Köszönöm, én észre sem vettem, csak most néztem meg. Pedig milyen szívesen gratuláltam volna én, valaki másnak. De tulajdonképpen meg is teszem mindannyiunknak! Tehát:
Gratulálok mindannyiunknak!!
Köszönöm, hogy ilyen sokan és ilyen jó kedvvel és segítőkészséggel írtok. Köszönöm a sok jó receptet, a sok szép képet és mindenkinek a fáradozását, hogy az oldalunk ilyen jó színtere lehessen a beszélgetéseinknek, sütögetéseinknek és az örömünk megosztásának. Várom további segítségeteket és remélem továbbra is mindenki ilyen jól fogja magát itt érezni, mint eddig.
Ezt küldöm mindenkinek sok szeretettel:
Várom és hiányolom azoknak a jelentkezését, akik régebben írtak, meséltek magukról, de mostanában, talán időhiány, talán más miatt kevesebbet jelentkeznek. Én sokukra gondolok, de senkit nem akarok megbántani, ezért sosem szoktam név szerint hiányolni azokat, akik pedig tényleg hiányoznak :-))
Mindenkinek minden jót kívánok. Jó egészséget, sok boldogságot és jó sütögetést, Margit
Semmi baj, én örülök a kérdésednek. A fehér tönköly és fehér sima búzaliszt valamint a tk tönköly és tk sima búzaliszt cserélhető egymással a receptekben, semmi különbség nincsen közöttük. A tönkölybúza egy ősi búzafajta, aminek a termelése a kis terméshozama miatt egy időre háttérbe szorult. Ma újra felfedezték, mert nagyon igénytelen a termesztése és sokkal egészségesebb, mint az agyonnemesített búzafélék. Viszont jó drága, mert sokkal kevesebbet terem, mint a nemesített fajták :-)) , valamint azért mert jó nagy lett rá a kereslet az egészségesebb életmódra való törekvés miatt. Érdemes egyébként egy-egy kenyérbe 10 dkg teljes kiőrlésű (tönköly-)búzalisztet tenni. Ez még nem érezhető nagyon benne, csak egy egész kicsit sötétít a kenyéren és így hozzászoknak a csemeték is az egészségesebb kenyérfélékhez :-))
A ropogós kenyérkét, ha magadnak szeretnéd megsütni, akkor talán érdemes lenne teljes kiőrlésű lisztből csinálni, mert ettől diétás (a lisztben lévő sok héj és rostanyag miatt). Ha a gyerekeknek is rágcsálnivalónak szánod, akkor viszont nyugodtan kipróbálhatod fehér lisztből is, csak könnyebb lesz vele a dolgod, mint a tk. lisztes változattal.
Sok sikert hozzá, majd mesélj, ha megsütöd, hogy sikerült és hogy ízlik, üdv, Margit
Lenne egy kérdésem. Sajnos én még csak most ismerkedem a teljes kiörlésű lisztekkel.Mivel a gyerekek picik és teljesen a fehér kenyérhez szoktak, így a tönköly és rozs lisztből is a világost vettem meg.A kérdés az lenne, hogy mi a különbség pl a teljes kiörlésű tönköly és a fehér tönköly liszt között? Kinéztem a fogyis fórumban a ropogós kenyérkét, de ott is teljes kiörlésűt ír hozzá. Szerinted a fehér tönkölyből ez milyen lenne?Csináltam már kenyeret belőle, de mivel keverve volt a BL 80-assal, így külön ízét nem éreztem.Elnézést a tudatlanságomért, de rajta vagyok az ügyön, hogy megtanuljam.
Azt még elfelejtettem írni, hogy kakaós kalácsot csináltam. Most már tudom, hogy nem csak a kenyérbe hanem a kalácsba is kell az aszkorbinsav. Legközelebb nem fogom elfelejteni és az eredményről beszámolok.
Igazad van az aszkorbinsavat kifelejtettem a kalácsból.Másnapra lett morzsálódos egy kicsit. Azért ehető. Nem baj a tanulópénzt meg kell fizetni. Most ráírom a receptre pirossal az aszkorbinsavat. Nem volt benne. Valószinűleg kifelejtettem mikor leírtam.
Örülök, hogy sikerülnek a kenyerek. Minden tiszteletem a Tied, kézzel nem hiszem, hogy hosszú távon vállalnám a dagasztást. Biztos nehezebb a kenyér állagát eltalálni, de esetleg érdemes formában sütni eleinte, akkor lehet egy kicsit lágyabbra is hagyni a tésztát. Így talán könnyebb dagasztani. A kenyérliszt és a finomliszt között talán nem olyan nagyon nagy a differencia, a teljes kiőrlésű és főleg a rozsliszt használata nagyon megváltoztatja a tészta állagát.
További sok sikert kívánok és örömmel várok képeket, ha van kedved küldeni, üdv, Margit
Sziasztok! a húsvéti receptek között beirt túros-mazsolás koszúnk elfogyott.Igaz vendégsereg volt nálunk és nagyon dijazták. Aki megsütötte karácsonykor a stollent, annak kicsit hasonló lesz az ize, és karaktere. Érdemes kiprobálni. Jól eláll, és nagyon kellemes sütemény.. Kalácsként is lehet enni kávé mellé és kinálni vendégnek. (akár öntetet is csinálni hozzá) nagyon kiadós, nagyon nagy lett.Az újságban a közepe húsvéti diszítéssel volt feldiszitve, kimondottan húsvétra ajánlják.
Gratulálok mindenkinek a szép sütésekért.
Igen Nelly, erre én is reagálok! nem hittem volna hogy ez a lap ilyen szinvonalas lesz (szerintem ezen legváltozatosabb az élet) Örülök hogy ilyen jó társak között vagyok és ennyi jó dolgot lehet tanulni. Margitnak meg ezt az áldozatos munkát amit a lapért tesz.
Melyik recept szerint sütöttél? Már nem emlékszem miről is volt szó, bocs :-)) Aszkorbinsavat vagy ecetet tettél bele? Ez hivatott a morzsálódás megelőzésére. Azonnal morzsálódós lett vagy csak másnapra? Nekem, ha nagyritkán megmarad harmadik napra kalácsom, akkor az már egy kicsit szikkadt szokott lenni, de mindenképpen ehető marad. Morzsálódni nem szokott. Hmm, kíváncsi vagyok a válaszodra.
Szia Batka! Én még soha nem csináltam répatortát, és a recept csokival szólt. És Isteni finom volt! (keserűre hagytam a csokit) Mivel én a sajtot nem eszem igy ez rém izlett. (bocs)
Még mindig várom a gyömbért!! kösz
Bizony nagyon guszta ez a pizza és a többi remekmű is, ami a napokban született.Gratulálok mindenkinek!
Szorgoskodtam én is, tegnap 2 kenyér, ma 1 volt a termés. A legegyszerűbb gyakorló kenyerek.Tegnap túl sűrű és nehéz volt ,főleg az első, de el kell mondjam,így is elpusztította a család nem fogyózó szakasza. Ma nem volt itthon kenyérlisztem, ezért finomlisztből sütöttem egyet..na, ez már megfelelt az elvárásaimnak. Sajnos kép nincs, de majd a jövőben készítek.Első gondom a sómennyiség eltalálása volt, kísérleteim kezdetén.Vagy sótlan lett vagy kissé érződött rajta, jobban, mint kéne...(tudom, ez a kelést akadályozza)Aztán a folyadék mennyiségével gyűlt meg a bajom..mivel én gép nélkül csinálom, szinte lehetetlen kidolgozni a tésztát a gépi folyadékadagokkal...megemelni csak óvatosan mertem, féltem, hogy sütéskor szétfolyik a kenyér, elterül. Halvány emlékeimben még él, ahogy nagymamám a teknőben dagasztott, én a kevés vízzel összedolgozott tészát nem tudtam volna úgy kidolgozni.Gyakorlatilag itt csak az a lényeg, hogy kitapasztaljam a mennyiségeket. Gondolom, ha visszatérek a kenyérliszthez , akkor megint másképp viselkedik a tészta..ahogy kovász használatakor is.
Megcsináltam a kalácsot. Nagyon finom lett és az alakja is szép. Egy baja van, hogy szerintem egy kicsit morzsálodik. Mi hiányzott belőle? Kérlek adj tanácsot, hogy mit tegyek bele legközelebb, hogy ez a hiba ne fordúljon elő.
Ma pizzát sütöttem, Margitkának küldtem képet is.Igaz,már csak a felét sikerült lefényképezni,mire észbekaptam:)
Csak gondoltam, hogy leírom, én milyen egyszerűen szoktam elkészíteni.
Pizzatészta (kenyérsütő nélkül)
30 dkg finomliszt
2,5 dkg (fél csomag) élesztő
2 ek olaj
kevés langyos víz a dagasztáshoz
só
Az élesztőt tejben megfuttatom.A robotgépbe beleteszem a hozzávalókat, a felfuttatott élesztőt is, és miután szépen összedolgozta és magdagasztotta a robotgép ( kb. 10perc), letakarom konyharuhával és negyed órát kelesztem!
Én nem szoktam kerekre vágni,hanem egy normál méretű teflonos tepsimet vajazok, lisztezek és a "tepsi alakura" nyútott tésztát beleteszem.Eztán már csak a fantáziára van bízva a rátét.Én először bekenem a tésztát pizzakrémmel,majd mindig szalámival kirakom, mert ez megadja az ízét a tésztának.Erre előre megfőzött mexikói keveréket teszek,majd kecsap,virsli karikák,gomba,(tegnapról maradt pörköltöt is tettem rá) a tetejére f.f. szalonna 4 vékony szelet és a tetejére trapista sajtot reszeltem.Előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sült.
Szia Margitka! Már régen számoltam be a sütéseinkről, hát most megteszem. A hét végén a család kérésére fehér kenyér készült, a Viktória királynő kenyerére esett a választás. Régen mikor még nem ismertelek Benneteket, csak a gépben sütöttünk, akkor szárított élesztőt használtunk és még maradt belőle, most azt használtam fel---vesztemre. Hát kb. 2 órai kelesztés után volt olyan állapotban a tészta, hogy sütőbe mertem tenni. A végeredmény messze elmaradt a friss élesztős kenyerektől. A későbbiekben CSAK frisset fogok használni. A bánatomat enyhítette egy sikeres kuglóf sütése.(korábban leírtam a receptjét).A fele tésztát kuglófsütőben sütöttem, a mási felet pedig muffinban ahogy Nálad láttam az Aranygaluska készítését. Gyönyörű lett mind a kettő. Ripsz-ropsz el is fogyott. Nem reklámozni akarom, de nagyon jó, könnyű tészta. Tegnap pedig megsütöttük a Receptes fórumban talált Fűszeres-narancsos kalácsot (Mea recije). Rendkívül ízletes, finom tészta. A recept fahéjat ír izesítésre, én pedig 1 kk. mézeskalácsfűszerkev.-t tettem bele és saját készítésű kand. narancshéjat. A tésztát elsodortuk, rászórtuk a narancshéjat, feltek. és ahogy Tőled tanultuk, 4-es fonással megfontuk. Már sütéskor nagyon finom illat terjengett, és nagyon jó ízű kalács született. Ajánlom kipróbálásra.
További szép napot---nem havasat! Nálunk az étkezőasztalon már kinyílott az aranyeső. Nagyon várjuk a tavaszt. Üdv. Superkeri
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit