Többek kérésére nyílik ez az új topik, amiben a sütéseinket tudjuk megmutatni és megbeszélni. Ez mostanáig az általánosban zajlott, remélem ez a "kiválás" nem fog senkinek bonyodalmat okozni. Én azért úgy gondolom, hogy, ha valaki ott - vagy ott is - szeretné megmutatni amit készített, annak a továbbiakban sem lesz akadálya vagy ellenzője.
További jó sütögetést kívánok mindenkiek, üdvözlettel, Margit
Írtam egy szép hosszú hozzászólást, ami szépen el is tünt, pedig esküszöm még láttam itt megjelenni!
Szóval még egyszer, röviden.
Bezsa tapasztalatait mondhatom el én is, mármint ami a frissen őrőlt lisztet illetti. Először a Kenyérfesztiválon sütöttem vele és azonnal ámulatba ejtett. 5 gép dolgozott egyszerre és az a kenyér letta legmagasabb, legszebb ami fissen őrőlt lisztet is tartalmazott, mégpedig igen magasarányban. Amagastk. tartalom ellenére laza, foszlós bélzete lett, egészen más, mint a bolti, zacskós bio tönkölylisztből. Azonnal beleszerettem. Most már csak egy malmot kellene beszereznem!
Bezsa jóvoltából van most ilyen friss őrlésű tönköly lisztem, sütök is vele ezerrel, puszi érte innen is!Kísérlet képpen ugyanazt areceptet megsütöttem a hagyományos bolti lisztből és a Bezsától kapott friss őrlésűből is. A különbség ég és föld volt, hamarosan írok róla bővebben is. Egyelőre csak annyit, hogy a gyermekem, aki eddig nemvolt hajlandó megenni a tk. kenyeret, most nem tudtaabba hagyni.Egyfolytában azt hajtogatta, hogy ilyen finom kenyeret még nem evett, nem is érti
Szia Limara, jaj de örülök neki, Én nem tudom, hogy miért nem ismerik sokan, pedig annyira finom. Nálunk banánnak, de akkor majd egyszer biztos keverednek és sonkabanán hagyma lesz belőle Átugrom Makóra a szomszédodhoz -- hi hi (nem is lenne rossz gondolat jól bevásárolni belőle télire)
Gratulálok mindenkinek, sok szép finomsághoz. Igazán ügyesek vagytok. Tegnap én is sütére adtam a fejem, de sajnos képet már nem tudtam készíteni róla. Limara hokaidó kalácsa volt az alap és nem kalácsnak hanem kiflinek formáztam meg. Amikor kisült föztem vanilia pudingot és tortadíszítővel a kiflikbe nyomtam egy keveset. Nagyon finom volt, de mire észbekaptam hogy nimcs kép kifli sem volt.
Sziasztok profi pékecskék, nem szeretnék senkit kihagyni, igy név nélkül tiszta szivből gratulálok alkotásaitokhoz. Inycsiklandozó gusztusos finomságokat sütöttetek. Gratulálok. Viki
Moha azt olvastam, hogy pihentetni kell a lisztet, de szerintem az a finom lisztre vonatkozik.
A legértékesebb, a legdurvábbra őrölt liszt, amelynek magas a hamutartalma. Ezért, ha tehetjük, házilag frissen őrölt lisztet használjuk. A natura boltokban lehet elektromos és kézi asztali malmokat kapni, de ha nincs, jó a kávédaráló és a szita.
Viszont a teljes kiőrlésű gabonaliszt a benne található természetes zsiradék miatt gyorsan megavasodott, s a fehér liszt emiatt is legyőzte. Egy szó mint száz, a teljes kiőrlésű liszt egészségesebb, ha frissen őrölik, még inkább, mert benne maradnak a vitálanyagok. Vitaminok, ásványi sók, telítetlen zsírsavak, enzimek, nyomelemek, rostanyagok, valamint íz és szaganyagok. A fehér kenyér pedig jó. Finom. Könnyű. A jólét szimbóluma. S ízre sem megvetendő.
Mi a biogabona egész szeméből készítjük a kenyeret, itt megemlíteném, hogy a teljes őrlésű lisztnél nagyon fontos, hogy a gabona BIO legyen. Mert a kommersz gabonából készült teljes őrlésű liszt tartalmazhat szermaradványt, nehéz fémeket, és gombafertőzés is előfordulhat, ami viszont a biogabonára nem jellemző. Tehát teljes őrlésű biolisztből, ami tartalmazza a hántrészt, köznyelven korpát, a liszttestet, amiből a fehér liszt készül, valamint a mag leglényegesebb részét, a csírát. A csíra tartalmazza a gabonában lévő E és B vitamincsaládokat, életfontosságú enzimeket, és az őserőt, amitől egy szem gabonából új élet indul. A csírába lévő olajok miatt, amik gyorsan oxidálódnak őrlés után, és ezért fontos, hogy frissen őrölt teljes őrlésű lisztet használjunk. Ezek adják a barna kenyér erejét. Napjainkban nagyon sok barna kenyeret lehet vásárolni az üzletekben, amelyek malátával festett fehér lisztből készülnek. A barna kenyér nem a színe miatt értékes, hanem a benne lévő energia, tápanyag, és rostanyag szolgálja egészségünket. Ahogyan a biogabona egész szemét használjuk Piszkei biokenyereinkhez, úgy válik a fogyasztó is egészségessé. A frissen őrölt, szigorúan ellenőrzött és minősített biogabonából készült liszt adja meg kenyereink kiváló minőségét, melyhez a jól képzett biopék és cukrász kollégák nem csak szakmai tudásukat, hanem szeretetüket is hozzáadják.
A teljes őrlésű listeknél ajánlják a frissen őrlést.
Lehet, hogy a fehér lisztre értik, de azt meg úgysem tudsz őrölni otthon. A tk. liszt hamarabb romlik. Azért is terjedt el jobban a fehér liszt. Az nem romlandó.
Nagyon szépeket sütöttetek,gratulálok mindenkinek!
Az utóbbi időben én is tapasztaltam,amit Bundik írt,nem lettek olyan szépek a kenyerek,mint szoktak. Mondjuk kidobni nem kellett,de nem volt olyan jó állagú sem,mint egyébként.
Az viszont érdekes,amit Limara írt a kenyérfesztivál kapcsán,hogy a Bezsa által frissen őrölt lisztből lett a legszebb a kenyér. Akkor most ez hogy is van? Nem értem,mert eddig én is úgy tudtam,hogy a frissen őrölt lisztet pihentetni kell.
Na mindegy, majd jön Limara és eloszlatja a homályt a fejemben :))
Kislányok csak ámulok és bámulok ennyi csoda láttán!Felsorolni sem tudom,ki mit sütött,denem is próbálkozom vele,ne hogy valakit kifelejtsek!Szeretettel gratulálok!!!
A szokásos Limara jól beváltját sütögetem,de az utóbbi időben nem sikerültek valami fényesen.Úgy jártam én is,ahogy Bundik említette valamelyik nap az általánosban.De........de ez a mai már megmutatható.
Lanyok, fantasztikus a "BANDA" ujra! Szebbnel szebb sutmenyek szuletnek! -csak faj a szivem hogy nem tudom megkostolni!. Kozben en is tevekenykedek azert, gyujtesben van aztan be lesz rakva. Nagyon ehes lettem most miattatok! Sajna ma nincs idom sutni, mert foznom kell es ezer a dolog.Itt most mara ujra nyar lett es szenvedek.De ne panaszkodjunk, mert hatha pocsek idok jonnek, inkabb izzadok.
Puszka mindenkinek, megyek fozni./sult kolbasz, krpure, dinsztelt kaposzta,amugy savanyun. Ja es van kigyoretes-almas.
Kedves Látogatók! Sajnálattal arra jutottam, hogy átállítottam a társalgót, így most csak regisztrációval és belépve lehet ide is írni. Üdv, Margit
Hangulatjelek
A linkek új ablakban nyílnak. A kívánt vigyorik jobb klikkel másolhatók a hozzászólásba. Aki nem Internet Explorert használ, a bal oldali menüben találja a súgót.
Margit: emmargit@gmail.com
Egyéb elfoglaltságaim miatt átmenetileg nem tudok a levelezésemre kellő időt fordítani. A problémákat, kérdéseket inkább a fórumban kérem feltenni, ahol többen is segítséget tudnak nyújtani, mert nem ígérem, hogy belátható időn belül válaszolni tudok az e-mail-ekre. Elnézést: Margit