Szia!
Ma ismét krumplipelyhes készült csak napraforgómagot tettem bele és a tetejére.
Kicsit lágy lett a tészta, pedig még tettem hozzá lisztet menet közben, teljesen feljött az gép üvegéig. Kénytelen voltam megszúrkálni, így meg a közepe beesett egy kissé. Már csak a fele van meg, mert itt voltak a gyerekek és elvitték egy részét. A meggyes muffin is már csak mutatóban van.
Azt hiszem ma még lesz egy kenyér sütés.
Megjöttem, már kel a mai zsömlém. Ki mit süt ma? A tegnapi zsömleképeimet majd felteszem, mert este nem volt már energiám rá :-)) Most jó hangulatom van, mert ragyogóan süt a nap, és tárva-nyitva vannak az ablakok. Idén először lehet néhány órára ablakot nyitni, és ez már tényleg a tavasz ígérete.
További szép napot mindenkinek, írjatok, üdv, Margit
Remélem azért fogunk találkozni, igen hiányolom a sütéseidet :-)) Zsömlét ma sütöttem én is, majd felteszem a képeket, örülök a sikeres pizzasütésednek. A Molnárkával kapcsolatban nagyon kíváncsi vagyok a véleményedre, remélem ízleni fog Nektek is. A formájában én biztos vagyok, hogy ilyen volt, csak egy kicsit szebb persze :-)) Most töröm a fejem, hogy mi lehetett az, ami kisebb, mint a zsömle, viszont olyan a formája. Zsömleformájú, de jóval nagyobb volt a Puffancs, azt írtam is, hogy ebből a tésztából szerintem változtatás nélkül meg lehet csinálni. Na végül is mindegy a formája, a lényeg a tészta, kíváncsi vagyok, majd írd meg légyszíves, hogy ízlett.
Holnapra jó munkát és jó sütögetést a hétvégére. Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Meghoztam Henna mai kenyérkéjének a képeit. A fogyipatika oldalról volt a recept, aminek alapján sütötte, csak kefir helyett joghurttal és került még bele sikér, aszkorbinsav és búzacsíra.
Gratulálok hozzá, és további nagyon jó sütögetést kívánok Hennának, üdv, Margit
Sajnos ez a munkaidő beosztásom már igy marad mindennap hétfőtől-péntekig 7-20-ig vagyunk nyitva ezért sajnos du. műszakban később érek haza.Ma pihenős voltam sütöttem pizzát nagyon finom lett. Betegeskedem is még már voltam orvosnál.Holnap megyek délutánra. Vasárnap fánk van betervezve.Persze már valami jó kis zsemlét is jó lenne sütni és a molnárka is nagyon tetszik, bár amire én emlékszem az kerek volt mint a zsemle csak kisebb.Megsütök egy fél adagot és az íze alapján majd megmondom.Olyan sok szépeket sütögettek a többiek. Az oldal is egész főzős beszélgetős dologgá alakul, de nekem tetszik. További szép estét. Holnapra jó pihenést annak aki nem dolgozik:-))
Igen, Kenyérke írt az árpamaláta készítéséről, kíváncsi voltam, hogy vált be :-))
A kalács tésztája sokkal foszlósabb, finomabb lesz, ha a tekercset kinyújtott, majd feltekert lapból csinálja az ember. Egyáltalán nem árt a tésztának a nyújtás, a tekerés meg kimondottan jót tesz.
A kenyér sikerének nagyon örülök, az volt a legelső sütőben sütött kenyerem, ezért is lett ez a neve, mert akkor még nem volt másik :-))
További szép napot és kellemes hétvégét kívánok, majd mesélj, miket készítesz, üdv, Margit
Huhúú! Micsoda menü. Elkészíteni is szép feladat, de megenni biztos nagy élvezet lesz. A Calzonet mi is szeretjük, nálunk a Bolognai jellegű töltelék a "menő" a gyerekeim körében. Kíváncsian várom majd a beszámolót, mi hogy sikerült és milyen sikert aratott.
Sok boldogságot kívánok a szülinaposoknak, jó munkát és vendégséget Neked. Várom jelentkezésedet, üdv, Margit
Az a hőfok egy kicsit tényleg sok a kelesztéshez. Nincsen egy kicsit hűvösebb hely, ahol keleszteni tudsz? Ha nincs, akkor ne kelesszél ennyi ideig. Ha megkelt "rezgősre" a tészta, akkor tedd be a sütőbe. Csak azt tudom ismételgetni, amit szoktam mondani: nem az órát kell nézni a kelesztésnél, hanem a tésztát. Nagyon sok minden befolyásolja a kelés sebességét, a receptekben megadott idő csak tájékoztató jellegű, inkább. A lefedés azést fontos, hogy a tészta ne száradjon ki, szerintem ezt meg kellene hagyni.
A sütési hőfokkal kapcsolatban csak egyet tudok, hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét. Olvastam, hogy 200 sőt 220 fokon is kezdenek sütést, majd csökkentik a hőfokot. Az sem mindegy, hogy hőlégkeveréssel vagy nélküle sütsz, de remélem ebben segít más, mert én igazán nem tudok.
További szép napot és kellemes hétvégét kívánok, üdv, Margit
Szia Margitka! tegnap érintőlegesen említettem, hogy elkészült az árpamalátám. Úgy kb. 6-8 nap alatt csírázott ki (egy műany. tálkában, gézszerű anyag volt az árpa alatt, ami áll. nedves volt), de csak alig bújtak ki a levélcsírák. Ekkor leöblítettem folyóvízzel és száraz ruhán egy tálcára terítettem. Egy nap alatt teljesen kiszáradt, majd ezután egy serpenyőben megpirítottam. Hamar kész van, az illatán lehet érezni, hogy mikor jó(néhány szemet elropogtattam). Amikor kihűlt, kávédarálóval megőröltem. Csavaros tetejű üvegben tárolom. Nagyon kellemes ízű. Valahol kenyérkétől olv. az árpamaláta készítését. Köszi!
Ma kakaós kalács készült, jó ötlet volt Margitka, hogy írtál 50 dkg-os recit is. Kérdezni szeretném, ha 3-s fonást készítünk, kinyújtsuk a tésztát, majd felsodorva fonjuk, v. 3 "hurkát" formázzunk és úgy fonjuk meg? Melyikkel gyötörjük kevésbé a tésztát? A hét elején Megsütöttük a Sütőben sült kenyeredet is. Nagyon ízlett a csládnak, hétvégére ismétlést kérnek.
Szép estét és sok finomságot a hétvégére Superkeri
Hétvégén vendégeink jönnek, a kisfiam és a férjem szülinapját ünnepeljük. A vasárnapi menü marhahúsleves lesz, majd aszaltszílvával és sajttal töltött pulykamell, amit baconbe göngyölök, és mellé dobok hagymát, fokhagymát, almát, fehérbort öntök alá, így sütöm meg. A sült zöldségeket átpaszírozom, és pecsenyelevet csinálok belőle. Köret krokett és flambírozott gyümölcs lesz. Tortát rendeltem, de sósat mindenképpen sütök. Holnap pedig húsos calzonét csinálok. Darálthúst pirítok hagymán, teszek bele gombát is, sóval, borssal, fokhagymával, kakukkfűvel, kevés pirosarannyal fűszerezem. Kelt tésztát készítek fél kiló lisztből 1 tojással és olajjal, kistányér méretű lapokra nyújtom, teszek rá a fűszeres húsból, félbehajtom, a szélét körben szorosan feltekerem, a közepét kicsípem, tojással lekenem, pirosra sütöm. A lisztérzékeny fórumon olvastam egyszer, hogy amikor kisül, a csücskét le kell vágni, és a forró töltelékre tejfölt kell csorgatni. Mit mondjak, ez mennyekbe emeli ezt az egyébként is finom ételt.
Persze a kenyérsütés sem marad el, a családom bagettet szeretne.
A Wokos recepteket, ha megkeresed, azokhoz szinte kivétel nélkül lehet haszálni. A Worcesteshire szósz nagyon finom, csak natur husokat finoman meghintve a tálaláskor is. Ez a W.szósz sokkal szimpatikusabb, mint mindig kiírni :-))
Majd mesélj, hogy miket sütsz és főzöl, kíváncsi vagyok mit találsz ki. További szép napot, üdv, Margit
Köszönöm a beszámolót, ha nem bánod a diétás részét átteszem leírásként a diétás receptek közé. Tényleg jó ötletadó és nem baj, ha nem konkrét receptet írunk. Ha valaki meg szeretné csinálni, és kérdése adódik, akkor mindig van itt egy tapsztalt háziasszony, aki segíteni tud az elkészítésben.
A kenyereket én a sütés fékidejében szoktam vízzel átkenni, általában egy vagy két alkalommal. A kész kenyeret is próbáltam, de az nem vált be. Most gondolkoztam, hogy vajon miért, de nem emlékszem rá :-)) A sütés közben még el tud párologni a kenyérről a víz. A cserepesedést a hideg helyen való kihűtéssel tudtam elérni.
A kérdéseidet majd beírod, ha megint eszedbe jut, ne mérgelődj :-)) Remélem még jó sokáig itt leszünk mindannyian, hogy tudjunk válaszolni egymásnak :-))
Én még mindig problémázok a kelesztési időn és a sütési hőmérsékleten. A múlt hét végén is sütöttem egy fehérkenyeret az alaprecepted szerint kovásszal. A gondom az, hogy ha lefedem egy nagy műanyag dobozzal ahogyan tanácsoltad, akkor túlkel 2 óra alatt is. teljesen felpuffad és meglágyul, utána pedig leereszt mikor leveszem róla a műanyagot. Ez azért van, mert nálunk túl meleg van (25-26 fok), ne fedjem le? Vagy fedjem le konyharuhával?
Sütésnél pedig nem színesedik szépen a kenyerem. 190 fok körül sütöm 10 percig, hogy szépen feljöjjön, és utána lejjebb veszem kb. 170 fokra. Kicsit fakónak találom. Jobb lenne ha egyenletes hőmérsékleten sütném? Hány fokon?
Beszereztem a a szója és a w.szószt. Mostmár valamilyen recepteket keresgetnék hozzájuk, a hamburgeren és hússalátán kívül.(mert azokat mindenképpen megcsinálom majd) Most még ezek mellett ki kell találnom, hogy mit süssek holnapra az Öcsémnek,a sok finom kalács és sütik közül. Lehet, hogy megint megcsinálom a tiramisus kalácsot csíkos kalácskoszorúnak, meg a perecet is meg a hotdog kifliket is. Na majd végignézem a receptes fórumot, és jön az "isteni szikra".
Imarcsi hozzászólása kapcsán hadd ragadjam meg ismét az alkalmat, hogy felhívjam MINDENKI figyelmét a "bioboltok, lelőhelyek" fórumra. Lehet, hogy nektek egyértelmű, hol kell vásárolni, de aki először fog a sütésbe vagy különleges hozzávalót keres, annak nagy segítség lenne, ha beírnátok legalább az üzlet címét (ha lehet, elérhetőségét és nyitvatartását), ahol ti szoktok vásárolni, legyen az bármelyik városban.
Ezzel a főzéssel kapcsolatban nagyon igazad van, akkor megy, mint a villámcsapás, ha tudja az ember mit akar.Ötletem még nincs is, majd a három mindentehető családtag eldönti.Tegnap amúgy Stefánia vagdalt volt, kinek pürével, kinek sok salival. Néhány hósgombócot is sütöttem a bekevert anyagból, fetasajtot varázsolva a gombócokba (ötlet az nlc-ről). A muffinformákba vágtam egy-egy kerek szilikonos sütőpapír darabot, ezzel kibéleltem a likakat és benne sültek olaj nélkül a gombócok. Lehet, hogy nem is ide kellett volna írnom ezt? Sebaj, így is, itt is lehet ötledadó. Ehhez készült egy gombamártás a maradék fetával és joghurttal. Csak pici olíván megdinszteltem a gombát, aztán beletettem a fetát, ez felolvadt, kapott egy kis joghurtot, összeforrott és kész is. Akinek így nem elég sűrű, az kis ételkeményítővel besűrítheti.Petrezselymzöld és bors volt a fűszere, sózni nem kell a feta miatt. Ja és "lájtos" zöldségleves is volt.
Elfelejtettem megkérdezni, hogy mennyire kell "lemosni" a sütőből kivett kenyérkéket? Az utóbbiaknál (nem a rozsnál :-))) hallottam a sercegést, de mégsem lett annyira cserepes egyik sem. Félek, hogy a sok víz árt neki, a nagymamám vizes kefével sikálta, de azt már nem tudom, hogy mitől függött, hogy meddig, vagy mennyire.
Gyakorlatilag mire idejérek a fele kérdést elfelejtem, bezzeg sütés közben valami mindig előjön. :-))
A másik kérdésem, pontosan kérésem az lenne, hogy, ha van köztetek miskolci, tudna-e abban segíteni, hogy ott hol található biobolt, vagy olyan üzlet, ahol sikért lehet venni .(Itt nincs ilyen, a nagylányom Miskolcon tanul.)
Az a pulyka nagyon finom, lehet hozzá bazslikomos paradicsomszószt is csinálni, ha valaki szereti. Küldjél képet, ha van kedved a sütéseidről, de akár a főzésekről is, szívesen felteszem.
Tényleg, ha valaki finomat (és esetleg szépet is) főz, akkor azt is megmutathatnánk, akár a recepttel együtt. Így, hétvége előtt még akár ötletet is adhatunk egymásnak, hogy mit lehetne főzni. Kitalálni a menüt sokszor nagyobb probléma, mint maga a főzés. Nem?
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit