Szia Margitka! Olvasom, hogy jártál a kefír gombákkal. Én már többször, jó pár napra hagytam a gombákat a hűtőben, vízben. Talán 1-2 hét is eltelt már így, de utána tejben helyre rázódtak, jó kefírt csináltak. Így én már mindig vízben pihentetem őket. Ha szükséged van gombára, szólj! :-) kila
A zsömlének 20-25 perc sütési idő kell. A magok részben lepotyognak róla mindenkinek. Apró trükk, talán segíthet ezen, hogy a megformázott zsömle tetejét bevizezed (én a csap alá szoktam dugni hármasával, vagy amennyi egy kezemben elfér) és beleforgatod a magokba vagy pehelybe. Ezzel valamelyest belenyomódnak a magok a tésztába és nagyobb eséllyel maradnak a tésztán sütés után is.
Örülök, hogy sikerült a saját kovászodat ki- illetve megtalálni, és sikeres kenyeret sütni vele. Érdemes élesztő mellé tenni, a csak kovászos kenyér jóval tömörebb lesz, mint az élesztős változat.
Jó éjszakát és szép napot kívánok holnapra, üdv, Margit
Sziasztok! Jól el voltam a hétvégén, így most nem győzöm olvasni a történteket. Mit mondjak? Még sosem hallottam a sárga túróról, de bizony felkeltette az érdeklődésemet. Ki is fogom próbálni, mégpedig sós változatban, kíváncsi vagyok, mit szól majd a család. Egyébként nálunk is csak sonka, tojás és kalács van, de most lesz túró is. Aztán elvisszük magunkkal az üdülőnkbe és ott jól elünnepelgetünk. Az idén nálunk is általam sütött kalács lesz és kenyér az asztalon. De most koncentrálnom kell a hétvégére, mert arra fogok most készülni.Oszt majd jelentkezem. Napsugaras jó hetet kívánok minden kis sütötetőnek és nem sütögetőnek, remélem, sikeres lesz az első tavaszi hét.Ja, és gyógyulást, jobbulást a gyengélkedő péktársunknak! Nelly
Ma graham zsemléket sütöttem. Magokkal szórtam meg a tetejét de a nagyja lepotyogott,a zsemlék sütési idejével is bajban voltam.A zsemle sütésnek van valamilyen fortélya?
még egy apró öröm, aztán megyek aludni: sikerült kovásszal kenyeret sütnöm, igaz,hogy élesztőt is tettem bele, a kovász ugymont inkább plussz volt. Most már nem próbálkoztam egy hétig etetgetni, szaporítani, hanem péntek esete lisztet és vízet összekevertem, ebből vasárnap reggelre egész bizalomgerjesztő állapotú kovászt kaptam. Amit a receptek között leírt módon használtam fel. Nagyon örülök, hogy nem adtam fel a kovászhoz fűzött reményeimet, mert ténylet más íze van a kenyérnek, ha van benne kovász is.
Én is azt javasoltam volna, hogy süssél egy próbakalácsot, abból baj nem lehet :-)) A kefirt persze majd megpróbálom megint, én is remélem hogy sikerülni fog.
Jó éjszakát és kellemes hetet kívánok, üdv, Margit
Én 60 dkg liszthez a gépben 4 dl folyadékot szoktam tenni, a sütőben sütéshez is kell szerintem 3,5 dl. Szerintem abban a receptben egyszerűen kevés a folyadék. A liszthez szükséges folyadékmennyiséget kisebb mértékben befolyásolja a liszt milyensége (teljes kiőrlésű vagy fehér, búza vagy rozs), a liszt tárolási helye (nem mindegy, hogy menyire nedves vagy száraz a liszt), hogy van-e egyéb mag, pehely, burgony a kenyérben. Ennyi jutott most eszembe, de ez is elég, ahhoz, hogy nyugodtan mondhatjuk: igen sok minden befolyásolhatja a szükséges folyadékmennyiséget, komoly eltérések is lehetnek.
Én azt a harmadikat direkt csináltam :-)) Sajnálom, hogy nem sikerült jól Neked. Azt sokszor leírtam már, hogy egész sűrűre kell a kakaóport keverni, különben elfolyik. A cukorral lehet, hogy csak néhány csepp víz kell hozzá, mert a cukor is folyadékká olvad. Lehet, hogy azt kellene csinálni, hogy a cukrot annyi vízzel, ami éppen csak átáztatja, egy cseppet bemikrózni, hogy megolvadjon és bekeverni a kakaóporral. Ha kell, akkor lehet még ilyenkor egy kicsi vizet hozzátenni. remélem kipróbálod még és akkor tökéletesre fog sikerülni. Majd mesélj, ha megsütöd megint. Visszatérve még a sós-édes ízekhez egy pillanatra. A legvadabb ötletem az volt még kamaszkoromban, hogy a megmaradt, szikkadt kalácsból bundás kalácsot csináltam. Nagyon finom volt, többször is csináltam ilyet, bár egy kicsit extrém az ötlet :-))
Szia Margitka ! Talán az volt a baj, hogy hosszú ideig voltak a hűtőben a gombák anélkül, hogy kefírt gyártottak volna ? Viszont Neked tejben van és ugye abból tudtak táplálkozni. Nekem sima vízben volt bent a mélyhűtőben már november végétől. És pénteken szabadítottam ki Őket. Kiengedtem a radiátoron és rögtön beletettem 1 l tejbe. 36 óra alatt kész is lett. Igazán sajnálom, hogy így jártál a kefírrel. Reméljük a gombák nem haragszanak meg Rád teljesen és jól fognak működni ezután. A kalácsot valószínűleg kipróbálom majd a húsvéti sonka előtt. Mert annyira gusztán néznek ki, csak úgy mosolyognak Rám. Mára elköszönök, mert Nekem már késő van. Reggel korán kell kelnem. Szép estét!Julika
Ha szeretitek a sósat és az édest együtt, akkor jó. Ha kevésbé édes kalácsot szeretnél, akkor lehet csökkenteni benne egy kicsit az édesítőszert és emelni egy kicsit a sót. Nagyon finom, foszlós kalács, érdemes kipróbálni.
A kefirgombám, nekem a hűtőben volt idáig, váltott tejben. Most beletettem 2 liter tejbe, 24 óra alatt nem történt vele semmi. Úgy döntöttem, hogy tovább hagyom, hisz akár 72 órát is maradhat benne. Na, másnap reggelre, tehát 36 óra után az egész kicsapódott, mint a túró és tiszta savó volt mellette. Nem tudom mi érte, de kidobtam a tejet, a gombát pedig alig bírtam kimosni az összetúrósodott tejből. Most egy kis vízbe betettem a hűtőbe, majd, ha jobb kedvem lesz, akkor kezdek vele valamit. Most mérges vagyok rá :-))
szeretném megkérdezni, hogy ki mennyi folyadékot használ a kenyérhez. Azért kérdezem, mert a 3. kenyérsütésemen vagyok túl (az utólsú már nagyon jó lett), de én mindig kevestellem a receptben megadott mennyiséget. Én a sima, egyszerű fehér kenyert sütöttem élesztővel, ott 60 dkg liszthez 3 dl víz van írva, amihez nekem még kellett tenni, mert különben nem tudtam volna dagasztani (kézzel dagasztom, előszőr jó ragacsos, ugymond összekeni, beleragad a tálba, mire végzek a dagasztással, szinte tiszta lesz a tál)
Sziasztok ! Sajnso én egész héten és hétvégén is lazsáltam sütögetés terén. Tegnap egész nap dolgoztam, ma délelőtt a szokásos aqua-fitness-sel telt el. És inkább főzöcskéltem jövő hétre. Margitka ! Nagyon szép kalácsokat sütöttél a napokban egymás után. Tényleg úgy néz ki mint a bolti, de gondolom az íze sokkal finomabb. Ez a fonott kalács nem lenne jó húsvétra a sonka mellé ? Sajnos nálunk is ugyanaz a helyzet, mint már több hozzászólásban olvastam, hogy nincs nagy vendégeskedés, locsolkodás húsvétkor. Így nagy sütés-főzés sincs, a szokásos főtt sonkán, főtt tojáson kívül. De idén szeretnék én is sütni hozzá saját készítésű kalácsot. Üdv. Julika
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit