Ma sütögettem egy kicsikét, bepótoltam az elmúlt napokat.Meg hát ez a jó esős idő is itthon marasztalt.
Megsütöttem sütőzacskóban a joghurtos kenyeret amit 3 féle lisztből kell csinálni.Ez szerintem szép is lett és finom is.
A vajas kifli. Hát megcsináltam a virslis buci tésztjájból, vajjal bekenve feltekerés előtt. Megsült , finom lett, de én nem erre gondoltam. Ez nem hasonlít a bolti kiflire, cseppet sem. Ez pont olyan lett mint a hotdog kifli, amit már csináltam. Ez kicsit édeskés, kalácsszerű lett. Biztos elfogy, mert finom.De én olyan kifli recit keresek, ami tényleg olyan mint a bolti.
A 3. sütésem még sül, ez a Margitka kakaós csigája, beigli formájában megsütve. Erről még nem tudok nyilatkozni. Képeket majd küldök Margitkának mindenről.
További szép napot mindenkinek! Nini előbújt a napocska:-))
Eltűntem egy kicsit, sajnos még a visszaolvasásban is van lemaradásom bőven.Egy kis vírus is beférkőzött a családba, elég makacs volt, a legkisebb lányom most lábadozik.És persze a természet is csalogat... sajnos még nem lehet bátran ténykedni a kertben, nálunk még most is van havas rész.
Azért kitartóan sütögetek, lassan sikerül kitapasztalni a gépmentes kenyér tésztájának állagát is. Sok zsömle is kisült nálunk, sőt a molnárka is. És közben ilyen-olyan kenyerek. Ma pizzacsiga volt a meglepi, előbb tesztelte az ifjúság. Eredmény: a későn érkezőknek maradt egy kis kóstoló :-)
Milyen véletlen, hogy épp a kovász volt itt napirenden, én is ezzel kacérkodom ... kovászos kenyér a terv holnapra.
Ez egy hihetetlenül egyszerű kenyér, tényleg alaprecept. Én a kovászos változatot többször is megcsináltam és mindig sikeres és finom volt. Érdemes persze a többi között is körülnézni, mert jó néhány finom akad közöttük. Ha mást választasz, akkor írd meg, hogy melyik, hátha tudok még valamit hozzáfűzni.
Köszi a gyors választ.Igazából még nem tudom melyiket válasszam a sok közül. A páromnak eddig a tojás nélküli fehérkenyér ízlett a legjobban, ugyanis ennek ropogós a héja. Te melyiket javasolod?
Ha jól értem, akkor a gyorskovásszal szeretnél sütni. Ezt 12 órával a sütés előtt elég bekeverni, mert az élesztőtől hamar megindul és be is érik. Ha ebből elteszel a későbbiekre egy keveset, akkor az etetések után van az, hogy lassabban indul be, majd hosszasabban habzik (eközben kell néha megkeverni), majd ezután kell megvárni, amíg lenyugszik és megsavanyszik.
Ha a gyorskovásszal vasárnap reggel, mondjuk 8 órakor szeretnél sütni, akkor szombaton este 8-kor kell bekeverni. Persze nem percre pontosan, az nem baj, ha akár néhány órával is több telik el, csak sokkal kevesebb ne legyen. Elég nagy edényt válassz neki, hogy éjjel ne fusson ki. Én azt hiszem, hogy egy 4 literes kelesztőtálba tettem és lazán rá kell tenni a tetejét is.
Milyen receptet néztél ki? Kíváncsian várom a beszámolódat a kovászról és a sütésedről is. Sok sikert, üdv, Margit
Elolvastam, amit a kovász készítéséről írtál. Jól értem? Meg kell várni, míg lenyugszik? Kevergetni kell, mikor nagyon beindult? A nyavalya tör már fel, hogy most már elérkezett az idő, hogy kovászos kenyeret süssek. Ha vasárnap szeretnék sütni, mikor kell elkezdeni a készítését, ha kb. 20 fokon tudnám tartani?Bocsi a butusnak tűnő kérdésekért, de szeretném, ha sikerülne akár már első alkalommal. Válaszodat előre is köszönöm lypy
Meghoztam Kenyérke legújabb kenyerét. Vörös szuszónak hívják és megint sikerült Kenyérkének valami nagyon szépet és gusztusosat kitalálni :-)) Gratulálok hozzá, üdv, Margit
A legtöbb tésztát én úgy szoktam készíteni, hogy 20 percet dagasztom, 20 percet kelesztem, majd ismét 20 percet dagasztom. Ezután formázom és így kelesztem másodszorra. Tapasztalatom szerint első kelesztésnek, sima élesztős tésztánál, szükségtelen ennél többet keleszteni, ennyi idő alatt pont kellően beindul az élesztő és nem veszít még az erejéből. A második kelesztést viszont már formázva csinálom, mert úgy vettem észre, hogy a harmadik kelesztésre már nem kel meg rendesen a tészta, úgy gondolom, hogy eddigre már kezd kifulladni az élesztő. (Van néhány német recept, ami eltér ettől, de úgy emlékszem ezek kovászos tészták.)
Tehát azt javasolom, hogy próbálj meg a gépeden valami hasonló átkapcsolgatós megoldást találni és a második dagasztás után, már formázva keleszteni. Majd mesélj, hogy válik be, ha kipróbálod, sok sikert, üdv, Margit
Valamelyik nap már kérdeztem az üzenőfalon, és valaki válaszolt is, de szeretném a Te véleményedet is hallani. Lesz valami baja a perecnek ha engedem végigcsinálni a gépneka tésztaprogramot a kelesztéssel együtt? Mert a receptedben azt írtad, hogy rögtön dagasztás után formázni kell és úgy keleszteni.
Érdemes a két dagasztás között rövidebben keleszteni, így másodszorra szépen meg tud kelni a tészta.
Banános kalács
47 dkg BL 80-as liszt
8 dkg margarin
1/3 élesztő
1 kk cukor
1/2 kk só
késhegynyi aszkorbinsav
50 dkg banán (tisztítva)
1/2 kk sikér
(A banánt vékonyra felkarikáztam és a mikróban 1-2 perc alatt megpuhítottam. Összetörtem villával és így tettem a többi hozzávalóval a gépbe. )
Nos, ez csak saccolás, nem tudhatom pontosan, hogy kell-e ennyi banán. Azért úgy gondolom, hogy nagyjából igen. Az édesítőszert kivettem a receptből és nem írtam cukrot. Valamennyi mindenképpen kell bele, de nagyon attól függ, hogy milyen édes, mennyire érett a banán. Úgy gondolom, hogy 5-8 dkg körül kellhet bele, meg kell kóstolni a nyers tésztát, amikor már összekeverte a gép és akkor lehet még egy kis cukrot utánatenni, ha nem elég édes. A sikért talán érdemes ennyi banán mellé már a tésztába tenni, biztos, hogy nem fog ártani neki.
Sok sikert kívánok hozzá, ha kipróbálod, majd mesélj az eredményről, üdv, Margit
Szerbusztok!
Ahogy igértem, ma megcsinálom a magos kenyeret aminek a receptjét már megirtam, de azt itt tapasztaltak alapján kicsit változtatok rajta.
Pl. kimértem a lisztet, mert mint kiderült egy 3 dl poharat kaptam elő. Friss élesztőt tettem bele és nem az egész tejet azt majd meglátom, hogy kell-e bele ennyi.
Most dagasztja gép, ha kész lesz küldöm a képet és a tapasztalatokat.
Megcsináltam a narancsos kalácsot, bár utána "esett le", hogy én nem is a Te receptedet, hanem a Jégkásáét csináltam. Abban eleve nem volt tojás és tej. Az eredmény: azt mondták, hogy finom lett. Bár nem lett tökéletes kicsit többet kelt formázás előtt (nem is kellett volna keltetni, de jó film volt a TV-ben) és formázás után már nem kelt meg elégé. A banános kalács receptedet segítenél átalakítani tojás és tej nélkülire?
Ma kicsit csendesebb nap volt itt nálunk. Lehet, hogy a jó idő csalt ki mindenkit a szabadba? Én jó sokat dolgoztam ma, de én is a napsütésben mászkáltam, így tulajdonképpen jól éreztem magam, de elfáradtam estére. Szerencsére ma nem kellet se sütnöm, se főznöm, mert minden van még. Holnapra már ki kell valami sütnivalót találnom, még nem tudom, hogy mi legyen az. A tegnapi zsömlém nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. Talán látszik a képen, hogy milyen hatalmasra megnőttek és csak 4,5 dkg körüliek. Úgy csináltam belőle szendvicset, hogy 4 felé vágtam, így egy zsömléből két kicsi szendvics lett.
Még tegnap Batka írt nekünk recepteket a Húsvéti receptesbe, most tudtam áttenni őket a helyükre. Megmutatom itt is és nagyon szépen köszönöm Batkának:
Kíváncsi vagyok a darálós sütidre, majd mesélj róla, ha sikerül sütni. Apósodnak további jobbulást kívánok, örülök, ha a receptek a segítsédre lesznek.
Sziasztok! Még nem ebédeltem, de a képek láttán bizony mindjárt elindulok az étterem felé. Micsoda gyönyörű dolgokat sütöttetek már megint. Én is csináltam a szokásos sonkás kiflit, mert hazajött a lányom, és megleptem vele. Meg sütöttem neki fehér kenyeret magokkal. Jól sikerült, de itthon hagyta véletlenül, így sajna nem eheti meg. Megnéztem Bundik Darálójáról a képeket. Nekem a bal oldali két kiegészítő van, a múlt héten kaptam az anyukámtól. Mondta, hogy amikor kicsik voltunk, ezen sütötte a darálós kekszet, de most nekem adja, majd én is süssek a gyerekeimnek, meg a leendő unokáknak. Szóval már csak a daráló hiányzik, mert sztem azt elajándékoztam. Mostanában elektromosat használunk, de majd kimegyek a Cserepes sori piacra Szegeden a hét végén, és veszek egyet. Aztán majd mesélek.Apósom meg szerencsére itthon van, most diétáztatni kell egy-két hétig. Majd a fogyós topicon okosodok, hogy változatos legyen a kajája, és ne legyen zsíros. Látjátok, milyen jó lesz most nekem, ha sikerül pár jó kis receptet levenni, és csak odateszem az asztalra. Már erre is fel tudom használni a fogyis fórumot.Szép napot ill szép délutánt mindenkinek! Nelly
Csak sikerül ideérnem a képekkel :-)) Gyönyörű alkotásokról kaptam ma is képeket, gratulálok mindenhez, kivétel nélkül nagyon szép és gusztusos lett minden.
Kartika a Cseh krémesről, a Dán kenyérről, a Részeges csirkéről és az Aranygaluskáról küldött fotókat:
Bundik a friss, házi kefirrel sütött fehér kenyeret és rozsos zsömlét:
Gabó Rákóczi túróst sütött, valamint Sonkás, sajtos pacsnit és Rozsos kenyeret:
Piroska küldött egy kis leírást is a kenyeréhez:
Ma ilyet sütöttem. Kovászos rozskenyér kicsit módosítva: kefír helyett tejföl és tej keveréke, búzakovász helyett rozskovász, barna cukor helyett kristálycukor. Szóval ami volt itthon, és amit hajlandó megenni a család. Tettem bele egy kis köménymagot is. Fél adag kenyérke. Szerintem gyönyörű laza a belseje. Állítólag finom is. Igaz, én a tegnapit ettem, mert valakinek azt is meg kell enni. :-))) A gyerekeim csak a legfrissebbet eszik mindig. Kis igényesek.
Ugye igazat írtam az elején? Profi munka mind, még egyszer gratulálok mindenkinek hozzá. Holnapra is ilyen szépségeket kívánok mindenkienk, üdv, Margit
Én az aranygaluska mintájára csináltam a túrós kalácstésztához vaníliaöntetet. Megállapítottuk, hogy ehhez is igen finom :-))
A sütőzacskóval kapcsolatban elmondom amit én tudok, bár én csak olvastam róla, sosem próbáltam. A zacskóba formázás után közvetlenül kell a kenyeret tenni és a zacskó száját le kell zárni. Néhány helyen tűvel ki kell szúrni, hogy a gőz távozni tudjon, ne repedjen szét a zacskó a sütés közben. A zacskót lehet csak tepsire tenni, de, ha lágyabb a tészta, akkor zacskóstul formába is lehet tenni a kenyeret. A sütés után közvetlenül ki kell venni belőle a kész kenyeret, hogy ne párásodjon be. Egy zacskót több alkalommal is fel lehet használni. Hogy miért jó a zacskóban sütés? A kenyér saját gőzét megtartja így nem kell külön párásítani a sütőt. Van olyan vélemény, hogy ebben ropogósabbra sül a kenyér, mint szabadon, de én többektől is olvastam, hogy ugyanúgy visszapuhul mire kihűl, mint a sütőben, szabadon sült társai. Én azon a véleményen vagyok (sok-sok saját tapasztalat alapján), hogy a hozzávalóktól függ, hogy mennyire marad ropogós a kenyér héja a kihűlés után. Általában a házi sütések visszapuhulnak, bár, ha belegondolunk a pékségben sült kenyereknek sem marad ropogós a héja másnapra :-)) Majd mesélj, ha kipróbáltad, hogy bevált-e! Azt hiszem többen is szoktak így sütni, biztos más is fog írni Neked róla, olyan aki a gyakorlatból is tud tanácsokat adni.
Szép napot holnapra, kíváncsian várom a beszámolódat, üdv, Margit
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit