Tündi, ne keseredj el, inkább úgy tekints a gépre, mint egy segédeszközre, de ő sem tudhat mindent, kell neki egy kis irányítás. Ha fix programmal nem jön össze, legfeljebb nem tudsz időzítéssel kenyeret sütni. Én mindenféle kenyérhez (általában félbarna) csak a normál programomat használom (hausmeister, a gépismertetéseknél nál írok róla), de még gyakrabban a csak dagaszt-keleszt programot, ill. kalácsot dag-kel + csak sütéssel lehet benne jól sütni. A tk program szerintem használhatatlan, de mintha ezt írtam volna. A tűpróbán meg azt értettem persze, hogy az egyórás alapsütés lejártával kinyitom, beleszúrok egy hústűt, és ha csak picit ragad, a kenyér már jó (ha csontszáraz, akkor már kiszáradt, valahogy hűlés közben is "sül" a belseje).
Nelly, gőz felett főzz minden tejes dolgot! Egy nagy fazékba tegyél kétujjnyi vizet, arra pedig például egy bádogtálat, ami befedi az edény száját, nehogy kicsapjon a gőz és megégesse a kezedet. A gázt állítsd takarékra, a tej így is fel fog forrni, és soha többet nem kozmál le. Én a madártejet így főzöm például, a kevesebb tejet pedig a duplafalú tejforraló edényemben (a konyhai eszközök topikba tettem képet róla).
A sortörés még egyszer: < br > csak a kacsacsőröknél nem szabad szünetet hagyni, érjenek hozzá a betűkhöz. Új bekezdéshez kettő ilyen kell, vagyis < br > < br > szünetek nélkül.
Én a sárga túróval megvárom a húsvét utánt, hátha olcsóbb lesz a tojás.
Piroska, mindjárt bemásolom az nlc-s nutellás kalácsot, de az ostoros rétes tésztáját is megtöltheted nutellával, nekünk nagyon ízlett úgy is.
Tündi, akármilyen hülyén hangzik, én a gépben is tűpróbáig sütöm a kenyeret. A halvány héjra a gép tetejének letakarását ajánlják többen (feltéve, hogy eleve sötét héjszínre állítottad, és mégsem lett olyan), de a szellőzőket ne takard el! Ha valami fehér maradt, az a liszt is lehet. Dagasztás közben nyugodtan nyisd ki a gép fedelét, és ha úgy látod, nem keveredik egyenletesen, vagy kikente magasra a folyadékot, nyugodtan nyúlj bele kézzel, persze ne túl mélyre, de le lehet tolni a lisztet és el lehet fordítani a tésztát.
Még az a tippem van, hogy vedd ki a lapátot a második dagasztás után, és kb. 1 órás kelés után - mondjuk, ha duplájára nőtt - indítsd rá a csak sütés programot.
Szia Piroska ! Én Margitka kalács recijéből sütöttem a nutellás kalácsot már kétszer is . Mindkét alkalommal sikerrel. Kiváncsi vagyok Neked hogy sikerül és milyen reciből fogod végülis megsütni. Üdv.Julika
Nem kaptam képet sem tegnap, sem ma. Küldjed el légyszíves újra, könnyebben tudnék bármit is mondani a kenyeredről. A programleírás is segít, nagyon jó, hogy ilyen részletesen megírtad, de a képek is jók lennének. Várom, üdv, Margit
Szia Margitka! Már hiányoltalak, de gondolom, volt elég dolgod. Szóval elugrok a Corába, veszek tejet és tojást, aztán estére kísérletezek, majd méricskélem a vegeta adagot, ill én ínyest használok. De még előtte van 1 házifeladatom. Azt kérték a rokonaim, hogy segítsetek nekik. Valaki sütött náluk Csanyteleken egy olyan sütit, ami 4 fehér lap között karamell krém volt. Ki ismeri? Ki tudja a recipéjét? Előre is köszönöm, ha valakinek van 5-lete. Majd jelentkezem. Nelly
Sajnálom, hogy nem lett tökéletes a sárga túród. Ezen én is gondolkoztam, hogy megcsinálom, de most kissé megcsappant a kedvem. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül a következő nekifutásra, majd mesélj !
Itt nincs off :-)) Ez egy beszélgetős sarok, mindenki azt meséli el, amit szeretne :-))
A kenyérképeket hozom, erre majd akkor válaszolok, ha látom a képet.
Hogy miért nem törik a sorod? Nem Explorer böngészőt használsz, hanem valami mást. Batka leírta, hogy lehet így is sort törni, Nelly már azt is beírta, hogy melyik hozzászólásban. Én Explorert használok, ezért nincs ezzel problémám.
Az eredeti nutellás kalács receptje eddig nem szerepelt itt, de nyugodtan megcsinálhatod az én kalácsreceptemből is. Ennek a tésztája bevált, én mident ebből szoktam csinálni.
A só, amit kérdezel az dekor só, nem olvad el sütés közben. Ugyanilyen cukrot is lehet kapni, de nem tudom, hogy hol. Én nagykerben veszem ezeket a dolgokat. A magok mindig lepotyognak, legalábbis részben. A tojásra közvetlenül érdemes szórni és egy kicsit belenyomkodni. Ezt persze még a kelesztés előtt kell csinálni. Zsömlére én úgy "ragasztottam" fel pelyheket, hogy a megformázott zsömlét a vízcsap alá dugtam, így vizesen beledobtam a pelyhes dobozomba, megforgattam és amikor kivettem, kicsit belenyomkodtam a tésztába őket. Szóval, kicsit trükközni kell, ha nem akarja az ember, hogy az összes rászórt magféle lepotyogjon a péksüteményről.
Kellemes ünnepeket kívánok én is egy kis szép idő kíséretében, üdv, Margit
Szóval azt találtam ki nagy magányomban, hogy holnap megpróbálom 10 tojással, már több is veszett Mohácsnál, és vegetát rakok bele, mégpedig úgy, hogy megkóstolom az ízét. Hátha eltalálom, hogy mennyi kell bele. Nelly
Egy formába 30 dkg lisztből fér rendesen a kalács, de tulajdonképpen a kenyér is. Én a kettőt egyszerre be tudom tenni egy tepsire és egyszerre sütöm. A muffinformából egyszerre csak egy fér el, a másodikat hűvös helyen szoktam tartani, míg az első lanygos helyen kel, így jóval lassabban nő, mint a másik. Amikor az elsőt beteszem sülni, akkor szoktam a másodikat a langyos helyre tenni, így pont utoléri magát, mire sülnie kell.
Két kicsinél már csak három tud cifrább dolgokat csinálni :-)) Hidd el, hogy abszolut kiképeztek engem is a gyerekeim :-)) Sokszok úgy gondolom, hogy amiket az enyémek nem csináltak meg, az a dolog nem is létezik.
Jól el vagyok itt magammal. Egyébként most olvstam el Batka édes sárga túróját, ő tényleg figyelmeztet a tej odakozmálására, csak hát későn olvastam el. Nelly
Batka,
köszi a tippet. Most már egyre elkeseredettebb vagyok. Itt áll egy kenyérsütőgép, és még az egyszerűnek mondott fehér kenyeret sem tudom megsütni vele. Egyébként lehet, hogy amikor azt hittem, még nincs kész, már kész volt. De tényleg nagyon nagyon fehér volt. Aztán végül, amikor +30 p utósütés után mégis kivettem, láttam, hogy azért fehér, mert szerintem kicsapódott rá a kefír fehérjéje. Vagy?
Van ötletetek, hogy akkor milyen programon kellett volna sütnöm? Lehet, hogy írok majd egy levelet a Clatronic ügyfélszolgálatának, hogy esetleg adják meg, hogy melyik programon hány percig milyen folyamatok zajlanak. Nem értem, hogy ilyen alap infokat miért nem írnak le egy használati utasításban?
Ti, akik géppel süttök kenyeret, milyen programokat használtok az egyes kenyerekhez (értsd: fehérhez, tk-hoz stb.)?
Sziasztok! BL 80-as lisztet én csak a Tescoban kaptam még. Ott mindig van 2 kg-os kiszerelésben. Sót pedig lehet kapni nagy kristályos kivitelben most vagy a Corában vagy a Metróban, talán olasz gyártmányú. Én viszont megcsináltam a sárga túrót, hát nem tom, mit ronthattam el? Azt biztos, hogy odakozmált a tej, ettől már eleve lett egy mellékíze, de más íze nincs, olyan semmilyen. Sósnak pedig egyáltalán nem találtam. Szépen összeállt, pedig még kell csöpögtetnem. Hát meglátjuk, 20 tojásból csináltam, majd elválik, hogy mi lesz. Nem lehetne olyan fórumot csinálni, ahol az ízeket is tudnánk ellenőrizni, hogy milyen legyen? Nelly
Sziasztok! Szia Margitka! Már régóta szeretném megtudni, hogy lehet sót és köménymagot tenni a kiflire úgy, hogy rajta is maradjon. Mitől lett a só olyan szép nagy kristályos a régi finom kifliken? Ha tudjátok segítsetek.
Még mindig szeretném tudni melyik recept alapján készítettétek a nutellás kalácsot? Bevált recept kellene.
Tüdni, ha ezt itt összeadom, az 3.45. Szerintem a 2. és 3. kelesztés között belekavar a tésztába, nem hallottad, hogy forog a lapát? Szóval az végső soron összesen 90 perc második kelesztésnek. Szerintem ez túl sok, így a kenyér túlkel, aztán beesik. De majd jönnek a többiek, és elmondják, ők mit gondolnak. Ha 40 deka lisztből készült kenyeret nem süt meg 1 óra alatt, az rég rossz!
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit