Sajnos még nem gyógyultam meg teljesen. Nem találom a perec recit tudsz segíteni? Írtam két recit a húsvétosba.Láttam jártál az NLC-n ha gondolod mutatóba áthozhatod e képet.
Majd én is jelentkezem, de elborított a munka, illetve nagyon közel a határidő. Van egy egész "húsvéti recepteskönyvem", Rama pontokból gyűjtötte az anyukám, igaziból gyümölcstorták vannak benne, meg csirke, nyúl és tojás alakúra formázott sütik, szóval nem nagy szám, de majd a kedvetekért válogatok belőle, hátha én is kedvet kapok (mi sem húsvétolunk nagyon). Ezt a sárga túrót valamikor régen halásztam a netről, nem az én receptem, csak felkeltette az érdeklődésemet. Szatmári sárga túró néven mentettem le, de én is kíváncsi vagyok a Szokimoki-féle változatra.
De, jó!! Erről sosem hallottam, de lehet, hogy ki fogom próbálni. Átteszem a Húsvéti receptesbe és megvárom Szokimokiét is, aztán, ha egyforma, akkor kettőtök nevével rakom át az ABC-s részbe, ha Szokimokié más, akkor külön-külön.
Szokimoki!
Ha megtalálod a torta receptjét, akkor írd be légyszíves a receptes fórumba és a képet majd én melléteszem, ha elküldöd. Előre is köszönöm.
Tuti hogy az lesz amit leírtál mert Anyukám is konyharuhába csavarva csepegteti.Igaz én még nem csináltam, de ahogy leíretad nagyon ismerős a recept. Anyukámék Szabolcsiak-Szatmáriak eredendően, és igen, onnan való ez a szokás. Holnapra azért megkérdezem, de bizti, hogy ez az.
A sárga túrót Anyukám szokta csinálni immáron amiótaaz eszemet tudom, minden húsvétkor.Holnap megyünk haza és le fogom írni a receptet, aztán megosztom veletek is! A nyuszis tortát nagyon egyszerűen csináltuk. Egy sima kerek piskótát sütöttünk. És két oldalról kikanyaritottunk 2 darabot a piskótából és azok lettek a nyuszi fülei.A többi pedig megmaradt a törzsének, amit miután bármilyen krémmel bevontunk nyuszis drazséval díszítgettük, amíg meglett a nyuszinak mindene.Én az egyik fülét lekonyúlva szoktam rárakni, úgy olyan kis cuki.Ha jól emlékszem valahol megvan igazi recepten is, és mellé van téve a kész nyuszitorta is, ha megtalálom lefényképezem a képet, hogy lássátok a valóságban is.Ha megtalálom...
Szokimoki, erről a sárga túróról beszélsz? ezt már rég ki akartam próbálni.
"Főleg Szatmárban elmaradhatatlan a húsvéti asztalról a sárga túró, amit sonkával, kaláccsal fogyasztunk. Édeskés íze kellemesen egészíti ki a sós, füstölt sonkáét. Könnyen elkészíthető, ha van egy jó edényünk, amelyikben biztos nem kozmál oda a tej.
Hozzávalók:
1 liter friss tej
10 tojás
1-3 evőkanál cukor
1 zacskó vaníliacukor
csipet só
reszelt citromhéj
Tíz nyers tojást óvatosan kikeverünk 1-2 evőkanál cukorral (ha édesszájúak vagyunk, lehet 3 evőkanál is), egy zacskó vaníliacukorral, csipet sóval, és reszelünk bele citromhéjat (csak a sárga héját, mert a fehér része keserű). Ezt nagyon óvatosan, folyton kevergetve belecsurgatjuk a tejbe, és lassú tűzön tovább kevergetve 5-10 percig addig forraljuk, míg össze nem áll. Ezután vászonkendőbe kötjük, gombóccá igazgatjuk, felkötjük valahová, és hagyjuk lecsorogni (tegyünk alá egy edényt!). Ezután hűtőbe tesszük, és csak hidegen szeleteljük úgy, mint a gomolyát."
Nagyon örülök, hogy jelentkeztél, igencsak hiányoltalak :-)) Hogy beteg voltál, ez sajnos nem jó hír, remélem már rendbe jöttél teljesen. Kíváncsian várom az ananászos táska receptjét és a képeket, ha lesz időd elküldeni, valamint a holnapi beszámolóidat a sütésekről.
Elfelejtettem a kalácskérdésedre válaszolni. A hamburger zsömlének a tésztája egy átmeneti tészta a kalács és a kenyérféle között. Ezt érdemes kipróbálni, biztos megfelelő lenne ilyen nem túl édes kalácsnak is. Nézd majd, meg, kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá.
Kicsit elvesztem a héten nem sütöttem mert nem votl időm,meg farsangoltam pénteken, meg kicsit lebetegedtem összeszedtem egy jókis felsőléguti nyavaját a hangom is elment. Azért olvasgattalak benneteket és láttam milyen szépeket sütögettetek.
Ma sütöttem egy uj Sonkás ananászos táskát, már régen szemezgettem ezzel a recepttel, de csak most sütöttem meg. Finom lett a családnak is ízlett. Holnap megsütöm a tricolor kalácsodat és szeretnék még perecet.Képeket és a receptet ha időm engedi beírom.
Kicsit magam is bajban vagyok, mert illenék jó példával elöljárnom, de ebben sajnos nem tudok. Nálunk sosem volt igazán nagy ünnep a Húsvét, az egyetlen húsvéti hagyományos étel a sonka volt, kaláccsal és főtt tojással. Anyukám sose sütött, így ilyenkor sem volt süti, igaz vendégjárás sem :-)) Én ezt a szolid hagyományt hoztam magammal és ez maradt nálunk, a családomban is. Ennél inkább nagy örömmel várom, hogy ki mit szokott készíteni, hátha én is kapnék valami jó ötletet.
Meghoztam a joghurtos kenyér képeit. Gyönyörű lett, gratulálok hozzá.
A kakaós kalácsba lehet tenni egy kevés cukrot, ha nagyon édesszájúak vagytok. Amíg az olcsóbb kakaóm volt, addíg nem tettem bele, most Holland kakaót használok, ebbe én is teszek egy kevés édesítőszert, mert ez sokkal intenzívebb ízű és keserűbb is.
A húsvéti menütökben máris írtál két olyan dolgot amit nem ismerek, illetve édekes lehet talán másnak is. Az egyik a sárga túró, erről még sosem hallottam. A másik a nyuszi formájú torta, azt hogy szoktátok csinálni?
Mindjárt hozom a mai kalácsomról a kéeket, az imént lett kész :-))
Várom a holnapi kalácssütésedről is a beszámolót, további szép estét, üdv, Margit
Azt sem tudom, hogy holnap melyiket süssem meg mert mind a 2 tetszik. A kakaósnál nem lesz keserű, hogy csak simán a kakaóport teszed bele?Vagy keverjem cukorral össze szerinted? Nagyon édesszájuak vagyunk.
Nálunk a húsvéti menü hagyományosan ugyanaz: főzve sonka, kolbász, sárga túró.+1-2 fajta süti, vagy nyuszi alaku torta is volt már.Ja és kalács a sonkához.Mindíg úgy várom a húsvétot mert csak akkor árulnak a boltban sonkához való kalácsot. De tényleg, hát mostmár én is megtudom sütni:))
Margitka! Te milyen kalácsot ajánlanál a sonkához? Szerintem az nem édes kalács.
Margitka! Jogosan reklamálhatod a húsvéti sütiket, de megvallom, mi sosem vagyunk itthon húsvétkor, mert én nem bírom ezt a locsolkodással járó herce-hurcát. A lányom már kinőtt belőle, a fiam sem jár sehova, így mindig elmenekülünk valahová. Így aztán nem sütök semmi különöset ez alkalommal. De majd szétnézek a tarcsi recipék között, hátha én is tudnék valami újat írni. Üdv Nelly
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit