Gyerekek, most már nincs más hátra: ha cserepes héjú kenyeret akartok, be kell ruháznotok egy ezeréves, szabályozhatatlan gázsütőbe, mint ami Margitkának van! Nem lehet más titok :-)
Sajnos a zsömléim küllemét tekintve nem dicsekedhetek most. Szinte mindegyik teteje szét nyílt, kirepedt. De nagyon fincsi ízre. Holnap nem lesz időm sütni és vasárnap megyünk Szlovákiába egy termálfürdőbe és oda szánom szendvicsnek. Üdv.Julika
Sziasztok Szokimoki, Piroska és Julika is így járt a kenyérrel!
Egyszerűen nem értem. Egy valami juott eszembe. A legelső kenyerembe tettem még margarint a többibe nem. Úgy emlékszem, hogy ezt a receptnél fel is tüntettem. Az első kenyerem volt a legkevésbé cserepes, a többi, amibe nem tettem margarint, látványosabban kicserepesedett. Lehet, hogy egyszer érdemes lenne így is kipróbálni. A héja nekem is kemény és szerintem elég vastag is. Ennek dacára lehetett hallani, ahogy ropog a hűlés közben, ekkor keletkeztek rajta a cserepek.
Annak örülök, hogy finom lett a kenyér és ízlik. Holnap megsütöm újra ezt a kenyeret és pontosan megfigyelek és leírok mindent, majd beszámolok róla.
További szép estét és kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
Hátha kitalál nekünk valami okosat Margitka! Olyan gyönyörüek a Margitka kenyerei, hogy tényleg tanítani valóak! Már egy csomószor megnéztem ezeket a képeket.
Én is ugyanazt tapasztalom, amit Te. Hiába csinálok mindent úgy, ahogy Margitka írja valahogy vastagabb és "páncélosabb" a héja. Kicsit keményebb is és nem is cserepesedik. Vajon miért?
Szia Márti ! Ha sok a zsömle Nektek akkor kisütve 2-3 darabonként bezacskózva beteheted a mélyhűtőbe. Én is mindig ezt csinálom. Most is pont egy nagyon egyszerű reci alapján készült zsömlék sorakoznak a tepsin várva a sütésre. Üdv.Julika
Hát igen! Ezek gyönyörűek! Én most nem fényképeztem le, de szinte ugyanolyan lett a héja mint a tegnap lefényképezett joghurtos kenyérnek.De az enyém nem olyan még kisülve sem mint a Tiéd! Nem is csak az, hogy vastag, hanem olyan száraz .. hát nem is tudom megfogalmazni.Hátha a tegnapi képemről látszik, hogy miről beszélek.
Teljesen a recept szerint jártam el.Beletettem a gépbe a 3 dl vizet, a 2 dkg margarint, majd a liszt felét , arra a só, cukor, aszkorbin majd maradék liszt, tetejére az élesztő.3x20 perc majd formázva bele a sütőzacsiba, 3/4 óra kelés+amíg a sütő felmelegedett(kb negyed óra) és be a jénaiba. A sütözacsinak megint nem volt értelme, mert megint kiszakadt.Így a sütés félidejében megkentem vízzel.Sült kb 3/4 órát, aztán úgy ahogy volt melegében kiraktam a nyitott ablakba.És vártam, és vártam...De nem sikerült. Hát ennyi! De azért még majd próbálkozom, mert a kenyér nagyon finom lett, már csak a cserepes héj hiányzott a teljes örömömhöz.
Nagyon örülök, hogy továbbra is sikeres a kefired és finomakat sütsz belőle. Gratulálok hozzá! A földön landolás egy kis baleset, legközelebb biztos óvatosabban teszed a sütőbe a kifliket :-))
Kellemes hétvégét és várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
A legutolsó képen látszik, hogy annak a kenyérnek sem volt vékony a héja és mégis szépen kicserepesedett. Annyira bosszankodom, hogy nem sikerül kicserepesedni a kenyerednek, hogy el sem hiszed. Teljesen úgy csináltam mindent, mint ahogy leírtam, és a képek bizonyítják is, hogy kicserepesedett a kenyér a hűlése közben. Többször is megsütöttem azóta a kenyeret és minden alkalommal így sikerült. Mit tettél a tésztába? Írjál meg mindent pontosan és azt is, hogy hogyan csináltad, hátha rájövünk, hogy hol lehet a probléma.
További szép estét, várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Igen, tudtam :-)) Szinte az összes kalácsreceptem egy alaprecept alapján készült. Ez nem von le annak értékéből, amilyen sok mindent kitaláltál a tésztából, gratulálok hozzá. Jobbulást kívánok a betegnek, akinek örömet szereztél a sütéseiddel. Gratulálok a sikeres rozsos kenyérkédhez is, biztos nagyon finom lett.
További szép estét és kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
A BL 112-esre nekem azt modták a malomban, hogy lágyítja a tésztát, így nem használom. Inkább a fele BL 80-as liszt mellé teszek teljes kiőrlésű lisztet, így biztosabb vagyok a tészta hozzávalóinak a minőségében. Azóta már beszéltem is olyannal aki ebből a lisztből használt és anélkül, hogy én meséltem volna ezt a tényt, mondta, hogy a BL 112-es liszttel ilyen tapasztalatai vannak. Nehezebb vele dolgozni.
A variálható fehérkenyér recept pont ilyen, amit keresel, ebbő nyugodtan lehet zsömlét is sütni. Idemásolom, hogy ne kelljen keresned:
Fehér kenyér - csak élesztővel
60 dkg BL 80-as liszt 3 dl víz 2 dkg margarin 2,2 dkg élesztő 1 kk cukor 1,5 kk só késhegynyi aszkorbinsav
A margarint is nyugodtan kihagyhatod belőle. Így csak liszt, víz, só, cukor és víz kell bele. Az aszorbinsav szintén elhagyható, de azért azt én beletenném. A receptet el lehet felezni, akkor 8-10 db zsömlét tudsz belőle csinálni.
Szia, Margit:-)
Szeretném megtudni,lehet-e úgy zsömlét sütni, hogy ne kelljen bele se rozsliszt, se más extra,csak a BL-80, kovász nélküli legyen, és a joghurtot és egyebeket is mellőzném....
Szal' egy nagyon egyszerű receptet keresek,amit gyorsan össze lehet dobni a géppel. Jó lenne belőle egy kis adagos recept is, mert 2-en vagyunk rá,bár ha megmarad nem gond, mert lesz belőle morzsa.
Átnéztem az itteni recepteket,de ilyen jellegű zsömlét nem találtam:-(
Köszönöm a segítséget,kellemes hétvégét kívánok:-)
Márti
Voltam a Malomipari boltban és láttam BL 112-es félbarna kényérlisztet.Te már használtál ilyet? Ha igen mi a vélemyényed róla? Én szeretném a BL 80 helyett ezt használni ha lehet.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit