül. A folyadékot egy kicsikét ehhez is megpróbálhatod csökkenteni. A kimért vízből hagyjál meg kb. 30 ml-t és figyeld a tésztát dagasztás közben. Ha szükséges, akkor tudsz még akár a második dagasztás elején is hozzátenni egy kicsit.
A sütéshez érdemes letakarni az üveget kivűlről egy vastag puha ronggyal, ahogy ezt Batka is írta. Ha ez nem lenne elég, akkor belülről be lehet fóliázni az üveget, ez nagyon sok hőt visszaver. A színt pedig mindenképpen a legsötétebbre állítsd, úgy látszik a Te gépenél erre van szükség.
Sok sikert a következőhöz, várom a beszámolót róla, üdv, Margit
Margitka, köszi a tippet. Igen, le szeretném a fehér kenyeret is fényképezni, de már megint lemerült a fényképezőgép akkuja, úgyhogy most az tölt, és utána majd lefényképezem. Jajj, de az tényleg annyira csúnya lett!!! Nálam is az 1-es a Normal program. Most végignyomogattam a gépet, a Normal program kisméretű kenyér esetén 2 óra 55 p-es. A fehér kenyeres program (ezt használtam ma) 3 óra 40p-es kisméretű kenyér esetén (de még utána továbbsütöttem, mert annyira fehér maradt). A tk. program kisméretű kenyér esetén 3ó 32 perc. A fehér kenyerem is ilyen alakú lett és nagyon sápadt. Majd küldöm a képet, ha lesz már.
Sziasztok, mindnekinek köszönöm a "sortörésben segített!
látom szorgosan süttök föztök.
Ma megint későig dolgoztam, utána ablakot pucoltam (jó későn, de nem volt időm rá)
most szuszog és megyek aludni, mert reggel korán kelek.
a sárga túrot nem ismerem, nem is ettem soha, igaz nem is igen eszek tejterméket (csak édességben) de most olvastam róla egy receptet az egyik ujságban.
Holnap én is sütögetek-főzögetek, de délelőtt még más dolgom van.
Nem lesz nálunk sem nagy ajándékozás, se nagy ünneplés. Olyan mérhetetlen fáradt vagyok hogy pihenni, sétálni levegőn lenni szeretnék (off!!)
Meghoztam Jégkása képeit, nagyon szépeket sütött, majd a receptet is beteszem a receptes fórumba:
Tündi tk. kenyerének a képeit is megkaptam, én a fehér képeinek is örülnék.
Tündi! Sose keseregj, szerintem mindannyian sütöttünk ilyen "cica"-kenyeret. Ez tipikusan a túlkelést mutatja. Szépen megkel, majd sütés közben ilyen lavórnak visszaesik a teteje. Ezt a túl sok folyadék és/vagy élesztő okozza. A túl hosszú kelesztési idő is lehet oka, de ezt lehet az élesztő illetve a folyadék csökkentésével korrigálni.
Ha a fehér kenyered is hasonló lett, akkor elsőre a folyadékot próbáld meg egy kicsit csökkenteni.
A kis méretű kenyérhez én is hosszúnak tartom azt a programot amit leírtál. Valószínűleg hamarabb el kellett volna indítanod a sütést, akkor nem esett volna vissza a kenyér teteje. Milyen az 1-es programod? Általában ez szokott a normál program lenni, ennek nincs meg a leírása véletlenül?
Várom a válaszaidat, további szép estét, üdv, Margit
Nelly, én földi vagyok, szögedi, bár most már nem ott élünk, hanem egy Fejér megyei kis faluban. Megnéztem a géped leírását, sajnos nem egyezik az enyémmel. Az enyém BBA 2867-es. Gondolom, ez már egy újabb gép, és számomra érthetetlen módon ehhez nem készítettek olyan hasznos programtáblát, mint a tiédhez.
Batka, igen, ezt a gép tetejének letakarását már én is olvastam valahol, de még nem próbáltam ki. Most már ezt is ki fogom. Egyébként nem a legsötétebb szín van beállítva, hanem a közepes. Érdekes módon az eddig tk. lisztből vagy fele tk.-fele sima lisztből sült kenyereim színével nem volt gond. Csak ez a mai fehér lett ilyen nagyon sápadt.
Igenis! Köszönöm. Ismerem a zseléfixet, én is szoktam vele lekvárt főzni, csak ezt a receptet nem ismertem, ezért akartalak megkérdezni a biztonság kedvéért, mert szeretném, ha jól sikerülne. Még egyszer köszönöm. Nelly
A gyümölcsöt a zseléfixet, két evökanál cukrot majd a cittromsavat is . Igy kell főzni , nagy lángon amíg nem forr, ha forr hozá lehet adni a maradék cukrot és még három percig főzni.
A zseléfixet azért találták ki, hogy ne kelljen több órát főzni a lekvárt hanem hamar kész legyen.
Jégkása! Segíts légyszi! A 4728-as hozzászólásodban leírtak alapján csinálnám holnap a lekvárt, de nem tudom kiolvasni, hogy az almás ananászt mikor kezdjem el főzni, és mivel? Köszike! Nelly
Igaz, hogy sokan a Társalgóban írták, de én itt köszönöm meg, és kívánok én is mindenkinek Kellemes Húsváti Ünnepeket! Valamint ha szeretnétek, akkor még sok-sok locsolkodót is, én inkább kihagyom. Valamint szép időt a kirándulásokhoz. Nelly
Hát kedveském zománcos lábas! Meg vannak azok a fémek, amiből vannak vastag talpúak, meg mostanában vékonyak is akciósan. Nekem még vastag talpú van, és ebben tényleg nem kozmált le, pedig jó sokáig főztem. Tudod, a fedőjén valami mérő bigyóca van, de én azt nem használom.Egyébként megkóstoltam a túrót, és nagyon finom, bár a családom már bizalmatlan, mert az első nem ízlett nekik, így ezt már nem is akarják kóstolgatni. Nem baj, majd holnap hidegen! Addig csöpög szépen. Nelly
Fémlábason kívül milyen van még? :-))
Higgy nekem, még soha semmi tejes cuccot nem égettem le. Gőz felett megy a pudingtól kezdve minden tejes holmi, a nagymamámnak is megtanítottam, és már neki sem kell küzdenie a kozmás lábasok sikálásával. Sima liba!
Szió mindenki! Möggyüttem, szögediesen. Megcsináltam a második sárga sós túrómat vegetásan. Mégpedig úgy, hogy a tejet addig kóstolgattam és ízesítettem, amíg kellően nem éreztem rajta a finom sós ízt. Most csurog a drágám, a férjem imádkozik, hogy elég legyen a 30 tojás a sárga túró megtanulásához. Egyébként a Corában akciós tojást vettem, 16.-Ft volt darabja, ha 30 db-ot veszel, nem volt valami nagy, de arra jó, hogy kísérletezzek. Most kóstoltam meg nemrég, sokkal jobb íze van, mint az elsőnek. De még meózom. Köszi Batka a jó tanácsot, de az én drága anyukám kioktatott, hogy fém lábasban forraljam a tejet,így aztán sikerült is. De azért megjegyzem amit írtál. A férjecském megpucolta az ananászokat, így holnap reggel nekilátok Jégkása utasítása alapján ananász lekvárt csinálni. Meg talán még talán Rózsikának volt a banános kalácsa, azt is kipróbálom holnap. De még figyelek, hátha olvasok valami jót még az éjjel. Legyetek jók és ügyesek továbbra is. Nelly
Csak most tudtam géphez jönni.Be is mentem a receptes fórumba, hogy írjam, de látom Batka már megelőzött. Igen , pont ez Nutellás kalács a recept amit Batka is beírt (köszi).Nekem ez elsőre sikerült.
Sok sikert hozzá!
Nelly!
Sajnálom, hogy nem sikerült a túród. Én sajnos nem tudom az ízét, mert nem szeretem.De Anyukám sőt az ő Anyukája és így tovább évtizedek óta e recept alapján csinálják mint Szabolcsi szokást.
Ízllések dolga. Látod van akinek ízlik van akinek nem. A tejre meg tényleg figyelni kell.Én még tűzhelyen mindíg leégettem. Ezért a tejbegríztől kezdve a pudingig mindent a mikróban csinálok.De a gőz felett is tuti a siker.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit