A narancshéjjal kapcsolatban: "A narancs külső burkát sok helyen gombaölő viasszal kezelik, ezért mielőtt a héját fogyasztanánk (narancsdzsem, cukrozott gyümölcshéj készítése), a gyümölcsöket egyenként, folyóvízben alaposan mossuk meg." ezt innen szedem:http://www.elojegyzes.hu/hirek_cikk.php?&aid=539&h=1
Nem akarok antireklámot csapni a Plusnak, mert lehet, hogy máshol is így van, de ott legalább bazi nagy betűkkel ki van írva, hogy kezelt héjú déligyümölcs, és mi a teendő.
A saját véleményem: Kizárólag kisgyerekeknél fontos a kezeletlen narancs, ők könnyebben allergizálódnak általában a citrusfélékre, konkrétan a vegyszerekre. Az viszont tuti, hogy a cukrászdákban és pékségekben és gyárakban nem biocitromot használnak, a Dr. Oetker szárított citromhéj eredetéről pedig nem tudni semmit, de én úgy sejtem, nem a legdrágább alapanyagot vásárolják, és északon nem terem túl sok citrom, tehát szállítani kell. Az otthoni kandírozásnál pedig szerintem eliminálni lehet (lásd lejjebb), így ott sem látok különösebb veszélyt.
Amit a todomány mond (utánanéztem, ne írjak hülyeségeket): a bevonóanyagok neve E 912 Montánsav-észterek, E 914 Polietilén-oxid-viasz. "Élelmiszerek viaszos bevonásához használják. A kenőolajgyártás során keletkezett maradékanyag tisztításával nyerik. Gyakran műanyagokkal vegyítik (pl. polietilén, ciklokaucsuk). Emellett általában az E320 és E321 jelű antioxidánsokat tartalmaznak. A végleges toxikológiai értékelése még nem történt meg." Vagyis nem lehet tudni, de annyira nem lehet káros, mert azt rég kimuttták volna (és talán be is tiltották volna).
Angolul a következőket találtam: E 912 lignitből oldószeres kivonással állítják elő, nem-glicerides karboxilsav-észterekből és gyantákból áll. Ez szimplán gusztustalan, de a hatásához azt írják, "mellékhatás nem ismert". Ez egy amerikai oldalon volt, és róluk köztudott, hogy dagadtságuk ellnére nagy egészségmániások, ráadásul a nagy vízen túl minden, de minden gyümölcsöt viaszolnak!
Azzal együtt, hogy én is igyekszem elkerülni a mesterséges anyagokat (pl. az édesítőszeres cuccokat), ez szerintem egy újabb dolog, amivel lehet rémisztgetni a népet, és káros hatása valószínűleg a nátrium-benzoátéval vetekszik. A viaszok inert anyagok, nem szivároghat be akkora mennyiség belőlük a narancs belsejébe, hogy azzal egy jó körömkefe és egy kis mosogatószer ne bánjon el. Ennyi erőből a szilikonos sütőformáinkat is kidobhatnánk, a teflonról nem is beszélve.
Nagyon nagy a csend a húsvéti receptek körül, minden nap benézek, de nem találok új receptet
Kérlek benneteket, hogy akinek van finom, bevált receptje, amit Húsvétkor szokott sütni, főzni, ossza meg velünk. Remélem nem a receptek hiánya okozza ezt a csendességet, hanem mindenkinek a sok elfoglaltsága és a Húsvét távolsága. Remélem a hétvége alkalmas lesz egy kis "szakácskönyv porolgatásra" és esetleg lesz időtök néhány receptet beírni.
Igen én is hallottam már, hogy valami van a citrusfélék héján, remélem a készen kaphatók nem ilyenből készülnek. A narancshéj is éppen ilyen jó, sőt van a kalácsaim között egy Narancsos kalács, érdemes esetelg ezt is kipróbálni a narancshéjjal. Nagyon finom az is :-))
Kíváncsi vagyok, majd mesélj, mit sütsz! Sok sikert kívánok, várom további jelentkezésedet, üdv, Margit
Ma az Intersparban vettem kandírozott narancshéjat, más nem volt, de gondolom ez is jó lesz a kalácsba? Azt hallottam, hogy itthon csak úgy azért nem jó csinálni, mert rengeteget kell forralni, áztatni egymás után, mivel valami anyaggal be vannak vonva a citrus félék, ami káros lehet. Na nekem már gondolom mindegy is lenne, de a fiam még csak négy éves, legalább én ne adjak neki ártalmas dolgokat.
Kíváncsian várom a fényképeket, remélem sok szépet küldesz majd. Természetesen a telefonos képeket is várom, nem baj, ha korábbiak :-)) Örülök, hogy találtál receptet. Cserepes kenyeret akkor tudsz sütni, ha a sütőben sütöd, nincs benne lágyító hozzávaló (tejtermék, burgonya, stb.) és hideg helyen hűtöd ki. Tulajdonképpen hűlés közben vserepesedik ki a kenyér héja, amikor a sütőből kiveszed, akkor még teljesen sima.
Kíváncsian várom a beszámolódat a következő kenyereidről, üdv, Margit
Én szoktam írni, hogy 20 perc dagasztás, 20 perc kelesztés, 20 perc dagasztás. Természetesen a dagasztást a géppel végeztetem el, úgy, hogy egymás után több programot indítok el. Elsőnek a gyorsprogramot, ez 5 percet melegíti az elején a lisztet, majd 20 percig dagaszt. A dagasztás után leállítom a gépet és átkapcsolom a tészta programra. Ez 20 percet melegíti a lisztet az elején, de nekem ekkor már keleszt, majd 20 percet dagaszt. Ezután leállítom a gépet, ha a sütőben sütök, kiveszem a tésztát és formázva kelesztem másdoszorra. Ha nem a sütőben sütök, akkor hagyom a kb 1 órás kelesztést szükség szerint végigfutni, majd a csak sütés programmal szoktam megsütni a kenyeret, kalácsot.
Remélem Kila segítségén kívül ezt is tudod majd használni. Sok sikert, üdv, Margit
"Segíts magadon és Isten is megsegít!" Esete történt ugyanis találtam 2 receptet amit a hozzávalóimból megtudok sütni. 1. Tönkölybúzás gépi kenyér 2. Joghurtos kenyér
Lenne még egy kérdésem. Vettem tegnap fehér tönkölylisztet, sikért, meg van rozslisztem is, meg burgonyapehely is . Szerinted a sima fehér kenyeret csináljam meg ezekkel a lisztekkel variálva vagy valamilyen másfajta kenyérrecept alapján csináljam? Szép cserepes külsejű kenyeret szeretnék, lehet, hogy a sütőben kellene csinálnom?Üdv, Szokimoki
Ma megvettük a digitális fényképezőt! Mostmár csak meg kell tanulnom használni, aztán mindent lefényképezek amit sütök! Sok mindent már lefényképeztem a telefonommal,és ha az Öcsém hazajön feltetetném vele a gépre. Igaz, hogy azokat 1-2 hete sütöttem, de ha sikerül elküldhetem őket Neked? Üdv, Szokimoki
Szia Judit! Én az utolsó dagasztás után,vagy ha akkor elfelejtem a sütés előtt kb. negyed óráig ki szoktam venni a lapátokat. Így azonnal kicsusszan a tészta és még lyuk se marad benne.
Köszi a választ Jolika. Látom a géppel is végig kell járnom a tanulási utat, ugyanúgy mint a kézi sütésnél. Még jó, hogy kísérletező kedvben nincs hiány.
Szia András! Nem csak a Tiéd működik így. Ha a második kelesztési idő túl soknak tűnik (további kelesztéssel már nem férne az üstbe a tészta) akkor kikapcsolom a gépet és elindítom a csak sütés funkciót. Az én gépemnél arra kell vigyázni, hogy kikapcsoláskor jó hosszan nyomjam a kikapcsoló gombot, mert jártam már úgy, hogy el kezdte keverni a már megkelt tésztát... Örültem neki... Volt már, hogy a második dagasztáskor tettem a tésztába valamit, de már nem volt ideje elkeverni. Hát ekkor én is elindítottam előről a programot. De elvileg kaptál leírást a géphez, amiben meg tudod nézni, mennyi ideig tartanak a progik.
Szia Batka ! Lehet, hogy nem voltam elég figyelmes és csak zöld citromhéjat láttam. Venni még nem vettem csak a vegyeset és a narancshéjat. Legközelebb megnézem, mert én is ugyanezt a márkát láttam és szoktam venni. Üdv.Julika
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni. Karácsonyra kaptam egy BOMAN CB-584 típusú kenyérsütő gépet. Már előtte is sütöttem kenyeret, igaz "hagyományos" módon - sütőben. Nézegetve a gépi recepteket, zavarba jöttem. x perc keverés, 25 perc dagasztás, 2-4 óra kelesztés stb.
Ha elindítok egy programot, az a megadott rend szerint fut le. Hogyan tudom szabályozni az egyes műveletek idejét? Ha kikapcsolom, előlről kezdi.
Kandírozott gyümölcshéj a CBA-kban is van, meg Tescoban, Backmit keverék a neve, a pudingoknál, sütőpornál, aromáknál van. Julika, te milyen fajtából láttál kandi citromhéjat? Backmitből én eddig csak keveréket, külön narancsot és külön zöld színű citromhéjat láttam. A narancshéjat én szoktam kandírozni, a legnagyobb meló vele az aprítás, de mindig van egy nagy dobozzal, évekig eláll(na, ha maradna), és nincs meg az a fura gyári műanyag mellékíze (a boltit nem mindegyik családtagom hajlandó megenni). A citromhéjat viszont úgy gondolom, nehéz lenne kandírozni, mert nagyon vékony, ezért keresnék én is boltit. (Nálunk egyébként a házilag kandírozott gyömbérgyökér is nagyon bejön, kekszekbe és citromos sütikbe például.)
Szia Éva ! Én a kandirozott gyümölcshéjakat Intersparban szoktam venni. Van külön citrom, narancs és van vegyes kandirozott gyümihéj is. Legalábbis amiekt én ismerek. Üdv.Julika
Hoztam két képet, amiket ma kaptam. Az első Bezsa kocka-pacsnijáról készült. A formája tényleg nem a klasszikus pacsni, de nagyon jól néz ki a tésztája:
Kartika az újjászületett gépében készítette ennek a Dán kenyérnek a tésztáját:
Gratulálok, nagyon szép lett a kenyér, üdv, Margit
Hát ennek nem néztem rendesen utána mielőtt feltettem, de azt hiszem kapható több helyen is. Én sajnos egy Nagykerben vettem, így konkrét ötlettel nem tudok szolgálni, de érdemes bioboltban, vagy nagyobb áruházakban megnézni. Ha végképp nem kapsz, akkor vékonyan lehámozott citromhéjat felkockázhatsz és frissen, mindenféle kandírozás nélkül is felhasználhatod. Ha van kedved hozzá, akkor egy pici vízben, relatív sok cukorral felfőzheted egy rövid ideig, így is finom lesz.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit