E.Margit oldala - kenyérsütés és minden, ami kelt tészta: gépi és sütőben sült kenyerek, kalácsok és péksütemények, receptek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
  
  
  
Néhány tanács és ötlet.......
 
Kenyérsütőgépek
 
Bioboltok
 
Lisztekről és magokról
 
Fórumok

Beszélgetés:

Receptek:

 
Receptek

 
Legújabb receptjeim
 
Ki vagyok én?

Bemutatkozások

 
Szavazás
Lezárt szavazások
 
Fórum
Fórumok : Beszélgetés : Általános Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
EmMargit

2005.07.26. 21:00 -

Sziasztok kedves Látogatók!

Remélem előbb-utóbb sokan leszünk és élénk társalgás fog folyni. Kívánom, hogy mindenki érezze jól magát.

Üdvözlettel, Margit

Batka Előzmény | 2006.02.25. 14:58 - #3716

A narancshéjjal kapcsolatban:
"A narancs külső burkát sok helyen gombaölő viasszal kezelik, ezért mielőtt a héját fogyasztanánk (narancsdzsem, cukrozott gyümölcshéj készítése), a gyümölcsöket egyenként, folyóvízben alaposan mossuk meg." ezt innen szedem:
http://www.elojegyzes.hu/hirek_cikk.php?&aid=539&h=1

Nem akarok antireklámot csapni a Plusnak, mert lehet, hogy máshol is így van, de ott legalább bazi nagy betűkkel ki van írva, hogy kezelt héjú déligyümölcs, és mi a teendő.

A saját véleményem: Kizárólag kisgyerekeknél fontos a kezeletlen narancs, ők könnyebben allergizálódnak általában a citrusfélékre, konkrétan a vegyszerekre. Az viszont tuti, hogy a cukrászdákban és pékségekben és gyárakban nem biocitromot használnak, a Dr. Oetker szárított citromhéj eredetéről pedig nem tudni semmit, de én úgy sejtem, nem a legdrágább alapanyagot vásárolják, és északon nem terem túl sok citrom, tehát szállítani kell. Az otthoni kandírozásnál pedig szerintem eliminálni lehet (lásd lejjebb), így ott sem látok különösebb veszélyt.

Amit a todomány mond (utánanéztem, ne írjak hülyeségeket): a bevonóanyagok neve E 912 Montánsav-észterek, E 914 Polietilén-oxid-viasz. "Élelmiszerek viaszos bevonásához használják. A kenőolajgyártás során keletkezett maradékanyag tisztításával nyerik. Gyakran műanyagokkal vegyítik (pl. polietilén, ciklokaucsuk). Emellett általában az E320 és E321 jelű antioxidánsokat tartalmaznak. A végleges toxikológiai értékelése még nem történt meg." Vagyis nem lehet tudni, de annyira nem lehet káros, mert azt rég kimuttták volna (és talán be is tiltották volna).

Angolul a következőket találtam: E 912 lignitből oldószeres kivonással állítják elő, nem-glicerides karboxilsav-észterekből és gyantákból áll. Ez szimplán gusztustalan, de a hatásához azt írják, "mellékhatás nem ismert". Ez egy amerikai oldalon volt, és róluk köztudott, hogy dagadtságuk ellnére nagy egészségmániások, ráadásul a nagy vízen túl minden, de minden gyümölcsöt viaszolnak!

Azzal együtt, hogy én is igyekszem elkerülni a mesterséges anyagokat (pl. az édesítőszeres cuccokat), ez szerintem egy újabb dolog, amivel lehet rémisztgetni a népet, és káros hatása valószínűleg a nátrium-benzoátéval vetekszik. A viaszok inert anyagok, nem szivároghat be akkora mennyiség belőlük a narancs belsejébe, hogy azzal egy jó körömkefe és egy kis mosogatószer ne bánjon el. Ennyi erőből a szilikonos sütőformáinkat is kidobhatnánk, a teflonról nem is beszélve.


EmMargit Előzmény | 2006.02.25. 01:39 - #3715

Sziasztok!

Nagyon nagy a csend a húsvéti receptek körül, minden nap benézek, de nem találok új receptet :((

Kérlek benneteket, hogy akinek van finom, bevált receptje, amit Húsvétkor szokott sütni, főzni, ossza meg velünk. Remélem nem a receptek hiánya okozza ezt a csendességet, hanem mindenkinek a sok elfoglaltsága és a Húsvét  távolsága. Remélem a hétvége alkalmas lesz egy kis "szakácskönyv porolgatásra" és esetleg lesz időtök néhány receptet beírni.

Előre is köszönöm a fáradozásotokat, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.02.25. 01:24 - #3714

Szia Éva!

Igen én is hallottam már, hogy valami van a citrusfélék héján, remélem a készen kaphatók nem ilyenből készülnek. A narancshéj is éppen ilyen jó, sőt van a kalácsaim között egy Narancsos kalács, érdemes esetelg ezt is kipróbálni a narancshéjjal. Nagyon finom az is :-))

Kíváncsi vagyok, majd mesélj, mit sütsz! Sok sikert kívánok, várom további jelentkezésedet, üdv, Margit


eva16 Előzmény | 2006.02.24. 22:51 - #3713

Sziasztok!

Köszönöm, köszönöm.

Ma az Intersparban vettem kandírozott narancshéjat, más nem volt, de gondolom ez is jó lesz a kalácsba? Azt hallottam, hogy itthon csak úgy azért nem jó csinálni, mert rengeteget kell forralni, áztatni egymás után, mivel valami anyaggal be vannak vonva a citrus félék, ami káros lehet. Na nekem már gondolom mindegy is lenne, de a fiam még csak négy éves, legalább én ne adjak neki ártalmas dolgokat.

Jó estét, jó dagasztást!

Éva


EmMargit Előzmény | 2006.02.24. 22:35 - #3712

Szia Szokimoki!

Kíváncsian várom a fényképeket, remélem sok szépet küldesz majd. Természetesen a telefonos képeket is várom, nem baj, ha korábbiak :-))
Örülök, hogy találtál receptet. Cserepes kenyeret akkor tudsz sütni, ha a sütőben sütöd, nincs benne lágyító hozzávaló (tejtermék, burgonya, stb.) és hideg helyen hűtöd ki. Tulajdonképpen hűlés közben vserepesedik ki a kenyér héja, amikor a sütőből kiveszed, akkor még teljesen sima.

Kíváncsian várom a beszámolódat a következő kenyereidről, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.02.24. 22:30 - #3711

Szia András!

Én szoktam írni, hogy 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Természetesen a dagasztást a géppel végeztetem el, úgy, hogy egymás után több programot indítok el. Elsőnek a gyorsprogramot, ez 5 percet melegíti az elején a lisztet, majd 20 percig dagaszt. A dagasztás után leállítom a gépet és átkapcsolom a tészta programra. Ez 20 percet melegíti a lisztet az elején, de nekem ekkor már keleszt, majd 20 percet dagaszt. Ezután leállítom a gépet, ha a sütőben sütök, kiveszem a tésztát és formázva kelesztem másdoszorra. Ha nem a sütőben sütök, akkor hagyom a kb 1 órás kelesztést szükség szerint végigfutni, majd a csak sütés programmal szoktam megsütni a kenyeret, kalácsot.

Remélem Kila segítségén kívül ezt is tudod majd használni. Sok sikert, üdv, Margit


szokimoki Előzmény | 2006.02.24. 21:28 - #3710

"Segíts magadon és Isten is megsegít!" Esete történt ugyanis találtam 2 receptet amit a hozzávalóimból megtudok sütni. 1. Tönkölybúzás gépi kenyér 2. Joghurtos kenyér

szokimoki Előzmény | 2006.02.24. 19:08 - #3709

Margitka!

Lenne még egy kérdésem. Vettem tegnap fehér tönkölylisztet, sikért, meg van rozslisztem is, meg burgonyapehely is . Szerinted a sima fehér kenyeret  csináljam meg ezekkel a lisztekkel variálva vagy valamilyen másfajta kenyérrecept alapján csináljam? Szép cserepes külsejű kenyeret szeretnék, lehet, hogy a sütőben kellene csinálnom?Üdv, Szokimoki


szokimoki Előzmény | 2006.02.24. 18:10 - #3708

Szia Margitka!

Ma megvettük a digitális fényképezőt! Mostmár csak meg kell tanulnom használni, aztán mindent lefényképezek amit sütök! Sok mindent már lefényképeztem a telefonommal,és ha az Öcsém hazajön feltetetném vele a gépre. Igaz, hogy azokat 1-2 hete sütöttem, de ha sikerül elküldhetem őket Neked? Üdv, Szokimoki


landi Előzmény | 2006.02.24. 15:05 - #3707

Szia Judit! Én az utolsó dagasztás után,vagy ha akkor elfelejtem a sütés előtt kb. negyed óráig ki szoktam venni a lapátokat. Így azonnal kicsusszan a tészta és még lyuk se marad benne.

Beauly Előzmény | 2006.02.24. 14:17 - #3706

Köszi a választ Jolika. Látom a géppel is végig kell járnom a tanulási utat, ugyanúgy mint a kézi sütésnél. Még jó, hogy kísérletező kedvben nincs hiány.

kila Előzmény | 2006.02.24. 13:57 - #3705

Szia András!
Nem csak a Tiéd működik így. Ha a második kelesztési idő túl soknak tűnik (további kelesztéssel már nem férne az üstbe a tészta) akkor kikapcsolom a gépet és elindítom a csak sütés funkciót. Az én gépemnél arra kell vigyázni, hogy kikapcsoláskor jó hosszan nyomjam a kikapcsoló gombot, mert jártam már úgy, hogy el kezdte keverni a már megkelt tésztát... Örültem neki...
Volt már, hogy a második dagasztáskor tettem a tésztába valamit, de már nem volt ideje elkeverni. Hát ekkor én is elindítottam előről a programot.
De elvileg kaptál leírást a géphez, amiben meg tudod nézni, mennyi ideig tartanak a progik.

majorkaj Előzmény | 2006.02.24. 13:39 - #3704

Szia Batka ! Lehet, hogy nem voltam elég figyelmes és csak zöld citromhéjat láttam. Venni még nem vettem csak a vegyeset és a narancshéjat. Legközelebb megnézem, mert én is ugyanezt a márkát láttam és szoktam venni. Üdv.Julika

Beauly Előzmény | 2006.02.24. 13:22 - #3703

Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni. Karácsonyra kaptam egy BOMAN CB-584 típusú kenyérsütő gépet. Már előtte is sütöttem kenyeret, igaz "hagyományos" módon - sütőben. Nézegetve a gépi recepteket, zavarba jöttem.  x perc keverés, 25 perc dagasztás, 2-4 óra kelesztés stb.

Ha elindítok egy programot, az a megadott rend szerint fut le. Hogyan tudom szabályozni az egyes műveletek idejét? Ha kikapcsolom, előlről kezdi.

Csak ennél a típusnál van ez így?

Előre is köszönöm a tanácsokat.

Üdv: András


Batka Előzmény | 2006.02.24. 13:21 - #3702

Kandírozott gyümölcshéj a CBA-kban is van, meg Tescoban, Backmit keverék a neve, a pudingoknál, sütőpornál, aromáknál van. Julika, te milyen fajtából láttál kandi citromhéjat? Backmitből én eddig csak keveréket, külön narancsot és külön zöld színű citromhéjat láttam. A narancshéjat én szoktam kandírozni, a legnagyobb meló vele az aprítás, de mindig van egy nagy dobozzal, évekig eláll(na, ha maradna), és nincs meg az a fura gyári műanyag mellékíze (a boltit nem mindegyik családtagom hajlandó megenni). A citromhéjat viszont úgy gondolom, nehéz lenne kandírozni, mert nagyon vékony, ezért keresnék én is boltit. (Nálunk egyébként a házilag kandírozott gyömbérgyökér is nagyon bejön, kekszekbe és citromos sütikbe például.)

bezsa Előzmény | 2006.02.24. 10:25 - #3701

Sziasztok! Azt hiszem rájöttem a pacsni titkára, de csak holnap fogok vele próbálkozni. Ma kiflit sütöttem és az nagyon klassz lett.

majorkaj Előzmény | 2006.02.24. 08:17 - #3700

Szia Éva ! Én a kandirozott gyümölcshéjakat Intersparban szoktam venni. Van külön citrom, narancs és van vegyes kandirozott gyümihéj is. Legalábbis amiekt én ismerek. Üdv.Julika

EmMargit Előzmény | 2006.02.24. 00:51 - #3699

Sziasztok!

Hoztam két képet, amiket ma kaptam. Az első Bezsa kocka-pacsnijáról készült. A formája tényleg nem a klasszikus pacsni, de nagyon jól néz ki a tésztája:

Pacsni, most kocka formában

Kartika az újjászületett gépében készítette ennek a Dán kenyérnek a tésztáját:

Dán kenyér

Gratulálok, nagyon szép lett a kenyér, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.02.24. 00:17 - #3698

Szia Éva!

Hát ennek nem néztem rendesen utána mielőtt feltettem, de azt hiszem kapható több helyen is. Én sajnos egy Nagykerben vettem, így konkrét ötlettel nem tudok szolgálni, de érdemes bioboltban, vagy nagyobb áruházakban megnézni.
Ha végképp nem kapsz, akkor vékonyan lehámozott citromhéjat felkockázhatsz és frissen, mindenféle kandírozás nélkül is felhasználhatod. Ha van kedved hozzá, akkor egy pici vízben, relatív sok cukorral felfőzheted egy rövid ideig, így is finom lesz.

Sok sikert, ha kipróbálod a kalácsot, üdv, Margit


EmMargit Előzmény | 2006.02.24. 00:10 - #3697

Szia Kartika!

Örülök, hogy visszakaptad a gépedet és fel is avattad. A kenyér képét köszönöm, rövidesen hozom.

Várom a hétvégi híreidet, üdv, Margit


[Későbbi] [4396-4377] [4376-4357] [4356-4337] [4336-4317] [4316-4297] [4296-4277] [4276-4257] [4256-4237] [4236-4217] [4216-4197] [4196-4177] [4176-4157] [4156-4137] [4136-4117] [4116-4097] [4096-4077] [4076-4057] [4056-4037] [4036-4017] [4016-3997] [3996-3977] [3976-3957] [3956-3937] [3936-3917] [3916-3897] [3896-3877] [3876-3857] [3856-3837] [3836-3817] [3816-3797] [3796-3777] [3776-3757] [3756-3737] [3736-3717] [3716-3697] [3696-3677] [3676-3657] [3656-3637] [3636-3617] [3616-3597] [3596-3577] [3576-3557] [3556-3537] [3536-3517] [3516-3497] [3496-3477] [3476-3457] [3456-3437] [Korábbi]

 

Sziaszok! Sok szeretettel üdvözöllek benneteket a honlapomon. Kellemes időtöltést kívánok! Ha szeretnétek a fórumban vagy a társalgóban írni, akkor először regisztrálnotok kell. Kérlek jelezzétek a kérdéseiteket, problémáitokat, mert csak akkor tudunk segíteni, ha tudjuk ki, miben szorul segítségre. Jelentkezzetek, írjatok bátran, üdv, Margit
 

 
Számláló
Indulás: 2005-07-19
 
Társalgó
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
 
Hangulatjelek

A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.

 

Hangulatjelek

További hangulatjelek

Egyéb hangulatjelek

Animációs tárház (Limara)

Smiley (Limara)

 

Smile                                                   
Ezek voltak eredetileg itt elérhetők.

 
Google kereső

Google

 
Kedvenc oldalaim
 
Diétázóknak
 
Fórumozók kedvenc oldalai
 
Elérhetőségeink

Margit:
emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit

Bezsa (képfelrakás):
 holczervali@gmail.com

 

Kérjük, hogy a levélben a nicknevet is adja meg a levélíró (ha van), így könnyebben tudjuk azonosítani.

 
Figyelem!

A nevemmel fémjelzett receptek a sajátjaim. Felhasználható mindenkinek saját (kizárólag háztartási)céljaira, de nem járulok hozzá sem eredeti, sem átírt formában való terjesztéséhez sem az Interneten, sem más formában. A fentiek alól a sajátkezű aláírásommal ellátott postai levélben teszek kivételt. E.Margit
 
Számláló
 

A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG