Ma kipróbáltam Margitka hamburgrer receptjét, ahol a zsömlét és a hambi húst is házilag el lehet készíteni. Nagyon finom lett! + még újráztam a vasárnap készített Gabo féle vajas kifliből, mert nagyon ízlett a családnak!
Margitka!
A hamburger húst úgy csináltam ahogy a receptedben van, és mondhatom, hogy tényleg különleges és finom íze van a w.szósznak! A gondom annyi lett a hússal hogy, mivel nem kellett bele 1-2 dolog ami a fasírthoz kell, így egy kicsit száraz lett a hús mire kisütöttem.Én darált sertés combból csináltam, csak ez volt itthon darálva, meg írtad is, hogy bármilyenből lehet csinálni.Nekem nagyon ízlik.
Ma megsütöttem a kovászos fehérkenyeret, tönkölyliszttel. Gyönyörűen megkelt, kirepedt az oldala, 2 óra elég volt neki.Szép cserepes is lett, de mégsem tökéletes. Mikor a sütőbe tettem, már nem emelkedett tovább, nagyon gyorsan sült, a bevágás sem nyílt meg. Szerintem az alsó-felső sütéses villanysütő nem igazán jó a kenyérnek, túl közel van a fűtőszál. Próbáltam variálni, kapcsolgattam, hogy néha csak alul, néha csak felül melegítsen, de nem az igazi. Talán még a kezdő hőfokot lehetne csökkenteni, majd tovább próbálkozom.
Míg kelt a kenyér megsütöttem a vajas kifliket is, nagyon finom lett, az íze a békebeli bordáskiflire hasonlít szerintem.
Megvettem a Príma Konyha legújabb számát, sok kalácsrecept van benne. Az egyik receptnél olvasom, hogy "rágógumiteszttel" lehet megállapítani, hogy jó állagú-e a tészta. Csípjünk ki egy darab tésztát, és ha újjunkkal szét tudjuk húzni, és úgy néz ki, hogy bbuborékot tudnánk belőle fújni, akkor jó a tészta, ha könnyen elszakad tovább kell dagasztani.
Kelesztéskor pedig újjpróbával lehet megállapítani, hogy megkelt-e. A tésztába ujjunkkal mélyedést nyomunk, s ha az lassan emelkedik fel, akkor a tésztánk jó, megkelt. Ha gyorsan visszaugrik, akkor még tovább kell keleszteni.
elkészítettem a kifliket, a végeredmény itt található:[url=http://kepfeltoltes.hu/view/060329/29-03-06_1423_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/060329/29-03-06_1423_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url] :D
Meg tud kelni, a keléssel semmi gond. És a teljes kiőrlésűvel készítettbe sem teszek több vizet. Megkel, csak ahogy sülni kezd olyan csúnya lesz a teteje. Benne nagy lukak(azt olvastam valahol, hogy a túl sok folyadék miatt fordul ez elő), a héja alatt pedig levegős. Megpróbálom Julika recijét, és beszámolok.
Remélem rendbe jönnek a gombáid, adni én is tudok, ha arra kerül a sor. A kalácsaim finomak lettek. A kisfiamnak 5 csigát adtam reggelire és csak másfelet tudott metenni, a többit az osztálytársai elkunyerálták. MAjd éhen halt, mire hazaért a suliból :-))
Kíváncsian várom, hogy sikerül a Julika féle kenyerd. Lehet, hogy túl kevés folyadékot tettél a kenyérbe és ezért nem tuditt megkelni? Majd meglátjuk, feltétlenül várom a beszámolódat.
Szia Julika! Én még nem használtam fagyasztott gombát. van a mélyhűtőben, de nem kellett még felengednem. Ennek ellenére előfordult, hogy kesernyés lett a kefír. 1-2 alkalom után elmúlt. Szólj nyugodtan, ha nem jönnek rendbe! Húúúúú, nekem nagyon soknak tűnik ez a víz. Ennyi liszthez és 250 ml tennék , de lehet, hogy ki kellene próbálnom a Te recidet, úgy, hogy semmiképp nem nyúlok hozzá dagasztás közben. Csak az a gond, hogy ha látom, hogy nagyon nyúlik a tészta, nem tudom megállni, hogy ne tegyek hozzá lisztet. A géphez adott receptek nekem még sosem sikerültek. De ma megcsinálom 47 dkg-300 ml-vel! Beszámolok az eredményről!
Nálam egyszerre jelent meg az üzenetünk. Köszönöm a válaszodat és a felajánlásodat. Remélem nem kerül rá sor, hogy le kelljen cserélni a gombákat. Akkor várok türelmesen. Igen nekem is rémlett, hogy volt már hasonló problémád. Remélem akkor rendbe jönnek. Lehet, hogy a hosszú fagyasztás miatt van ez. De Te még akkor nem fagyasztottad amikor ezt írtad. Én ha csak BL-80 as lisztet használok akkor nem teszek bele sikért. Ha a gépben sütök kenyeret akkor én 47 dkg BL80 as liszthez 3 dl vizet teszek. Van egy alap recim ami szinte mindig sikerül a gépben. Ezt a géphez (Nethaus) kapott leírásból vettem. Üdv.Julika
Nagyon szép a csokis kalácsod és a tekercsed. Megint alkottál úgy látom.
Úgy rémlik egyszer már Kila is kérdezett tőlem hasonlót a gombákkal kapcsolatban. Ezért lehet, hogy Neki már vannak ezzel kapcsolatos tapasztalatai. Kiváncsian várom. Üdv.Julika
Szia Margitka! Többféle liszttel is próbálkoztam már, BL 80-assal is sütöttem, finomliszt+sikérrel, és mindkettőből több típussal. De nekem fehér kenyerem még jó nem lett... :-(((( Szeretem a vegyes lisztből készült kenyereket, de néha annyira jó lenne fehéret is sütni. Rétesliszttel és anélkül is próbáltam már, nem tudom, az befolyásol -e valamit. Most ferencvárosi finomliszt+sikér, amit használok. Tényleg teljesen tanácstalan vagyok, de ezek szerint más is van így vele, mint én. És miért van az, hogy ugyanolyan liszttel, ugyanolyan gépben a kolléganőmnek szép domború fehér kenyere lesz, nekem meg kritikán aluli? Általában úgy néz ki, hogy a tetején a héja alatt nagy, levegős lukak vannak és az állaga is nagyon nagy lukú. Szinte elválik a felső héja a tésztától. Hiába veszem le a folyadékot. Ráadásul a kolléganőm fél decivel több vizet használ ugyanannyi liszthez. 530 g liszthez 330 ml vizet tesz, hát én ehhez csak 280 ml-t tennék kb. És mégis szép, domború a kenyere.
Julika! Sajnos nem tudom, mi lehet a gombákkal. Én is úgy emlékszem, hogy volt már hasonló időszakunk, de valami miatt rendbe jött. Vízben pihentetem őket én is, mint Te, és mostmár általában mindig 2,8 %-os tejet használok. Ha nem javul a helyzet szívesen küldök gombát! kila
Megmutatom, mit sütöttem ma. Kicsit újítottam a kalácsreceptemen. A kisfiam mesélte, hogy a suliban csokis csigát is lehet kapni, így nekem is kellet valami hasonlót csinálnom, nehogy úgy érezze "szegényke", hogy lemarad valami jóról :-))
Még megmutatom, hogy a napokban mit vettem. A Metróban voltunk és láttam 5 kg-os BL 80-as lisztet. Kicsit bizalamtlan voltam vele, de végül vettem belőle 2 csomaggal, mert nagyon jó árban volt. 60.- forintra jön ki 1 kg, én a malomban 82.- forintért szoktam venni. Egymás mellett lefotóztam mindkettőt. A "segítőkész " felirat tett bizalmatlanná, de az oldalán rajta van, hogy BL 80-as, ezen kívül más tartalmat nem találtam ráírva. Remélem jó lesz :-))
Szép napot és jó sütögetést holnapra mindenkinek, üdv, Margit
Dehogy veszem kritikának, köszönöm és örülök, hogy szóltál. A helyzet azonban az, hogy én ezt a képet nem találom, feltehetőleg nem kaptam meg. Persze az is előfordulhat, hogy elkevertem valamit, de mindenesetre megkérlek, hogy még egyszer küldd el nekem légyszíves, mert nincs meg nálam. (Az összes kapott képet őrizgetem a gépemen, már jó sok van :-))
Még egyszer köszönöm, hogy szóltál és erre kérek mindenkit, ha valami hibát talál. Várom a képet, üdv, Margit
A virslisbuci tésztája valami nagyon jó tészta. Ma ezt sütöttem meg nagy adagból emeltem egy kicsit az élesztőn. Sütöttem belőle még stanglit ugy, hogy 50 dkg tésztát kelesztés után visszatettem a gépbe pici liszttel 20 percig dagasztattam mikor kész lett formáztam lekntem tojással és megszórtam füstölt sajttal, nagyon finom lett:-)) Jobb mint a bolti( végre). Az NLc-n találsz képet ha gondolod hozd át őket.
A gombák nekem mindig vízben pihiznek a hűtőszekrényben. Hétvégén lehet, hogy meglepem a páromat a Nutellás kaláccsal. Képet és beszámolót majd küldök. Üdv.Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit