Szia Endzsi! A sajtot először én is Vegetával izesítettem, következő alkalommal őrölt fehérborssal, majd pedig őrölt köménnyel és természetesen pici sóval. Nekünk mindegyik nagyon ízlik. Rozsos kenyérre kenve igen finom és még megszórtuk a tetejét apróra vágott, hajtatott búzafűvel. Snidlinggel is biztos finom. Érdemes kipróbálni.
Szokimoki ! Hogy sütötted a kiflit ? Dagasztás kelesztés progin gépbe raktad, utána sütötted ? Vajat olvasztva ? Mi zujs felétek ?
Én szombat, vasárnap jól elvoltam. Kertet rendeztünk, kerti tavat építettünk, nagyon szép lett. Most az udvar egyik fele tele ramattyal, a másik fele meg nagyon jól néz ki.
A sok bűnözés után megint teljes fogyin vagyok. Tegnap is csirkemell volt sütve+brokkoli.Ma főtt cs.mell+répa.Most sül Endzsi hamis pizzája.Ennyi.
Sütöttem, darálós sütit+inteligens krémest+Viktória királynő kenyeret sütőzacsiba. Mindeggyik nagyon finomra sikerült.Sütöttem még keresztes zsemlét, amit betettem a hűtőbe de nem fél órapihentetés lett belőle hanem 1 nap mert nem volt időm kisütni. Így is nagyon szép zsemlék lettek belőle.
A darálós sütihez vettem a darálóhoz alkatrészt mert megláttam egy boltba. Hát nem volt jó a darálómra, de még a szomszéd néni régi darálójára is nagy volt.Szerencsére ő mondta hogy neki van formája a darálójához így azzal csináltam meg a sütit.
Na megyek mert még takarítanom kéne+ vasalnom + valamit sütögetnem.
Mindenkinek szép napot ! Üdv! Nogea
Teljesen fehér kenyérhez nem szokott kelleni plusz sikér, ebbe nem tennék malátát sem. A cserepesedés kapcsán én csak a malátaszirupról tudok véleményt mondani, ez szerintem nem befolyásolja. Kenyérke csinált árpából malátát (ennek a receptje fent is van), ezt nem tudom, hogy mit és hogy befolyásol. Biztos fog Kenyérke írni róla, ha erre jár és olvas minket.
Egyébként a vegyes lisztes kenyerekbe nagyon finom a malátaszirup, szoktam használni, én nagyon szeretem.
Kíváncsi vagyok a legközelebbire. 30 fok körüli hőmérsékletnél nem kell több a kelesztéshez, valószínűleg ennél több lehetett a sütődben. Én előmelegített sütőben szoktam mindent sütni.
Csak most volt időm olvasni titeket.Látom a cserepes kenyér téma igen aktuális, szerintem a hűlésben van a titok.Nem sütögettem mert tegnap a Gödöllői Pennyben voltam dolgozni és későn értem haza, ma meg ennek a fáradalmait pihentem ki. Látom azért volt aki szorgoskodott.
Gabo!
Igen a croassant töltöttem nutellával amit a fagyasztóból vettem ki és csokoládékockát tettem bele, de volt üresen feltekert is az is finom lett. A zsúrkenyér Bl-80-ból készült.
Valószínű melegen volt. Mostanában a sütőben kelesztek mindent, mert utána csak el kell indítani, így nem kell mozdítani a kenyeret.Ez bevált.Előtte egy kicsit előmelegítem a sütőt. De ebben az esetben nem kellett volna.Na majd legközelebb.A maradék kovászt nem dobtam ki, most etetem, aztán a héten újra próbálkozom.Köszi a segítséget.További szép estét lypy
A lisztek szerintem nem befolyásolják ilyen mértékben. Ha esetleg valami mégis a lisztben is befolyásoló tényező lehet, akkor az talán a sikértartalom, ez a tönkölylisztben még magasabb. A margarin elhagyása, a gőzös sütés feltétlenül segíthetett és a vizes lekenés is. Lehet, hogy a zacskó ennek a cserepesedési folyamatnak nem tesz jót? Ezt nem tudhatom, inkább csak "hangosan" gondolkozom :-)) Mindenesetre gratulálok még egyszer a kenyérhez és a kiflikhez is, nagyon szépeket sütöttél.
Megkóstoltam a vajas kiflit! Hát mondhatom, hogy ilyet kerestem! Nagyon finom!Köszi Gabo!
Vidovi! Finom édes a kifli, nem is hiába, mert a tésztájába kell 2ek cukor.Ha a recept érdekel, a forumozók receptjei között: vajas kifli Gabo néven megtalálod.
Batka! Csak sikerült jól "körüljárkálni" a cserepes kenyér témát, és tényleg megérte a fáradtságot, mert finom lett Olyannyira, hogy a nagyfiam vasárnapi ebéd helyett, vajas kenyeret ebédelt :-)(
Gabo! Ennek a kenyérnek a receptjét a Margitka receptjei között találod, mégpedig a sütőben sült kenyerek között: fehér kenyér (alaprecept, variálható) néven.
A kelesztéssel kapcsolatban megkérlek először is, hogy olvasd el légyszíves a kezdőknek szóló összefoglalóban az erről szóló részt. Itt, most csak megerősítem megint, hogy sosem az órát kell nézni, hanem a tésztát. Annyi minden befolyásolhatja a tészta kelésést, hogy nem lehet teljesen konkrétnak tekinteni az egy-egy receptben megadott kelesztési időt. Én is ezt a kenyeret sütöttem meg tegnap. Most 3 óra kelesztési időre volt szükség, egy előző alkalommal 2 óra is elég volt. A kelesztési idő hosszúsága függ a környezet és a hozzávalók hőmérsékletétől, a hozzáadott élesztő és kovász mennyiségétől, a tészta állagától, de még a légnyomástól is. Szóval az embernek az ösztöneire és a kialakuló tapasztalatára kell hagyatkozni és eszerint megkezdeni a sütést. A Te kenyered sajnos túlkelt, a leírtak alapján. (Nem nagyon meleg helyre tetted kelni? A kovászosnak az sem jó, ha túl gyorsan kel.)
Legközelebb biztos a külalakja is tökéletes lesz, kíváncsi vagyok a következő sütésed ereményére is. További szép napot kívánok, üdv, Margit
Nagyon örülök a jó hírnek. A képet várom, majd hozzáteszem a recepthez, és megkérlek, hogy a változtatásokat írd hozzá pontosan, akkor azt is a recepthez teszem. Így, ha más is megsütné, akkor már a kipróbált recept szerint tudja csinálni.
Örömmel számolhatok be az első kovászos kenyeremet illetően.Az általad javasolt fehérkenyeret sütöttem,ízre tökéletes lett. Köszönet érte Neked! A formáját illetően: ahogy kelni kezdett, fél óra múlva gyönyörű magas,kerekded formája volt.Csodálkoztam, hiszen 2,5 órát kell kelnie.Akkor mi lesz később?! Legközelebb 1,5 óra múlva néztem rá, és nem igazán voltam megelégedve a látvánnyal. Annak ellenére, hogy kemény volt a tészta, most mégis kicsit elterült.Oda a magas, kerekded formának.Aztán mivel a reciben 2,5 óra szerepelt,én is hagytam,majd sütöttem.Utána már nem emelkedett meg.Kár érte.Nem olyan lapos, de jó lenne, ha magasabb lenne. Hol hibázhattam? Várom válaszod lypy
Nagyon szépeket alkottatok!A vajas kifli és a cserepes kenyér engem is lázba hozott...Szokimoki!Mennyire édes ízű a vajas kifli?
Margitka!Sikerült a banános kalács!!!Gépben készítettem, kicsit kevesebb banánból és több lisztből.Lefotóztam,majd a napokban küldöm a képet.De a legfontosabb:nagyon ízlik a kislányomnak.
Meghoztam a képeket és recepteket, amiket ma kaptam, köszönöm szépen mindenkinek.
Gabó muffint és perecet sütött:
Piroska a nyers krumplis kenyeret sütötte meg, amihez ezt fűzte hozzá:
Ma nyers krumplis kenyeret sütöttem formában. Gyönyörűen megkelt, de én megpróbáltam sütés előtt bevágni. Nem kellett volna, mert azon a 2 részen behorpadt a "lufi". Mindenesetre nagyon finom és puha a belseje.
És Szokimoki mai öröme, a cserepes fehérkenyér, valamint a mai vajaskiflik:
Meg sütöttem a perecet sajtos változatba,még jó hogy képeket készitettem róla,mert nagyon hamer elfogyott.A mai sütésem muffin kandirozott gyümölcsből.Képeket átküldtem Margitka.
Megfogott a cserepes kenyér,most én is fogok sütni.Mi az alaprecept?Margitka Szokimoki segitsetek!
Margitkának küldtem képeket róla! Leírom, hogy mit csináltam másképpen mint a múltkor:
tehát az élesztős változatot csináltam, kihagytam belőle a margarint és a fele fehér tönköly lisztből, a másik fele Bl80-asból készült. Keleszteni is tovább kelesztettem mint a másikat.Ez másfél óráig kelt.Aztán a sütőbe is tettem egy kis edényben vizet, így mire felmelegedett a sütőm addigra jó kis gőz lett benne. Félidőben és a végén is lekentem vízzel, aztán egyből ki az ablakba, ahogy kisült. Szinte hallatszott, ahogy rögtön elkezdett pattogni.
Szóval, szerintem a liszten is múlik, a kelesztési időn is, meg a jó kis gőz is biztos segített rajta a sütőben.
Még megsütöttem GABO vajas kiflijét. Most vettem ki a sütőből, nagyon guszták lettek, ha kihült megkóstolom és beszámolok róla, hogy az-e amit kerestem!
További kellemes madárcsicsergéses napsütéses hétvégét mindenkinek!Üdv, Szokimoki
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit