Szia Clarisska! A receptet elnézve is kevésnek tartom a sütési időt! Én nem kelesztek meleg helyen semmit mível nekem akkor tul kel minden és belül nyers maradt igaz én hosszabb ideig sütőm. Általában fél órát kel formázás után a kalácsom de elötte is fél órát itt ugy látom csak 1x van kelesztve én szinte minden kelt tésztát 2x kelesztem.
Nagyon nagyon köszike a tippeket. Leírom a receptet, ahogy ajánlottátok:
Fahéjas tekercs
Hozzávalók:
175 ml tej
1 tojás
100 g vaj
100 g cukor
0,5 tk só
450 g fehér kenyérliszt
1,5 tk instant élesztő
A töltelékhez:
4 ek tejföl
4 k nagyszemű kristálycukor
4 ek világos nádcukor
1 ek őrölt fahéj
1 tk reszelt szerecsendió
100 g mazsola
felvert tojássárgája a mázhoz
Ez a péksütemény édes, fűszeres tölteléket rejt. Vegyük ki a tartályt a kenyérsütő gépből. Öntsük bele a tejet, majd adjuk hozzá a tojást, a vajat, a cukrot valamint a sót. Ezt követően tegyük hozzá a lisztet úgy, hogy teljesen elfedje a folyadékot. Az élesztőt szórjuk a lisztre. Ha a kenyérsütő gép útmutatója azt javasolja, először a száraz alapanyagokat tegyük a gépbe. Igazítsuk a tartályt a gépbe, állítsuk be a programot dagasztásra, majd nyomjuk meg az indítógombot. Ha a gép dagasztás befejeződött, borítsuk a tésztát enyhén lisztezett felületre. Finoman gyúrjuk át. A tésztát nyújtsuk 45x30 cm nagyságú téglalappá. Keverjük össze a tejfölt, a cukrokat, a fahéjat, a szerecsendiót és a mazsolát, majd szórjuk a tésztára úgy, hogy a széleken egy 2,5 cm-es sáv üresen maradjon. A hosszabbik felétől kezdve tekerjük fel az alapot, és csípjük össze a széleket. Ezután a tekercset tegyük enyhén olajozott tepsibe úgy, hogy az összeillesztés a sütőlap alján legyen, majd csavarjuk össze a tésztát spirál alakba. Lazán takarjuk le, és hagyjuk meleg helyen kétszeresére megkelni. Egy nyárstűt szúrjunk a tésztába, nehogy sütés közben szétnyíljon a csigaforma. A sütőt melegítsük elő 180 oC-ra, a gázsütőt 4-es fokozatra. A tetejét kenjük meg felvert tojássárgájával és szórjunk rá egy kevés cukrot. A tekercset süssük körülbelül 30 percig, vagy míg tompa kongó hangot nem hallatt, ha alulról kopogtatjuk meg. Végezetül borítsuk fémrácsra és hagyjuk hűlni.
Íme, ez lenne a recept. Annyi módosítást tettem, hogy a töltelék nálam csak fahéj és cukor keveréke volt.
Ti hogy szoktatok meleg helyen keleszteni? Én bemelegítem a sütőt a legkisebb 50 fokra, és kikapcsolom. Ide rakom a kelesztendő dolgokat, más meleg hely nálam nincs a lakásban. Szerintetek ez jó módszer?
A sütőpapíros letakarással csak az a bajom, hogy az alja attól még megéghet, azzal mit csináljak.
Jó lett volna látni magát a receptet is, mert így nem ismerem, de első ránézésre azt mondom, hogy a 20-30 perc sütés nagyon kevés egy kalácsnak. Ennyi idő alatt tényleg csak a teteje barnul meg, a közepe még nem sül át. Én 40-45 percig szoktam sütni a kalácsot, 15 perc után letakarom a tetejét egy fóliával, hogy ne égjen meg.
Először is örülök, hogy a régiek közül legalább néhányan bejelentkeztek! Azért még vannak sokan akiket rég "láttunk"! Tessék néha írni, naaa, légyszi, légyszi!
Clarisska! Habár ezt a recit én sem ismerem, de ez az idő tényleg rövidnek tűnik! És igaza van a többieknek, ha ilyen gyorsan barnul a teteje, akkor már a sütés elején rakjál rá sütőpapírt, és úgy süsd. Nekem madnem 200°c-on sül egy kalács, kb. 50-60 percig. Közben tűvel tudod ellenőrizni a belsejét, és ha már nem ragad, leveheted a papírt is. Illteve, ha jól értem, ez a reci kenyérsütőgéphez való. Nem minden gépi receptet lehet átalakítás nélkül megcsinálni sütőben, és ez fordítva is igaz! De itt van sok recept, amit kipróbálhatsz! Asszem mindenki nevében beszélhetek, hogy a legtöbben Limara Hokkaido kalácstésztáját szeretjük sütni. És ezt variálljuk minden féle módon. Kicsire, nagyra, töltöttre, édesre, sósre, csavartra ...stb. Belinkelem neked ide: www.gportal.hu/gindex.php
Remélem tudtunk segíteni, ha nem bármikor kérdezzél még nyugodtan, mindig jár erre valaki. (A mostani létszámhiány ellenére is!)
Koszonom a jo szavakat es a biztatast Toletek! Kifogunk labalni, de ez most tenyleg joool elhuzodik. Sok kedvem es energiam nincs a dolgokhoz, pedig ma fozom kell es sutni is jo lenne.Az egyik munkatarsam szulinapos volt.A desszert eu-rol valo megszokott finomsaggal leptem meg. "Ujra a Kokuszos-szolotorta". Hmmm! Mi nagyon szeretjuk.Egyszeru de nagyszeru. A suti kisult een meg leultem vegre.Fotot nem keszitettem mert EZ mar "Dallasz"sorozat lenne ebbol a sutibol.
JOLIM, Neked is koszi a tanacsokat amit mailben kaptam. Jelenleg Menthol, eukaliptusz es gyomber mergezes van itt. Tisztara "koala"lettem.
CLARISSKA: Ahogy Mary is irja: masold be a recit es akkor megkuksizzuk hogy nem e a folyadaek sok a kalacsba. Figyi: Amit meg tehetsz. Sztem lehet hogy nem eleg az ido ehhez a hofokhoz./Lasd:MINDEN suto maskepp sut!!/ Nem a leirtat kell neha nezni hanem a tesztat hogy alakul. Probald letakarni sutopapirral es tovabb sutni. Ha tojassal es fooleg!- csak tojassargajaval van lekenve a kalacs, akkor kivulrol ugy latszhat hogy megsult a teszta mivel elobb barnul!!-de belulrol esetleg nem eleg ez az ido neki. Sima sutest probald.Ne legkeverest. Ritkan hasznalom csak.Kivulrol kiszarithatja a sutiket es belulrol....
A masik tanacs: Ha a lanyok is ugy gondoljak hogy jo./??/ esetleg emeld meg a hofokot es takard le ugyszinten s.papirral sutesnel a tesztat.
Jonnek majd a nagypekek es segitenek Neked!! Ha jo ido van akkor bizti a pocijukat barnitjak kozben. Vagy azert is csak uj reciket probalnak ki /?/ Ezert van most egy kicsit ilyen csend mostansag.
Tedd be kerdesedet legkozelebb a Sussunkbe . Oda mindig eljovunk kostolozni!! es igy hamarabb valaszt kapsz.
Végső elkeseredésemben fordulok hozzátok segítségért. Régóta figyelem az oldalt, fantasztikus kis csapat jött itt össze, csupa ügyes kis sütőművész. Arra szeretnék választ kapni, hogy miért marad nyers egy kalács. A recept az általatok is valószínűleg jól ismert 100 újabb recept kenyérsütő géphez című könyvből való, egész pontosan a fahéjas tekercs. A tölteléket nem a könyvben leírt módon készítem el (mert arra gyanakodtam, hogy a nedves töltelék miatt marad nyers), hanem cukor és fahéj keverékéből áll. 20-30 perc 180 fokon való sütés után a külseje szép barna, de belül, már a tészta alatt 0,5 cm-rel nyúlós nyers marad a tészta. A dagasztás után gyönyörű a tésztám, a kinyújtáskor is olyan mint az álom. Megsülve is nagyon szép, de ha felvágom... majd elsírom magam.
Kondoroson szülőfalumban, otthonomban hétvégén szombaton egy érdekesnek ígérkező egésznapos ingyenes program lesz ebéddel együtt.Akit érdekel az alábbi linken megnézheti, de szívesen segítek is magánban vagy itt is.
Itt vagyok, meg vagyok :) Nagyon el vagyok havazva ezért nincs időm jönni, irogatni. De minden szinte benézek és megcsodálom a sok szépséget amit készítenek a kis pékecskék. Sütni is nagyon keveset sütök, emrt kevés fogy.
NAgyon szurkolok neked, hogy minden simán menjen, ahogy Te szeretnéd. És váááárom a híííreket !!!!
Millio puszi:Julika
Meg vagyok, sütni hetenként egyszer sütök kenyeret, mert 90 napos diétát csináljuk. Ritkán benézek, de amikor meglátom ezeket a szépségeket, hát összefut a nyál a számban. Inkább nem kinzom magamat. Hiányzik a rendszeres sütögetés, de most nagyon elhatároztuk magunkat és tartani is akarom magamat hozzá.
Drukkolok Neked, hogy minden rendben legyen és gyönyörű babád legyen.
Szép hétévégét mindenkinek! Remélem mindenki jól van! Látom, nagy a csendesség....de hát ez szokott lenni ilyenkor, itt a jó idő.....szabadba vágyunk...
Nagyon csendes mostanság ez az oldal. De ez biztos a jó idő miatt van. Sokan kirándulnak, a többiek meg napestig csak kertészkednek! Azért néha jelentkezhetnétek, hogy "Hé! Megvagyok, itt vagyok!" Hol vagytok Julika, Superkeri, Bezsa, stb.!?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit