Nagyon örülök, hogy ennyire nagy siker a kalács :-)) Jó ötlet ez a fagyasztás, ha valahol nem fogy sok, akkor érdemes másnak is kipróbálni. Nálam nincs ilyen jellegű probléma :-))
Csajok,
kelt, nyers tésztát lehet hidegen (hűtőben vagy fagyasztóban) tárolni, vagy azzal tönkretesszük? Gyönyörű, hólyagos tésztát kelesztettem, de rengeteg lett, nincs türelmem most kisütni az egészet, az legalább 2-2,5 óra lenne (4-5 tepsi biztosan). Zsömléről van szó egyébként.
köszi
Bunny
Szia Margitka! Sajnos digit' gépünk nincs, a telefonnal pedig nem lesz annyira jó minőségű a kép, hogy érdemes lenne elküldenem. Pedig néha még az én abszolút minimális önbizalmammal is úgy látom, érdemes lenne megörökíteni a kenyereket, kifliket, annyira szépen sikerülnek. A mai kenyeremet a párom rendes géppel fényképezte le, annyira tetszett neki :-) Már többször szerettem volna megkérdezni Tőled, mitől függ, hogy vizezett sárgájával, vagy egész tojással kened meg a péksütemények tetejét? Sziasztok! kila
Megkérdezhetem, hogy hol merre laksz? Hova jártál pontosan suliba? Talán a nevedet is elárulod nekem? Ugyanis édesapám kivételével testvéreimmel együtt édesanyám (1961) is én (1980) is Salgótarjánban születtünk. Még ma is ott lakik a nagymamám (anyukám anyukája), sőt édesapám testvérének családja is és persze apukám anyukája is majdnem (ő Karancsalján). Anyukámnak ma mutattam a bemutatkozásodat és kicsit ismerősnek talált. Lehet, hogy csak emlékezteted őt valakire, de azért kíváncsi ő is és én is. :) Üdv, Niki
Félig-meddig vegyészként eszembe sem jutott, hogy a C-vitamin savanyú lenne, de arra gondoltam, házilag lehetne így vitaminozni az ételeket-italokat, szóval bármibe lehetne tenni.
Ami a férjedet illeti, bátor ember! Gyömbérre ráharapni, hát, masszív élmény :-) Én nem is sűrűn használom a gyökeret, inkább a port. Ha mégis, incifinci, apró darabkákra vágom, hogy még véletlenül se jusson túl sok egy kanálba, vagy pürésítem. Nagyon erős íze van, óvatosan kell adagolni - bár mi szeretjük az erősen fűszeres, indiai típusú ételeket. Amibe biztos jó: hawaii csirke (ananász, sonka, gyömbér), ananászos-kókuszos rizs (szerintem nagyon jól megy a kókuszhoz és az ananászhoz, én szeretem az így ízesített, édes és valamelyest csípős húsokat), karik ("curry"), kínai ételek (fokhagymával, szójaszósszal), pl. édes-savanyú mártások. Édességben a szilvatöltelékhez, gyümölcskenyérbe, és általában a citromos dolgokhoz megy jól. Egyszer már simán főztem szirupban julienne-re vágott gyökeret, aztán ment bele a citromos kekszbe, nekünk nagyon ízlett.
Sajnos csak most sikerült újra gép elé kerülnöm. :) A kenyér nem csak teljes kiőrlésű lisztből készült, de azt hiszem, hogy ez recept megtalálható a gépleírásomnál (Clatronic) még néhány recepttel együtt.
A muffin receptje nem a sajátom, hanem JamiC oldaláról néztem, annyi hogy én nem parmezánnal, hanem edámi sajttal csináltam meg. De így is nagyon finom lett! Azért ide írom a receptet:
Hozzávalók: 1 kis doboz kukoricakonzerv 25 dkg liszt 1 csomag sütőpor 1 késhegynyi só 12,5 dkg reszelt parmezán sajt (szerintem edámi is jó) 2 tojás 2,5 dl tej 0,6 dl olaj
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, a formákat kivajazzuk. A kukoricát lecsöpögtetjük. A lisztet, a sütőport, a sót és a sajtot egy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és a tejet, és jól elekeverjük, majd beleforgatjuk a kukoricát. A tésztát a formákba töltjük, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
A másik hamit a tévéből lestem el:
Hozzávalók: 30 dkg darált hús (én fél kg-t raktam hozzá) 1 fej vöröshagyma 1 Bolognai alap (Knorr, Maggi) 2,5-3 dl víz a felöntéshez 25 dkg penne tészta 1 pohár tejföl (nagy dobozzal használtam) 1 tojás 5 dkg reszelt sajt (edámi volt itthon)
Olajon megfonnyasztani a hagymát, rá a darált hús, kicsit párolni, majd rá az alap és a víz. Kb. még 10 percig főzni, aztán lekapcsolni. (Az alap tasakjának hátoldalán az elkészítési mód rajta van) Közben a tésztát kifőzni, majd miután leszűrtem, ráöntöttem a bolognais húsra, összekevertem. Kiolajozott jénaiba öntöttem a keveréket, majd a tetejére a tejföl-tojás-reszelt sajt keverékét öntöttem. Kb. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, és a tejfölös keverék pirulásáig sütöttem.
Ma ismét megsütöttem a jól bevált csíkos kalácskoszorút. Holnap a felét elviszem Édesanyámnak. Ezt a kalácsot még a párom is szereti pl. a legutóbbi sütésemből tettem be egy darabot a mélyhűtőbe (mert ha csak magunk esszük akkor kettőnknek sok) és tegnapelőtt vettem ki miközben ettük a párom megjegyezte, hogy hú, de finom ez a kalács. Most is kelés közben kérdezte, hogy mikor lesz már ehető állapotban ? Ez a kis kalácskoszorús történetünk. Üdv. Julika
Nagyon örülök, a Citromos kalács sikerének, ez nekünk is nagyon ízlett. Szerintem nagyon finom foszlós a tésztája.
Batkával tejes egyetértésben - én is úgy tudom, hogy az 5 dkg élesztő 1 kg liszthez való, de ehhez képest én kicsit csökkentett adagban használom ma már. Ha a régi számítás alapján nézzük, akkor a 30 dkg liszthez 1,5 dkg élesztőt tehetsz hozzá, talán érdemes egy próbát tenni vele. (Szerintem egy kicsit sok, mert ha elég langyos helyen kel a tészta akkor kevesebb is elég neki.) A tavaszi-őszi időszak a legnehezebb a szabadon kelesztéshez, a lakásban már/még nem nagyon fűtünk, a kinti levegő pedig hűvös. Engem a nyári hőség is megtréfált egyszer-kétszer. Volt, hogy nagyon hirtelen kelt a tésztám kint a konyhában, és jártam úgy is, hogy a nagy melegben nem kapcsolt be a kenyérsütőgép saját fűtése és nem melegedett meg a tészta a szokásos módon, ekkor nem győztem kivárni, hogy megkeljen a gépben sütéshez. Szerintem nyugodtan próbáld ki a barackos kalácsot még egyszer, biztos sikerülnie kell. (Most jutott eszembe valami: Milyen hőmérsékletű volt az aszalt barack? Nem hideg speizból hoztad be, esetleg a hűtőből vetted ki? Ez még okozhatja, hogy sokkal lassabban kel a tészta. Én legelső alkalommal a virslimmel jártam így.)
A rozslisztből tulajdonképpen magában is lehet kenyeret sütni, ha valaki szereti az ilyen, nagyon tömör jellegű kenyeret. Nézd meg a diétás kenyérfélék között Kenyérke receptjeit, ő szokott ilyen rozsos, kovászos kenyereket sütni. Nagyon guszták és én nagyon szeretem is őket, de a családom egyáltalán nem hajlandó enni, így csak elvétve sütök egyet magamnak. Ha tisztán rozsból vagy jórészt rozsos kenyeret szeretnél sütni, akkor érdemes rozskovásszal csinálni. Egész más lesz az íze és az állaga is a kenyérnek. Bármelyik receptben, amiben teljes kiőrlésű rozslisztet találsz, ezt nyugodtan átcserélheted fehér rozslisztre. A különbség, csak annyi, hogy ez utóbbiban nincsenek benne a héjanyagok.
Kíváncsian várom, hogy milyen kenyeret fogsz sütni, majd mesélj, ha már tudod. További szép estét, üdv, Margit
Az aszkorbinsavat már próbáltam egyszer teába tenni, de annyira elbomlik a hő hatására, hogy semmi nem maradt belőle, mármint a savanyúságából :-)) A citromsav amit igazán teába lehet tenni a citrompótló helyett.
A segítségedet Superkerinek köszönöm. A kenyérsütőgépes korszakom előtt én is úgy tudtam, hogy az 5 dkg élesztő 1 kg liszthez való. Ma valamivel kevesebbet használok, még akkor is, ha viszonylag sokat teszek a liszthez. 60 dkg-hoz max. 2,2 - 2,5 dkg élesztőt szoktam tenni, ez általában elég.
A Metrós gyömbérrel kapcsolatban akartalak kérdezni. Nekem a kezemben volt, de nem mertem végül megvenni. A férjem mondta, hogy kíváncsi lenne valami gyömbéres ételre, de nem édesre, hanem sósra. Én meséltem neki, hogy a múltkor a gyömbér kandírozásáról beszéltetek, de nem kapott az ötleten. Én így még sosem használtam gyömbért, csak porban, fűszerezni. Mesélj egy kicsit légyszíves, hogy milyen akár húsételben/hez akár süteményben a gyömbér! Nem túl tömény? (Nekem az illata alapján valahogy ilyen képzetem van róla.)
Igazság szerint gondoltam erre én is, mármint, hogy nagyobb darabokban hagyom a héjat, de praktikusabbnak találtam, meg kisebb helyen elfér, ha csíkokra vagdalom - valamikor úgyis fel kell aprítani, és puhán talán könnyebb.
Általában egyébként kalácsba teszem a narancshéjat, amiben szépen fel is puhul. Most viszont linzerbe tettem, és kőkemény maradt - lehet, hogy én voltam ügyetlen.
Viszont nagyon izgalmas dolgot találtam a jövő csütörtökig érvényes Metró katalógusban: gyömbér "desszert". Azt hiszem, 20 deka 500 Ft, szóval nem olcsó mulatság, de én biztos ki fogom próbálni. A zacsin az áll, hogy nincs benne tartósítószer, meg valami SoftFruit felirat, vagyis szerintem puha. Szóval ha nem is kandírozott, szerintem tuti lesz cukorba forgatva, aztán citromos sütibe vagy étcsokiba mártva, amíg nincs időm nekem kandírozni. Majd beszámolok, hogy finom-e!
Szia Batka! De jó, hogy itt vagy!! Köszi a segítséget, bíztatást. Egy szó erejéig vissza térek az aszalásra. Ismét áznak a héjak, hétvégén fogom elkészíteni, de mivel már használtam az előzőleg aszaltból, arra jutottam, hogy a citromhéjat NEM fogom annyira összemetélni (macerás a cukrozásaés a szárítása is), igaz úgy szebb, de ráérek felhasználás előtt aprítani. Gondoltam csak el negyedelem a citromhéjat. Ezt azért írtam hátha Neked is így praktikusabb lesz.
Jó munkát és azért sok pihenést is!! Üdv. Superkeri
szia superkeri! remélem, Margitka és te sem bánod, hogy belekontárkodom: ha sütőben sütsz kelt tésztát, az általános szabály a fél kiló liszthez fél kocka (2,5 dkg) élesztő. A kenyérsütőgép érzékenyebb az élesztőmennyiségre, mint a sütő. Nekem újabban a hideg miatt rendkívül lassan kelnek a kenyereim is, majd nyáron meglátod, fél óra alatt duplájára kel a kalácsod!
Szia Margitka! Nagyon köszönöm a segítségedet. Ezúttal, már sikerről írhatok. Ma elkészült a Citromos kalács, ismét fél adag. A hozzávalókat elfeleztem, tehát az éleszőből is csak 1 dkg-ot használtam. Ismét nagyon neheten indult be a kelés, de most gondoltam kivárom. Hát kellett 2 egész óra, de ekkor olyan volt a tészta, mint amit a nagykönyvben leírnak. Tehát arra a köv-re jutottam, hogy az 1 dkg élesztő igen lassan dolgozik. Már kérdezem is, hogy a későbbiekben mennyivel emelhetném meg az élesztő mennyiségét a fél adag kalácsokhoz.( Ez a menny. elég nekünk 1 sütésre, mert így gyakrabban süthetünk, több félét megkóstolhatunk.) Az előző sütés v.színű ezért nem sikerült, ennyit azért nem vártam a keléssel, és a másik, amire még gondoltam, hogy a méz lehetett a bűnös, u.is az nagyon kristályos-öregebb méz volt, nem is olvasztottam fel.
A Citromos kalács gyönyörűen megsült, már felvágtuk, a belseje is szép, laza, és nagyon-nagyon finom! Köszi!!
Még csak annyit, hogy már sütöttünk rozsos kenyeret, nagyon ízlik, nem baj, hogy tömörebb, vékonyra szeljük. Margitka! A kenyerekbe max. milyen arányban tehetünk fehér rozslisztet?
További szép napot, kellemes hétvégét Mindenkinek üdv. Superkeri
A napokban Bundiktól rengeteg biobolt címet kaptam, az egész ország területéről. Most sikerült a végére érnem és az összeset feltettem a helyére. Most már nagyon sok városból lehet keresni, nézegessetek és küldjetek további címeket, ha valaki tud ilyet.
Nagyon örülök, hogy immár Kila is írt nekünk bemutatkozást, köszönöm szépen. Kérek mindenkit, hogy aki kedvet érez hozzá, írjon nekünk egy kicsit magáról. Biztos nektek is érdekes más bemutatkozását olvasni, ugyanígy örülnek a többiek, ha a tieteket olvashatják. Most a hétvégén biztos lesz néhány szabad perc, amit erre lehet szánni :-))
Én pont most bontottam meg egy ilyen zsák aszkorbint és azon gondolkoztam, hogy tudnék adni belőle, azoknak akik nem tudnak szerezni a patikában :-)) Én nem itt, és nem ennyire "óccsóér" vettem, de ez is meglehetősen kedvezményes volt ilyen nagy kiszerelésben. Ennek a nagyon nagy kiszerelésnek az a hátránya, hogy sose fogy el, legalábbis kenyérsütés céljára egy háztartásban. Úgyhogy én nagyon szívesen adok, ha valaki kér, csak jelezze nekem.
További szép napot és köszönöm az ötletet, üdv, Margit
Szerettem volna kérdezni, hogy a második kenyérnek a receptjét beírjuk-e módosításnak az első mellé? A képeket egyenlőre az alaprecepthez is hozzátettem, nem tudom, jó-e így vagy esetleg másként gondoltad? (A második képhez aláírásként hozzáfűztem ám a kenyerek nevét.)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit