Margitka,
Pontosítok: nem találtam BL 80-as lisztet a boltban, ezért az általad javasolt arányban kevertem a réteslisztet és a finomlisztet.
Képzeld nem sült meg a kenyér. Van egy Backen funkció a gépen, és most azzal próbálom készre sütni. Az egyórás sütés után még teljesen fehér volt. Egyébként a közepes szín van beállítva.
Sziasztok!
Hú, hogy micsoda finomságokat sütöttetek!! Szokimoki, nagyon szép a kalácsod, és a lángos is istenien néz ki. Nem beszélve Margitka csigáiról.
Most aztán abszolút zérón van az önbizalmam, ugyanis sül már a fehér kenyerem, és sajna annak is beesett a közepe :-((( Ennyire elszúrok valamit, hogy mindig ilyenek lesznek a kenyerek?
Margitka,
most leírom, hogy a gép, mit meddig csinál, hátha rájöttök valami turpiszságra (ezt így kell írni?)
A 40 dkg lisztes (még kisebb) méretű receptedet választottam. Aszkorbinsav helyett ecetet raktam bele. A gépemen a 3-as (Weissbrot, azaz fehérkenyér programot választottam). Az első dagasztás 15 p, aztán az első kelesztés 40 p. A második dagasztás 20 p, utána a második kelesztés 30p. Vagyis ezután egyből a 3. kelesztés volt a kijelzőn, ami 60p, végül a sütés 1 óra. Összesen 3 óra 40p-es a program.
Elküldtem Neked a tk. kenyerem képét, megkaptad? Majd erről is csinálok, ha kész lesz. Még 10 perc van vissza.
Szokimoki, nagyon aranyos a kisfiad. Nekem is van egy Marcim, ő épp ma féléves. A kislányom is csinált már hasonló csínytevést, szintén popsikenőccsel. Én a konyhában főztem, amikor hallottam, hogy mondogatja magában, hogy "nem baj, majd beszívja". Bementem megnézni, hogy mit szív majd be. Láttam, hogy vastagon bekente a lábát popsikenőccsel. Fényképet sajna nem csináltam róla.
Nekem csak 1 formám van. Akkor ha jól veszem ki a szavadból, akkor 60dkg lisztből 2 formára valót szoktál csinálni.Tehát 50 dkg liszt mindenképpen sok 1 formára. Ki is dagadt belőle rendesen. Azért nem szeretek 2 formára valót sütni, mármint, hogy megvárni amíg kisül az első adag aztán megint be a formába a 2.-at, mert akkor a második dupla ideig kel, és óriásbébi születik.
Lángos. Én is ritkán csinálok, de nagyon fini.Tegnap jutott eszembe, hogy a kenyérsütőben is megtudom dagasztani a tésztáját, gondoltam kipróbálom.
Előre is, Nagyon Boldog Szülinapot kívánok! Szerintem ha egyszer lehet becsapós napot tartani a fogyiban akkor lehet évi 1 kifejezetten becsapós nap is amikor is belefér a szalonna is.
El sem hiszed, de lassan már nincs olyan hely a szobában ahová nem jut fel a pici.Van neki egy jó tanítómestere a Nagytesó személyében.:-))
Én 60 dkg lisztből szoktam a kalácstésztát csinálni, ha nem a gépben sütök. Akár a két muffinformához, akár a két hosszúkás (király?) formához ez a mennyiség bevált. Nagyon szép lett a kalácsod, biztos finom is. Én is nagyon szertem ezt a formát, mert nagyon jól lehet szeletelni ami benne sül. Akár kenyér, akár kalács, jobb így, mint szabadon sütve. Szabadon "igazibb" kinézete van, de jobban használható, ha ilyen formája van. A lángosod is nagyon tetszik, de arra nem tudom elszánni magam, amióta fogyóztam. Egyszerűen sajnálnék annyi olajat megenni, amit az magába szív. Pedig szeretem :-)) Nem sokára lesz a szülinapom és hónapok óta mondogatom a férjemnek, hogy torta helyett egy darab császárszalonnát fogok megenni :-))) Azt sem ettem már vagy két éve és nagyon szeretem. Na, ja, valamit valamiért!!
Szép napot kívánok holnapra, remélem a krémet már jól eldugtad :-)) Üdv, Margit
Megsült a Gesztenyés, csokis csigám. Említettem, hogy a férjemnél milyen sikere volt a diósnak, ő kérte ezt a gesztenyés változatot.
Ma már nagyon profin csokiztam, nem is kentem össze az egész konyhát, mint a múltkor. Mély tálban olvasztottam eleve a csokit és egyből fejjel lefelé belemárottam a csigákat. Kicsit lerázogattam és így tettem ki rácsra. Alig csöpögött le egy kicsi a rács alatti papírra. Megmutatom a csokiolvasztást, hátha van még rajtam kívül más is, aki sose csinált ilyet :-))
Kész a sajt is, holnap majd felszeletelve is csinálok képet róla:
Azért, hogy kerek legyen a történet,a maszatos képről bemásolom amit az nlc-re írtam.
Sziasztok!
Ma megtartottam a húsvéti kalácssütésem főpróbáját. Egy mindmegette.hu-s kalácsreceptet sütöttem, eddig gépben , de most kipróbáltam téglalap alakú szilikonos formában, hogy könnyebb legyen a sonka mellé szeletelni. Azon kívül még lángost sütöttem. És felteszek egy ráadás képet is, ahol a kissebbik fiam, (amíg anya a konyhában szorgoskodott, és kb 2 percre a nagytesóval maradt a szobában) kikente a jó kis tömény popsikenőcsének a felét magára, a felét meg az ágyára. Hát amikor megláttam... nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek . De utólag már csak nevetek!
Ez a fénykép Marcikáról, abban a pillanatban elkeseredettségemben készült! Hogy én mit súroltam utána....De mire a férjem este hazajött a munkából, már csak nevetve mutattam neki.
Szerintem a kalács is jó lesz így húsvétra,szépen lehet így szeletelni, bár lehet, hogy csak féladagból sütöm, hogy csinosabb legyen.
Margitka!
Te ebben a szilikonos formában mennyi lisztből is írtad a sütést, ami még szépen belefér?
Gondoltam rátok illetve szegény Szegedre. Egy időben - jó rég volt - sokat jártam Szegedre, eléggé megismertem és megszerettem a várost. Drukkolok és figyelem a híreket. Remélem nem lesz semmi baj!
Köszönöm Margitka, hogy még ilyenkor is fenn vagy és segítsz. Megnézem holnap, és a családom tiltakozása ellenére csak alkotok valami finomat. Nekem is kell egy kis sikerélmény. Szoríts, ill szorítsatok, mert most olvastam, hogy holnap lehet, hogy vészhelyzetet hírdetnek a Tisza miatt Szegeden. Remélem, nem lesz komolybb gond, bár már a környező falvakban összeírták a gépjárművek, traktorok számát. Itt Szegeden már nem útépítés, hanem gátépítés folyik, mert a férjem egyik rokonát már átvezényelték az autójával a gátra. Reménykedem. Jó éjszakát mindenkinek. Nelly
Kalácsot én már csak 50 dkg lisztből szoktam csinálni, ha a gépben sütöm. A 60 dkg-mal állandóan az üveget verte a tészta. Tehát meg lehet ezt az adagot a gépedben sütni, de én inkább a kisebbet választanám. A kalácsoknál találsz most már egy alapreceptet, ott meg tudod nézni az arányokat a kisebbhez. Az élesztőt viszont vedd vissza a gépi adagra mindenképpen.
Az nagyon finom kalács, kíváncsi vagyok nálatok milyen sikere lesz, ha megsütöd. Sok sikert hozzá, üdv, Margit
Margitka! Szerinted, ha az aszalt barackos kalácsot gépben sütöm meg, akkor is ezt az adagot kell beletenni? Mert Te azt írod, hogy nem baj, hogy lágyabb a tészta, mert tepsiben sütöd. Csak nekem nem sok időm lesz ott lenni, max a lapát kivételéig.Így aztán kenyér progin sütném. Nelly
Nem olyan sok lesz abból!Anyukám konyharuhában szokta lecsepegtetni,és még össze is csomózza a tetejét.Egy kisebb méretű labda jut eszembe amire hasonlít.
A sósra gondoltam, mert nálunk mostanában semmi édes nem fogy. Azért a tejfölös lepényt megcsinálom, mert anyukámék szeretik, de hiába ajánlottam kalácsot, vagy gyümölcstortát, mindent elutasítottak. Olvastam én is a 4-5 órát, csak olyan kevésnek tűnik az én gyakorlati tapasztalatomhoz képest, de hát nem ugyanaz az alapanyag. Talán ezért van eltérés. Hát kipróbálom, csak egyenlőre fele mennyiséggel. Aztán majd mesélek, hogy mit szólt hozzá a család. A sajtra én is kíváncsi vagyok.Nelly
Szerintetek a sárga túrónak elég 1 nap, hogy lecsurogjon? Mert én ha túrót csinálok aludttejből, legalább 2-3 nap kell neki. Vagy ez más? Mert holnap megcsinálnám, ha még húsvét előtt el is készülne. Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit