Ma sikerült vennem a CORÁban szilikon sütőformát. Sajnos az a fajta, amiben kis szivecskék vannak már nem volt. A kis rózsákból és a nagy rózsából viszont még volt bőven. Most csak az a gondom, hogy ezekhez sem mellékeltek semmilyen receptet, mint annak idején a Madelein formához. Szerintetek mit lehetne benne készíteni, úgy hogy szépen kiadja a formáját? Sütni valamit vagy gyümölcskocsonyát? További szép hétvégét mindenkinek!
Megjöttem és most töröm a fejemet, hogy mit süssek valami apróságot holnapra. Tegnap egy teljesen egyszerű gépi kenyeret csináltam, mert nagyon fáradt voltam, nem volt kedvem máshoz. Nagyon finom lett, teljesen érdekes volt egy kicsit újra felfedezni a gépi kenyeret :-)) Rég nem sütöttem már.
Julika!
Köszönöm, de remélem megúszták a gombáim a balesetet. Azóta még mindig a hűtőben vannak vízben, de most, hogy eszembe jutattad bedobom egy kis tejbe, meglátuk mit csinálnak holnapra. Majd beszámolok róla. A kalácskoszorúhoz gratulálok, a bacon szalonnáank pedig utánanézek, hogy van-e elég, és lehet hogy ezt fogok én is sütni :-)) Köszönöm az ötletet.
Sziasztok ! Megsütöttem ma a csíkos kalácskoszorút. Ma is szép és fini lett mint eddig mindig. Holnap pedig a bacon szalonnás tekercset fogom megsütni, mert a párom már reklamálta mikor sütök megint. Margitka ! Hogy állnak a kefírgombáid? Természetesen én is adok szivesen Neked, ha mégis csak szükséged lesz rá. Csak még szaporodniuk kell, mert egy szűk adag várta ki a telet a fagyasztóban. De nagyon jól működnek és híznak. Üdv.Julika
Szia Szokimoki!Margit2 fórumozói között találtam valamikor a receptet "Zsömle Mamitól" címen.Nem tudom kinek a receptje,régebben mentettem le.Receptet egy kicsit megvariáltam, az eredeti recept:
1/2 kg liszt.
3 dl langyos tej.
3 dkg vaj
2 tk cukor.
2dkg élesztő.
1 tk só.
A fele tejben cukorral megfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót dagasztóprogival összeállítottam és miután megkelt formáztam.Még egy fél órát kelesztettem majd tojással megkenve sötőben vízgőzzel 55 percig sütöttem úgy 180 fokon.
Én annyit változtattam rajta hogy a liszt BL-80-as lisz volt 1/2 kg.+1 ek burgonyapehely,+1 tk sikér.A többi ua.
A tejjel meglangyosítottam a vajat ez ment alulra utána többi hozzávaló.A tetejét csak felvert tojással kentem meg sütés előt,nem sütöttem 55 percig, kb-45 perc alatt szép pirosak.Nagyon finom puhák lettek.Üdv.anyulia.
Meghoztam a képeket és a receptet, amiket ma kaptam. Elsőnek Kartika receptje: Csirke zöldségágyon - Kartika és képei, nagyon szép dolgokat készített, gratulálok hozzá:
Anyulia zsömléi szinte mosolyognak, nagyon gusztusosak lettek, íme:
Piroska a formakényérről küldte el a képeket:
Nagyon könnyű szerkezetű lett, tehát a tészta állagát jól sikerült eltalálni az elhibázott folyadékmennyiség ellenére. Legközelebb, a megadott folyadékmennyiséggel biztos a kenyér formája is tökéletes lesz.
Gratulálok mindenkinek. Kellemes hétvégét kívánok és jó sütést, főzést mindenkinek, üdv, Margit
Kétségtelenül nem szeretem a túl édes dolgokat, szinte biztos, hogy az átlagosnál kevésbé édesítek. (Már gyerekkoromban sem szerettem a cukrászdai süteményeket, mert ezek nekem mindig túl édesek voltak.) A kalácstésztába, ennyi liszthez a 4 evőkanál vagy 10 dkg cukrot csak olvastam korábban, én cukorral kelt tésztát nem csináltam sok-sok éve. Arra nem is emlékszem, hogy régen mennyi cukrot tettem bele vajon :-)) Még egy apró adalék - erre éppenséggel emlékszem - hogy a baracklekvárba 1 kg megtisztított gyümölcshöz 10 dkg cukrot szoktam tenni régebben. Most már édesítőszerrel csináltam ezt is. Ez talán támpont lehet annak, aki szokott lekvárt főzni.
Nos örülnék, ha a kísérletezésetek eredményét majd megosztanátok velem, mert akkor valamilyen formában a kalácsreceptekhez vagy a receptek elé külön írnék egy kis kiegészítést, hogy mennyi cukrot javasoltok Ti a kalácsba. Jó lenne, mert akkor nem járna más így, hogy nem elég édes neki az a tészta, amit megsüt. Előre is köszönöm, ha segítetek ebben.
Rövidesen hozom a képeket, köszönöm szépen. Nagyobb szilikonformát én sem tudok, illetve, ahogy Batka írta, csak nagyon laposat. Illetve egy nagyon tetszik. Krisztinek egy kenyerét láttam kerek formában, gondolom ez talán tortaforma lehet. Nem tudom milyen magas az oldalfala, meg igazán semmit sem tudok róla, mert én is csak itt, a képen láttam, de nekem tetszik, egy ilyet fogok venni, ha látok valahol.
Kellemes hétvégét és várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
Szia Nelly! Ahogy a csokimáz-gyűjteménynél leírtam, szerintem ez az Oetker zacskós izé csak a pénzt veszi ki az ember zsebéből. Anyukám egyszer vett valami reklám hatására, de miután megmelegítettük és csurgatni szerettük volna, olyan sokáig tartott, hogy újra megdermedt, mehetett vissza a vízfürdőre. Ez a kisebb baj, de annyira forró volt, hogy sütőkesztyűben kellett kinyomkodni a csokit, ami persze teljesen összecsokizódott. Ráadásul elég sok maradt benne. Szóval szerintem próbálj meg minél nagyobb lyukat vágni a zacskóra. Én maradok a kakaópor-cukor-tej-vaj máznál, és az egy Oetker árából vásárolt két tortabevonót brownie-ba használom el :-)
Megérkeztem és meghoztam a Kati kenyérnek a megvágott képét. Nagyon finom, szorosabb jellegű kenyérke lett, érdemes kipróbálni, annak aki szereti az ilyet.
Nagyon finomat ettünk a vendégségben, majd beírom a receptesbe a meleg krumplisaláta receptjét. Én ezt gyerekkorom óta ismerem, de valahogy kimarad, hogy én csináljak. A keresztanyámnál viszont nagyon finomat kaptunk és mindenféle diétát felrúgva rengeteget ettem belőle :-))
Szia Ágimama! Sorrend van, és elvileg először mindig a folyadékot kell belerakni, utána a lisztet, és arra a többit, sót,..stb. Arra kell vigyázni, hogy az élesztő ne a só mellé kerüljön. De Margitka azt mondja, hogy ha azonnal megsütöd, akkor teljesen mindegy, hogy milyen sorrendben kerülnek az üstbe a dolgok, az élesztő és só kivételével. Nem tudom, milyen élesztővel csináltad? És melyik recept alapján? A fehér kenyeret választottad? Mert szerintem azt nem lehet elrontani, ha mindent pontosan kimérsz, ezért is szokta Margitka mindenkinek ajánlani kezdő kenyérnek, hogy legyen az embernek sikerélménye. Majd írj, hogy mit és hogy csináltál! Nelly
Sziasztok! Szegény Szokimoki! Most holnap én jövök a cseh krémessel, remélem, nem rontom el, és sikerülni fog. Talán P,Zsizsu karácsonyi tortáját nem lehet elrontani, de még elképzelhető, hogy a kapuciner szeletet is megpróbálom, és kikapcsolódásként a sós mandulás korongokat. Egyébként én is találtam az otkernek tortabevonóját, vettem is, aztán majd meglátom, tényleg olyan " nem lehet elrontani" féle-e? Nelly
Hihi, az már Szokimokinak szólt, csak lusta voltam újat kezdeni. Én nem tartok itthon tejcsokit, mert szerintem az nem is csoki (kivéve a Milka nugátost :-) szerencsére senki nem is szereti.
Szia Batka, igen én tudom, nekem jó szokott lenni én igen szeretem a tejcsokit (a mázban a feketét) nem is igen veszek, de ha mégis van, én is kakaóval v. fekete csokival keverem.
Kartika, akkor majd közösen kikísérletezzük. Szerintem hasonló az "édességfok-igényünk", én sem bírom az émelyítőt, de úgy készültem, hogy ez édes kalács lesz (alig édesre már van kedvenc és bevált receptem). A legközelebbi menet akkor 20 dekával megy nálam, de még nem tudom, mikor.
----- Ha csak tejcsoki van otthon a mázhoz, érdemes holland kakaóport belekeverni. Meg észben kell tartani, hogy ha csokiból készül, az hidegen ugyanúgy megdermed keményre, ha nem hígítjuk zsiradékkal.
Köszönöm a bíztatást!Majd próbálkozom. Tényleg tejcsokik ill. kakaós tejmasszák voltak a mikulások! Pedig én jobban szeretem a tejcsokit mint az étcsokit! A katica tej tortabevonóval próbálkoztam már régebben, de nekem az nem sikerült.
Szia Szokimoki! ne busulj, van hogy az ember nem figyel oda. Legközelebb jobb lesz. A máz biztos azért törik mert nem elég "selymes" és biztos van benne tejcsoki, amiről tudni hogy kevés a "csoki" tartalma!!
Sziasztok. Én sem szeretem a túl édeset, de nekem még a 14 dkg cukor is kevés volt. Margitka nagyon diétásan süt, vagy mivel ő folyékony édesítővel süt más lehet a cukrozása.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit