Megsütöttem ma a kalácsodat, azt amelyik neked a véletlen 3.lett. Nem dicsekszem vele,le sem fényképeztem, mert úgy jártam vele, hogy amikor lappá kinyújtottam és beletettem a kakaós cukrot, kifolyt belőle. Valószínű, hogy túl sok víz került a kakaóporhoz.Legközelebb, lehet, hogy vajjal kellene összekevernem víz helyett?Az íze jó lett, csak az összes kakaókrém az aljába került.Így jártam.Üdv, Szokimoki
Szia Margitka! Köszi a jótanácsot, már aztán én is rájöttem. Elég nehéz volt nyujtani, de mikor már betettem a jénayba rájöttem, hogy talán magában is meglenne, de már nem akartam kiszedni. Mindig tanul az ember valamit. Jó nagy volt a jénay volt helye terülni! de azért nem az igazi, de finom és ez a lényege. (legközelebb már lesz tapasztalatom ebben is9
Én nem mondtam,hogy nem szeretem együtt az édest meg a sóst, csak azt, hogy Anyukáméknál ez olyan régi hagyományos recept,szokás, mint pl. az elmaradhatatlan vasárnapi húsleves.Persze, hogy ahány ember annyiféle ízlés. Ez a jó! Mi lenne, ha mindenki csak 1 fajta kenyeret sütne?! Én pl. nagyon szeretem az édes vajas kalácsot megsózni.Vagy a kínai édes-savanyú mártást.Amit pedig igazán életemben nem ettem, (talán 1-szer megkóstoltam) az a sárga túró. Felőlem lehet sós vagy édes....De tőlem függetlenül minden húsvétkor az asztalon van, mert mindenki más szereti!
Szia Julika! Igen itt, Margitka oldalán fedeztük fel a hajdinát. A lisztekről és magokról való leírásnál megtalálod. Mivel nekünk is teljesen imeretlen volt, hogy mit is lehet kezdeni ezzel a kemény magocskával, hát este beáztattuk tiszta vízbe, gondoltuk majd reggel elkészítjük úgy, mint a rizst. De erre nem került sor, mert teljesen megpuhult. Tulajdonképpen jellegteleh ízű, de élvezhető. Mi köretként fogyasztottuk. nagyon finom köret mártásos ételek mellé:pl. gombás hús. Szerintem a lisztjét sütéshez is tudjuk használni. Azért jutottál eszembe, mert majd olvasni fogod, hogy jav. az elhúzódó CH felszívódás miatt a diabeteseseknek. Nagyon örülnék, ha tudnék ezzel egy kicsit is segíteni. Nekem más jellegű problémám van azért érdekelnek a természetes dolgok. Kíváncsian várom a véleményedet. Üdv. Superkeri
Megyek a képekért rövidesen, köszönöm szépen. Ha a kalácsnak elég kemény, ruganyos a tésztája, akkor nem feltétlen szükséges formában sütni, elég jól megtartja a formáját. Igaz, ha ilyen a tészta, akkor a nyújtása egy kicsit nehezebb, de azért ez sem vészes.
Nem tudom Superkeri mikor jár erre, hogy válaszoljon, ezért ideteszem a linkjét a hajdinának: Hajdina A "Lisztekről, magokról" című részben található eredetileg.
Szia Margitka! Láttam feltetted a kalácsot. Lehet hogy igazad van, hogy a forma szorította össze, de szép nagy lett (nagy volt a forma) inkább talán hamar sült az elején és utána néztem tűprobával és még többször is nyers volt a közepe.Ma sütöttem túros és csokis kifliket, egy szüli napi szívtortát. Elküdöm a képeket Margitkának.
Szia Superkeri ! Köszönöm, hogy felhívtad figyelmemet a hajdinára. Hol olvastál róla itt az oldalon ? Valószínűleg elkerülte a figyelmemet. Üdv. Julika
Szia Batka ! Megnéztem ma a Tescoban a Backmit márkájú kandírozott citromhéjat. Teljesen igazad volt, zöld citrom héj van benne. Én eddig csak a feliratot néztem, hgoy narancs, citrom és vegyes. Nem vizsgáltam meg közelebbről. Bocsi. Julika
Köszönöm a receptet, így egyszerre két Sárga-túró receptünk is lesz. Nagyon érdekes, én pont azon gondolkoztam, hogy egy sós változatot is ki lehetne esetleg próbálni, még csak nem is magam miatt, hanem a családom miatt. Én - ahogy Batka is írta - nagyon szeretem az édes kalácsot a sós sonkával és sós keménytojással. A családomban azonban senki nem eszi ezt meg. A sós dolgokat csak kenyérrel, a kalácsot pedig margarinnal és kakaóval. Úgyhogy dilemmában leszek, melyiket is próbáljam ki.
Máris teszem a recepteket a helyére. További szép napot, üdv, Margit
Szokimoki, ez érdekes! mi éppen, hogy azt szeretjük, ha kellemesen ütköznek az ízek (pl. édes-sós, édes-savanyú), pl. a receptes fórumba beírt "édes" kalácsomat (egyáltalán nem az, de nem is sós) sonkával is jó enni, de persze Nutellával vagy magában is. Egyébként szerintem egy liter tejbe összesen 3 ek cukor gyakorlatilag árnyalatnyi édességet eredményez. Úgyhogy egyezzünk meg, én megcsinálom az "édes" változatot, és beszámolok!
Ma megsütöttam a csiga legyezőt.A tepsin szépen "álltak",de sütéskor elborultak,ez miért van?Margitkának a képein szépek.Különben nagyon finomak lettek.Én is csináltam sajtosat is.Képeket majd küldöm,csak megvárom,hogy kisüljön Jégkásának a bio tönköny kenyere,és azzal eggyüt küldöm át,ha nem baj.
A sok kalács receptről jutott eszembe egy régi recept édesitőszeres kalács.Az előnye az hogy nem kell dagasztani,csak a tepsiben keleszteni,ebből csináltam régen husvétra kalácsot is,de lehet belőle kakaós csigát is.Ha valakit érdekel,majd beirom a recepjét.Jővő héten zűrös hetem lesz,lehet hogy nem kerülök gép közelbe,de majd pótolm.
Beszéltem Anyukámmal SÁRGA TÚRÓ ügyben, és a következőket mondta:Nálunk a sárga túrót nem édesen, hanem sósan csinálják, mert így jobban illik a sonka sós ízéhez. (eszembe is voltál Margitka, hogy így biztosan szívesebben kipróbálod, mert ebbe nem kell egyáltalán cukor) azért jó hogy Batka talált édes recit is mert lehet, hogy valaki így jobban szereti! A recept a következő:
Sárga túró (sósan)
2 l tej
20 tojás
egy jó csipet só
fahéj 2 db ( az őrölt fahéj nem jó, mert akkor a kész túró "szemcsés" lesz-már kinézetre-)
Elkészítése:
A tejet felforraljuk. A tojásokat felverjük (sárgájával-fehérjével együtt). A felforralt tejbe belecsorgatjuk a tojást, óvatosan kavarjuk, amíg összeáll. Aztán egy vászonkendőbe gombóccá formázzuk. Anyukám ezután úgy szokta, hogy a nyújtófára teszi mint egy batyut, és a mosogató felé teszi, ahol kb 4-5 órát csepegni hagyja.Ezután hűtőbe teszi. Szeletelve, sonkával, főtt tojással, főtt kolbásszal tálalja.
Nagyon köszönöm mindenkinek a receptet és nagyon várom a továbbiakat is. Holnap, vasárnap, talán még lesz egy kis idő előszedegetni a Húsvéti recepteket :-))
Szép napot kívánok holnapra mindenkinek és jó sütögetést, üdv, Margit
Kartika megsütötte a Csíkos kalácskoszorút, íme a képek róla:
Én ezt forma nélkül szoktam sütni, szerintem ez "szorította" össze egy kicsit a koszorú formát. Azt írta Kartika, hogy nagyon finom lett, végül is ez a lényeg. Gratulálok hozzá, üdv, Margit
Szia Beauly! (András?) nekem is bomann gépem van ua. mint neked. Nagyon szuper kis gép, nagyon jól müködik. Ha küldesz egy fax számot elfaxolok neked egy programtáblát. Ugyan nem a bomanné, de egy bomann kloné és hajszálra ugyanaz. Akkor nem kezdi neked ott ahol abbahagyta, ha a bekapcsoló gombot erősen lenyomod. Akkor leállítja azt a programot amit elkezdtél. és utána újra beprogramozhatod valami másra, amire akarod. (lehet hogy már rájöttél, akkor bocs)
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit