E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 21:22 - #4276

Szia Julika!

Nagyon örülök, hogy ennyire nagy siker a kalács :-)) Jó ötlet ez a fagyasztás, ha valahol nem fogy sok, akkor érdemes másnak is kipróbálni. Nálam nincs ilyen jellegű probléma :-))

További szép estét, üdv, Margit


Bunny Előzmény | 2006.03.17. 21:01 - #4275

Csajok, kelt, nyers tésztát lehet hidegen (hűtőben vagy fagyasztóban) tárolni, vagy azzal tönkretesszük? Gyönyörű, hólyagos tésztát kelesztettem, de rengeteg lett, nincs türelmem most kisütni az egészet, az legalább 2-2,5 óra lenne (4-5 tepsi biztosan). Zsömléről van szó egyébként. köszi Bunny

kila Előzmény | 2006.03.17. 20:54 - #4274

Szia Margitka!
Sajnos digit' gépünk nincs, a telefonnal pedig nem lesz annyira jó minőségű a kép, hogy érdemes lenne elküldenem. Pedig néha még az én abszolút minimális önbizalmammal is úgy látom, érdemes lenne megörökíteni a kenyereket, kifliket, annyira szépen sikerülnek. A mai kenyeremet a párom rendes géppel fényképezte le, annyira tetszett neki :-)
Már többször szerettem volna megkérdezni Tőled, mitől függ, hogy vizezett sárgájával, vagy egész tojással kened meg a péksütemények tetejét?
Sziasztok! kila

tnikita Előzmény | 2006.03.17. 20:54 - #4273

Szia Jégkása?

Megkérdezhetem, hogy hol merre laksz? Hova jártál pontosan suliba? Talán a nevedet is elárulod nekem? Ugyanis édesapám kivételével testvéreimmel együtt édesanyám (1961) is én (1980) is Salgótarjánban születtünk. Még ma is ott lakik a nagymamám (anyukám anyukája), sőt édesapám testvérének családja is és persze apukám anyukája is majdnem (ő Karancsalján). Anyukámnak ma mutattam a bemutatkozásodat és kicsit ismerősnek talált. Lehet, hogy csak emlékezteted őt valakire, de azért kíváncsi ő is és én is. :) Üdv, Niki


Batka Előzmény | 2006.03.17. 20:53 - #4272

Félig-meddig vegyészként eszembe sem jutott, hogy a C-vitamin savanyú lenne, de arra gondoltam, házilag lehetne így vitaminozni az ételeket-italokat, szóval bármibe lehetne tenni.

Ami a férjedet illeti, bátor ember! Gyömbérre ráharapni, hát, masszív élmény :-) Én nem is sűrűn használom a gyökeret, inkább a port. Ha mégis, incifinci, apró darabkákra vágom, hogy még véletlenül se jusson túl sok egy kanálba, vagy pürésítem. Nagyon erős íze van, óvatosan kell adagolni - bár mi szeretjük az erősen fűszeres, indiai típusú ételeket. Amibe biztos jó: hawaii csirke (ananász, sonka, gyömbér), ananászos-kókuszos rizs (szerintem nagyon jól megy a kókuszhoz és az ananászhoz, én szeretem az így ízesített, édes és valamelyest csípős húsokat), karik ("curry"), kínai ételek (fokhagymával, szójaszósszal), pl. édes-savanyú mártások. Édességben a szilvatöltelékhez, gyümölcskenyérbe, és általában a citromos dolgokhoz megy jól. Egyszer már simán főztem szirupban julienne-re vágott gyökeret, aztán ment bele a citromos kekszbe, nekünk nagyon ízlett.

tnikita Előzmény | 2006.03.17. 20:48 - #4271

Szia Margit!

Sajnos csak most sikerült újra gép elé kerülnöm. :)
A kenyér nem csak teljes kiőrlésű lisztből készült, de azt hiszem, hogy ez recept megtalálható a gépleírásomnál (Clatronic) még néhány recepttel együtt.

A muffin receptje nem a sajátom, hanem JamiC oldaláról néztem, annyi hogy én nem parmezánnal, hanem edámi sajttal csináltam meg. De így is nagyon finom lett! Azért ide írom a receptet:

Hozzávalók:
1 kis doboz kukoricakonzerv
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi só
12,5 dkg reszelt parmezán sajt (szerintem edámi is jó)
2 tojás
2,5 dl tej
0,6 dl olaj

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, a formákat kivajazzuk.
A kukoricát lecsöpögtetjük.
A lisztet, a sütőport, a sót és a sajtot egy tálban összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és a tejet, és jól elekeverjük, majd beleforgatjuk a kukoricát.
A tésztát a formákba töltjük, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

A másik hamit a tévéből lestem el:

Hozzávalók:
30 dkg darált hús (én fél kg-t raktam hozzá)
1 fej vöröshagyma
1 Bolognai alap (Knorr, Maggi)
2,5-3 dl víz a felöntéshez
25 dkg penne tészta
1 pohár tejföl (nagy dobozzal használtam)
1 tojás
5 dkg reszelt sajt (edámi volt itthon)

Olajon megfonnyasztani a hagymát, rá a darált hús, kicsit párolni, majd rá az alap és a víz. Kb. még 10 percig főzni, aztán lekapcsolni. (Az alap tasakjának hátoldalán az elkészítési mód rajta van) Közben a tésztát kifőzni, majd miután leszűrtem, ráöntöttem a bolognais húsra, összekevertem. Kiolajozott jénaiba öntöttem a keveréket, majd a tetejére a tejföl-tojás-reszelt sajt keverékét öntöttem. Kb. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, és a tejfölös keverék pirulásáig sütöttem.

Remélem nem gond hogy ilyen hosszan írtam. :)

Később még jelentkezem! Szép estét! Üdv, Niki


majorkaj Előzmény | 2006.03.17. 20:24 - #4270

Sziasztok !

Ma ismét megsütöttem a jól bevált csíkos kalácskoszorút. Holnap a felét elviszem Édesanyámnak. Ezt a kalácsot még a párom is szereti pl. a legutóbbi sütésemből tettem be egy darabot a mélyhűtőbe (mert ha csak magunk esszük akkor kettőnknek sok) és tegnapelőtt vettem ki miközben ettük a párom megjegyezte, hogy hú, de finom ez a kalács. Most is kelés közben kérdezte, hogy mikor lesz már ehető állapotban ? Ez a kis kalácskoszorús történetünk. Üdv. Julika


EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 19:53 - #4269

Szia Superkeri!

Nagyon örülök, a Citromos kalács sikerének, ez nekünk is nagyon ízlett. Szerintem nagyon finom foszlós a tésztája.

Batkával tejes egyetértésben - én is úgy tudom, hogy az 5 dkg élesztő 1 kg liszthez való, de ehhez képest én kicsit csökkentett adagban használom ma már. Ha a régi számítás alapján nézzük, akkor a 30 dkg liszthez 1,5 dkg élesztőt tehetsz hozzá, talán érdemes egy próbát tenni vele. (Szerintem egy kicsit sok, mert ha elég langyos helyen kel a tészta akkor kevesebb is elég neki.) A tavaszi-őszi időszak a legnehezebb a szabadon kelesztéshez, a lakásban már/még nem nagyon fűtünk, a kinti levegő pedig hűvös. Engem a nyári hőség is megtréfált egyszer-kétszer. Volt, hogy nagyon hirtelen kelt a tésztám kint a konyhában, és jártam úgy is, hogy a nagy melegben nem kapcsolt be a kenyérsütőgép saját fűtése és nem melegedett meg a tészta a szokásos módon, ekkor nem győztem kivárni, hogy megkeljen a gépben sütéshez.
Szerintem nyugodtan próbáld ki a barackos kalácsot még egyszer, biztos sikerülnie kell. (Most jutott eszembe valami: Milyen hőmérsékletű volt az aszalt barack? Nem hideg speizból hoztad be, esetleg a hűtőből vetted ki? Ez még okozhatja, hogy sokkal lassabban kel a tészta. Én legelső alkalommal a virslimmel jártam így.)

A rozslisztből tulajdonképpen magában is lehet kenyeret sütni, ha valaki szereti az ilyen, nagyon tömör jellegű kenyeret. Nézd meg a diétás kenyérfélék között Kenyérke receptjeit, ő szokott ilyen rozsos, kovászos kenyereket sütni. Nagyon guszták és én nagyon szeretem is őket, de a családom egyáltalán nem hajlandó enni, így csak elvétve sütök egyet magamnak. Ha tisztán rozsból vagy jórészt rozsos kenyeret szeretnél sütni, akkor érdemes rozskovásszal csinálni. Egész más lesz az íze és az állaga is a kenyérnek. Bármelyik receptben, amiben teljes kiőrlésű rozslisztet találsz, ezt nyugodtan átcserélheted fehér rozslisztre. A különbség, csak annyi, hogy ez utóbbiban nincsenek benne a héjanyagok.

Kíváncsian várom, hogy  milyen kenyeret fogsz sütni, majd mesélj, ha már tudod. További szép estét, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 19:34 - #4268

Szia Batka!

Az aszkorbinsavat már próbáltam egyszer teába tenni, de annyira elbomlik a hő hatására, hogy semmi nem maradt belőle, mármint a savanyúságából :-)) A citromsav amit igazán teába lehet tenni a citrompótló helyett.

A segítségedet Superkerinek köszönöm. A kenyérsütőgépes korszakom előtt én is úgy tudtam, hogy az 5 dkg élesztő 1 kg liszthez való. Ma valamivel kevesebbet használok, még akkor is, ha viszonylag sokat teszek a liszthez. 60 dkg-hoz max. 2,2 - 2,5 dkg élesztőt szoktam tenni, ez általában elég.

A Metrós gyömbérrel kapcsolatban akartalak kérdezni. Nekem a kezemben volt, de nem mertem végül megvenni. A férjem mondta, hogy kíváncsi lenne valami gyömbéres ételre, de nem édesre, hanem sósra.  Én meséltem neki, hogy a múltkor a gyömbér kandírozásáról beszéltetek, de nem kapott az ötleten. Én így még sosem használtam gyömbért, csak porban, fűszerezni. Mesélj egy kicsit légyszíves, hogy milyen akár húsételben/hez akár süteményben a gyömbér! Nem túl tömény? (Nekem az illata alapján valahogy ilyen képzetem van róla.)

Kíváncsian várom válaszod, üdv, Margit


Batka Előzmény | 2006.03.17. 18:27 - #4267

oppá, mit találtam: kisokos

Batka Előzmény | 2006.03.17. 18:13 - #4266

Igazság szerint gondoltam erre én is, mármint, hogy nagyobb darabokban hagyom a héjat, de praktikusabbnak találtam, meg kisebb helyen elfér, ha csíkokra vagdalom - valamikor úgyis fel kell aprítani, és puhán talán könnyebb.

Általában egyébként kalácsba teszem a narancshéjat, amiben szépen fel is puhul. Most viszont linzerbe tettem, és kőkemény maradt - lehet, hogy én voltam ügyetlen.

Viszont nagyon izgalmas dolgot találtam a jövő csütörtökig érvényes Metró katalógusban: gyömbér "desszert". Azt hiszem, 20 deka 500 Ft, szóval nem olcsó mulatság, de én biztos ki fogom próbálni. A zacsin az áll, hogy nincs benne tartósítószer, meg valami SoftFruit felirat, vagyis szerintem puha. Szóval ha nem is kandírozott, szerintem tuti lesz cukorba forgatva, aztán citromos sütibe vagy étcsokiba mártva, amíg nincs időm nekem kandírozni. Majd beszámolok, hogy finom-e!

superkeri Előzmény | 2006.03.17. 17:19 - #4265

         Szia Batka! De jó, hogy itt vagy!! Köszi a segítséget, bíztatást. Egy szó erejéig vissza térek az aszalásra. Ismét áznak a héjak, hétvégén fogom elkészíteni, de mivel már használtam az előzőleg aszaltból, arra jutottam, hogy a citromhéjat NEM fogom annyira összemetélni (macerás a cukrozásaés a szárítása is), igaz úgy szebb, de ráérek felhasználás előtt aprítani. Gondoltam csak el negyedelem a citromhéjat. Ezt azért írtam hátha Neked is így praktikusabb lesz.

Jó munkát és azért sok pihenést is!! Üdv. Superkeri


Batka Előzmény | 2006.03.17. 17:10 - #4264

szia superkeri! remélem, Margitka és te sem bánod, hogy belekontárkodom: ha sütőben sütsz kelt tésztát, az általános szabály a fél kiló liszthez fél kocka (2,5 dkg) élesztő. A kenyérsütőgép érzékenyebb az élesztőmennyiségre, mint a sütő. Nekem újabban a hideg miatt rendkívül lassan kelnek a kenyereim is, majd nyáron meglátod, fél óra alatt duplájára kel a kalácsod!

superkeri Előzmény | 2006.03.17. 16:46 - #4263

          Szia Margitka! Nagyon köszönöm a segítségedet. Ezúttal, már sikerről írhatok. Ma elkészült a Citromos kalács, ismét fél adag. A hozzávalókat elfeleztem, tehát az éleszőből is csak 1 dkg-ot használtam. Ismét nagyon neheten indult be a kelés, de most gondoltam kivárom. Hát kellett 2 egész óra, de ekkor olyan volt a tészta, mint amit a nagykönyvben leírnak. Tehát arra a köv-re jutottam, hogy az 1 dkg élesztő igen lassan dolgozik. Már kérdezem is, hogy a későbbiekben mennyivel emelhetném meg az élesztő mennyiségét a fél adag kalácsokhoz.( Ez a menny. elég nekünk 1 sütésre, mert így gyakrabban süthetünk, több félét megkóstolhatunk.) Az előző sütés v.színű ezért nem sikerült, ennyit azért nem vártam a keléssel, és a másik, amire még gondoltam, hogy a méz lehetett a bűnös, u.is az nagyon kristályos-öregebb méz volt, nem is olvasztottam fel.

A Citromos kalács gyönyörűen megsült, már felvágtuk, a belseje is szép, laza, és nagyon-nagyon finom! Köszi!!

Még csak annyit, hogy már sütöttünk rozsos kenyeret, nagyon ízlik, nem baj, hogy tömörebb, vékonyra szeljük. Margitka! A kenyerekbe max. milyen arányban tehetünk fehér rozslisztet?

További szép napot, kellemes hétvégét Mindenkinek üdv. Superkeri


Batka Előzmény | 2006.03.17. 16:32 - #4262

Hú, ez nem semmi fáradság lehetett! A C-vitamint szerintem pl. teába vagy másba is nyugodtan lehet tenni, hőre úgyis elbomlik jó része.

EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 16:14 - #4261

Sziasztok!

A napokban Bundiktól rengeteg biobolt címet kaptam, az egész ország területéről. Most sikerült a végére érnem és az összeset feltettem a helyére. Most már nagyon sok városból lehet keresni, nézegessetek és küldjetek további címeket, ha valaki tud ilyet.

Köszönöm Bundiknak a fáradtságát, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 15:27 - #4260

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy immár Kila is írt nekünk bemutatkozást, köszönöm szépen. Kérek mindenkit, hogy aki kedvet érez hozzá, írjon nekünk egy kicsit magáról. Biztos nektek is érdekes más bemutatkozását olvasni, ugyanígy örülnek a többiek, ha a tieteket olvashatják. Most a hétvégén biztos lesz néhány szabad perc, amit erre lehet szánni :-))

Előre is köszönöm mindenkinek aki ír, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 15:17 - #4259

Szia Batka!

Én pont most bontottam meg egy ilyen zsák aszkorbint és azon gondolkoztam, hogy tudnék adni belőle, azoknak akik nem tudnak szerezni a patikában :-))
Én nem itt, és nem ennyire "óccsóér" vettem, de ez is meglehetősen kedvezményes volt ilyen nagy kiszerelésben.
Ennek a nagyon nagy kiszerelésnek az a hátránya, hogy sose fogy el, legalábbis kenyérsütés céljára egy háztartásban.
Úgyhogy én nagyon szívesen adok, ha valaki kér, csak jelezze nekem.

További szép napot és köszönöm az ötletet, üdv, Margit


Batka Előzmény | 2006.03.17. 14:46 - #4258

Gyerekek, hogy én ma mit találtam a Homáron! Aszkorbinsav óccsóér, recept nélkül:

http://index.hu/homar/index.php?title=c_vitamin_alkoholistaknak&more=1&c=1&tb=1&pb=1

EmMargit Előzmény | 2006.03.17. 14:08 - #4257

Szia Kenyérke!

Szerettem volna kérdezni, hogy a második kenyérnek a receptjét beírjuk-e módosításnak az első mellé? A képeket egyenlőre az alaprecepthez is hozzátettem, nem tudom, jó-e így vagy esetleg másként gondoltad? (A második képhez aláírásként hozzáfűztem ám a kenyerek nevét.)

További szép napot kívánok, üdv, Margit


[Későbbi] [4396-4377] [4376-4357] [4356-4337] [4336-4317] [4316-4297] [4296-4277] [4276-4257] [4256-4237] [4236-4217] [4216-4197] [4196-4177] [4176-4157] [4156-4137] [4136-4117] [4116-4097] [4096-4077] [4076-4057] [4056-4037] [4036-4017] [4016-3997] [3996-3977] [3976-3957] [3956-3937] [3936-3917] [3916-3897] [3896-3877] [3876-3857] [3856-3837] [3836-3817] [3816-3797] [3796-3777] [3776-3757] [3756-3737] [3736-3717] [3716-3697] [3696-3677] [3676-3657] [3656-3637] [3636-3617] [3616-3597] [3596-3577] [3576-3557] [3556-3537] [3536-3517] [3516-3497] [3496-3477] [3476-3457] [3456-3437] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG